chudziak Posted February 10, 2008 Report Share Posted February 10, 2008 Syn mojej koleżanki cierpi na tę chorobę z grubsza można powiedzieć,że jest to przewlekłe zapalenie jelit a co z tym związane zaburzenia wchłaniania ,biegunki ,bóle brzucha, itd.Choroba w zasadzie jest nieuleczalna i spowodowana jest tzw. autoagresją systemu immunologicznego.Jego dieta w zasadzie jest bardzo ograniczona a w szczególności jeżeli chodzi o wędliny ,właśnie ze względu na różne polepszacze i konserwanty.Ponieważ wie ,że trochę "bawię" się w robienie róznych wędlin liczy ,że coś jej zrobię i z czasem nauczę (oczywiście zdaję sobię sprawę ,że ja sama jestem jeszcze żółtodziobem w tej kwestii). A od Was oczekuję jakiś porad, myślałam o różnych wyrobach z szynkowara z użyciem wyłącznie soli.Może ktoś boryka się z podobnym problemem. Aha a może ktoś z okolic Częstochowy ma namiary na naprawdę ekologiczne warzywa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 10, 2008 Report Share Posted February 10, 2008 Na poczatek poszukaj tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=80Powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted February 10, 2008 Report Share Posted February 10, 2008 Z tego co mi wiadomo to koniecznie należy przestrzegać zalecanej diety i koniecznie zapomnieć o niektórych produktach spożywczych.Z ciekawości zapytam, w jakim wieku jest syn twojej koleżanki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jondek Posted February 10, 2008 Report Share Posted February 10, 2008 Witaj chudziak Czytaj wiadomość na Twoim pw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejmysłowic Posted February 10, 2008 Report Share Posted February 10, 2008 Witam! Z tego co wiem to leczenie przewlekłego zapalenia jelit polega przede wszystkim na tym że właściwie dobieramy dietę przez co eliminujemy czynniki szkodliwe. Uważam że wizyta u dobrego dietetyka wiele by zmieniła. Zycząc szybkiego powrotu do zdrowia - pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted February 10, 2008 Author Report Share Posted February 10, 2008 leczenie przewlekłego zapalenia jelit polega przede wszystkim na tym że właściwie dobieramy dietęTak ale etiologia Leśniewskiego Crona jest jak pisałam związana z autoagresją i są nawet takie teorie ,że dieta nie ma większego znaczenia.Ale większość chorych wiąże pogorszenie swego stanu zdrowia z jedzeniemZycząc szybkiego powrotu do zdrowia.Ta choroba jest nieuleczalna w zasadzie są tylko lepsze lub gorsze okresy.Z ciekawości zapytam, w jakim wieku jest syn twojej koleżanki?Kończy w tym roku 17 lat ,choroba w pełni ujawniła się ok3,5 lata temu ,diagnozę postawiono ok.2,5 lata temu ,oczywiście jest pod stałą opieką specjalistycznego oddziału w klinice na Sląsku. A'propos myślałam o Twoich parówkach z dietetycznego kącika który to odnalazłam dzięki Maxell'owi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts