Jump to content

Prosty i szybki przepis czy warto na początek?

sebo32

Recommended Posts

Witam kolegów mam zamiar zrobić swoją kiełbaskę pierwszy raz ,mam pytanko co sądzicie o tym przepisie ,czy warty uwagi na początek?

4 kg karkówki,

0,5 kg młodej wołowiny,

1 kg słoniny,

2 szklanki bulionu,

110 - 115 g soli

15 g saletry,

15 g pieprzu,

15 g. ziela angielskiego,

10 g papryki,

12 – 15 ząbków czosnku

cienkie jelito.

Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem o oczkach średniej grubości, słoninę przez sitko o oczkach najdrobniejszych. Mieszamy masę mięsna ze słonina, solą , saletrą , przyprawami utłuczonymi w moździerzu oraz czosnkiem roztartym z solą. Dodajemy bulion i wyrabiamy na gładką masę. Wkładamy na 24 godz. do kamiennego naczynia i przechowujemy w temperaturze pokojowej.

Napełniamy jelita, formując batony długości 30 – 45 cm i nakłuwamy je. Suszymy w przewiewnym i chłodnym miejscu 4 – 6 godz., potem wędzimy 12 – 16 godz. ciepłym dymem . Suszymy jeszcze raz 2- 4 godz.

Dzięki za pomoc!

Jak dla mnie za dużo saletry i soli. Wg. przepisu na opakowaniu stosuję się 2-3g saletry na 10kg mięsa. Soli stosuję 18g na 1kg mięsa.

Na pierwszy raz lepiej, łatwiej zapeklować peklosolą. Do słoniny możesz dodać samą sól. Zastosowane składnik, nie dadzą Ci za dużo kleju. Radził bym Ci zamiast karkówki wziąć łopatkę. Lub do farszu dodać mięso z golonki. Najlepiej jednak na początek zajżyj tu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1435

15 g saletry,

saletry mozesz dac mniej nawet 2g wystarczy ,15g to tak na 0,5kg soli sie daje

15 g. ziela angielskiego

ziela troche za duzo ,ale jak lubisz ten smaczek daj,5g by wystarczylo na 5,5kg farszu

12 – 15 ząbków czosnku

kielbaska bedzie mocno czosnkowa licz sie z tym,ja w tym tygodniu robilem

probe i dalem jeszcze wiecej i wyszla super.

oraz czosnkiem roztartym z solą

dodajac sol do czosnku,pamietaj aby ujac soli do farszu w przeciwnym razie wyjdzie

za slona kielbaska

Suszymy w przewiewnym i chłodnym miejscu 4 – 6 godz.,

nie trzeba tak dlugo jej suszyc wystarczy osuszanie zrobic w wedzarni.suszac za dlugo

moze zrobic ci sie twarda oslonka jak pancerz po owedzeniu

potem wędzimy 12 – 16 godz. ciepłym dymem

jezeli chcesz wedzic w jednym ciagu ta kielbaske tyle godzin to mozesz uzyskac

kielbaske bardziej slona i dosc znacznie wysuszona no chyba ze taka zamierzasz

zrobic i taka lubisz,wedzac w cieplym dymie licz sie z tym ze po tylu godzinkach

sloninka z rosolkiem Ci sie wytopi i moze wyjsc produkt twardy.

wystarczy 2,5godz wedzenia potem ja mozesz sparzyc lub upiec i jak chcesz mozesz

takze ja podsuszyc

Radził bym Ci zamiast karkówki wziąć łopatkę. Lub do farszu dodać mięso z golonki.

do tak malej ilosci nie bedzie to konieczne tymbardziej Sebo32 uzywa do farszu

2 szklanki rosolu,pozostawia farsz na drugi dzien przez co miesko troche pociagnie

zupki stanie sie soczyste i bedzie miec wlasciwosci kleju,czasem robie jeszcze kielbaske z wykorzystaniem rosolu z gotowania poniewaz lubie ten smaczek tak

dla przypomnienia

to tyle w czym moglbym Ci pomoc,zycze udanej pracy

pozdrawiam slonecznie Marek