beatag Posted November 4, 2016 Report Share Posted November 4, 2016 (edited) Wydzielam temat, żeby sosiku Akmisowi nie zaśmiecać Też racja... a mam jeszcze z ubiegłego roku...można by pokombinować... Edited November 5, 2016 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted November 5, 2016 Report Share Posted November 5, 2016 Ja jak sa wegierki to zamrazam ,uwielbiamy ciasto ze sliwkami .. tylko te prawdziwe wegierki to jest marzenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted November 5, 2016 Author Report Share Posted November 5, 2016 U mnie igły do zamrażarki już nie wcisnę...[A planowałam jeszcze kilka papryk zamrozić-ech...chyba,ze się zmobilizuję i zrobię pierogów z wcześniej pomrożonych mięs z rosołów,ale gdzie znowu wcisnąć te pierogi??] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted November 5, 2016 Report Share Posted November 5, 2016 Electra sa jeszcze wlasciciele ogrodkow dzialkowych,ktorzy posiadaja prawdziwe drzewa sliw.Masz racje te sliwki smakoja zupelnie inaczej! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted November 5, 2016 Report Share Posted November 5, 2016 (edited) dzisiaj na bazarku były węgierki od 3 do 5 zł za kg tak że jeszcze są Edited November 5, 2016 by Muski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted November 5, 2016 Report Share Posted November 5, 2016 Mam osiem starych pamietajacych Hitlera drzew prawdziwych węgierek dwa lata temu odmłodziłem trzy drzewa bo na resztę niestety już za późno ale posłużą do szczepienia nowych starych dobrych śliwek. Zrobiła się moda na stare odmiany owoców które może i wyglądają gorzej, może są gorsze w przechowywaniu czy mniej "handlowe" ale ich smak jest naprawdę bardzo dobry. W przyszłym roku będziemy szczepili między innymi kosztelę, szarą renetę i siostrę Lumertę za Boga nie wiem jak te jabłka się nazywały bo to nazwa regionalna ale super soczyste, rumiane i twarde owoce z lekko żółtym ananasowatym miąższem. Tapniete z GT-I9500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted November 5, 2016 Report Share Posted November 5, 2016 (edited) odmłodziłem trzy drzewa bo na resztę niestety już za późno nigdy nie jest z późno -ale musisz rozłożyć odmładzanie na 2 - 3 - 4 lata - i robić fragmentami- odmładzałem jabłonkę ok 100 letnią przez 3 lata -owszem jabłek jest mniej ale 2 razy większe Edited November 5, 2016 by Muski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted November 5, 2016 Report Share Posted November 5, 2016 Ja wiem jak to się robi problem polega na tym że drzewa mają po 12-14m a gałęzie zaczynają się od 6-7m ... jedyne co można próbować to szczepienie zrazow na starym pniu potem cięcie ale mało prawdopodobne żeby drzewa to przeżyły. Tapniete z GT-I9500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 5, 2016 Report Share Posted November 5, 2016 jedyne co można próbować to szczepienie zrazow na starym pniu potem cięcie ale mało prawdopodobne żeby drzewa to przeżyły. Dendrolodzy twierdzą, że wycięcie 33% gałęzi/liści nie zagraża drzewom. Znalazło to odbicie w obowiązującym prawie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted November 5, 2016 Report Share Posted November 5, 2016 Żeby takie odmłodzenie miało sens musiałbym obciąć 100% gałęzi i 50% pnia ... tak jak napisalem na te już za późno. Tapniete z GT-I9500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted November 5, 2016 Report Share Posted November 5, 2016 @karolszymczak,Ale u nas to wogle nie rosna ...a jak jestem w Pl latem to jeszcze nie ma sliwek ..w tym roku mama przywiozla pare kg to sa zamrozone ,ja mam takie wegierko podobne no i powidla domowe od tesciowej @roger, ja pamietam taka odmiane Lobo ..cox, szara i zlota reneta i antonowki ktore byly olbrzymie @beatag, pierogi wsadzisz w miejsce miesa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted November 5, 2016 Report Share Posted November 5, 2016 Jakaś szansa że zacznie wypuszczac niżej po przecięciu przewodnika zaraz powyżej tych pierwszych gałęzi ....... duża operacja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 5, 2016 Report Share Posted November 5, 2016 Mam osiem starych pamietajacych Hitlera drzew Na terenach Grzybozlotu w Zatomiu też są . Zrobiła się moda na stare odmiany owoców Może i moda .............. może poszliśmy po rozum do głowy . . W przyszłym roku będziemy szczepili Drzewo śliwki można ponoć uzyskać z odrostów . Robercie , jeżeli będziesz miał nadmiar drzewka węgierki to ja się piszę . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted November 5, 2016 Report Share Posted November 5, 2016 Andrzej mówisz masz ... miałem wykopać młode odrosty ale zostawię dla Ciebie parę mam i faktycznie owoce takie jak na roślinie matecznej Tapniete z GT-I9500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted November 5, 2016 Report Share Posted November 5, 2016 parę mam Ale w W-wie? przy nadmiarze tych odrostów zwykle potrzebne są dwa nie śmiem się napraszać , ale jak byś miał wyrzucać chętnie kupię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 5, 2016 Report Share Posted November 5, 2016 Andrzej mówisz masz ... O.O.O serdeczne dzięki . Myślę , że wczesną wiosną będę mógł odebrać . Czyli , jak nie zapomnę , to się przypomnę . Serdecznie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted November 5, 2016 Report Share Posted November 5, 2016 Ja Ci przypomnę Muski w Stolycy zostały dwa mieszkania ale mnie tam generalnie nie ma ziemia Lubuska tak ze 200m od Odry Tapniete z GT-I9500 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryszpak Posted November 5, 2016 Report Share Posted November 5, 2016 ale super soczyste, rumiane i twarde owoce z lekko żółtym ananasowatym miąższem. Może to Ananas Berżenicki? Stara dobra odmiana. U mnie niestety piach, zła ziemia dla jabłoni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted November 6, 2016 Report Share Posted November 6, 2016 Ja jak sa wegierki to zamrazam ,uwielbiamy ciasto ze sliwkami .. tylko te prawdziwe wegierki to jest marzenie Zapraszam na moje tereny, bez problemu znajdziesz wiele starych śliw węgierek, sam na działce mam dość sporą śliwę węgierkę, w tym roku dała w granicach 100 kg śliwek, nie liczę tych które spadły, a było ich wiele Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 6, 2016 Report Share Posted November 6, 2016 sam na działce mam dość sporą śliwę węgierkę, Może w kolejnym roku urodzaju będzie możliwość kupna u Ciebie węgierek ?? Z wiadomego źródła zawsze lepiej niż z targu :D Serdecznie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted November 6, 2016 Report Share Posted November 6, 2016 Jak śliwka obrodzi to nie ma problemu bo skubana nie chce dobrze rodzić co roku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted November 7, 2016 Report Share Posted November 7, 2016 Roger rób listęJa też się piszę na jedno wolne drzewko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek. Posted November 7, 2016 Report Share Posted November 7, 2016 Parę tygodni temu odwiedziłem szkółkę http://www.stareodmiany.pl/ochrona-starych-odmian-drzew-owocowych. Niestety jeszcze nie było sprzedaży. Chciałem kupić między innymi węgierki. Może w przyszłym roku . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts