Jump to content

Propozycja na fajną kolację Tortilla


wosiu

Recommended Posts

A może dziś taka kolacja naprawdę pyyyyyyyyycha

 

 

Prosta w wykonaniu tortilla warzywna z akcentem wędlin domowych,czyli swojską kiełbasą. Jest to dzieło mojej lepszej połowy,czasami potrafi mnie zaskoczyć jak wracam z pracy do domu,oczywiście zmęczony bo jakże może być inaczej.

Pzdr.Wosiu

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Dostałam ostatnio od kolegI przepis na placki- tortille, dziś wypróbowałam i muszę przyznać, ze są pyszne, do tego tanie i bez chemii. Postanowiłam więc podzielić się z Wami całym moim przepisem (wszystko jest przeliczone na dwie żarte osoby :D) :

 

Placki:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mąki kukurydzianej (do nabycia w każdym markecie)

1 szklanka wody

1 jajko

2 łyżki masła lub smalcu.

1 łyżeczka soli.

 

Z podanych składników zagnieść ciasto jak na pierogi, dodałam letnią wodę, bo taką się dodaje do pierogów, żeby były miękkie i radzę od razu nie wlewać wszystkiej wody, bo wiadomo różnie mąka przyjmuje wodę i nie raz się moze całą szklanka okazać za dużo. Ciasto ma być miękkie, elastyczne i ładnie się wałkować.

Podzielić na małe kulki, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Piec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, do pojawienia się pierwszych bąbelków (około 3 minuty).

 

Farsz wersja I

 

Mięso wołowe pokroić w paseczki, zamarynować w przyprawie do gyrosa i odrobinie oleju przez noc.

Na drugi dzień usmażyć na rumiano.

 

Na plackach układać:

-sałatę

-mięsko

-sos tzatziki

-pomidorka pokrojonego w kostkę

-cebulkę pokrojoną w pół krążki.

 

Sos tzatziki:

Łyżeczkę soku z cytryny wymieszać z łyżeczką oliwy, dodać startego na grubych oczkach zielonego ogórka, dodać 3 ząbki czosnku i 0.5 l jogurtu naturalnego, dosolić do smaku. Wymieszać.

 

Farsz wersja II

Mięso wołowe zemleć w maszynce do mięsa, podsmażyć połączyć z sosem słodko kwaśnym (ja robię i polecam ten: http://www.wielkiezarcie.com/recipe19022.html )

 

Napełnić placki tym farszem, zawinąć, posypać startym serem i zapiec w gorącym piekarniku.

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~SMACZNEGO~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Gastrosilsia, Twoja wypowiedź nic nie wnosi do tematu:

Ja jakoś nie przepadam za tortillą i na kolację wolałbym zrobić pizze w której także można wykorzysta swojską kiełbaskę.

Jak dla mnie nie ma żadnej wartości, widzę, że starasz się jak najwięcej postów nabić.

 

Madlinka. Bardzo dobrze zrobiłaś, bo lepiej jak wszystko jest w jednym temacie, a nie porozrzucane po forum.

 

Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...