Jump to content

Wędzarnia z szafki, jaka wielkość paleniska i rury ?


Recommended Posts

Witam

Postanowiłem przerobić swoją wędzarnie z szafki. Chcę dorobić palenisko zewnętrzne z blachy stalowej o grubości 3mm, o wymiarach; szerokość 40cm, długość 50 cm, wysokość 36 cm. Między paleniskiem a komorą wędzarniczą chcę zastosować rurę stalową o grubości 2 mm, średnicy 200mm i długości 1m.

Co sądzicie czy ten zestaw będzie prawidłowo działał. Do tej pory miałem kłopoty z utrzymywaniem stałej temperatury w komorze wędzarniczej - paliłem bezpośrednio pod wędlinami.

post-65226-0-73680900-1467456586_thumb.jpg

Edited by marula3
Link to comment
Share on other sites

NIc nie przerabiaj tylko naucz się opalać -  w takiej wędzarni z paleniskiem bezpośrednim wędziłem około 5 lat i jedyna różnica do Twojej to miałem taką szafkę ocieploną deskami podłogówkami.

Pamiętaj wędzenie to sztuka opalania - dołożenie rury w niczym Ci nie pomoże jeśli będziesz źle operował ogniem i dymem.

Link to comment
Share on other sites

W palenisku utrzymujemy żar, nie płomień. Odymić wyroby, a uwędzić to różnica. No chyba ze chcesz się truć na własne życzenie.

 

Poczytaj pierwsze posty tego tematu:

 

wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-wędzarni-opracowany-przez-andyandyego/

 

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Witam

Mam wędzarnie wykonaną z szafki ubraniowej metalowej, Do tej pory jako palenisko wykorzystywałem dół szafki, chciałbym to zmienić i zrobić palenisko osobno, połączyć go z komorą wędzarniczą rurą metalową. Nie bardzo wiem jaką zastosować długość rury i jej średnicę.

Może ktoś korzysta z podobnych wędzarni i mógłby podzielić się swoim doświadczeniem.

Pozdrawiam, marula3

post-65226-0-93078800-1487962070_thumb.jpg

Edited by marula3
Link to comment
Share on other sites

A do czego ma służyć osobne palenisko? Ma ono być zamiast bezpośredniego?

Wydaje mi się że będę mógł bardziej spokojnie wędzić, przy bezpośrednim palenisku trzeba cały czas pilnować żaru, trudno utrzymać na dłuższy czas stałą temperaturę.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Dawno Ci mówiłem żebyś zrobił palenisko z boku bo nie umiesz wędzić w wędzarni bezpośredniej. Dostawił bym palenisko do ściany z boku, ale żadnej rury bym nie dawał .

 

Myślałem że się jeszcze trochę podszkolę w wędzeniu bezpośrednim, ale to trochę trudne. Czy dostawienie paleniska do ściany wędzarni rozwiąże problem?

Link to comment
Share on other sites

 

 

Częściowo tak.Łatwiej będzie panować nad temperaturą..A jak sobie i z tym nie poradzisz to dołożysz kawałek rury.

 

Arkadiusz, ja tą swoją wędzarnie z szafki już wiele razy przerabiałem, teraz chciałbym już tak ją przerobić abym więcej do tego nie powracał. Jeśli się orientujesz podpowiedz jaka średnica i długość  rury będzie odpowiednia.

Link to comment
Share on other sites

Naucz się opalać. Zacznij od małej ilości drewna. Ustal wielkość i ilość żaru, która wystarczy do utrzymania temperatury. Bedziesz stabilnie wędził.

To co piszesz to ja tak robiłem, chciałbym utrzymywać temperaturę stałą, a bezpośrednie palenisko jest bardzo absorbujące, ciągle trzeba dokładać lub przesuwać rozpalone drewno bo inaczej drewno gaśnie lub się nadmiernie pali.

Edited by marula3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...