Jump to content

[Powinieneś wiedzieć][Część III] Rozbiór uzupełniający karkówki


Maxell

Recommended Posts

Rozbiór uzupełniający karkówki

 

post-39694-0-59297400-1487348804_thumb.jpg

Karkówka z kością

 

W wyniku rozbioru uzupełniającego karkówki uzyskuje się karczek (który jest mięśniem) bez kości. Podstawowe czynności tego rozbioru polegają na:

  • wycięciu siedmiu przepołowionych kręgów szyjnych, czterech przepołowionych przednich kręgów piersiowych z górnymi odcinkami żeber,
  • odcięciu z górnej części karkówki wąskiego mięśnia ścięgnistego,
  • odcięciu twardego mięśnia od strony pierwszego kręgu szyjnego.

post-39694-0-49729100-1487348829_thumb.jpg

Karczek bez kości

 

Karczek bez kości powinien mieć kształt nieforemnego walca, co uzyskuje się przez okrojenie mięśni wewnętrznych przyczepów kręgów szyjnych i piersiowych oraz odcięcie pozostałości tłuszczu zewnętrznego i luźnych strzępów mięsa. Przygotowany w ten sposób karczek jest surowcem do produkcji wędzonek, tj. baleronów lub konserw.

Orientacyjne wskaźniki uzysku elementów w wyniku rozbioru uzupełniającego karkówki podano w tabeli.

 

post-39694-0-47231700-1487348970_thumb.jpg

 

Poza wymienionymi elementami, z rozbioru uzupełniającego karkówki otrzymujemy:

 

1. Mięso drobne klasy II (tłuste):

 

post-39694-0-05472500-1487348853_thumb.jpg

 

2. Mięso drobne klasy III (ścięgniste):

 

post-39694-0-36644700-1487348862_thumb.jpg

 

3. Mięso drobne klasy IV (tzw. krwawe):

 

post-39694-0-63768900-1487348874_thumb.jpg

 

4. Tłuszcz drobny:

 

post-39694-0-13542900-1487349354_thumb.jpg

 

5. Kości karkówki:

 

post-39694-0-55119600-1487348884_thumb.jpg

Edited by Maxell
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...