Jump to content

Ogórki Anetki z II Zlotu i inne ogórasy


Maxell

Recommended Posts

Tak wiem. :wink: Całą niedzielę i poniedziałek te ogórki (krojone) na ostro z papryką były najlepsza zakąska pod róznego rodzaju specyfiki. :grin:

Ha ha :grin: A ja szukam mojego słoika :cry: , czy tam tez był czosnek i czuszka :question: bo jeśli tak to ogórki po syczuańsku

 

Jasiu dla roczniaków kojec u świnek wietnamek :grin: tam jest dobrze ogrodzone to młody nie ucieknie

Link to comment
Share on other sites

Dzis Anetka mi poslala przepis oto i on:

Te ogórki powstały z dwóch przepisów , nigdy ściśle się nie trzymam przepisu oryginalnego

 

pierwszy to :

 

ogórki albo cukinie z chilli

 

3 kg ogórków - takich większych, lepsze wychodzą niż z malutkich

4 łyżki soli

3 główki czosnku, ja nawet więcej

kilka (8-10) świeżych papryczek chilli,

zalewa: 0.5 kg cukru, 1.5 szkl. octu 10%, 1 szkl. wody - zagotować, pomieszać

coby się cukier rozpuścił, ostudzić

 

Ogórki umyć, nie obierać (ja obrała bo miały nieładną skórę), pokroić w 2-3 cm plastry (ja końce wyrzucam), posolić

rzeczonymi 4 łyżkami soli, pomieszać dokładnie, odstawić na 4 godziny (to

ważne, nie krócej), po czym odlać wodę. Czosnek obrać i w grube plasterki,

chilli oczyścić i na kawałki, takie większe. Nakładać wszystko do słoików,

zalać zalewą, pasteryzować 5 minut od zagotowania.

 

A drugi to wersja na zaraz

3 ogórki

4 i 1/2 łyżeczki soli

3 - 4 ząbki czosnku

4 papryczki chili (czyli czili) - koniecznie świeże!!! Ale mogą tez być takie 'czereśniowe'

marynowane.

6 łyżek oleju

1/2 szklanki octu

5 łyżek cukru

 

Wyżej wymienione ilości są tylko proporcjami!!! W rzeczywistości robi się większą porcję,

no bo przecież nie będziesz co 3 godziny wykonywać tych samych czynności..

 

Przygotowanie:

 

1. Ogórki pokroić na centymetrowe 'talarki' (o ile te formę można jeszcze nazywać

talarkami).

2. Posolić pokrojone ogórki i odstawić na godzin kilka.

3. Odsączyć ogórki.

4. Doprawić je teraz czosnkiem (pokrojonym); chili/czili (również lekko rozkrojonymi).

5. Polać wszystko gorącym olejem.

6. Zagotować ocet z cukrem (ale lepiej nie stać z nosem i oczami nad garnkiem, bo może

strasznie zapiec) i zalać tym całość.

7. Odstawić na min. 4 h

8. Można zacząć ucztę!

Ja daję dużo czosnku !!! i czerownej papryki chili i ew normalnej papryki

Ze względu na to, że są zalewane olejem, który tworzy górną warstwę zalewy, ogórki

mogą długo stać, ale tak się nigdy nie dzieje.

 

Lepiej smakują nie obierane i ładniej wyglądają

juz popelnilem jutro degustacja .

Mam nadzieje ze Anetka nie bedzie zla za upublicznienie

Link to comment
Share on other sites

Były wąziutkie :grin: , bo tak pokroił mój m. jak byłam w pracy i dla niego to było 1 cm , a że skórkę też miały nieciekawą wobec czego były bez skóry, ale te przepisy różnią się tylko olejem , te przgotowywane na krótko zalewane są gorącym olejem , ale zalewa była z pierwszego przepisu ,ogórki o tej porze kroję w grubą kostkę, i tak samo robię z cukini , chociaż z młodej marynata jest lepsza. Zawsze daję dużo czosnku do każdego słoika i po jednej papryczce ostrej i na zagrychę jak znalazł :tongue:
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

cześć :)

Odgrzebuję temat:

 

zalewa: 0.5 kg cukru, 1.5 szkl. octu 10%, 1 szkl. wody - zagotować, pomieszać

coby się cukier rozpuścił, ostudzić

 

 

Tej zalewy wyszło mi bardzo mało, musiałem zuupełniać nieco sokiem odlanym wcześniej z warzyw.

Czy to na pewno porcja na 3 kg warzyw?

Link to comment
Share on other sites

pewnie - zawsze mi wystarcza , ciasno układam ogórki w słoiczkach a potem zalewam , ew, można dodać ciut więcej wody ale nie odlanej od ogórków bo będzie może za słone , albo więcej octu od dawna nie trzymam się ściśle przepisu - a może masz inne szklanki ja mierzę starą dużą szklanką :rolleyes:
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...