Jump to content

Śliwki i śliwy

beatag

Recommended Posts

U mnie igły do zamrażarki już nie wcisnę...

[A planowałam jeszcze kilka papryk zamrozić-ech...chyba,ze się zmobilizuję i zrobię pierogów z wcześniej pomrożonych mięs z rosołów,ale gdzie znowu wcisnąć te pierogi??]

Mam osiem starych pamietajacych Hitlera drzew prawdziwych węgierek dwa lata temu odmłodziłem trzy drzewa bo na resztę niestety już za późno ale posłużą do szczepienia nowych starych dobrych śliwek. Zrobiła się moda na stare odmiany owoców które może i wyglądają gorzej, może są gorsze w przechowywaniu czy mniej "handlowe" ale ich smak jest naprawdę bardzo dobry. W przyszłym roku będziemy szczepili między innymi kosztelę, szarą renetę i siostrę Lumertę za Boga nie wiem jak te jabłka się nazywały bo to nazwa regionalna ale super soczyste, rumiane i twarde owoce z lekko żółtym ananasowatym miąższem.

Tapniete z GT-I9500

odmłodziłem trzy drzewa bo na resztę niestety już za późno

nigdy nie jest z późno -ale musisz rozłożyć odmładzanie na 2 - 3 - 4  lata - i robić  fragmentami- odmładzałem jabłonkę ok 100 letnią przez 3 lata -owszem jabłek jest mniej ale 2 razy większe :)

Edited by Muski

Ja wiem jak to się robi problem polega na tym że drzewa mają po 12-14m a gałęzie zaczynają się od 6-7m ... jedyne co można próbować to szczepienie zrazow na starym pniu potem cięcie ale mało prawdopodobne żeby drzewa to przeżyły.

Tapniete z GT-I9500

jedyne co można próbować to szczepienie zrazow na starym pniu potem cięcie ale mało prawdopodobne żeby drzewa to przeżyły.

Dendrolodzy twierdzą, że wycięcie 33% gałęzi/liści nie zagraża drzewom. Znalazło to odbicie w obowiązującym prawie.

@karolszymczak,Ale u nas to wogle nie rosna ...a jak jestem w Pl latem to jeszcze nie ma sliwek ..w tym roku mama przywiozla pare kg to sa zamrozone ,ja mam takie wegierko podobne no i powidla domowe od tesciowej 

@roger, ja pamietam taka odmiane Lobo ..cox, szara i zlota reneta  i antonowki ktore byly olbrzymie  :)

@beatag, pierogi wsadzisz w miejsce miesa :D  

Mam osiem starych pamietajacych Hitlera drzew

Na terenach Grzybozlotu  w Zatomiu też są .

Zrobiła się moda na stare odmiany owoców

Może i moda  ..............  może poszliśmy po rozum do głowy . :question::) .

W przyszłym roku będziemy szczepili

Drzewo śliwki można ponoć uzyskać z odrostów .   Robercie ,  jeżeli będziesz miał nadmiar drzewka węgierki to ja się piszę .

Pozdrawiam

Ja jak sa wegierki to zamrazam ,uwielbiamy ciasto ze sliwkami .. tylko te prawdziwe wegierki to jest marzenie :hmm:

Zapraszam na moje tereny, bez problemu znajdziesz wiele starych śliw węgierek, sam na działce mam dość sporą śliwę węgierkę, w tym roku dała w granicach 100 kg śliwek, nie liczę tych które spadły, a było ich wiele :facepalm: