Jump to content

Doświadczenia użytkowników pieca chlebowego


MirasII

Recommended Posts

Witam,

jestem na etapie planowania budowy pieca chlebowego i mam pierwszy dylemat - jakie przyjąć wymiary komory, żeby z jednej strony nie przesadzić z wielkością, a z drugiej żeby dało się upiec jakieś mięsko.

Proporcje, konstrukcję i technologię już wyczytałem, ale chętnie bym poznał opinie użytkowników odnośnie wielkości komory. Założenie jest takie że ma to być piec do użytku domowego oraz na spotkania towarzyskie w gronie kilku osób. Dlatego proszę użytkowników pieców o radę jakie wymiary komory przyjąć.

pozdrawiam

Miras

Link to comment
Share on other sites

Tak z czachy nie pamiętam wymiarów, blachy mogą być ułożone dłuższym wymiarem prostopadle do drzwiczek. Niestety na tym kompie nie mam żadnych zdjęć, ale jak nie zapomnę to podeślę jutro. Na forum znajdziesz cały dział poświęcony budowie pieców chlebowych, tam będzie dużo materiału. W praktyce - przynajmniej u mnie - jest tak, że daje radę upiec np. kilka chlebów w małych formach lub ciasto w dużych (max 2 formy), ale już później (po upieczeniu) temperatura oscyluje w okolicach 150 - 160 stopni, więc aby dalej coś podziałać to trzeba by dopalić, ale jak dla mnie to jest ok. Z tego co doczytałem, wynika, że jak jest mały piec to również jest mała jego bezwładność, czyli dość szybko się wychładza.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...