Jump to content

Budowa kutra

wiencek84

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Dłuższy czas już się zastanawiałem nad kupnem kutra,ale cena mówi sama za siebie.

Więc postanowiłem,że zbuduję sobie swój kuter.

Do inspiracji posłużył mi wzór kutra z wirującymi nożami w misie(tak jak blender)

Do budowy posłuży mi garnek nierdzewny 18literowy,silnik 220v 1,5 kw, 2800obr/minut,regulator obrotów,noże od kutra.

W moim projekcie beda zastosowane 4 noże tnące,a nie jak w gotowych projektach 2.

Więcej relacje z budowy w przesyłam czasie,ponieważ czekam na wszystkie częsci aby mógł zacząć realizację budowy.

Poz Zbyszekpost-81970-0-19119900-1489321888_thumb.jpg

Edited by wiencek84

• Replies 54
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

MIRO
zastanawiałem się już nad ta kwestią grzania farszu dla tego chce zastosować 4 noże a nie dwa, żeby szybciej poszedł proces rozdrabniania.
Wiadomo,że mięsko będzie wychłodzone i dodatkowo dojdzie lód, ale jeżeli nie zbuduję i nie przetestuję to nic w tej kwestią więcej nie powiem, ale dziękuje za pomocne rady.

Edited by abratek

Jeżeli jak piszesz noże będą pracowały na pionowym wale, to żadna obrotowa misa tutaj nic nie poradzi - chyba, że pomiędzy nożami zrobisz ramiona przewracające mięso - ale przy takich obrotach to bałbym się....

Chyba nawet obrót misy nic nie da przy nożach ułożonych w poziomie.

Farsz nad nożami nie zostanie wciągnięty w masę którą tną noże.

Dlatego kuter ma misę obracającą się w poziomie, a noże pracują w pionie.

Chyba żeby zrobić otwierany otwór w spodzie misy, którym skutrowany farsz spadałby w dół i robił miejsce nowej porcji mięsa w górnej warstwy.

Panowie noże będą 4 tak jak pisałem, ułożenie będą tak żeby każdy z noży ciął na optymalnej dla siebie wysokości.
Np jeżeli oś na której będą zamontowane noże ma 26 cm wysokości, to chcę podzielić ja na 4 i w tych miejscu będzie chodził nóż, tak,żeby zoptymalizować czas oraz ilość mięsa do skutrowania

Edited by abratek

Nóż pracujący pod kątem na takich obrotach jest narażony na bardzo duże siły boczne - zaś materiał noża o bardzo dużej twardości jest zarazem wrażliwy na takie obciążenia - wniosek się sam nasuwa. :facepalm:

Myślę, że owszem posiekasz mięso maszynką na tym założeniu technicznym, ale osiąganego na prawdziwym kutrze zolu (koloidu) nie osiągniesz.

Poza tym, przy tych obrotach chciałbym zobaczyć osadzenie górnego łożyska na tym płaskowniku - mocowanie jego do blachy garnka zaś jest dyskusyjne bardzo.... :cool:

Edited by jumbo

Gniazdo przykręć i skontruj albo zabezpiecz inaczej - spawanie osadzeń łożysk pracujących przy takich obrotach i z wieloma drganiami jest ryzykowne - jak przykręcisz to mżesz dodatkowo położyć spaw - wtedy zobaczysz jak z czaaaasem powoi pęka.

Przykręcanie do ściany garnka - jaką grubość ma ta ściana ? 0,5 - 1mm?.....już widzę jak pracuje jak membrana i dudni....

Generalnie to jestem sceptyczny . Nie czytałem wszystkich wpisów. Do budowy  tego rodzaju sprzętu ( duże obroty , dynamiczne obciążenia) trzeba mieć duża wiedzę , doświadczenia  z wielu dziedzin i bardzo dobrze wyposażony warsztat +stanowisko kontrolno pomiarowe . Mam takie wrażenie abym się mylił że kiedyś te nasze rożne samoróbki zakończą się tragedią . Po za tym  jak patrzę na koszt amatorskiego kutra  (pewnie z 2,5 tys ) jeżeli masz wiedzę wyposażony warsztat aby podołać zadaniu gdzie koszt pracy zakładu  (maszyny itp to tak 300 PLN/godzina ) to ja nie wiem  czy Ty go zrobisz w 8 godzin to chyba taniej kupić . Jaki sens ? robisz zawodowo w mięsie to trzeba kupić profesionalny , ale wtedy chyba nie masz profesionalnego zakładu mechanicznego  , więc szanse na wykonanie dobrego kutra są minimalne ) amatorsko to  ile tej parówki potrzebujesz (a jak trzeba to maszynką zrobisz prawie parówkę, nie mówiąc o pasztecie ) No ale nic obserwujemy temat zobaczymy co wyjdzie

PS

jak dla mnie to co proponujesz to bardziej  młynek koloidalny niż kuter .  

Edited by Maciekzbrzegu

Chyba się nie zrozumieliśmy.

O czymś takim myślę.

Nóż pod kątem. Nie przekrzywiony jak w młynku do kawy.

attachicon.gifkuter.jpg

Przykład teoretyczny.

...a w tym przypadku, przy takich obrotach kłania się siła odśrodkowa i wynikająca z niej siła dążąca do wyprostowania tej "choinki"...

[Dodano: 12 mar 2017 - 21:12]

Generalnie to jestem sceptyczny . Nie czytałem wszystkich wpisów. Do budowy  tego rodzaju sprzętu ( duże obroty , dynamiczne obciążenia) trzeba mieć duża wiedzę , doświadczenia  z wielu dziedzin i bardzo dobrze wyposażony warsztat +stanowisko kontrolno pomiarowe . Mam takie wrażenie abym się mylił że kiedyś te nasze rożne samoróbki zakończą się tragedią . Po za tym  jak patrzę na koszt amatorskiego kutra  (pewnie z 2,5 tys ) jeżeli masz wiedzę wyposażony warsztat aby podołać zadaniu gdzie koszt pracy zakładu  (maszyny itp to tak 300 PLN/godzina ) to ja nie wiem  czy Ty go zrobisz w 8 godzin to chyba taniej kupić . Jaki sens ? robisz zawodowo w mięsie to trzeba kupić profesionalny , ale wtedy chyba nie masz profesionalnego zakładu mechanicznego  , więc szanse na wykonanie dobrego kutra są minimalne ) amatorsko to  ile tej parówki potrzebujesz (a jak trzeba to maszynką zrobisz prawie parówkę, nie mówiąc o pasztecie ) No ale nic obserwujemy temat zobaczymy co wyjdzie

PS

jak dla mnie to co proponujesz to bardziej  młynek koloidalny niż kuter .  

Zgadzam się w 99,9% z Kolegą

Za 3 tyś można z serwisem i gwarancją

http://allegro.pl/kuter-cutter-masarski-do-rozdrabniania-ciecia-5l-i5417955993.html

...a w tym przypadku, przy takich obrotach kłania się siła odśrodkowa i wynikająca z niej siła dążąca do wyprostowania tej "choinki"...

A to to tak, ale odpowiednia grubość noży zapewni pozostanie w odpowiednim nachyleniu.

Tylko czy to ma sens....

Sam bym się pokusił o budowę kutra, ale chyba nie ma lepszego rozwiązania jak już wymyślone.