Jump to content

Peklowanie mięsa z zamrażarki a ilość soli


Daldi

Recommended Posts

Witam! Otóż planuję przygotować wieprzowine i dziczyzne w słoikach i nie jestem pewien ilości soli do peklowania jaką powinienem dać na 100g mięsa.

Ostatnio dawałem 15g soli na 100g świeżego i było w porządku.

 

Pytanie:

1. Czy ilość soli do peklowania mięsa świeżego a mrożonego różni się?

2. Lepiej peklowac solą czy peklosola?

 

Dziękuję za pomoc

Link to comment
Share on other sites

 

 

Pytanie: 1. Czy ilość soli do peklowania mięsa świeżego a mrożonego różni się? 2. Lepiej peklowac solą czy peklosola?

1/ Nie ma różnicy

2/ Soląc - solisz, a używając peklosoli - peklujesz, to ogromna różnica w końcowym wyrobie.

 

Do wyrobów w słoiku lepiej zastosować mniejszą ilość peklosoli niż np. do kiełbasy.

15 g na 1 kg mięsa, to dobra dawka.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...