wosiu Posted February 28, 2008 Report Share Posted February 28, 2008 Potrzebuję pomocy i rady może ktoś na forum będzie miał pomysła jak to zrobić.Jestem w trakcie budowy małej wędzarenki typowo do wędzenia serów /oscypki/i ryb na zimno.Jednym ze składników tej wędzarni jest dmuchawa od jakiegoś samochodu kupiona na szrocie.Ma ona za zadanie pobieranie dymu z kubła gdzie tlą się trociny i poprzez giętkie rury pochodzące też z nawiewu samochodowego /polonez/dostarczenie go do komory wędzarniczej.Dmuchawa jest 12V i mam do niej dwa źródła zasilania.1.Zasilacz od kolejki zabawki dla dzieci dającej napięcie do 18V2.Prostownik do ładowania akumulatorówJedynka jest ok ale jest za słaba i często po prostu sama się zatrzymujeDwójka znowu kręci jak wariatka tzn za mocno i dlatego potrzebuję jakiś reulator żebym mógł płynnie regulować obroty tego wentylatoraJeśli ktoś ma pomysła i wiedzę na ten temat to proszę o podpowiedź zaznaczam że ma to być tanie rozwiązanie.Pzdr.Wosiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted February 28, 2008 Report Share Posted February 28, 2008 Wosiu tu masz bardzo dobry regulator o dużej mocyhttp://www.centrumelektroniki.pl/AVT735_B_Regulator_impulsowy_DC_-_Sterownik_wiertarki_modelarski/sklep/product_info/pId/18649.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted February 28, 2008 Report Share Posted February 28, 2008 Proszę tu też jest http://jabel.com.pl/?,ww,42,, i trochę droższy http://jabel.com.pl/?,ww,23,,i trochę tańszy http://www.nordelektronikplus.pl/oferta_det.asp?show=0&g=62&pg=0&sg=1&id=392&los=0,6565776 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wosiu Posted February 28, 2008 Author Report Share Posted February 28, 2008 Dzięki Jasiu zadałem im pytanie na ten temat jeśli by spełniało moje warunki to było by super,bo cena jest ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wosiu Posted February 28, 2008 Author Report Share Posted February 28, 2008 Dzięki Zibi187.Jestem teraz w pracy a nie znam parametrów silnika tej dmuchawy a to jest ważne jak pojadę do domu to sprawdzę i zadecyduję.Pzdr.Wosiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MirekB Posted February 28, 2008 Report Share Posted February 28, 2008 Wosiu, dmuchawa samochodowa może pobierać ok 3 - 4 amperów prądu. W informacji tego regulatora jest podane max.prad 10 A. Spokojnie kupuj. Mozesz zamówić w AVT wrsję już zmontowaną i uruchomioną. Będziesz musiał tylko wsadzić to w jakąś obudowę, ale z tym sobie poradzisz. Czy bywasz w Warszwie? Mogę pojechac do AVT i kupić ale jak nie bywasz w Warszawie to wyjdzie na to samo jak oni Ci to wyslą.Powodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted February 28, 2008 Report Share Posted February 28, 2008 Tak jak MIrekB napisał wentylator samochodowy będzie pobierał około 4A a link Ci podałem link tego wentylatora bo jest 10 A czyli nawet jak go trochę zblokujesz (niechcący ) to regulator wytrzyma Pozdrawiam Jasiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wosiu Posted February 28, 2008 Author Report Share Posted February 28, 2008 MirekB w Warszawie będę w poniedziałek ale niestety nie będę miał czsu nigdzie jechać ponieważ jadę z dzieckiem do Centrum Zdrowia Dziecka i po wizycie u lekarza natychmiast wracam do Łodzi.Zamówię i niech mi przyślą koszt jest niewielki na Allegro też się z nim wystawiają tylko tam kosztuje 20+9.50 wysyłka.Podpowiedz mi tylko co znaczy zmontowana i uruchomiona???Czy z tą wersją którą oni wystawiają to jeszcze trzeba coś robić??????Z elektroniki jestem zero.Montuję naprawdę bardzo fajną wędzarenkę jak zrobię to napewno się pochwalę.Pzdr.Wosiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted February 28, 2008 Report Share Posted February 28, 2008 Nie wiem jaką dmuchawą dysponuje Kolega WOSIU, ale 4 A wydaje mi się mała, moja pobiera 40 A a zabezpieczenie ma 50A :shock: . Proponuje sprawdzić :!: Pozatym proponuje przemyśleć, co się stanie ze śmigiełkiem / turbiną jak dostanie trochę większej temperatury :???: :wink: PSŁatwiej regulować mniejszy prąd, czyli po stronie pierwotnej transformatora. Jeżeli Twój zasilacz do ładowania akumulatora to tradycyjny transformatorowy prostownik to da się to łatwo zrobić, jeżeli to elektronik to nie.Zasilacz do kolejki zostaw do tego czego jest :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted February 28, 2008 Report Share Posted February 28, 2008 moja pobiera 40 A chyba na zwarciu :tongue: do wędzenia serów /oscypki/i ryb na zimno nie może dostać wyższej właśnie jak byś spojrzał na link to ten regulator można podłączyc do prostownika , zasilacza komputerowego itp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted February 28, 2008 Report Share Posted February 28, 2008 wosiu, Pomyśl przy okazji montażu wentylatora na inny, gdyż ja "przerabiałem" ten sam temat i ... po pary wędzeniach musiałem wyrzucić dmuchawę. Powód jest jeden, dym wdziera sie do piast, łożysk silnika powodując ich zanieczyszczenie co skutkuje brakiem smarowania, dalej wszystko wiesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOSHIBA Posted February 28, 2008 Report Share Posted February 28, 2008 Wosiu tu masz bardzo dobry regulator o dużej mocy http://www.centrumelektroniki.pl/AVT735_B_Regulator_impulsowy_DC_-_Sterownik_wiertarki_modelarski/sklep/product_info/pId/18649.html :question: :question: :question: właśnie jak byś spojrzał na link to ten regulator można podłączyc do prostownika , zasilacza komputerowego itp To jest zasilacz, i podłancza się go zamiast zasilacza czy prostownika (spojrzałem na link :lol: ) a NIE DO ZASILACZA, PROSTOWNIKA ITD. CYT... moja pobiera 40 A chyba na zwarciu Nie, podczas normalnej pracy na 3 biegu wosiu napisał/a: do wędzenia serów /oscypki/i ryb na zimno nie może dostać wyższej Jeżeli mu się tam nie rozpali mocniej to nie dostanie wyższej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wosiu Posted February 28, 2008 Author Report Share Posted February 28, 2008 Ognia w kuble z trocinami nie będzie ponieważ kubeł stoi na palniku gazowym minimalnie odkręconym a trociny tylko się tlą bez dostępu powietrza,więc temperatura nie jest zbyt wysoka były już próby,za to dymienie jest zrombiaste.Pzdr.Wosiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted February 28, 2008 Report Share Posted February 28, 2008 Toshiba ja się nie znam na elektryce ale ten regler mieliśmy na modelarni podłaczony do prostownika ,a jak było zapotrzebowanie na prostownik to ktoś wymysłił zasilacz do komputera tylko że wtedy musiała się świecić zaróweczka by wzbudzic zasilacz - czy tak jakoś ,ale w każdym razie regler swietnie działał :lol: :lol: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wosiu Posted February 28, 2008 Author Report Share Posted February 28, 2008 Bagno z tego co widziałem to silnik jest po za dmuchawą a w środku jest tylko wiatrak-wentylatora ale jeszcze zobaczę jak pojadę dziś do domu,dzięki jednak za zwrócenie mi na to uwagi.Jeśli będzie nie dobrze będziemy się zastanawiać nad lepszym rozwiązaniem.Pzdr.Wosiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzes855 Posted February 28, 2008 Report Share Posted February 28, 2008 Jak już masz dmuchawę samochodową i rury z poloneza to w tym właśnie polonezie masz wyłącznik z płynną regulacją pracy tej dmuchawy od 0 do max Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MirekB Posted February 29, 2008 Report Share Posted February 29, 2008 WosiuPrzeczytaj uwaznie tekst pod ogloszniem z AVT- w zestawie płytka drukowana, komplet elementów i dokumentacjaJest to tzw. kit do samodzielnego montazu. Mają w sklepie gotowe - juz zmontowane i uruchomione plytki. Kosztuja nieco drożej. Ale w zamówieniu możesz poprosic o taką gotowiznę. Najlepiej zadzwoń. Sklep AVT jest na Żeraniu za Elektrociepłownią. Troche Tobie nie po drodze.Tak jak pisałem wcześniej do samochodowego wentylatora jak znalazł. Wydajnosc najprostrzego wentylatora samochodowego np. takiego ,od poloneza będzie wystarczająca. Zwróć natomiast uwage na to co napisał Bagno. Możesz na próbę wykorzystać taki wentylator. Jak nie zda egzaminu to go wyrzucisz i poszukasz innego. Na pewno tak jak piszesz nie będzie wysokiej temp. Samochodowe wentylatory dmuchaja powietrzem o temp. 60 stopni i nic im się nie dzieje. Zrób doświadczenie. A regulator się na pewno przyda.Jeśli nie dostaniesz gotowego to mogę kupić taki zestwa w kicie, zmontuję, uruchomię i podrzucę do Łodzi. Dość często bywam w EC-4 na Widzewie. Ew. zostaje poczta.Powodzenia. Decyzja w Twoich rekach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wosiu Posted March 4, 2008 Author Report Share Posted March 4, 2008 MirkuB okazało się że chyba nie będzie mi potrzebny żaden regulator ponieważ ja mam prostownik na 12V i na 6V.Podłączałem dmuchawę jako że jest 12V na dwanaście 12V i wtedy chodziła jak wariatka ale znajomy elektryk podpowiedział mi żebym podłączył na 6V a obroty się zmiejszą.Okazało się że po takim podłączeniu obroty wętylatora są idealne takie jak potrzebuję.Zrobiłem próbę wędzenia oscypków wszystko wyszło idealnie.Mam zdjęcia jutro je przedstawię dziś nie mam czasu.Pzdr.Wosiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts