Tom&Ala Posted December 19, 2016 Report Share Posted December 19, 2016 Witamwpadłem na pomysł, żeby calą karkowkę zapeklować a póżniej w piekarniku ją upiec. Nigdy tego wcześniej nie robilem więc proszę o uwagi mówiące za i przeciw takiemu pomysłowi. Karkówka bedzie miala ok. 2,5kg, bez kości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted December 19, 2016 Report Share Posted December 19, 2016 .....zależy, w jakiej temperaturze będziesz ją piekł, ponieważ azotyn w temperaturze ( o ile dobrze pamiętam) 160* rozkłada się na niebezpieczne dla zdrowia związki.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted December 19, 2016 Report Share Posted December 19, 2016 Zdrowiej będzie chyba zasolić niż peklować (lub 50% / 50%) ale pewnie bardziej doświadczone koleżanki i koledzy to zweryfikują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 19, 2016 Report Share Posted December 19, 2016 w piekarniku ją upiec zrób bez peklowania - pieczona (w piwie lub winie ) jest świetna a w dodatku w rękawie i na niższej temperaturze 140-160st - a jak masz zamiar przetrzymać ją po pieczeniu długo - to vacum i zamrażarka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 19, 2016 Report Share Posted December 19, 2016 Polecam Ci karkówkę Maxella: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/?p=392813rozkłada się na niebezpieczne dla zdrowia związki....To obowiązkowo trzeba zakropić, wtedy jest na zdrowie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tom&Ala Posted December 19, 2016 Author Report Share Posted December 19, 2016 Hej , Dziekuje za wskazowki , cholera.. tak sie rozpedzilem dzisiaj , ze karkowka zostala pocieta na drobne ale zrobie pare mielonek w szynkowarze. Mieso juz sie pekluje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted December 19, 2016 Report Share Posted December 19, 2016 Paweljack ja tez polecam ten przepis na karkowke.Jest swietny! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted December 19, 2016 Report Share Posted December 19, 2016 To obowiązkowo trzeba zakropić, wtedy jest na zdrowie. ....już widzę ten kroplomierz..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.