Jump to content

Analiza tendencji


haccp

Recommended Posts

Witam, jestem tutaj nowy, ale wszędzie gdzie czegokolwiek szukam związanego z naszym "fachem", znajduję sią na stronie Wędzarnicza Brać. Chciałbym prosić o pomoc forumowiczów w podpowiedzeniu, rozwinięciu, zdania narzuconym mi przez weterynarię, "czy jest przeprowadzana ANALIZA TENDENCJI", nie mam pojęcia co to jest, mam już wprowadzony HACCP, wykonujemy wszystkie wymagane badania, ale o co chodzi z analizą tendencji?. Będę wdzięczny za pomoc.

Link to comment
Share on other sites

Będę wdzięczny za pomoc.

A nie prościej ich zapytać, co urząd miał na myśli?

Telefonicznie. 

[Dodano: 25 sty 2017 - 00:49]

Przedmiotem okresowej kontroli weterynaryjnej jest m. in.:

 

"-realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji"

 

We wszystkich systemach jakościowych oczekuje się poprawy tego, co jest.

Zgodnie z zasadą, że zawsze może być lepiej.

Skoro właściciel sam planuje harmonogram badań to powinien również wprowadzać do niego zmiany.

Te zmiany powinny dotyczyć obszarów o największym zagrożeniu, zgodnie z analizą pareto.

Czyli np. można wprowadzać badania parametrów "idealnych" rzadziej, natomiast tych najgorszych - częściej.

Taki harmonogram nie jest konstrukcją sztywną, tylko dostosowywaną do rzeczywistych potrzeb i zagrożeń.

Udzieliłam powyższej odpowiedzi na bazie własnej wiedzy z systemów zarządzania jakością, które zbudowane są na podobnych zasadach.

Jednak co do szczegółów i ew. podpowiedzi to jednak polecam rozmowę z audytorem, czyli weterynaryjną jednostką kontrolną.

Edited by EAnna
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Witam, jestem tutaj nowy, ale wszędzie gdzie czegokolwiek szukam związanego z naszym "fachem", znajduję sią na stronie Wędzarnicza Brać. Chciałbym prosić o pomoc forumowiczów w podpowiedzeniu, rozwinięciu, zdania narzuconym mi przez weterynarię, "czy jest przeprowadzana ANALIZA TENDENCJI", nie mam pojęcia co to jest, mam już wprowadzony HACCP, wykonujemy wszystkie wymagane badania, ale o co chodzi z analizą tendencji?. Będę wdzięczny za pomoc.

 

Analiza tendencji w tym sensie to to tak naprawdę zapisywanie wartości tzn wyników badań laboratoryjnych (można zrobić sobie wykres). Chodzi o to, że jeżeli będziesz notował wyniki badań np niech będzie ilość drobnoustrojów I zobaczysz, że liczba ich się zwiększyła z badania na badanie, albo zwiększa się po trochu z badania na badanie to jest to dla ciebie informacja, że należałoby już podjąć jakieś działania w kierunku poprawy wyników np dokładniejsza dezynfekcja zakładu. Czyli podjąć działania zanim będzie już wynik przekroczony. 

Generalnie powinieneś też mieć jakieś założone wyniki. (niektóre są określone w rozporządzeniach) 

Edited by roszej
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...