Maxell Posted October 15, 2016 Report Share Posted October 15, 2016 Łosoś z ziołami wędzony na gorącoDzisiaj przeprowadziłem mały eksperyment.Miałem do dyspozycji 2 dzwonka z łososia. W pierwotnej wersji miałem wrzucić go na grilla, ale ile razy można jeść to samo z grilla? Tym sposobem, o godzinie 8 rano rozmrożone już dzwonka wytarłem dokładnie papierowymi ręcznikami, następnie skropiłem sokiem z cytryny i zasoliłem dokładnie, następnie obsypałem łososia:1. Lekko solą ziołową. 2. Kolendrą 3. Ziołami prowansalskimi.4. Pieprzem. 5. Czosnkiem granulowanym. 6. Odrobiną papryki słodkiej. Położyłem dzwonka na liściach laurowych i przykryłem je plasterkami cytryny. Tak przygotowane odstawiłem do lodówki na 3,5 godziny. Następnie do przepalonej wędzarki wrzuciłem kratkę z tak przygotowanymi dzwoneczkami i osuszałem je rzadkim dymem około godziny. Temperatura nie przekraczała 40 st.C. Następnie podniosłem temperaturę i wędziłem w zakresie 60-80 st.C. przez kolejne 3 godziny (po około 1,5 godziny przewróciłem dzwonka i zdjąłem liść oraz cytrynę). Na koniec podniosłem trochę temperaturę do 90 st.C. i wędziłem około 15 minut.Efekt bardzo mnie zaskoczył!! Łosoś wyszedł świetny!! Mięsko piękne różowe, bardzo dobre, delikatne oraz aromatyczne! Palce lizać! Polecam i smacznego Jaszczur Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysio59 Posted October 15, 2016 Report Share Posted October 15, 2016 Jeżeli łosoś to tylko na surowo po rybacku względnie wędzony na zimno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 15, 2016 Author Report Share Posted October 15, 2016 Widać, są również inne gusta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 15, 2016 Report Share Posted October 15, 2016 Zrobiłeś po swojego OK, ja na gorąco łosośka nie wędzę dłużej niż 1 Max. 1,2 h temp 65-70 st tez jest Ok -gratulacje experymentu . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted October 15, 2016 Report Share Posted October 15, 2016 (edited) Może mi powiecie jaki jest sens skrapiania,dawania cytryny do ryby itp.Jem dużo ryby. Organiczne nie nawidze cytryny do ryby (do herbaty uwielbiam) ,chyba że jako czyścik do rąk, a wszędzie mi podają. Nie że neguje jak ktoś lubi. Ale po co bo chcem zrozumieć. Sorry za błędy piszę z telefonu.No chyba że mam zboczone poczucie smaku (bo takie odnoszę wrażenie wśród fishfobów) Edited October 15, 2016 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted October 15, 2016 Report Share Posted October 15, 2016 (edited) Dla mnie cytryna z ryba jak najbardziej a szczegolnie do tlustych ryb ...w herbacie juz nie koniecznie ..no sa gusta i gusciki@Maxell, u nas bardzo czesto jest losos wlasnie wedzony na goraco ..caly podwojny filet bez zadnych ziol ..mozna podawac z roznymi zimnymi sosami na bazie smietany lub majonezu ..np z dodatkiem maliny morozki ..to poezja zmaku Edited October 15, 2016 by electra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szaja Posted October 15, 2016 Report Share Posted October 15, 2016 (edited) Może mi powiecie jaki jest sens skrapiania,dawania cytryny do ryby itp.Jem dużo ryby. Organiczne nie nawidze cytryny do ryby (do herbaty uwielbiam) ,chyba że jako czyścik do rąk, a wszędzie mi podają. Nie że neguje jak ktoś lubi. Ale po co bo chcem zrozumieć. Sorry za błędy piszę z telefonu.No chyba że mam zboczone poczucie smaku (bo takie odnoszę wrażenie wśród fishfobów) Odpowiedź jest banalnie prosta, dla smaku Jedni uważają, że zabija nie zawsze ładny zapach ryb, inni, że podkreśla walory smakowe ryby tak jak ogólnie cytrusy. Cytryna i cytrusy mają duzo witaminy C, która pomaga w przyswajaniu żelaza zawartego w np łososiach No i pewnie ładnie wygląda na talerzu No i różne gusta są, jednym smakuje innym nie. Edited October 15, 2016 by szaja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted October 15, 2016 Report Share Posted October 15, 2016 Maciej rybę można zroboć na gotowo "zaparzajac" w soku z limonki czy cytryny ... pychotka z zieleniną typu kolendra koper czy natka troszkę soli czosnku i pieprzu Tapniete z GT-I9500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted October 15, 2016 Report Share Posted October 15, 2016 (edited) Dzięki za info czyli generalnie dla smaku, a ja już miałem spiskowe teorie że wypada, że w połączeniu z tłuszczem coś się uwalnia itd.(czyli jak z pietruszką w rosole ja uwielbiam większość nie) Edited October 15, 2016 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted March 25, 2018 Report Share Posted March 25, 2018 https://kobieta.wp.pl/smiercionosny-koktajl-chemiczny-cala-prawda-o-hodowlanym-lososiu-6233980235036289a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts