Woytas Posted March 17, 2017 Report Share Posted March 17, 2017 (edited) Moje marcowe wędzenie. Drewno to jabłoń i śliwa, oraz pod koniec dodałem drewno z jałowca. 5 godz. temp. dymu 50-60°C.Parzyłem tylko szynki i kiełbasę. Dodam że przepis na kiełb. szynkową pochodzi z tego forum z wątku Pawła.Jest pyszna. Te trochę wcześniejsze boczek oraz comber z sarny. Edited March 17, 2017 by chudziak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted March 18, 2017 Report Share Posted March 18, 2017 (edited) B. przyzwoite te efekty, podobają mi się. Kiełba w przekroju..... obfita Woytas Edited March 18, 2017 by ziezielony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted March 18, 2017 Report Share Posted March 18, 2017 No i ślicznie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted March 18, 2017 Report Share Posted March 18, 2017 Ładne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted March 19, 2017 Author Report Share Posted March 19, 2017 Dziękuję milo mi że się podobają, zwłaszcza że w temacie wędzenia cały czas raczkuję i cięgle się uczę. A tak wyglądają w przekroju, dodatkowo jeszcze pierś z indyka z przyprawami, także z tego wędzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted April 15, 2017 Author Report Share Posted April 15, 2017 Wczoraj robiłem kiełbasę białą z przepisu http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=481&Itemid=4 Bardzo smaczna polecam ten przepis. Po parzeniu w 80 stopniach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted April 15, 2017 Report Share Posted April 15, 2017 Smacznie tutaj u Ciebie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maniek96 Posted April 15, 2017 Report Share Posted April 15, 2017 (edited) Ze tak powiem MNIAM ????????☺ Edited April 15, 2017 by Maniek96 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted April 15, 2017 Report Share Posted April 15, 2017 Wczoraj robiłem kiełbasę białą z przepisu Czyli robiłeś na samej soli? Pozdrawiam świątecznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted April 16, 2017 Author Report Share Posted April 16, 2017 Wczoraj robiłem kiełbasę białą z przepisu Czyli robiłeś na samej soli? Pozdrawiam świątecznie Tak, sama sól.Również pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 Po parzeniu w 80 stopniach Kiełbasy cienkie parzy się w wodzie 72-75 C przez 20-25 min. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 Wczoraj robiłem kiełbasę białą No i super - wszystko wygląda apetycznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted June 24, 2017 Author Report Share Posted June 24, 2017 Jakiś czas temu andrzej k pokazał szynkę z tłuszczem wędzoną trzy dni. Efekt mnie oczarował, więc postanowiłem go sobie skopiować. Z racji tego że nie mogłem kupić takiej szynki postawiłem na polędwicę i mięsień trójgłowy z łopatki. Oto efekt trzech dni po 5h wędzenia w temp. 50-60 stopni C.Spróbowałem i jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony. Mimo to poszło w vacum tak jak autor pisał na kilka dni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted June 24, 2017 Report Share Posted June 24, 2017 Mimo to poszło w vacum tak jak autor pisał na kilka dni. W lodówce , zapakowane próżniowo , temperatura 4-6st możesz śmiało potrzymać miesiąc . Zobaczysz jaki będzie smak . Paluchy lizać Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted June 24, 2017 Author Report Share Posted June 24, 2017 Mimo to poszło w vacum tak jak autor pisał na kilka dni. W lodówce , zapakowane próżniowo , temperatura 4-6st możesz śmiało potrzymać miesiąc . Zobaczysz jaki będzie smak . Paluchy lizać Pozdrawiam Oczywiście że w lodówce. Dzięki za wstawienie tego przepisu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 25, 2017 Report Share Posted June 25, 2017 Woytas, podeslij mi te zdjęcia w oryginalnych wymiarach na pocztę: maxell11@wp.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted June 25, 2017 Author Report Share Posted June 25, 2017 Woytas, podeslij mi te zdjęcia w oryginalnych wymiarach na pocztę: maxell11@wp.WPoszłoPoszło, a w jakim celu jeśli można wiedzieć?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 25, 2017 Report Share Posted June 25, 2017 (edited) a w jakim celu jeśli można wiedzieć?.Jasne, że można. Wyłącznie dla celów forumowych. Robisz bardzo ładne zdjęcia. Edited June 25, 2017 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted August 26, 2017 Author Report Share Posted August 26, 2017 Postanowiłem wypróbować Kiełbasę kanapkową z przepisu paweljack. Wędzenie i parzenie wedle przepisu, tyle że część po parzeniu na pół godzinki wstawiłem ponownie do wędzarni. Wyrób przepyszny, wielkie gratulacje za przepis i podziękowania za podzielenie się nim. Pierwsze zdjęcie przed wędzeniem, drugie po parzeniu i ostatnie przekrój. W oczy się rzuca brak wprawy przy nadziewaniu (dziury). Cały czas się uczę, i mimo to smak nadrabia z nawiązką ten mankament. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 26, 2017 Report Share Posted August 26, 2017 wypróbować Kiełbasę kanapkowątak wsiąkamy w to hobby gratulacje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted October 28, 2017 Author Report Share Posted October 28, 2017 Dzisiaj wędziłem kiełbasę z przepisu "Kiełbasa wiejska pieczona produkcji Pawła". Jedną część zrobiłem z przyprawami w/g przepisu do drugiej dodałem miel jałowiec 0,5g/kg i gorczycę. Coś mi się w sklepie pomieszało i zamiast tłuszczu kupiłem IIB więc zrobiłem niechcący chudszą wersję.Z racji niewielkiego doświadczenia nie dopiekałem w wędzarni, tylko parzyłem. Bardzo dobry przepis, godny polecenia. Rodzince smakuje, a sierściuch mało nie zwariował jak poczuł zapach. Oszczędzając miejsce w lodówce peklowałem w vacum. po wędzeniu po parzeniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted October 28, 2017 Report Share Posted October 28, 2017 więc zrobiłem niechcący chudszą wersję Fajnie Ci wyszła Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesch Posted October 28, 2017 Report Share Posted October 28, 2017 Zmieniać przepis to podstawa wędliniarstwa, rób jak ci wygodniej ???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted November 4, 2017 Author Report Share Posted November 4, 2017 Dziękuję za uznanie. Ostatnie przetwory tego roku. Dżem z dyni z cynamonem. Dla wygody przed obróbką term. dynia starta na grubych oczkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted November 4, 2017 Report Share Posted November 4, 2017 przed obróbką term. dynia starta na grubych oczkach. Ok a nie lepiej ? podpiec w piekarniku całe ćwiartki ? skórka odchodzi migiem - i miazge otrzymasz też szybciutko Warto kiedyś spróbować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.