Maxell Posted October 10, 2016 Report Share Posted October 10, 2016 (edited) Dzisiaj chciałem przedstawić Wam przepis mojego brata Marka, który został kilka lat temu przywieziony z Francji. Jest to przepis na wspaniałą paprykę grillowaną w zalewie olejowo-octowej. Grillowana papryka Marka w zalewie olejowo-octowej. Składniki: 1. Papryka - 5 kg2. Czosnek - 4 główki (lub więcej, jeśli ktoś lubi)3. Olej - 2 szklanki4. Ocet 10% - 1 szklanka5. Bardzo dużo natki z pietruszki - najlepiej samych listków6. Sól, pieprz i cukier do smaku. Sposób wykonania: 1. Paprykę grillujemy dokładnie z każdej strony - może być przypieczona. Jeśli nie mamy grilla, zabieg ten wykonujemy w piekarniku.2. Gorącą wkładamy do garnka i przykrywamy pokrywką, aby "doszła" - zmiękła.3. Kiedy już się wystudzi, obcinamy końce z jednej strony i przez powstałe otwory wyjmujemy ze środka nasiona. Papryka powinna być cała.4. Przygotowujemy zalewę. Mieszamy olej i ocet i doprawiamy do swego smaku solą, pieprzem i cukrem.5. Obieramy czosnek i bardzo drobno kroimy - można to wykonać blenderem.6. Przygotowujemy kilka garści samych listków z natki pietruszki.7. Każdą paprykę moczymy dokładnie w zalewie i układamy w słoju warstwami. Po ułożeniu warstwy papryki, dajemy warstewkę czosnku i warstewkę listków pietruszki. Dokładnie ubijamy i lejemy tyle zalewy, aby przykryć pierwszą warstwę. Tak postępujemy do czasu, aż napełnimy całe naczynie (słoik, pojemnik itp.). Na wierzch lejemy pozostałą zalewę, tak, by całkowicie przykryła nasz wsad. Zamykamy naczynie i wynosimy w chłodne miejsce.Napełniamy w ten sposób naczynia do momentu zakonserwowania całej papryki.8. Można jeść już na drugi dzień.Proszę spróbować, gdyż naprawdę wychodzi w efekcie niezły rarytasik. Smacznego!Nie jadam papryki, ale w tym jednym wypadku robię wyjątek. Właśnie obżeram się papryczkami (dostałem 1 słoik), pisząc ten przepis. Pychotka. Edited October 10, 2016 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted October 10, 2016 Report Share Posted October 10, 2016 1.Ile min i w jakiej temp. przypiekamy paprykę?2. Z papryki nie zdejmujemy skóry?3.Jakie znaczenie ma ,ze papryka musi być cała?4. Ile mniej więcej tego cukru i soli?5.Ile czasu moze leżeć papryka ?[niepasteryzowana] Robiłam w tym roku paprykę po kaukasku-była przypiekana ,obierana ze skóry ,potraktowana dużą ilośćią czosnku ,oleju i minimalną ilośćią octu winnego ,cukru i soli-też pychota Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 10, 2016 Author Report Share Posted October 10, 2016 1. Przypiekamy tak, aby była miękka i może być nawet przypieczona.2. Nie zdejmujemy. Po grillowaniu i "dochodzeniu" w zamknietym naczyniu będzie miękka.3. Cała ładniej wygląda po grillowaniu i ubiciu w naczyniu.4. Wg swojego smaku. najpierw posolisz i popierzysz mieszanke oleju i octu, aż będzie Ci odpowiadał smak, a następnie dodasz po trochu cukru. Także dopasujesz do swoich upodobań smakowych.5. Myslę, że w chłodnym miejscu całą zimę. Trudno to określic, gdyż schodzi "z marszu". Jest czosnek, olej i ocet więc zabezpieczenie wystarczające. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted October 10, 2016 Report Share Posted October 10, 2016 Już sumiennie sobie obiecałam ,ze w tym roku zrobię jeszcze tylko i wyłącznie buraki [ugotowane ,starte na tarce i do słoików], a Ty kusisz... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszubka33 Posted October 11, 2016 Report Share Posted October 11, 2016 Ja daję do takiej papryki cukru tyle samo ile octu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts