Aksamit97 Posted November 4, 2016 Report Share Posted November 4, 2016 (edited) Sos BBQPrzepis na ten sos wymyśliłem jakiś czas temu.Sos wykonywałem już kilka razy np. na ostatnim spotkaniu spółdzielni KzG.Na prośbę forowiczów chciałbym podać tutaj rzeczoną recepturę. Składniki:Śliwki węgierki - 3 kgKoncentrat pomidorowy - 400 mlPapryka wędzona ostra 2 łyżeczki (ale to bardziej pod smak)Świeża, ostra papryka drobno pokrojona3 łyżki cukru, lub miodu Wykonanie:Śliwki drylujemy, rozcinając na połówki. Podgotowawszy owoce z odrobiną wody na dnie przez godzinę, dodajemy resztę składników stopniowo.Wszystko należy zblendować. Następnie gotujemy kolejną godzinę zależnie od pożądanej gęstości i nakładamy do wyparzonych słoików. Słoiki pasteryzujemy przez 20 minut na małym ogniu. Smacznego. Edited November 4, 2016 by Aksamit97 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted November 4, 2016 Report Share Posted November 4, 2016 Brzmi b.smacznie. Kosztowalem COS podobnego na grillku u znajomych.Osobiscie do redukcji dodal bym na ta ilosc pol litra coca coli oraz swiezego imbiru.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted November 4, 2016 Report Share Posted November 4, 2016 Osobiscie do redukcji dodal bym na ta ilosc pol litra coca coli oraz swiezego imbiru.. to nie trzeba pasteryzować Sos kolegi Aksamit97 - dodaje do zbiorku przepisów grillowych - dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted November 4, 2016 Report Share Posted November 4, 2016 Osobiscie do redukcji dodal bym na ta ilosc pol litra coca coli oraz swiezego imbiru.. to nie trzeba pasteryzować Sos kolegi Aksamit97 - dodaje do zbiorku przepisów grillowych - dziękiPasteryzowac, jak najbardziej "cza"..:-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted November 4, 2016 Author Report Share Posted November 4, 2016 Być może.Wolę natomiast stosować naturalne składniki. Z imbirem nie próbowałem, ale popełnię taką partię.Sos wychodzi bardzo dobry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 4, 2016 Report Share Posted November 4, 2016 3 łyżki cukru, lub miodu Aksamitku, a po co ten dodatek?Śliwki węgierki są same w sobie wściekle słodkie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aksamit97 Posted November 4, 2016 Author Report Share Posted November 4, 2016 (edited) Zapomniałem dodać, iż w sytuacji, gdy śliwki są słodkimi, to dodatek cukru będzie zbytecznym.Dziękuję za uwagę. Bardziej chodziło mi o walory smakowe miodu. Na przykład gryczany świetnie się sprawdza. Edited November 4, 2016 by Aksamit97 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted November 4, 2016 Report Share Posted November 4, 2016 Sos polecam, byłem przy produkcji, próbowałem, do domu zabrałem . Jeden z lepszych sosów BBQ do mięs na ciepło ale i do wędlin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted November 4, 2016 Report Share Posted November 4, 2016 Ale skąd wziąść o tej porze węgierki?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted November 4, 2016 Report Share Posted November 4, 2016 Użyj powideł ... Tapniete z GT-I9500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.