marula3 Posted July 2, 2016 Report Share Posted July 2, 2016 (edited) WitamPostanowiłem przerobić swoją wędzarnie z szafki. Chcę dorobić palenisko zewnętrzne z blachy stalowej o grubości 3mm, o wymiarach; szerokość 40cm, długość 50 cm, wysokość 36 cm. Między paleniskiem a komorą wędzarniczą chcę zastosować rurę stalową o grubości 2 mm, średnicy 200mm i długości 1m.Co sądzicie czy ten zestaw będzie prawidłowo działał. Do tej pory miałem kłopoty z utrzymywaniem stałej temperatury w komorze wędzarniczej - paliłem bezpośrednio pod wędlinami. Edited July 2, 2016 by marula3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gluszec Posted July 2, 2016 Report Share Posted July 2, 2016 NIc nie przerabiaj tylko naucz się opalać - w takiej wędzarni z paleniskiem bezpośrednim wędziłem około 5 lat i jedyna różnica do Twojej to miałem taką szafkę ocieploną deskami podłogówkami.Pamiętaj wędzenie to sztuka opalania - dołożenie rury w niczym Ci nie pomoże jeśli będziesz źle operował ogniem i dymem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted July 9, 2016 Author Report Share Posted July 9, 2016 Dziękuję za wiadomość.Chyba Ciebie posłucham i bardziej będę się przykładał do utrzymywania stałych temperatur w wędzarni.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek82 Posted July 10, 2016 Report Share Posted July 10, 2016 W palenisku utrzymujemy żar, nie płomień. Odymić wyroby, a uwędzić to różnica. No chyba ze chcesz się truć na własne życzenie. Poczytaj pierwsze posty tego tematu: wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-wędzarni-opracowany-przez-andyandyego/ Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted February 24, 2017 Author Report Share Posted February 24, 2017 (edited) WitamMam wędzarnie wykonaną z szafki ubraniowej metalowej, Do tej pory jako palenisko wykorzystywałem dół szafki, chciałbym to zmienić i zrobić palenisko osobno, połączyć go z komorą wędzarniczą rurą metalową. Nie bardzo wiem jaką zastosować długość rury i jej średnicę.Może ktoś korzysta z podobnych wędzarni i mógłby podzielić się swoim doświadczeniem.Pozdrawiam, marula3 Edited February 24, 2017 by marula3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted February 24, 2017 Report Share Posted February 24, 2017 A do czego ma służyć osobne palenisko? Ma ono być zamiast bezpośredniego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted February 24, 2017 Author Report Share Posted February 24, 2017 A do czego ma służyć osobne palenisko? Ma ono być zamiast bezpośredniego?Wydaje mi się że będę mógł bardziej spokojnie wędzić, przy bezpośrednim palenisku trzeba cały czas pilnować żaru, trudno utrzymać na dłuższy czas stałą temperaturę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 24, 2017 Report Share Posted February 24, 2017 Nie bardzo wiem jaką zastosować długość rury i jej średnicę. Dawno Ci mówiłem żebyś zrobił palenisko z boku bo nie umiesz wędzić w wędzarni bezpośredniej. Dostawił bym palenisko do ściany z boku, ale żadnej rury bym nie dawał . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted February 24, 2017 Author Report Share Posted February 24, 2017 Dawno Ci mówiłem żebyś zrobił palenisko z boku bo nie umiesz wędzić w wędzarni bezpośredniej. Dostawił bym palenisko do ściany z boku, ale żadnej rury bym nie dawał . Myślałem że się jeszcze trochę podszkolę w wędzeniu bezpośrednim, ale to trochę trudne. Czy dostawienie paleniska do ściany wędzarni rozwiąże problem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 24, 2017 Report Share Posted February 24, 2017 (edited) Czy dostawienie paleniska do ściany wędzarni rozwiąże problem? Częściowo tak.Łatwiej będzie panować nad temperaturą..A jak sobie i z tym nie poradzisz to dołożysz kawałek rury. Edited February 24, 2017 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted February 24, 2017 Report Share Posted February 24, 2017 Zrób sobie pod szafą palenisko skrzyniowe (ruchome) takie, jakie zaprezentował w swojej składanej wędzarni Kazik55. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted February 24, 2017 Author Report Share Posted February 24, 2017 Częściowo tak.Łatwiej będzie panować nad temperaturą..A jak sobie i z tym nie poradzisz to dołożysz kawałek rury. Arkadiusz, ja tą swoją wędzarnie z szafki już wiele razy przerabiałem, teraz chciałbym już tak ją przerobić abym więcej do tego nie powracał. Jeśli się orientujesz podpowiedz jaka średnica i długość rury będzie odpowiednia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted February 25, 2017 Report Share Posted February 25, 2017 Naucz się opalać. Zacznij od małej ilości drewna. Ustal wielkość i ilość żaru, która wystarczy do utrzymania temperatury. Bedziesz stabilnie wędził. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted February 25, 2017 Author Report Share Posted February 25, 2017 (edited) Naucz się opalać. Zacznij od małej ilości drewna. Ustal wielkość i ilość żaru, która wystarczy do utrzymania temperatury. Bedziesz stabilnie wędził.To co piszesz to ja tak robiłem, chciałbym utrzymywać temperaturę stałą, a bezpośrednie palenisko jest bardzo absorbujące, ciągle trzeba dokładać lub przesuwać rozpalone drewno bo inaczej drewno gaśnie lub się nadmiernie pali. Edited February 25, 2017 by marula3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted February 25, 2017 Report Share Posted February 25, 2017 Masz zły dostep powietrza otwierajac wentylujesz, zamkniesz brakuje powietrza wiec calość wymaga wiecej zaru. Przerób na palenisko z osobnymi dzwiczkami, ustabilizujesz spalanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marula3 Posted February 25, 2017 Author Report Share Posted February 25, 2017 Przerób na palenisko z osobnymi dzwiczkami, ustabilizujesz spalanie.Ja już dawno zrobiłem osobne drzwiczki do paleniska. Doradź mi jaką dać średnicę i długość rury Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted February 25, 2017 Report Share Posted February 25, 2017 Zrób normalną wędzarnię i problem z głowy lub pomyśl nad właściwym opalankem. Na początek ociepl szafę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 25, 2017 Report Share Posted February 25, 2017 Wędzonki wyglądają dobrze, więc nie wiem po co Ci rura. Ja wędzę w mniejszej szafce zrębkami, temperatura nie skacze. Myślę, że problem polega na tych Twoich drzwiczkach do paleniska. Jeśli to możliwe, przerób na podsuwane, wtedy lepiej będziesz kontrolował palenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.