Maxell Posted August 30, 2007 Report Share Posted August 30, 2007 Tak wiem. :wink: Całą niedzielę i poniedziałek te ogórki (krojone) na ostro z papryką były najlepsza zakąska pod róznego rodzaju specyfiki. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted August 30, 2007 Report Share Posted August 30, 2007 Tak wiem. :wink: Całą niedzielę i poniedziałek te ogórki (krojone) na ostro z papryką były najlepsza zakąska pod róznego rodzaju specyfiki. :grin:Ha ha :grin: A ja szukam mojego słoika , czy tam tez był czosnek i czuszka :question: bo jeśli tak to ogórki po syczuańsku Jasiu dla roczniaków kojec u świnek wietnamek :grin: tam jest dobrze ogrodzone to młody nie ucieknie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted September 3, 2007 Report Share Posted September 3, 2007 Dzis Anetka mi poslala przepis oto i on:Te ogórki powstały z dwóch przepisów , nigdy ściśle się nie trzymam przepisu oryginalnego pierwszy to : ogórki albo cukinie z chilli 3 kg ogórków - takich większych, lepsze wychodzą niż z malutkich4 łyżki soli3 główki czosnku, ja nawet więcejkilka (8-10) świeżych papryczek chilli,zalewa: 0.5 kg cukru, 1.5 szkl. octu 10%, 1 szkl. wody - zagotować, pomieszaćcoby się cukier rozpuścił, ostudzić Ogórki umyć, nie obierać (ja obrała bo miały nieładną skórę), pokroić w 2-3 cm plastry (ja końce wyrzucam), posolićrzeczonymi 4 łyżkami soli, pomieszać dokładnie, odstawić na 4 godziny (toważne, nie krócej), po czym odlać wodę. Czosnek obrać i w grube plasterki,chilli oczyścić i na kawałki, takie większe. Nakładać wszystko do słoików,zalać zalewą, pasteryzować 5 minut od zagotowania. A drugi to wersja na zaraz 3 ogórki4 i 1/2 łyżeczki soli3 - 4 ząbki czosnku4 papryczki chili (czyli czili) - koniecznie świeże!!! Ale mogą tez być takie 'czereśniowe' marynowane. 6 łyżek oleju1/2 szklanki octu5 łyżek cukru Wyżej wymienione ilości są tylko proporcjami!!! W rzeczywistości robi się większą porcję, no bo przecież nie będziesz co 3 godziny wykonywać tych samych czynności.. Przygotowanie: 1. Ogórki pokroić na centymetrowe 'talarki' (o ile te formę można jeszcze nazywać talarkami).2. Posolić pokrojone ogórki i odstawić na godzin kilka.3. Odsączyć ogórki.4. Doprawić je teraz czosnkiem (pokrojonym); chili/czili (również lekko rozkrojonymi).5. Polać wszystko gorącym olejem.6. Zagotować ocet z cukrem (ale lepiej nie stać z nosem i oczami nad garnkiem, bo może strasznie zapiec) i zalać tym całość.7. Odstawić na min. 4 h8. Można zacząć ucztę!Ja daję dużo czosnku !!! i czerownej papryki chili i ew normalnej paprykiZe względu na to, że są zalewane olejem, który tworzy górną warstwę zalewy, ogórki mogą długo stać, ale tak się nigdy nie dzieje. Lepiej smakują nie obierane i ładniej wyglądająjuz popelnilem jutro degustacja .Mam nadzieje ze Anetka nie bedzie zla za upublicznienie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 3, 2007 Author Report Share Posted September 3, 2007 Z którego były te na zlocie? Tamte talarki były wąziutkie.Ale qrde były doooobre...... :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted September 4, 2007 Report Share Posted September 4, 2007 Były wąziutkie :grin: , bo tak pokroił mój m. jak byłam w pracy i dla niego to było 1 cm , a że skórkę też miały nieciekawą wobec czego były bez skóry, ale te przepisy różnią się tylko olejem , te przgotowywane na krótko zalewane są gorącym olejem , ale zalewa była z pierwszego przepisu ,ogórki o tej porze kroję w grubą kostkę, i tak samo robię z cukini , chociaż z młodej marynata jest lepsza. Zawsze daję dużo czosnku do każdego słoika i po jednej papryczce ostrej i na zagrychę jak znalazł :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted August 31, 2008 Report Share Posted August 31, 2008 cześć Odgrzebuję temat: zalewa: 0.5 kg cukru, 1.5 szkl. octu 10%, 1 szkl. wody - zagotować, pomieszać coby się cukier rozpuścił, ostudzić Tej zalewy wyszło mi bardzo mało, musiałem zuupełniać nieco sokiem odlanym wcześniej z warzyw. Czy to na pewno porcja na 3 kg warzyw? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anetka Posted August 31, 2008 Report Share Posted August 31, 2008 pewnie - zawsze mi wystarcza , ciasno układam ogórki w słoiczkach a potem zalewam , ew, można dodać ciut więcej wody ale nie odlanej od ogórków bo będzie może za słone , albo więcej octu od dawna nie trzymam się ściśle przepisu - a może masz inne szklanki ja mierzę starą dużą szklanką :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted September 1, 2008 Report Share Posted September 1, 2008 cześć Anetko, dziekuję za info Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.