Papcio Posted February 17, 2008 Report Share Posted February 17, 2008 Na zlocie kolega Bagno pokazał dymogenerator własnego pomysła. Zadymił równo całą zagrodę. Jest też parę fotek takich generatorów wykonanych przez kolegów a i u Jasia też widziałem jego zadymiacz. Zasada pracy takiego generatora jest prosta jak sznurek w kieszeni, więc poproszę o pomysły bardziej zdolnych kolegów jak i koleżanek niż ja, jak zbudować taki kompaktowy wytwarzacz dymu. Mały, prosty, przenośny i łatwy do zrobienia z zintegrowaną dmuchawą. Ciekawe co się nam urodzi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 17, 2008 Report Share Posted February 17, 2008 Cieszę się Papciu, że założyłes ten temat. Może wspólnymi siłami uda sie skonstruować proste, tanie, estetyczne i funkcjonalne urządzenie, które będzie dumą naszego forum. Może ktoś wtedy podejmie się jej seryjnej produkcji na potrzeby WB, oraz innych chętnych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted February 17, 2008 Report Share Posted February 17, 2008 też nad tym myślałem ale wychodzi albo za duże i za ciężkie albo że komora jest b. mała . Próbowałem też ze starym żelazkiem jako podgrzewacz (podpalacz) trocin ale nie było to to czym bym chciał wędzicCzekam również na ciekawe propozycje takiej wedzarenki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 17, 2008 Report Share Posted February 17, 2008 Pewnie to urządzonko kosztuje majątek ale można coś uszczknąć z ich doświadczenia.http://www.sauer-spezialtechnik.de/html/pl/rauch.htmJeszcze jedna firma od zadymiania:http://www.fessmann.de/de;produkte;raucherzeuger.htmA tu nasi koledzy "po fachu" rozwiązali to inaczej http://www.chefkoch.de/forum/2,70,237449/Welcher-Raeucherofen.html ale mój niemiecki :blush: więc jak ktoś by przetłumaczył to było by miło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted February 17, 2008 Report Share Posted February 17, 2008 ale mój niemiecki więc jak ktoś by przetłumaczył to było by miło....może nasi koledzy za Odry podejmą się tłumaczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
strampek Posted February 19, 2008 Report Share Posted February 19, 2008 Stosuję swoją wędzarnie http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=310 od lat chyba trzech. Rozruch jest trochę długi ale skracam go poprzez podgrzanie zrębek nad palnikem gazowym. Temperaturę reguluję poprzez zmianę wielkości komory(dokładam części beczek bez) dna oraz moc grzałki. Nie jest to może lux wędzarnia ale wierzcie lepsze wychodzą wędzonki niż te które wędzili mi w masarni. Robili to na "odwal się".Gdyby zamiast patelni zastosować "papierosa" kolegi Andyandy to kto wie ?Na wiosnę spróbuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.