paweljack Posted January 3, 2016 Report Share Posted January 3, 2016 (edited) W tym temacie będę przedstawiał różne, moje wersje białej.Na początek biała z sarniną zamiast wołowiny. Peklowana 50/50 z solą Edited January 5, 2017 by vtec korekta tekstu na życzenie autora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted March 11, 2016 Report Share Posted March 11, 2016 Witam - palce lizać - nie mam sarniny ale mam daniela - może rzeczywiście zamiast wołowego dodam gulaszowe z daniela? dodaję również ok 20-22% podudzia indyczego - na wyrażne zyczenie rodziny ( teoretycznie troche dietetyczne ) (2mm+blender) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 18, 2017 Author Report Share Posted January 18, 2017 Kolejna wersja: Zamiast I kl. wieprzowej, udziec z jelenia krojony w kostkę około 1,5 cm II kl wieprzowa 70/30 mielona na sitku 10 mm Zamiast wołowiny łopatka z sarny, mielona 2 x na sitku 2 mm Przyprawy: sól morska - 20 g/kg pieprz czarny - 1,5 g/kg czosnek - 2,5 g/kg majeranek - 2 g/kg ziele ang. - 0,2 g/kg jałowiec - 0,2 g/kg woda 5 % do jedynki i dwójki woda do ścięgnistego 100 ml do wymieszania przypraw. Smacznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruchy57 Posted March 31, 2017 Report Share Posted March 31, 2017 Witam, przepraszam że trochę nie na temat, ałe wczoraj robiłem białą w / g Twojego przepisu ( oczywiście nie z dziczyzną , ale chodzi o przyprawy ) i popakowałem próżniowo . Zamroziłem. I teraz pytanie , parzyć po wyjęciu z folii czy w foli? Może w folii zostanie z własnym sokiem ( sosem) ? Andrzej Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 31, 2017 Author Report Share Posted March 31, 2017 parzyć po wyjęciu z folii czy w foli? Witaj, rozmrozić odpowiednio, czyli w lodówce, a następnie parzyć jak świeżą. Temp. 72-75 stopni, do temp. w środku 68-72, (około 25 minut) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted March 31, 2017 Report Share Posted March 31, 2017 różnica parzenia w folii i bez foli- w folii - jest trochę bardziej słona - wyjęta z folii ( vacum) i parzona tylko w jelitach - trochę mniej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruchy57 Posted March 31, 2017 Report Share Posted March 31, 2017 Dzięki za szybką odpowiedź, czy w foli będzie bardziej soczysta? Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted March 31, 2017 Report Share Posted March 31, 2017 Nie widziałem różnicy - pamiętaj to co napisał Paweł - odnośnie temperatur - to ważne wtedy sa soczyste i smaczniutkie.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 31, 2017 Author Report Share Posted March 31, 2017 (edited) odnośnie temperatur - to ważne wtedy sa soczyste i smaczniutkie....I tego się trzymaj kolego a nie folii. Dla mnie folia, to opakowanie do przechowywania. Edited March 31, 2017 by paweljack Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruchy57 Posted March 31, 2017 Report Share Posted March 31, 2017 Jeszcze raz dziękuję , Andrzej Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 31, 2017 Author Report Share Posted March 31, 2017 Jeszcze raz dziękuję , AndrzejDrobiazg. Powodzenia i pytaj zawsze przed robotą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted April 10, 2017 Author Report Share Posted April 10, 2017 Pierwszy raz uwędziłem trochę tradycyjnej białej dla testów, efekt całkiem pozytywny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted April 10, 2017 Report Share Posted April 10, 2017 (edited) Podpiekałeś przy wędzeniu , czy parzyłeś po? Wygląda ładnie Edited April 10, 2017 by binio1111 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted April 10, 2017 Author Report Share Posted April 10, 2017 Podpiekałeś przy wędzeniu , czy parzyłeś po? Wygląda ładnieDziękuję. Parzona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted April 10, 2017 Report Share Posted April 10, 2017 Już na święta zrobiłeś? Ja w czwartek poczynię białą (na morskiej oczywiście ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted April 10, 2017 Author Report Share Posted April 10, 2017 Już na święta zrobiłeś? Ja w czwartek poczynię białą (na morskiej oczywiście )Nie wiem czy wytrzyma, to ilość testowa. A biała już gotowa i zamrożona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted April 10, 2017 Report Share Posted April 10, 2017 Kiełbasa jak kiełbasa ładna smaczna.Ale zdjęcia przy nich moje to wyglądają jak bym robił maszynką do mięsa z tępym nożem i sitkiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted October 11, 2017 Author Report Share Posted October 11, 2017 Kolejna wariacja. Zamiast wieprzowiny I kl., baranina I kl. i podobnie zamiast wołowiny II kl., baranina II kl.Peklowana. Kiełbaśnice 24-26. Baton 18-20 cmPrzyprawy: pieprz czarnymajeranekczosnekziele angielskierozmaryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted October 11, 2017 Report Share Posted October 11, 2017 Ciekawe.Baranina jest OK!Pod każdą postacią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted November 20, 2017 Author Report Share Posted November 20, 2017 Następna wersja. Biała z cielęciną - receptura na 5 kg Cielęcina I kl. krojona w kostkę ok. 1,5 cm - 1 kgwp II kl. 60/40 mielona na sitku 6 mm - 3 kgcielęcina II - 2 x na sitku 2 mm + 30% wody - 1 kg Przyprawy: Peklosól 18 g/kgpieprz biały - 2 g/kgkolendra - 0,5 g/kgkwiat gałki - 0,5 g/kgczosnek 0,7 g/kg Peklowanie 48 godzin Kiełbaśnice 26-28 Batony 18 cm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted November 20, 2017 Report Share Posted November 20, 2017 Paweł, ładnie sobie poczynasz, piękne wzroby......widzę, że szukasz smaku białej kiełbasy?Ja również się zastanawiam jaką białą na święta zrobić ? Cały czas wertuję przepisy i szukam, który by mi przypasił. Serdeczne pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted November 20, 2017 Author Report Share Posted November 20, 2017 Paweł, ładnie sobie poczynasz, piękne wzroby......widzę, że szukasz smaku białej kiełbasy?Ja również się zastanawiam jaką białą na święta zrobić ? Cały czas wertuję przepisy i szukam, który by mi przypasił. Serdeczne pozdrowieniaDziękuję. Na Wielkanoc czy na żur robię tradycyjnie wg 16. Ale w pozostałym czasie można zmieniać smaki. Wszystkie są bardzo dobre a ta z cielęciną bardzo delikatna w smaku. Również Cię pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted November 22, 2017 Author Report Share Posted November 22, 2017 Do kompletu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 22, 2017 Report Share Posted November 22, 2017 bardzo delikatna w smaku. Nawet wygląd ma delikatny; zachęca do konsumpcji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted November 23, 2017 Author Report Share Posted November 23, 2017 bardzo delikatna w smaku.Nawet wygląd ma delikatny; zachęca do konsumpcji Dziękuję za Twą cenną dla mnie opinię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts