Daldi Posted October 23, 2016 Report Share Posted October 23, 2016 Witam! Otóż planuję przygotować wieprzowine i dziczyzne w słoikach i nie jestem pewien ilości soli do peklowania jaką powinienem dać na 100g mięsa.Ostatnio dawałem 15g soli na 100g świeżego i było w porządku. Pytanie:1. Czy ilość soli do peklowania mięsa świeżego a mrożonego różni się?2. Lepiej peklowac solą czy peklosola? Dziękuję za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted October 23, 2016 Report Share Posted October 23, 2016 Ostatnio dawałem 15g soli na 100g świeżego i było w porządku. Chyba na 1000 g (1 kg). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 23, 2016 Report Share Posted October 23, 2016 Pytanie: 1. Czy ilość soli do peklowania mięsa świeżego a mrożonego różni się? 2. Lepiej peklowac solą czy peklosola? 1/ Nie ma różnicy2/ Soląc - solisz, a używając peklosoli - peklujesz, to ogromna różnica w końcowym wyrobie. Do wyrobów w słoiku lepiej zastosować mniejszą ilość peklosoli niż np. do kiełbasy.15 g na 1 kg mięsa, to dobra dawka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daldi Posted October 23, 2016 Author Report Share Posted October 23, 2016 Tak mój błąd 15g na 1kg ^^ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted October 23, 2016 Report Share Posted October 23, 2016 Można też użyć mieszanki w skali 50/50 lub mniejszej... ja robię 60/40 ( sól/peklosól ) w ilości 18g / kg . peklosól jest również swego rodzaju ''konserwantem'' . Pozdrawiam i udanych wyrobów życzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daldi Posted October 23, 2016 Author Report Share Posted October 23, 2016 Dziękuję za podpowiedzi. Kiedyś obyło mi się o uszy że jak mięso jest rozmrażane to w miejsce straconej wody chłonie więcej wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 23, 2016 Report Share Posted October 23, 2016 Kiedyś obyło mi się o uszy że jak mięso jest rozmrażane to w miejsce straconej wody chłonie więcej wody Zależy jak jest zamrażane: czy (prawidłowo) szybko, czy wolno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daldi Posted October 23, 2016 Author Report Share Posted October 23, 2016 Chodzi mi tutaj bardziej o dziczyzne, normalnie wisi około 10 dni potem rozbiór i do zamrażarki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted October 23, 2016 Report Share Posted October 23, 2016 I jak jest zapakowane i rozmrażane ...też... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 23, 2016 Report Share Posted October 23, 2016 Nie chodziło mi o czas zamrożenia mięsa od chwili jego pozyskania, ale o sposób samego zamrażania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daldi Posted October 23, 2016 Author Report Share Posted October 23, 2016 Pakuje go w strech i potem do woreczkow jednorazowych, następnie rozmrażam w zimnej wodzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted October 23, 2016 Report Share Posted October 23, 2016 następnie rozmrażam w zimnej wodzie oooo....nie... Powinno sobie leżeć w temp. pokojowej'' aż się rozmrozi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 23, 2016 Report Share Posted October 23, 2016 Powinno sobie leżeć w temp. pokojowej'' aż się rozmrozi. Raczej w lodówkowej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted October 23, 2016 Report Share Posted October 23, 2016 O Witam Cię EAniu co racja ,to racja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.