Jump to content

Miejskie wędzenie


pianobeg

Recommended Posts

Witajcie,

 

Od dawna czytałem Forum. Zawsze marzyłem o wędzeniu. Ale wydawało mi się to odległe. W końcu postanowiłem spróbować.

Kupiłem małą wędzarnie, niezbędne dodatki i mięso z "pewnego" źródła. Peklowanie przebiegło bez problemów (na forum jest bez liku informacji o tym). Samo wędzenie - emocje jak na corridzie - temperatura skacze, to spada ... drzwiczi otwórz... dzwiczki domknij...

ale wyszło - jest satysfakcja - daje fotki (słąbe i mało) - oceńcie debiut.

Ale czuję że wpadam w TO ...

Pozdrawiam

post-85557-0-97542600-1488113137_thumb.jpg

post-85557-0-37152400-1488113140_thumb.jpg

post-85557-0-88692800-1488113142_thumb.jpg

post-85557-0-59954000-1488113145_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dzięki Forumowicze za opinie i porady. Już odpowidam:

 

- w lodówce leżały na kratce pod spodem ręcznik

- otwieranie bardziej drzwiczek paleniska skutkowało gwałtownym wzrostem temperatury

- drewno nie było wilgotne - tak kładłem żeby się dosuszyło. to był buk lub dąb - przynajmniej 1,5 roku w drewutni

 

kolejnym razem pojadę wyższą temperaturą i pewnie będzie lepiej.

Ale po parzeniu smakują bardzo dobrze. Na zdjęciach nie ma, ale słonina wędzona to mistrzostwo świata... ach tylko te kalorie...

 

raz jeszcze dziękuję za rady i uwagi dla początkującego...

 

Pozdrawiam piotrek

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...