sebo32 Posted March 1, 2008 Report Share Posted March 1, 2008 Witam kolegów mam zamiar zrobić swoją kiełbaskę pierwszy raz ,mam pytanko co sądzicie o tym przepisie ,czy warty uwagi na początek? 4 kg karkówki,0,5 kg młodej wołowiny,1 kg słoniny,2 szklanki bulionu,110 - 115 g soli15 g saletry,15 g pieprzu,15 g. ziela angielskiego,10 g papryki,12 – 15 ząbków czosnkucienkie jelito. Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem o oczkach średniej grubości, słoninę przez sitko o oczkach najdrobniejszych. Mieszamy masę mięsna ze słonina, solą , saletrą , przyprawami utłuczonymi w moździerzu oraz czosnkiem roztartym z solą. Dodajemy bulion i wyrabiamy na gładką masę. Wkładamy na 24 godz. do kamiennego naczynia i przechowujemy w temperaturze pokojowej.Napełniamy jelita, formując batony długości 30 – 45 cm i nakłuwamy je. Suszymy w przewiewnym i chłodnym miejscu 4 – 6 godz., potem wędzimy 12 – 16 godz. ciepłym dymem . Suszymy jeszcze raz 2- 4 godz. Dzięki za pomoc! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted March 1, 2008 Report Share Posted March 1, 2008 Jak dla mnie za dużo saletry i soli. Wg. przepisu na opakowaniu stosuję się 2-3g saletry na 10kg mięsa. Soli stosuję 18g na 1kg mięsa. Na pierwszy raz lepiej, łatwiej zapeklować peklosolą. Do słoniny możesz dodać samą sól. Zastosowane składnik, nie dadzą Ci za dużo kleju. Radził bym Ci zamiast karkówki wziąć łopatkę. Lub do farszu dodać mięso z golonki. Najlepiej jednak na początek zajżyj tu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1435 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted March 1, 2008 Report Share Posted March 1, 2008 15 g saletry,saletry mozesz dac mniej nawet 2g wystarczy ,15g to tak na 0,5kg soli sie daje 15 g. ziela angielskiegoziela troche za duzo ,ale jak lubisz ten smaczek daj,5g by wystarczylo na 5,5kg farszu 12 – 15 ząbków czosnkukielbaska bedzie mocno czosnkowa licz sie z tym,ja w tym tygodniu robilem probe i dalem jeszcze wiecej i wyszla super. oraz czosnkiem roztartym z solądodajac sol do czosnku,pamietaj aby ujac soli do farszu w przeciwnym razie wyjdzie za slona kielbaska Suszymy w przewiewnym i chłodnym miejscu 4 – 6 godz.,nie trzeba tak dlugo jej suszyc wystarczy osuszanie zrobic w wedzarni.suszac za dlugo moze zrobic ci sie twarda oslonka jak pancerz po owedzeniu potem wędzimy 12 – 16 godz. ciepłym dymemjezeli chcesz wedzic w jednym ciagu ta kielbaske tyle godzin to mozesz uzyskac kielbaske bardziej slona i dosc znacznie wysuszona no chyba ze taka zamierzasz zrobic i taka lubisz,wedzac w cieplym dymie licz sie z tym ze po tylu godzinkach sloninka z rosolkiem Ci sie wytopi i moze wyjsc produkt twardy. wystarczy 2,5godz wedzenia potem ja mozesz sparzyc lub upiec i jak chcesz mozesz takze ja podsuszyc Radził bym Ci zamiast karkówki wziąć łopatkę. Lub do farszu dodać mięso z golonki.do tak malej ilosci nie bedzie to konieczne tymbardziej Sebo32 uzywa do farszu 2 szklanki rosolu,pozostawia farsz na drugi dzien przez co miesko troche pociagnie zupki stanie sie soczyste i bedzie miec wlasciwosci kleju,czasem robie jeszcze kielbaske z wykorzystaniem rosolu z gotowania poniewaz lubie ten smaczek tak dla przypomnienia to tyle w czym moglbym Ci pomoc,zycze udanej pracy pozdrawiam slonecznie Marek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebo32 Posted March 1, 2008 Author Report Share Posted March 1, 2008 DZIĘKI WIELKIE bardzo miło że mogłem się dowiedzieć coś więcej o kiełbasce widzę że "żółtodziobów" jak ja traktuje się tutaj przyjaźnie i bardzo wyrozumiale Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted March 1, 2008 Report Share Posted March 1, 2008 zycze zeby wyrob ci wyszedl fajnie,pochwal sie zdjeciem jak zrobisz :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebo32 Posted March 3, 2008 Author Report Share Posted March 3, 2008 Jeszcze jedno pytanko mam tłusty wędzony boczek czy mogę go dać zamiast słoniny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted March 3, 2008 Report Share Posted March 3, 2008 możesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts