Jump to content

Pilaw / Plov / Pilaf


sobol

Recommended Posts

Cześć.

Ostatnie dwa kociołki u mnie to potrawa ze wschodu. Przepis od znajomej Ukrainki. 

Skład (na 8 litrowy kociołek):

mięso (u mnie wieprzowe) - 1kg

marchew - 6 dużych sztuk

cebula - 4 duże

ryż - 0.5 kg ( u mnie do paelli)

 

przyprawy:

sól, pieprz, kurkuma, kmin rzymski (nie jestem pewien, ale to chyba odpowiednik angielskiego ground cumin), przecier pomidorowy. W oryginale powinien być też barbarys, ale u mnie nie był do dostania).

 

Mięso podsmażamy w kociołku na tłuszczu do przyrumienienia. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i marchew pokrojoną w słomki.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i smażymy dalej na średnim ogniu. Gdy marchewka z cebulą są prawie gotowe, dodajemy kurkumę, kmin i barbarys. Całość uklepujemy i na wierzch wsypujemy przepłukany ryż. Zalewamy wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Płynu powinno być tyle żeby zakryło wszystko "na dwa palce". Zostawiamy tak bez mieszania na małym ogniu aż ryż wchłonie całą wode i będzie miękki. Powinien też być sypki. Potrawę powinno się odwrócić do góry nogami na talerz aby otrzymać warstwowy "tort". Niestety mój kociołek jest beczułkowaty i wykładam wszystko łyżką.

Bardzo fajna w smaku potrawa z oryginalnym "orientalnym" posmakiem.

post-40035-0-58362400-1478548821_thumb.jpeg

post-40035-0-79664000-1478548840_thumb.jpeg

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Berberys zwyczajny, b. pospolity[2] (Berberis vulgaris L.) – gatunek krzewu należący do rodziny berberysowatych (Berberidaceae Juss.). Znany też jako: kwaśnica pospolita, kwaśniec[3]. Występuje w stanie dzikim w Europie

[Dodano: 28 sty 2019 - 21:31]

Zanim napiszesz przepis, chcę porozmawiać z wami o tym, że w Turcji znaczy Пилав lub inaczej Pilaw. Ja często czytam w sieci, że Pilaf i Пилав (Пиляв) - to dwa różne dania. My (mieszkańcy byłego związku radzieckiego) oto, co nazywamy пловом i że пловом uważamy? Czy uzbecki pilaw z marchewką, mięsem i przyprawami lub Uzbecki pilaw z mięsem i suszonych owoców. Wiemy, że пловы są różne, ale to zawsze ryż, mięso i jakieś dodatki. W sumie to сложносочиненное, bogate danie. W Turcji samego słowa pilaf / пилав oznaczony danie, które przygotowano w sposób szczególny, w którym krupa nie rozpada się na kawałki, a pozostaje zapewniając im.

 

I to będzie coś, co kiedyś im się nazywać

- Uzbecki pilaw / Özbek pilavı,

- i Rial risotto z szafranem, orzechami, rodzynkami i mięsem / Iran pilavi

- i inne rodzaje pilaw:

- ryż z migdałami, kurczakiem i cynamonem, pieczone w cieście - Perde pilavı / Зашторенный pilaw

- ryż z нутом, z fasolą

- czy ryż z dowolnymi warzywami, zarówno w pojedynkę, jak i w różnych kombinacjach (np. пилав z bakłażanem lub пилав z pomidorami, lub nawet z ziemniakami)

- i пилав z хамсой, i z mięsem, i z kurczakiem i wątróbką

- lub nawet po prostu ryż, w ogóle bez niczego - taka pilaf nazywają Sade Pilavı (sade w tłumaczeniu na język polski - jest to prosty, czysty) i zaprasza go często jako dodatek.

 

Ale i to jeszcze nie wszystko! Kasza dla pilaw - piława - to nie jest koniecznie tylko ryż.! To może być i bulgur / bulgur pilavı i kuskus / Kuskus pilavı, nawet specjalny rodzaj makaronu (makaron), które z pozoru wyglądają jak na rysunku.

W naszym kraju ta pasta (makaron) znane pod nazwą Орзо, w Turcji takie makaron nazywa Arpa / Arpa. I w związku z tym pilaw z takich makaronu będzie się nazywać Arpa Şehriye Pilavı.

 

Tutaj należy zachować ostrożność!

Jeśli jest napisane Arpa Şehriye Pilavı . to risotto z makaronu Орзо (Arpa) , ale jeśli jest napisane Arpa ŞehriyeLI Pilavı.(lub po prostu Şehriyeli pilavı) , to to właśnie będzie ten пилав lub risotto z ryżem i makaronem, przepis, którego dziś się z wami podzielę.

 

Ale zanim przejdziemy do przepisu, zróbmy to jeszcze raz podsumować.

 

Pilaf i Пилав - to nie dwa różne dania. To po prostu różne wymowy i chyba jeszcze i różny stosunek, różne tradycje W Azji środkowej lub w Azerbejdżanie - pilaw - danie сложносочиненное, przygotowane w szczególny sposób w którym ryż pozostaje krucha. W Turcji - to danie może być jak сложносочиненным, jak i zupełnie proste i krupa, która pozostaje zapewniając im, może być nie tylko ryżem.

 

A teraz przepis.

 

* W Turcji dla pilaw najczęściej korzystają ryż Балдо. - to taki biały te największe ryż, coś jak nasza-Kubań. Oczywiście, oprócz tego ryżu jest w Turcji i ryż Jaśminu i ryżu Basmati, ale to Балдо - to tak powiedzmy najbardziej popularny. Tak sam zauważyłeś pewnie, jeśli угощались пловом w Turcji, że рисинки w плове nie długie i wydłużone, a krótkie, prawie okrągłe.

 

.DSC_0529 (2)

 

Poza балдо, tak często używany jest ryż Османджик. Znalazłam zdjęcie w Internecie:

khs_osmancik_2500gr

 

пилав

 

* Ryż z makaronem robią z dwoma rodzajami (makaronu) ryżowych.

Z makaronem Орзо (Arpa) - na zdjęciu lub z tel şehriye - cienka, drobnym makaronem, którą u nas zazwyczaj dodaje się do zupy.

 

пилав

 

Wychodzi około 3-4 porcje:

1 szklanka ryżu

pół szklanki (makaronu) ryżowych

2 szklanki bulionu drobiowego

sól nieco ponad pół łyżki stołowej

pół małej cebulki lub 1 ząbek czosnku * (na życzenie)

masło

olej roślinny

* Пилав można gotować i na wodzie, ale lepiej nie być leniwy i ugotować bulion, wynik będzie znacznie lepiej.

 

пилав

 

Umyć ryż i zalać ją szklanką wrzącej wody. Około 20-30 minut, należy spuścić całą wodę z ryżu, wypłucz i pozostaw do jego wyczerpania.

 

Oczyścić cebulę i pokroić ją na 2-3 części. Rozgrzać w naczyniu żaroodpornym roślinne i masło. Lekko подрумяньте cebulę lub ząbek czosnku, są tutaj tylko dla smaku oleju, dlatego używane są na życzenie. Następnie wyjąć cebulę lub czosnek (jeśli są używane) i высыпьте patelni makaron. Wymieszać i lekko podsmażyć makaron. Zobacz, nie oddalaj się od płyty, makaron румянится natychmiast! Następnie ułożyć w rondlu ryż, ponownie wymieszać. I smażyć około 2-3 minuty, stale mieszając, aby ryż i makaron nie прилипали na dno, aż ryż będzie prawie przezroczyste.

 

*On, oczywiście, nie staje się przezroczysta w pełnym tego słowa znaczeniu, ale zmienia kolor, i od razu staje się jasne - to jest to! Prawie przezroczysty.

 

Tylko nie подрумянивайте ryż nie powinien być brązowy. Następnie zalać ryż bulionem. Posolić. Wymieszać, odrzucić ogień, przykryć pokrywką i gotować około 20 minut, w zależności od odmiany ryżu. Minut przez 15-17 otwórz rysunek, nie mieszając, zobacz, ile płynu pozostało, czy jest gotowy rysunek. Przykryć patelnia czystym ręcznikiem, przykryć pokrywką i gotować jeszcze min 5-3. Tkaniny będzie wchłonąć pozostałą wilgoć i ryż stanie się bardziej sucha i krucha.

 

* Gotowy пилав, zwykle podawane w postaci утрамбованной zjeżdżalnie. Do tego пилав rozprzestrzeniania się w пиалу, lekko znaczki, a następnie odwrócić na talerz.

 

* Sade Sade пилав przygotowuje się w ten sam sposób, tylko bez (makaronu) ryżowych i bez cebuli-ząbek czosnku. Przy tym wielu kucharzy i gospodynie podczas gotowania dodać kilka kropli soku z cytryny, uważa się , że w ten sposób пилав będzie jeszcze jaśniej-bielsze.

 

Proporcje: na 1 łyżki ryżu - 1,5 łyżki bulionu.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...