Jump to content

tenderyzacja


lander

Recommended Posts

Witam,

 

niedawno w masarni w której pracuję, kupili maszynę do tzw tenderyzacji (nacinania mięśni). Ma to ponoć poprawić kruchość wyrobu i zmniejszyć wyciek solanki. Próbował może już ktoś tego robiąc wyroby na własny użytek?

Ciekawy jestem czy to coś da, ale nie mam jak się przekonać, bo na razie nie planuję żadnego wędzenia.

Mogę dodać, że używamy tego tylko w przypadku szynki i boczków po nastrzyku, ale przed masowaniem.

 

Pozdrawiam, i czekam na opinie ;)

l-

Link to comment
Share on other sites

Czytałem dosyc sporo o niej i widziałem. Inny typ z kolei ma nozyki róznych rozmiarów wewnatrz bębna masującego.

Maszyna ta działa w obie strony. :wink: Czyli ma zatrzymać wyciek NASTRZYKNIETEJ solanki.

Podobno jej ciekawą zaletą, jest to, iż nawet po nacinaniu, gotowa wędzonka, w przekroju, nie nosi śladów tego zabiegu, a wręcz lepiej się skleja.

Ja widziałem podobną do nastrzykiwarki, o działaniu uderzeniowym z góry.

Uważam, że tylko dla przemysłu.

Link to comment
Share on other sites

niedawno w masarni w której pracuję, kupili maszynę do tzw tenderyzacji (nacinania mięśni). Ma to ponoć poprawić kruchość wyrobu i zmniejszyć wyciek solanki. Próbował może już ktoś tego robiąc wyroby na własny użytek?

Podejrzewam że nikt z nas jeszcze takiego ustrojstwa się nie dorobił.

Jak kupi, tzn. już do Nas nie należy.

Link to comment
Share on other sites

Chodziła tutaj po forum informacja w temacie ręcznego urządzenia, o ile pamietam, b.drogiego.

Z tego co wiem, nacinanie przynosi pozytywne efekty w przypadku większych kawałków kięsa. kotlety nacina się w restauracjach, by nie brały oleju, ale nikt nie martwi sie sokiem wyciekającycm z mięsa i w ten sposób utrudniającym nasiąknięcie olejem produktu.

Link to comment
Share on other sites

Nie chodzi mi o to czy ktoś sobie kupił do domu takie coś, bo to chyba by było dosyć dziwne biorąc pod uwagę cenę i wymiary tej maszyny ;)

Bardziej mnie interesuję sama tenderyzacja, którą równie dobrze można samemu zrobić nożem. Zresztą przed zakupem technolog robił próbę, właśnie przy użyciu noża :P

I fakt, po związaniu szynki i uwędzeniu nie ma śladów nacięć we wnętrzu szynki (chyba że gość który przerzuca mięso z nastrzykiwarki do nacinarki wrzuci ją odwrotnie i nacięcia się zrobią po zewnętrznej stronie :P)

 

Jeśli komuś się będzie chciał przetestować to na własnej...szynce, to czekam na opinie :)

 

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...