wosiu Posted February 28, 2008 Report Share Posted February 28, 2008 A może dziś taka kolacja naprawdę pyyyyyyyyycha Prosta w wykonaniu tortilla warzywna z akcentem wędlin domowych,czyli swojską kiełbasą. Jest to dzieło mojej lepszej połowy,czasami potrafi mnie zaskoczyć jak wracam z pracy do domu,oczywiście zmęczony bo jakże może być inaczej. Pzdr.Wosiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raulo Posted February 28, 2008 Report Share Posted February 28, 2008 Byłoby fajnie gdyby pojawił się jakis przepisik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fentel Posted February 28, 2008 Report Share Posted February 28, 2008 czasami potrafi mnie zaskoczyć jak wracam z pracy do domu,oczywiście zmęczony ...... :blush: tylko nie mów ,że nie wiesz czego od ciebie oczekuje :wink: ...... zapomnij o zmęczeniu.....zjedz kolację :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted June 23, 2010 Report Share Posted June 23, 2010 Dostałam ostatnio od kolegI przepis na placki- tortille, dziś wypróbowałam i muszę przyznać, ze są pyszne, do tego tanie i bez chemii. Postanowiłam więc podzielić się z Wami całym moim przepisem (wszystko jest przeliczone na dwie żarte osoby ) : Placki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej (do nabycia w każdym markecie) 1 szklanka wody 1 jajko 2 łyżki masła lub smalcu. 1 łyżeczka soli. Z podanych składników zagnieść ciasto jak na pierogi, dodałam letnią wodę, bo taką się dodaje do pierogów, żeby były miękkie i radzę od razu nie wlewać wszystkiej wody, bo wiadomo różnie mąka przyjmuje wodę i nie raz się moze całą szklanka okazać za dużo. Ciasto ma być miękkie, elastyczne i ładnie się wałkować. Podzielić na małe kulki, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Piec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, do pojawienia się pierwszych bąbelków (około 3 minuty). Farsz wersja I Mięso wołowe pokroić w paseczki, zamarynować w przyprawie do gyrosa i odrobinie oleju przez noc. Na drugi dzień usmażyć na rumiano. Na plackach układać: -sałatę -mięsko -sos tzatziki -pomidorka pokrojonego w kostkę -cebulkę pokrojoną w pół krążki. Sos tzatziki: Łyżeczkę soku z cytryny wymieszać z łyżeczką oliwy, dodać startego na grubych oczkach zielonego ogórka, dodać 3 ząbki czosnku i 0.5 l jogurtu naturalnego, dosolić do smaku. Wymieszać. Farsz wersja II Mięso wołowe zemleć w maszynce do mięsa, podsmażyć połączyć z sosem słodko kwaśnym (ja robię i polecam ten: http://www.wielkiezarcie.com/recipe19022.html ) Napełnić placki tym farszem, zawinąć, posypać startym serem i zapiec w gorącym piekarniku. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~SMACZNEGO~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GastroSilesia Posted July 7, 2010 Report Share Posted July 7, 2010 Ja jakoś nie przepadam za tortillą i na kolację wolałbym zrobić pizze w której także można wykorzysta swojską kiełbaskę. A ta wersja nr II z farszem brzmi zachecajaco,moze spróbuje zrobić takie placki-tortille. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted July 7, 2010 Report Share Posted July 7, 2010 Nie chciałam tworzyń nowego tematu, ale ja tortille to przeważnie na obiad jadam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted July 7, 2010 Report Share Posted July 7, 2010 Gastrosilsia, Twoja wypowiedź nic nie wnosi do tematu: Ja jakoś nie przepadam za tortillą i na kolację wolałbym zrobić pizze w której także można wykorzysta swojską kiełbaskę.Jak dla mnie nie ma żadnej wartości, widzę, że starasz się jak najwięcej postów nabić. Madlinka. Bardzo dobrze zrobiłaś, bo lepiej jak wszystko jest w jednym temacie, a nie porozrzucane po forum. Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts