Jump to content

Łosoś z ziołami wędzony na gorąco

Maxell

Recommended Posts

Łosoś z ziołami wędzony na gorąco

Dzisiaj przeprowadziłem mały eksperyment.
Miałem do dyspozycji 2 dzwonka z łososia. W pierwotnej wersji miałem wrzucić go na grilla, ale ile razy można jeść to samo z grilla? Tym sposobem, o godzinie 8 rano rozmrożone już dzwonka wytarłem dokładnie papierowymi ręcznikami, następnie skropiłem sokiem z cytryny i zasoliłem dokładnie, następnie obsypałem łososia:

1. Lekko solą ziołową.

2. Kolendrą

3. Ziołami prowansalskimi.

4. Pieprzem.

5. Czosnkiem granulowanym.

6. Odrobiną papryki słodkiej.

Położyłem dzwonka na liściach laurowych i przykryłem je plasterkami cytryny. Tak przygotowane odstawiłem do lodówki na 3,5 godziny.

post-39694-0-73911300-1476537309_thumb.jpg

Następnie do przepalonej wędzarki wrzuciłem kratkę z tak przygotowanymi dzwoneczkami i osuszałem je rzadkim dymem około godziny. Temperatura nie przekraczała 40 st.C.

Następnie podniosłem temperaturę i wędziłem w zakresie 60-80 st.C. przez kolejne 3 godziny (po około 1,5 godziny przewróciłem dzwonka i zdjąłem liść oraz cytrynę).

post-39694-0-42281900-1476537316_thumb.jpg

Na koniec podniosłem trochę temperaturę do 90 st.C. i wędziłem około 15 minut.
Efekt bardzo mnie zaskoczył!! Łosoś wyszedł świetny!! Mięsko piękne różowe, bardzo dobre, delikatne oraz aromatyczne! Palce lizać!

post-39694-0-41840500-1476537324_thumb.jpg

Polecam i smacznego

Jaszczur

Może mi powiecie jaki jest sens skrapiania,dawania cytryny do ryby itp.Jem dużo ryby. Organiczne nie nawidze cytryny do ryby (do herbaty uwielbiam) ,chyba że jako czyścik do rąk, a wszędzie mi podają. Nie że neguje jak ktoś lubi. Ale po co bo chcem zrozumieć. Sorry za błędy piszę z telefonu.No chyba że mam zboczone poczucie smaku (bo takie odnoszę wrażenie wśród fishfobów) Edited by Maciekzbrzegu

Dla mnie cytryna z ryba jak najbardziej a szczegolnie do tlustych ryb ...w herbacie juz nie koniecznie ..no sa gusta i gusciki

@Maxell, u nas bardzo czesto jest losos wlasnie wedzony na goraco ..caly podwojny filet bez zadnych ziol ..mozna podawac z roznymi zimnymi sosami na bazie smietany lub majonezu ..np z dodatkiem maliny morozki ..to poezja zmaku :)

Edited by electra

Może mi powiecie jaki jest sens skrapiania,dawania cytryny do ryby itp.Jem dużo ryby. Organiczne nie nawidze cytryny do ryby (do herbaty uwielbiam) ,chyba że jako czyścik do rąk, a wszędzie mi podają. Nie że neguje jak ktoś lubi. Ale po co bo chcem zrozumieć. Sorry za błędy piszę z telefonu.No chyba że mam zboczone poczucie smaku (bo takie odnoszę wrażenie wśród fishfobów)

Odpowiedź jest banalnie prosta, dla smaku :)  Jedni uważają, że zabija nie zawsze ładny zapach ryb, inni, że podkreśla walory smakowe ryby tak jak ogólnie cytrusy. Cytryna i cytrusy mają duzo witaminy C, która pomaga w przyswajaniu żelaza zawartego w np łososiach :) No i pewnie ładnie wygląda na talerzu ;) No i różne gusta są, jednym smakuje innym nie.

Edited by szaja

• 1 year later...