Jump to content

Wędzarnia kanałowa, pośrednia i bezpośrednia, a zawartość WWA.

miro

Recommended Posts

Takie oto wyniki badań znalazłem w internecie, co mam nadzieję jednoznacznie zakończy dylemat co lepsze, a co gorsze jeśli chodzi o rodzaj paleniska w wędzarni.

Fragment opracowania:

Metoda wędzenia
Kolejnym z istotnych parametrów charakteryzujących proces wędzenia jest sposób
generowania dymu w wędzarni.

Najczęstszym sposobem generowania dymu w trakcie produkcji tradycyjnie wędzonych
produktów mięsnych, stosowanym w około 51% przypadków, jest palenisko usytuowane
bezpośrednio pod wędzonym produktem, w którym spalane są szczapy drewna

Metodę wędzenia pośredniego z dymogeneratorem tradycyjnym, czyli palenisko opalane szczapami
drewna oddalone od wędzonego produktu kanałem dolotowym, stosowano w około 29%
przypadków. Dymogenerator żarowy producenci stosowali jedynie w około 14% wyrobów
mięsnych wędzonych tradycyjnie. W pięciu przypadkach stosowano połączone metody
wędzenia bezpośredniego i pośredniego.

Szczegółowy wpływ sposobu generowania dymu na wyniki w grupie kiełbas przedstawiony
został na poniższych wykresach.

W odniesieniu do limitów zawartości WWA w kiełbasach nie ma większej różnicy pomiędzy wędzeniem bezpośrednim a pośrednim z tradycyjnym
oddalonym paleniskiem, w obydwu przypadkach odsetek próbek spełniających nowe limity
jest nie większy niż 52%.
Dymogenerator żarowy dzięki automatycznemu sterowaniu
procesem wędzenia zapewnił wysoką zgodność (91% próbek) zawartości WWA z limitami.

W odniesieniu do stwierdzanych poziomów zawartości sumy 4WWA w zależności od
sposobu generowania dymu należy stwierdzić, iż najkorzystniejsze parametry tj. wartość
mediany, 95-percentyl i maksymalna zawartość dotyczą metody wędzenia z użyciem
dymogeneratora żarowego z zastosowaniem zrębków wędzarniczych.

Szczególnie wysokie niebezpieczne stężenia WWA stwierdzono w przypadku bezpośredniego wędzenia kiełbas.

Mediana zawartości WWA w przypadku metody bezpośredniej i pośredniej z paleniskiem

tradycyjnym jest zbliżona

Link do całego opracowania:

http://ksow.pl/fileadmin/user_upload/ksow.pl/pliki/BIBLIOTEKA/wedzenie-brosz-ca.pdf

Trochę tego dużo, ale warto poczytać.

• Replies 107
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

@miro, ten materiał był już na forum, ale niektórych i tak nic nie przekona, że czarne jest czarne, a białe jest białe ;)

Przepraszam, za ponowne umieszczenie, musiałem nie zapamiętać że był.

Też się wam nie wyświetlają wykresy w tym opracowaniu? Od 41 strony jest tylko sam tekst

Też nie mam wykresów, ale to zapewne wina błędnego zapisu do formatu pdf.

Jednak sam wykres nie jest tak ważny jak podsumowanie badań.

Uważam że jest to bardzo miarodajne badanie, przeprowadzone na wielu próbkach, z wielu wędzarni, więc lepszego nam nie trzeba.

Jednoznacznie widać, że nie ma wielkich różnic między zawartością WWA a budową wędzarni, co powinno ostatecznie zakończyć temat która wędzarnia jest lepsza, czy gorsza.

co powinno ostatecznie zakończyć temat która wędzarnia jest lepsza, czy gorsza.

Od poczatku piszę, że nie ma lepszej wędzarni. Każda, zarówno z paleniskiem bezpośrednim, pośrednia, jak i kanałowa mają swe zalety i wady. Zacznijmy w końcu oceniać te urządzenia obiektywnie. Każdy niech buduje sobie wędzarnię, grillo-wędzarnię itp., jaka mu się podoba i na jakią go stać, a my w miarę naszych możliwości i wiedzy zawsze pomożemy. 

@miro, mysle, że aby temat zakończyć, należałoby tutaj napisać o tym, o czym pisała @Eishell, a mianowicie o wpływie właściwego palenia  na jakość wędzonek, z przedstawieniem tego, jak ten proces powinien przebiegać.

Edited by Maxell

Nadarza się doskonała okazja, aby w tym temacie każdy, kto ma ochotę, wkleił zdjęcie swojej wędzarni i paleniska, oraz opisał jak w niej pali.

Zamiast zdjęcia, materiał filmowy. Mam nadzieję, że się nie gniewacie ;)

https://www.youtube.com/watch?v=LiUvulLUnXE 

https://www.youtube.com/watch?v=5c8jqXjIzoU 

Edited by qba-69

Fizyczne właściwości dymu • Dym stosowany w wędzarnictwie powstaje w skutek wymieszania się z powietrzem gazowych oraz ciekłych, bardzo rozdrobnionych produktów niepełnego spalania drewna. • Cząsteczki dymu mają przeciętnie średnicę ok. 0,15 µm, a ich gęstość waha się w granicach od 0.02-1,3g/cm³. • Są to skropliny powstałe w skutek kondensacji par po opuszczeniu strefy żaru. Barwa dymu zależy od stężenia oraz ilościowego stosunku zawartości składników fazy rozpraszającej (powietrza) i rozproszonej (dymu). Dym zawierający dużo sadzy i nie spalonych, drobnych cząsteczek drewna ma ciemną barwę

Chemiczne właściwości dymu • Dym wędzarniczy jest mieszaniną składników o różnych właściwościach chemicznych. • Najczęściej podaje się w literaturze takie składniki chemiczne, jak: alkohole, aldehydy, ketony, kwasy, estry, fenole, i węglowodory. • Najnowsze badania doprowadziły do wykrycia ogółem 120 składników, z czego 98 zidentyfikowano, a odnośnie pozostałych podano częściową identyfikacje. • Scharakteryzowano także zapach większości wydzielonych składników. Przeciętna zawartość w dymie wędzarniczym głównych składników rozpuszczalnych w wodzie to:  kwasy (jako kwas octowy) stanowią od 2,5 do 7g/100g zużytego drewna;  aldehydy ogółem (w tym octowy i mrówkowy) 7,0 do 10 g.100g zużytego drewna;  estry stanowią 6 do 11 g/100 gzużytego drewna,  fenole to 0.1 do 0,6 g/100g zużytego drewna.

Wpływ temperatury żarzenia oraz dostępu powietrza • Mechanizm powstawania dymu polega na ciepłym rozkładzie drewna, po którym dopiero następuje utlenianie i zachodzą wtórne reakcje produktów rozkładu, zatem temperatura jaka panuje na każdym z tych etapów, wpływa na końcowy skład produktu (dymu). • Aktualnie wiadomo, że zakres temperatury od powierzchni stosu trocin lub szczap, gdzie przede wszystkim zachodzi rozkład termiczny do zewnętrznej gazowej strefy utleniania, wynosi około 530ºC i nie można go łatwo regulować w czasie naturalnego żarzenia. • Największa ilość dymu powstaje w obszarze temperatur od 270ºC do 380ºC, podczas gdy czerwony żar trocin-kawałków drewna ma ok. 700ºC, a w gazowej strefie utleniania panuje temperatura ponad 830ºC. • Temperatura ,,spalania” wpływa zatem w istotny sposób na szybkość tworzenia się fenoli i aldehydów, a także niepożądanych w wędzeniu węglowodorów aromatycznych (benzen, benzopiren, toluen). • Optymalny rozkład termiczny głównych składników drewna, czyli hemicelulozy, celulozy i ligniny to zakres pomiędzy 250-400ºC. • Celuloza stanowi główne źródło kwasu octowego, a lignina jest substratem, z którego tworzą się fenole i ich pochodne. • Podwyższenie i utrzymanie temperatury w przedziale 350-450ºC spowoduje to, iż dym będzie zawierał dużą ilość substancji smolistych.

Działanie i rola dymu Szybkość osadzania się różnych składników wędzarniczych, występuje w formie gazowej i rozproszonej, zależy od właściwości wędzonego produktu, temperatur, stężenia i prędkości przepływu dymu w wędzarni. • Wpływ wilgotności powierzchni. Na suchych powierzchniach osadza się mniej substancji wędzarniczych niż na wilgotnych, a to dlatego, że frakcje dymu odpowiedzialne za wywędzenie produktu są dobrze rozpuszczalne w wodzie. Tak więc, mechanizm ich akumulacji polega na absorpcji w powierzchniowej warstwie wodnej. • Wpływ stężenia dymu. Czas wędzenia w dużym stopnie zależy od zawartości substancji organicznych w dymie (gęstości dymu), gdyż szybkość sorpcji jest proporcjonalna do stężenia składników wędzarniczych. W warunkach przemysłowych stężenie dymu określa się metodą wizualną, co w zupełności wystarcza do utrzymania stałego czasu wędzenia dla poszczególnych asortymentów wędlin. • Wpływ prędkości przepływu dymu. Szybkość przepływu dymu przez komorę wędzarniczą, ma istotny wpływ na osadzanie się składników dymu na wędlinach. Przykładowo, zmiana prędkości przepływu z 0,2 do 20m/s spowoduje ok. 10-krotnie przyspieszenie sorpcji wędzonych substancji.

( Przedruk strony Agencji Rynku Rolnego)

Pozostaje używać wędzarni, która najszybciej się nagrzewa i spala jak najmniej opału oraz uzyskuje temperaturę wędzenia z paleniska o niskiej temperaturze spalania.  Nie ma ideału, ale od nas samych zależy co zrobimy, jak zrobimy i jak opalamy.    

greyf, dnia 23 Paź 2016 - 10:15, napisał: Też się wam nie wyświetlają wykresy w tym opracowaniu? Od 41 strony jest tylko sam tekst Też nie mam wykresów, ale to zapewne wina błędnego zapisu do formatu pdf.

To była widocznie wersja robocza, bo finalna (kompletna) jest tu:

http://ksow.pl/fileadmin/user_upload/ksow.pl/pliki/BIBLIOTEKA/SC_KSOW_KSOW/2014/poradnik.pdf

lub

http://www.cdr.gov.pl/wydawnictwa-mainmenu-37/1579-poradnik-dobrego-wedzenia

Tu jest kolejna publikacja (nie czytałem jeszcze) powołująca się na w/w "Wędzenie tradycyjne Punkty krytyczne": http://www.piw.oswiecim.pl/files/2016%20-%20Migdal%20i%20wsp.%20-%20%20Broszura%20PSPWWT%20-%20%20Tradycyjne%20metody%20wedzenia%20-%20do%20druku.pdf

Edited by mikami

Miro doskonale znam wszystko co podałeś w linkach, Uważam, że każdy użytkownik forum powinien znać te zagadnienie na pamięć. Moje opracowanie powstało dużo wcześniej i nie odbiega od tego i na dodatek na str 38 jest mój poglądowy rysunek. Nie ma tu nic tajnego i nie jasnego. Wystarczy zastosować się do pewnych praw. Konstrukcja lekka, ciepła, szybko nagrzewająca się z dużym paleniskiem w którym można kontrolować proces spalania. Dlatego preferuję "kibelek" ponieważ każdy dodatkowy kilogram do nagrzania i straty ciepła powodują wzrost ilości opału, co za tym idzie wzrost ilości WWA. Taki model nie jest ogólnie przyjęty z powodu wyglądu mody i przyzwyczajeń. Nie preferuję też komina ponieważ para wodna nasycona różnymi związkami przy małej różnicy temperatury oddziela się i pozostaje częściowo w komorze. Dlatego jestem za ujściem spalin na poziomie bez schłodzenia spalin.  Nie zamierzam też więcej pisać na temat konstrukcji mogących wytwarzać nadmiar toksycznych związków i nie jest to moją rolą. Jest dostatecznie dużo już napisane i wybór należy do zainteresowanych.

• 5 months later...

Nadarza się doskonała okazja, aby w tym temacie każdy, kto ma ochotę, wkleił zdjęcie swojej wędzarni i paleniska, oraz opisał jak w niej pali.

Były filmiki, jest i fotorelacja :D Może się przyda ;) Dodam, że na cały proces wędzenia, łącznie z narobieniem żaru, drewna poszło jakieś wiadro po 10 l farbie. W większości patyki grubości palca :) 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11739-projekt-w%C4%99dzarni-z-grillem-qba-69/page-16?do=findComment&comment=547680

Wydajność opału, drewna jest stała i do pewnego rozmiaru sie nie zmienia. Zakładajæc wydajność paleniska w amatorskiej wedzarni musimy sie liczyc z 2 do 5 KW przy prawidłowym opalaniu i potrzebie ogrzania max 2m kw. Wędzarnia amatorska, nie przemysłowa. Zmieniajac parametry zmieniamy wyniki ponieważ stosowany opał posiada ograniczenia pod względem kalorycznym. Chcąc ogrzac wiekszą kubature zwiekszamy temperature spalania i ilość WWA. Wedzarnie przemysłowe rzadzą sie innymi prawami ( złotówkami) i badania zawsze będą różne jak przy każdym modelu będą inne.

Opracowując "kibelek" miałem na uwadze ilość spalonego drewna, wydajność i ilość WWA. To dlatego uwzględniajac prawa fizyki i chemię, powstał taki kształt. Przepust i deflektor zastępuje kanał bezstratnie (prawie). Użytkownicy mogą potwierdzić, a fachowcy z dużym wieloletnim doświadczeniem wyrazić opinie o jakośći wędzarni.Żeby konkretnie przypisac wyniki należy konkretnie dany model przebadać i nie podstawiać wynikow badania, to nie VW.

Edited by Andyandy

• 2 months later...

Chyba najwięcej do powiedzenia będą mieć użytkownicy "pomników" którzy robili poprawki lub przesiedli się na inną wędzarnię. 

W necie podają, że Polacy posiadają średnią IQ na 17 miejscu. Na początku byłem tą wiadomością trochę zmieszany, a nawet oburzony. Teraz jestem zadowolony, że tak wysoko jesteśmy doceniani. Mam nadzieję, że zostaną wstawione fotki wędzonek przed poprawką wędzarni i po usprawnieniu wszystkich użytkowników "doświadczonych pomocą" na forum. Może jeszcze korzystają z WD i nie są zawiedzeni z własnych osiągnięć, bo jakoś trudno mi ich znaleźć.   

Ewidencja już chyba dla zasady idzie w przeciwprądzie i wszczyna zamęt. Kto się trochę zna na dymieniu to wie, że ów jegomość racji nie ma i tylko podpuszcza żeby się awanturka robiła.  Niestety wiele razy czytają to osoby, które dopiero odkrywają na czym polega wędzenie i mogą niepotrzebnie zasugerować się takimi wisami. 

Będę powtarzał to do znudzenia: W KAŻDEJ WĘDZARNI się dobrze uwędzi jeśli:

1. Zna się zasady prawidłowego wędzenia.

2. Zna się swoja wędzarnię.

3. Prawidłowo przygotuje się wsad.

4. Przestrzega się realizacji poszczególnych procesów technologicznych.