pianobeg Posted February 26, 2017 Report Share Posted February 26, 2017 Witajcie, Od dawna czytałem Forum. Zawsze marzyłem o wędzeniu. Ale wydawało mi się to odległe. W końcu postanowiłem spróbować.Kupiłem małą wędzarnie, niezbędne dodatki i mięso z "pewnego" źródła. Peklowanie przebiegło bez problemów (na forum jest bez liku informacji o tym). Samo wędzenie - emocje jak na corridzie - temperatura skacze, to spada ... drzwiczi otwórz... dzwiczki domknij...ale wyszło - jest satysfakcja - daje fotki (słąbe i mało) - oceńcie debiut.Ale czuję że wpadam w TO ...Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 26, 2017 Report Share Posted February 26, 2017 Witaj. Jak długo ociekały i jak długo osuszałeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pianobeg Posted February 26, 2017 Author Report Share Posted February 26, 2017 ociekanie :noc w lodówce (ok 9h), rano powisiały w temp. pokojowej (ok 2h)osuszanie:w bezdymnej wędzarni ok 40 min. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 26, 2017 Report Share Posted February 26, 2017 w bezdymnej wędzarni ok 40 min. Moim zdaniem za krótko i za niska temperatura.Nie osuszamy na czas tak jak i nie wędzimy na czas, ale sądzę, że jak nabierzesz wprawy to będzie dobrze.Najważniejsze, że już złapałeś bakcyla. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 26, 2017 Report Share Posted February 26, 2017 oceńcie debiut. Gratulacje za to , że zdecydowałeś się na wyrób domowy Po kolorku wędzonek widać że masz jeszcze trochę do poprawienia i nabrania wprawy . Najważniejsze to : Ale czuję że wpadam w TO . Pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted February 26, 2017 Report Share Posted February 26, 2017 Te kawałki drewna podziel na 3-4 i wkładaj prostopadle do osi paleniska, łatwiej ogarniesz temperaturę.Bardziej uchylaj wieko kabiny przy osuszaniu i wędzeniu ...Trenuj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesch Posted February 26, 2017 Report Share Posted February 26, 2017 Tez mam taka wedzarnie i ja przerabialem / wieksze palenisko i kanal, gure ja przykrywam trzema deskami z roztepami lepszy przeplyw jest (tak mi sie wydaje) Pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 26, 2017 Report Share Posted February 26, 2017 ociekanie : noc w lodówce (ok 9h) Wisiały w lodówce? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted February 26, 2017 Report Share Posted February 26, 2017 (edited) Kolega zapewne miał na myśli osadzanie chociaż wisieć też mogły Edited February 26, 2017 by beatag Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 26, 2017 Report Share Posted February 26, 2017 Kolega zapewne miał na myśli osadzanie Piszemy o wędzonkach, nie o kiełbasach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted February 26, 2017 Report Share Posted February 26, 2017 A drewno nie było wilgotne ? bo na jednym zdjęci jest na kanale spalinowym jak by się miało podsuszyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pianobeg Posted February 27, 2017 Author Report Share Posted February 27, 2017 Dzięki Forumowicze za opinie i porady. Już odpowidam: - w lodówce leżały na kratce pod spodem ręcznik- otwieranie bardziej drzwiczek paleniska skutkowało gwałtownym wzrostem temperatury- drewno nie było wilgotne - tak kładłem żeby się dosuszyło. to był buk lub dąb - przynajmniej 1,5 roku w drewutni kolejnym razem pojadę wyższą temperaturą i pewnie będzie lepiej.Ale po parzeniu smakują bardzo dobrze. Na zdjęciach nie ma, ale słonina wędzona to mistrzostwo świata... ach tylko te kalorie... raz jeszcze dziękuję za rady i uwagi dla początkującego... Pozdrawiam piotrek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted February 27, 2017 Report Share Posted February 27, 2017 Na zdjęciach nie ma, ale słonina wędzona to mistrzostwo świata... ach tylko te kalorie... Jedz bez chleba i bedzie ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts