wiencek84 Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 (edited) Witam wszystkich. Dłuższy czas już się zastanawiałem nad kupnem kutra,ale cena mówi sama za siebie.Więc postanowiłem,że zbuduję sobie swój kuter.Do inspiracji posłużył mi wzór kutra z wirującymi nożami w misie(tak jak blender)Do budowy posłuży mi garnek nierdzewny 18literowy,silnik 220v 1,5 kw, 2800obr/minut,regulator obrotów,noże od kutra.W moim projekcie beda zastosowane 4 noże tnące,a nie jak w gotowych projektach 2.Więcej relacje z budowy w przesyłam czasie,ponieważ czekam na wszystkie częsci aby mógł zacząć realizację budowy.Poz Zbyszek Edited March 12, 2017 by wiencek84 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 Czekam kolego, na relację z budowy .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 Przemyśl obrót misy, podobnie jak w profesjonalnym kutrze, inaczej farsz będzie się grzał i nie będzie równomiernie skutrowany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiencek84 Posted March 12, 2017 Author Report Share Posted March 12, 2017 (edited) MIROzastanawiałem się już nad ta kwestią grzania farszu dla tego chce zastosować 4 noże a nie dwa, żeby szybciej poszedł proces rozdrabniania.Wiadomo,że mięsko będzie wychłodzone i dodatkowo dojdzie lód, ale jeżeli nie zbuduję i nie przetestuję to nic w tej kwestią więcej nie powiem, ale dziękuje za pomocne rady. Edited March 12, 2017 by abratek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 Jeżeli jak piszesz noże będą pracowały na pionowym wale, to żadna obrotowa misa tutaj nic nie poradzi - chyba, że pomiędzy nożami zrobisz ramiona przewracające mięso - ale przy takich obrotach to bałbym się.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 Chyba nawet obrót misy nic nie da przy nożach ułożonych w poziomie.Farsz nad nożami nie zostanie wciągnięty w masę którą tną noże.Dlatego kuter ma misę obracającą się w poziomie, a noże pracują w pionie.Chyba żeby zrobić otwierany otwór w spodzie misy, którym skutrowany farsz spadałby w dół i robił miejsce nowej porcji mięsa w górnej warstwy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiencek84 Posted March 12, 2017 Author Report Share Posted March 12, 2017 (edited) Panowie noże będą 4 tak jak pisałem, ułożenie będą tak żeby każdy z noży ciął na optymalnej dla siebie wysokości.Np jeżeli oś na której będą zamontowane noże ma 26 cm wysokości, to chcę podzielić ja na 4 i w tych miejscu będzie chodził nóż, tak,żeby zoptymalizować czas oraz ilość mięsa do skutrowania Edited March 12, 2017 by abratek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 Nowej generacji malaksery reczne maja poruszajace sie pary nozy w Pionie na osi.. Co symuluje ruszanie reka (gora-dol) urzadzenia.A gdyby zamiast Misy uzyc pojemnik w krztalcie pionowego walca.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiencek84 Posted March 12, 2017 Author Report Share Posted March 12, 2017 Kuter bedzie wyglądał podobnie do tego obrazka.Tylko moj bedzie mial 4 noże usytuowane na calej wysokości misy.I na górze będzie zamontowane łożysko na płaskowniku który bedzie przykręcany do ścianek misy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 Wiencek masz ladne sandaly ale pomysl b.ciekawy..Taka mise mozna by tez chlodzic podczas kutrowania zewnetrznie lodem.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 ...sieka podrzucając - z mięsem nie wiem czy tak do końca będzie..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 Nóż pod kątem...mądre rozwiązanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiencek84 Posted March 12, 2017 Author Report Share Posted March 12, 2017 Mirek noże nie sa zamontowane pod katem,tylko jeden nizej drugi wyzej.I dla tego wyglada to tak jak ma filmiku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 (edited) Nóż pracujący pod kątem na takich obrotach jest narażony na bardzo duże siły boczne - zaś materiał noża o bardzo dużej twardości jest zarazem wrażliwy na takie obciążenia - wniosek się sam nasuwa. Myślę, że owszem posiekasz mięso maszynką na tym założeniu technicznym, ale osiąganego na prawdziwym kutrze zolu (koloidu) nie osiągniesz. Poza tym, przy tych obrotach chciałbym zobaczyć osadzenie górnego łożyska na tym płaskowniku - mocowanie jego do blachy garnka zaś jest dyskusyjne bardzo.... Edited March 12, 2017 by jumbo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiencek84 Posted March 12, 2017 Author Report Share Posted March 12, 2017 Górne łożysko będzie osadzone w gnieździe z nierdzewki a gniazdo będzie przyspawane do płaskownika.Płaskownik będzie przykręcany do ścianek garnka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 Gniazdo przykręć i skontruj albo zabezpiecz inaczej - spawanie osadzeń łożysk pracujących przy takich obrotach i z wieloma drganiami jest ryzykowne - jak przykręcisz to mżesz dodatkowo położyć spaw - wtedy zobaczysz jak z czaaaasem powoi pęka. Przykręcanie do ściany garnka - jaką grubość ma ta ściana ? 0,5 - 1mm?.....już widzę jak pracuje jak membrana i dudni.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 O jakich siłach bocznych piszesz jumbo, bo jakoś ....?Albo moja wyobraźnia siada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 Bezwładność masy mięsnej działająca na jedną stronę noża ukośnie zamocowanego i wirującego w niej to właśnie ta siła boczna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 Effekt cegly w pralce wirujacej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiencek84 Posted March 12, 2017 Author Report Share Posted March 12, 2017 Jumbo,po to jest łożysko aby nie bylo tych oporów,ale dziekuje za pomocne sugestie.W razie co to ogarne sie jakos obrecz, ale wydaje mi sie ze nie bedzie konieczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 Chyba się nie zrozumieliśmy.O czymś takim myślę.Nóż pod kątem. Nie przekrzywiony jak w młynku do kawy. Przykład teoretyczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 (edited) Generalnie to jestem sceptyczny . Nie czytałem wszystkich wpisów. Do budowy tego rodzaju sprzętu ( duże obroty , dynamiczne obciążenia) trzeba mieć duża wiedzę , doświadczenia z wielu dziedzin i bardzo dobrze wyposażony warsztat +stanowisko kontrolno pomiarowe . Mam takie wrażenie abym się mylił że kiedyś te nasze rożne samoróbki zakończą się tragedią . Po za tym jak patrzę na koszt amatorskiego kutra (pewnie z 2,5 tys ) jeżeli masz wiedzę wyposażony warsztat aby podołać zadaniu gdzie koszt pracy zakładu (maszyny itp to tak 300 PLN/godzina ) to ja nie wiem czy Ty go zrobisz w 8 godzin to chyba taniej kupić . Jaki sens ? robisz zawodowo w mięsie to trzeba kupić profesionalny , ale wtedy chyba nie masz profesionalnego zakładu mechanicznego , więc szanse na wykonanie dobrego kutra są minimalne ) amatorsko to ile tej parówki potrzebujesz (a jak trzeba to maszynką zrobisz prawie parówkę, nie mówiąc o pasztecie ) No ale nic obserwujemy temat zobaczymy co wyjdzie PS jak dla mnie to co proponujesz to bardziej młynek koloidalny niż kuter . Edited March 12, 2017 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 Chyba się nie zrozumieliśmy.O czymś takim myślę.Nóż pod kątem. Nie przekrzywiony jak w młynku do kawy. kuter.jpg Przykład teoretyczny....a w tym przypadku, przy takich obrotach kłania się siła odśrodkowa i wynikająca z niej siła dążąca do wyprostowania tej "choinki"...[Dodano: 12 mar 2017 - 21:12]Generalnie to jestem sceptyczny . Nie czytałem wszystkich wpisów. Do budowy tego rodzaju sprzętu ( duże obroty , dynamiczne obciążenia) trzeba mieć duża wiedzę , doświadczenia z wielu dziedzin i bardzo dobrze wyposażony warsztat +stanowisko kontrolno pomiarowe . Mam takie wrażenie abym się mylił że kiedyś te nasze rożne samoróbki zakończą się tragedią . Po za tym jak patrzę na koszt amatorskiego kutra (pewnie z 2,5 tys ) jeżeli masz wiedzę wyposażony warsztat aby podołać zadaniu gdzie koszt pracy zakładu (maszyny itp to tak 300 PLN/godzina ) to ja nie wiem czy Ty go zrobisz w 8 godzin to chyba taniej kupić . Jaki sens ? robisz zawodowo w mięsie to trzeba kupić profesionalny , ale wtedy chyba nie masz profesionalnego zakładu mechanicznego , więc szanse na wykonanie dobrego kutra są minimalne ) amatorsko to ile tej parówki potrzebujesz (a jak trzeba to maszynką zrobisz prawie parówkę, nie mówiąc o pasztecie ) No ale nic obserwujemy temat zobaczymy co wyjdzie PS jak dla mnie to co proponujesz to bardziej młynek koloidalny niż kuter . Zgadzam się w 99,9% z KolegąZa 3 tyś można z serwisem i gwarancjąhttp://allegro.pl/kuter-cutter-masarski-do-rozdrabniania-ciecia-5l-i5417955993.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 ...a w tym przypadku, przy takich obrotach kłania się siła odśrodkowa i wynikająca z niej siła dążąca do wyprostowania tej "choinki"... A to to tak, ale odpowiednia grubość noży zapewni pozostanie w odpowiednim nachyleniu.Tylko czy to ma sens....Sam bym się pokusił o budowę kutra, ale chyba nie ma lepszego rozwiązania jak już wymyślone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 Maciek to już podsumował i ja się z nim zgadzam w 99,9% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.