Jump to content

Kiełbasa biała – wariacje Pawła


paweljack

Recommended Posts

  • 2 months later...
  • 10 months later...

Kolejna wersja:
 
Zamiast I kl. wieprzowej, udziec z jelenia krojony w kostkę około 1,5 cm

 

 

post-55133-0-29988100-1484739070_thumb.jpg

 

 

II kl wieprzowa 70/30 mielona na sitku 10 mm

 

 

 

Zamiast wołowiny łopatka z sarny, mielona 2 x na sitku 2 mm

 

 

post-55133-0-40130600-1484739069_thumb.jpg

 

 

Przyprawy:

 

sól morska - 20 g/kg

 

pieprz czarny - 1,5 g/kg 

 

czosnek - 2,5 g/kg

 

majeranek - 2 g/kg

 

ziele ang. - 0,2 g/kg

 

jałowiec - 0,2 g/kg

 

woda 5 % do jedynki i dwójki

 

woda do ścięgnistego 100 ml do wymieszania przypraw.

 

 

post-55133-0-37012000-1484739068_thumb.jpg

 

 

Smacznego.  :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Witam, przepraszam że trochę nie na temat, ałe wczoraj robiłem białą w / g Twojego przepisu ( oczywiście nie z dziczyzną , ale chodzi o przyprawy ) i popakowałem próżniowo . Zamroziłem. I teraz pytanie , parzyć po wyjęciu z folii czy w foli? Może w folii zostanie z własnym sokiem ( sosem) ? Andrzej

 

Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 6 months later...
  • 1 month later...

Następna wersja.

 

Biała z cielęciną - receptura na 5 kg

 

Cielęcina I kl. krojona w kostkę ok. 1,5 cm - 1 kg

wp II kl. 60/40 mielona na sitku 6 mm - 3 kg

cielęcina II - 2 x na sitku 2 mm + 30% wody - 1 kg

 

Przyprawy:

 

Peklosól 18 g/kg

pieprz biały - 2 g/kg

kolendra - 0,5 g/kg

kwiat gałki - 0,5 g/kg

czosnek 0,7 g/kg

 

Peklowanie 48 godzin

 

Kiełbaśnice 26-28

 

Batony 18 cm

 

post-55133-0-49233900-1511167399_thumb.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

Paweł, ładnie sobie poczynasz, piękne wzroby......widzę, że szukasz smaku białej kiełbasy?

Ja również się zastanawiam jaką białą na święta zrobić ? Cały czas wertuję przepisy i szukam, który by mi przypasił.

 

Serdeczne pozdrowienia

Dziękuję. Na Wielkanoc czy na żur robię tradycyjnie wg 16. Ale w pozostałym czasie można zmieniać smaki. Wszystkie są bardzo dobre a ta z cielęciną  bardzo delikatna w smaku. Również Cię pozdrawiam.  :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...