pis67 Posted March 16, 2017 Report Share Posted March 16, 2017 (edited) Potrzebuję sprawdzone przepisy na wędzone piersi i uda z indyka, jest impreza dla hodowców indyka, mam zrobić wyroby z drobiu , a niestety w tym temacie nie jestem ...Proszę o sprawdzone i szczegółowe receptury.... do przetestowania... mam jeszcze miesiąc na próby... Edited March 16, 2017 by pis67 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted March 16, 2017 Report Share Posted March 16, 2017 Ja raz testowo wsadzilem duza Piers indycza do worka, zalalem sokiem jablkowym wraz z przyprawami, zamklem calosc prozniowo na 24 H.Potem do BBQ na kilka godzin i bylo miodzio.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 17, 2017 Author Report Share Posted March 17, 2017 (edited) Ja raz testowo wsadzilem duza Piers indycza do worka, zalalem sokiem jablkowym wraz z przyprawami, zamklem calosc prozniowo na 24 H.Potem do BBQ na kilka godzin i bylo miodzio.. Nie mogę testować przepisów, potrzebuję konkret, 30 kg mam do zrobienia, a drób to dla mnie tabu..... Edited March 17, 2017 by pis67 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 17, 2017 Report Share Posted March 17, 2017 Wklep w wyszukiwarkę pierś z indyka i wyskoczy sporo wyników, np. arkadiusza, EL GREGOR'a itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 17, 2017 Report Share Posted March 17, 2017 (edited) Wklep w wyszukiwarkę pierś z indyka i wyskoczy sporo wyników, np. arkadiusza, EL GREGOR'a itp. Mój przepis na pierś z indyka jest prosty.Peklowanie na mokro jak polędwice wp..Wędzenie jak inne wędzonki, ale parzenie do 60º C.Z uda można zrobić roladki i zastosować proces jak do wędzonek wp..Dla urozmaicenia można dodać do solanki z udami jakieś przyprawy, ale jakie to już sam wiesz najlepiej. Edited March 17, 2017 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 17, 2017 Author Report Share Posted March 17, 2017 Do 60-siąt stopni nie przejdzie - ne przyszłość potrzebne karty wyrobu - a przy drobiu zapewne minimum 72 stopnie.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 17, 2017 Report Share Posted March 17, 2017 Zapomniałem, że Ty masz obostrzenia.No to do 72º C , ale będzie mniej soczyste. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted March 17, 2017 Report Share Posted March 17, 2017 (edited) mam zrobić wyroby z drobiu , Mam takie wrażenie ze nie jest to kwestia tylko Imprezy , a bardziej degustacji i wypracowania przez "indykarzy" jak zwiększyć udział w rynku mięsnym .To może zaproponuj im wędliny w oparciu o receptury 16 (jako wyjściowe a piszesz że będziesz testował ) gdzie zastąpisz I piersią III udami , przy minimalnym udziale II wieprzowej bo chyba tłuszcz drobiowy popłynie ? ). Na rynku funkcjonują kiełbasy drobiowe typu "krakowska" " żywiecka" " myśliwska" -jak dla mnie trochę "naginanie nazw . O pasztetach pieczeniach nie wspomnę . Takie dietetyczne a jak wyeliminowałbyś wieprzowinę (w tym jelita) to koszerne by było i halaal (chyba ? czyli większe spektrum konsumenta ) .Gdzieś na forum jest propozycja też salcesonu z z żołądkami drobiowymi . Jak dla mnie polędwica parzona to już nie to. I tu nasuwa się pytanie jak w takim razie funkcjonuje na rynku ten wyrób http://jestpieknie.pl/co-warto-jesc-poledwica-lososiowa-z-indyka-morliny/To jest wędlina surowa i wydaję mi się że całkiem nie dawno widziałem ją w sklepie (teraz jak rasowy zadymiacz większość robię sobie sam to może nie jest aż tak na bieżąco) Edited March 17, 2017 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 17, 2017 Author Report Share Posted March 17, 2017 Mam takie wrażenie ze nie jest to kwestia tylko Imprezy , a bardziej degustacji i wypracowania przez "indykarzy" jak zwiększyć udział w rynku mięsnym . Impreza - swoją drogą, a druga droga - mając porządny kalibrowany surowiec - pierś z indyka, muszę wypracować swój wyrób - bez konserwantów i innych dodatków czyli śmieci, ale zarazem bezpieczny mikrobiologicznie i odpowiednio trwały na próbach przechowalniczych, a przy tym soczysty i delikatny.... Muszę pogłębić wiedzę, poszukać materiałów .... aspekty zdrowotne są najważniejsze... i jakość... i tego się trzymam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted March 17, 2017 Report Share Posted March 17, 2017 Piotr ale Ty kpisz czy o drogę pytasz ? Jak ma być soczyscie to o 72 zapimnij Tak właśnie teoria zderza się ze światem Tapniete z Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 17, 2017 Author Report Share Posted March 17, 2017 Jak ma być soczyscie to o 72 zapimnij Tak właśnie teoria zderza się ze światem Nie wiem jak przepisy unijne - muszę się zagłębić, ale by eksportować, w karcie wyrobu ma być podobno podana temperatura obróbki - 72 stopnie... no i wyrób musi przejść wszystkie próby pozytywnie.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted March 17, 2017 Report Share Posted March 17, 2017 Powodzenia Tylko żeby było soczyste Tapniete z Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted March 18, 2017 Report Share Posted March 18, 2017 (edited) żeby było soczysteautomat wbija 98 igieł z aromatem smaku, konserwantem, barwnikiem ................i smaczek -soczki , aż cieknie po brodzie......................w szynkę było 170 igiełek kilka lat temu .....teraz chyba więcej ......a gdyby tak podgrzać do 72 w podwyższonym ciśnieniu? było by krócej może soczyściej . Piotrze chemii i robotyki nie przebijesz(to jest ogromny przemysł i laboratoria<także psychologia smaku>) inaczej niż uświadomieniem i opisem- ludzie coraz częściej czytają opisy produktu Edited March 18, 2017 by Muski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rozyczka60 Posted September 13, 2019 Report Share Posted September 13, 2019 czy peklowanie udzca z indyka jest tylko w peklosoli ? prosze o przepis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 13, 2019 Report Share Posted September 13, 2019 czy peklowanie udzca z indyka jest tylko w peklosoli ? Jak na sucho to tylko w peklosoli, ale ja pekluję na mokro w 8 -mio procentowej solance sporządzonej z peklosoli przez 8 dni w proporcji 0,4 l solanki na 1 kg mięsa z nastrzykiem na początku peklowania tą sama solanką w proporcji 5 % wagi mięsa.Przewagą peklowania na mokro jest otrzymanie bardziej soczystego wyrobu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 13, 2019 Report Share Posted September 13, 2019 czy peklowanie udzca z indyka jest tylko w peklosoli ? Wszystkie peklowania, z uwagi na zachowanie bezpieczeństwa, przeprowadzamy z użyciem 100% peklosoli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekckm Posted April 25, 2020 Report Share Posted April 25, 2020 Witam,potrzebuję rady.Chcę uwędzić i sparzyć pierś z indyka czytałem forum obejrzałem film na yutube i tutaj jest związane z tym pytanie . Andrzej wędzi pierś w folii celulozowej i w siatce nie mam tego anie tego .Siatkę zastąpię sznurkiem myślę ,że na folie będzie ok ,tylko ta folia .Mam rękawa do pieczenia wydaje mi się ,że to ten sam rodzaj folii. Ktoś coś o tym wie czy ten rękaw przepuści dym ?. Chętnie posłucham kogoś doświadczonego w dziedzinie wędzenia piersi z indyka .Nadmienię ,że Proces wędzenia parzenia mam opanowany .Boję się poprzecinać włókna mięsa tym sznurkiem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 25, 2020 Report Share Posted April 25, 2020 Nie musisz zawijać piersi z indyka w żadną folię ,ani wkładać do siatki.Możesz po prostu zawiesić pierś z indyka na sznurku i powiesić do wędzenia w wędzarni.Sznurek przeciągasz przez pierś w najgrubszym miejscu i robisz pętelkę.Nie będziesz miał co prawda takiego ładnego batona , ale jak się nie ma co się lubi ............ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts