Jump to content

Sosy


Aksamit97

Recommended Posts

Sos BBQ

Przepis na ten sos wymyśliłem jakiś czas temu.

Sos wykonywałem już kilka razy np. na ostatnim spotkaniu spółdzielni KzG.

Na prośbę forowiczów chciałbym podać tutaj rzeczoną recepturę.

 

Składniki:

Śliwki węgierki - 3 kg

Koncentrat pomidorowy - 400 ml

Papryka wędzona ostra 2 łyżeczki (ale to bardziej pod smak)

Świeża, ostra papryka drobno pokrojona

3 łyżki cukru, lub miodu 

 

Wykonanie:

Śliwki drylujemy, rozcinając na połówki. Podgotowawszy owoce z odrobiną wody na dnie przez godzinę, dodajemy resztę składników stopniowo.

Wszystko należy zblendować. Następnie gotujemy kolejną godzinę zależnie od pożądanej gęstości i nakładamy do wyparzonych słoików. Słoiki pasteryzujemy przez 20 minut na małym ogniu.

 

Smacznego.

Edited by Aksamit97
Link to comment
Share on other sites

Zapomniałem dodać, iż w sytuacji, gdy śliwki są słodkimi, to dodatek cukru będzie zbytecznym.

Dziękuję za uwagę. :)

 

Bardziej chodziło mi o walory smakowe miodu. Na przykład gryczany świetnie się sprawdza.

Edited by Aksamit97
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...