Dyzio510 Posted April 1, 2017 Report Share Posted April 1, 2017 Dzisiaj podgoniłem gore mam w sumie 6 rzedow cegiel mysle jak dojade do 8 + łuki to powinno byc oki, co o tym myslicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dyzio510 Posted April 1, 2017 Author Report Share Posted April 1, 2017 Witam oto moja wedzarnia w trakcie budowy, i jak na wasze oko? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted April 1, 2017 Report Share Posted April 1, 2017 (edited) Z tego co widzę będzie ładne dla oka, ale nie koniecznie dobre do wędzenia. Wąskie palenisko (tylko nie mów, że jeszcze szamot jest w środku i palenisko z popielnikiem) , małe drzwiczki- oj nagimnastykujesz się , żeby to ogarnąć. No i komora wędzarni będzie mała ( a jak będziesz chciał ją wyłożyć od środka drewnem, żeby była cieplejsza, to już w ogóle będzie mizerna) No ale ładne jest. Pochwal się fotkami jak powędzisz (chyba za późno na forum trafiłeś, pewnie miałbyś inną koncepcję). Pozdrawiam i powodzenia i życzę takich Edited April 1, 2017 by binio1111 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted April 1, 2017 Report Share Posted April 1, 2017 IMG0043A.jpgIMG0044A.jpg Witam oto moja wedzarnia w trakcie budowy, i jak na wasze oko?Bardzo ładna będzie,a wędzenie opanujesz z czasem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dyzio510 Posted April 2, 2017 Author Report Share Posted April 2, 2017 Dzięki za uwagę :-)[Dodano: 02 kwi 2017 - 08:15]Z tego co widzę będzie ładne dla oka, ale nie koniecznie dobre do wędzenia. Wąskie palenisko (tylko nie mów, że jeszcze szamot jest w środku i palenisko z popielnikiem) , małe drzwiczki- oj nagimnastykujesz się , żeby to ogarnąć. No i komora wędzarni będzie mała ( a jak będziesz chciał ją wyłożyć od środka drewnem, żeby była cieplejsza, to już w ogóle będzie mizerna) No ale ładne jest. Pochwal się fotkami jak powędzisz (chyba za późno na forum trafiłeś, pewnie miałbyś inną koncepcję). Pozdrawiam i powodzenia i życzę takichDSC00979.JPG[Dodano: 02 kwi 2017 - 08:25]Hej Binio tyle co sobie , myślę że wystarczy, palenisko mam duże tylko drzwiczki małe szamotu brak, bo czytałem trochę na forum to zrezygnowałem ,,to ma wiedzieć a nie piec" ;-). Jak mniejsza komora kanał dymowy 20 to myślę w (teorii) że nie powinno być problemu z ogrzaniem,a jak będzie to się okarze w praktyce. Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted April 2, 2017 Report Share Posted April 2, 2017 Pożyjemy zobaczymy - za rok - życzę Ci jak najlepiej, ale moje skromne doświadczenie skłoniło mnie do napisania tego co wyżej. Też dojdziesz do takiego przekonania, no ale do wszystkiego trzeba dojrzeć - wiem po sobie . Co do palenisk to nie ważne czy dymimy 1kg mięsa czy 20kg. Chodzi o procesy jakie zachodzą w czasie spalania drewna (dlatego im większe palenisko tym lepiej) To samo dotyczy komory ( ta dodatkowo powinna być ciepła) Zimą , będziesz musiał przepalić kupę drewna, żeby ją nagrzać a to z kolei bardzo rozgrzeje palenisko i będzie problem z jakością dymu i obsługą (drewienka od razu będą chciały złapać płomień a nie się tlić , więc dla ratowania sytuacji zamkniesz drzwiczki i problem masz gotowy) Z kolei jak nie wygrzejesz komory to będzie się skraplać i potem założysz temat - "Kwaśne wędzonki , okopcone wędzonki" W dziedzinie wędzenia trzeba zaufać bardziej doświadczonym koleżankom i kolegom z forum. Nie ma co wywarzać otwartych drzwi . Czytanie forum (ze zrozumieniem ) zabiera czas , ale rekompensuje wiedzą, dzięki której, będziesz wędził zdrowo i pięknie dla oka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dyzio510 Posted April 2, 2017 Author Report Share Posted April 2, 2017 Zgadzam się z Tobą Binio , no ale tez ma znaczenie wielkosc paleniska do komory wędzarniczej, musi byc wielkoscia adekwatne jedne do drugiego. Mam nadzieje że sie nie myle że z rozgrzaniem nie bedzie problemu, bo palenisko mam wieksze jak komora wedzalnicza no i rura dymowa fi 20. Jak nie sprobujesz to sie nie dowiesz. No i grube ściany z podwojnej cegły (nie chcialem robic z pojedynczej bo zimą byłby problem z rozgrzaniem). A co do kibelkow nad bezposrednim paleniskiem to tez nie wiem czy nie są łatwą pochodnią podczas wedzenia, kumpel sie przekonał ale dopiero po jakims czasie jak kibelek wysechł do punktu samozapłonu to wedzonki i kibelek staneły w płomieniach. Wszystko ma swoje plusy i minusy. Pozdrawiam ze słonecznego Podlasia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted April 2, 2017 Report Share Posted April 2, 2017 Jak się uprzesz to i murowany komin podpalisz . Nikt nie pali w wędzarni jak w hucie, no chyba , że chce. W drewniakach sprawdza się blacha na boki i minimalizuje problem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dyzio510 Posted April 2, 2017 Author Report Share Posted April 2, 2017 No tak, chwila nie uwagi bylo i nie ma. Więc dobrej nocy, a jutro znowu niech mury pną sie do góry :-). Tak sie dzisiaj zastanawialem nad drzwiami do mojej wedzarni bede musial zrobic z futryną żeby zminimalizowac ilosc otworow miedzy murem a drzwiami żeby nie bylo duzej straty ciepła, bo niestety ta cegła odbiega wymiarami jedna od drugiej. Zastanawialem sie dac na wierzch a;e to nic nie zmieni tylko mi sie okopci dookoła i bede mial straty ciepła. Chyba dobrze myśle? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dyzio510 Posted April 3, 2017 Author Report Share Posted April 3, 2017 Jutro wrzoce fotki , juz podciągnełem do gory, i już mam łuczek nad wędzarką zrobiłem na 8 rzędow do gory nie chcialem gnać wyżej, myśle ze na moje zapotrzebowanie to wystarczy z 9 szynek wejdzie. Nie wiedziałem że to takie pracochłonne, robisz robisz i nic nie ma. Pozdro i do jutra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted April 4, 2017 Report Share Posted April 4, 2017 (edited) Jak chcesz utrzymać wędzarnię w takim "klimacie" to daj metalowe (cos w stylu bramy zamkowej - z okuciami) Tylko najlepiej ocieplone deską od środka - ramę przytwierdzisz w świetle otworu i uszczelnisz zaprawą Edited April 4, 2017 by binio1111 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz6743 Posted April 4, 2017 Report Share Posted April 4, 2017 Witam, projekt bardzo przypomina mój wynalazek. https://www.youtube.com/watch?v=HgiQi6R8qVE . Wiem, że popełniłem kilka błędów ale w urlopie majowym zmienię palenisko na dużo większe, jest taka możliwość a od środka wędzarnia będzie wyłożona deską. Także nie będzie huty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dyzio510 Posted April 4, 2017 Author Report Share Posted April 4, 2017 siema lukasz własnie od Ciebie sciagnalem project ;-) , wpadł mi w oczko poniewaz jest nie duza i mi własnie chodzilo o cos takiego niewielkiego. No i teraz wygląda tak. Cóg jest aż polana wyrywa, drzi są eleganckie no i cena też. Zrobię drewniane zawiasy kute mam troche gwoździ kowalskich może w poprzek rzucę bednarke. A drzi zrobię ze starej podłogowki farbę ściągnę i troche przetrę bedą patynowane robiłem już takie nie kiepsko wyglądają. Skaczylem z murarką, aż skore z palcow zdarłem paluchi pioka jak ch...ra. Pozdro Ziomki.[Dodano: 04 kwi 2017 - 20:19]zdjęcia takie sobie robilem popoludniu akorat słonce palilo w mą strone temu są takie niewyraźne, ale co nieco widać. Bede mial troche wiecej czasu to zrobię drugie.[Dodano: 04 kwi 2017 - 20:28]No i teraz zosłao jeszcze zrobic konstrukcje dachu i zaimpregnować całość żeby wody nie ciągneło. Jutro jadę po mięsko po szyneczki może sie uda coś na świeta upichcić (jak nie spapram :-( całej roboty). Bede peklowal mięso na sucho mysle zę z 5 dni wystarczy szyneczki nie duze po 1 kg. no i pod dym bede ostro dymił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted April 4, 2017 Report Share Posted April 4, 2017 (edited) Cóg jest aż polana wyrywaTy nadal nie rozumiesz, że nie o cug chodzi w wędzarni, a o swobodny przepływ dymu ? . Mając dobry cug rozpali Ci momentalnie drewno, temperatura pójdzie w górę, więc Ty wówczas zamkniesz drzwiczki paleniska i będziesz się cieszył, że masz po problemie . Będziesz sprytny , to ograniczysz cug poprzez przysłonięcie otworu kominowego i znów będziesz myślał, że po problemie . Napisz czy rozumiesz o co mi chodzi. Bede peklowal mięso na sucho??? Czemu na sucho szynkę do wędzenia? Taki masz przepis? Edited April 5, 2017 by chudziak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted April 5, 2017 Report Share Posted April 5, 2017 Bynio1111 nie widzę sensu dyskusji. Poczekaj na magiczne słowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dyzio510 Posted April 5, 2017 Author Report Share Posted April 5, 2017 Coś też musi być tylko trzeba umiejętnie palić jedno małe polanki i myślę że temp będzie ok a na sucho tzn w samej soli z przyprawami nie w solance. Jutro jadę po miejscowo jutro będę apelował bo do świąt się nie wyrobie.[Dodano: 05 kwi 2017 - 18:45]Bynio1111 nie widzę sensu dyskusji. Poczekaj na magiczne słowo. tzn. Jakie magiczne słowo? Co masz na myśli Binio? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted April 5, 2017 Report Share Posted April 5, 2017 Dyzio510 chyba musze się nawalić, bo na trzeźwo nie mogę Ciebie zrozumieć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dyzio510 Posted April 5, 2017 Author Report Share Posted April 5, 2017 Sorry namieszalem telefon sam wstawia słowa i miesza, i potem wychodzą klocki. Więc jeszcze raz o co chodzi z tym magicznym słowem ,,Andyandy,,? bo nie kumam znaczy. :-( Wracając do wcześniejszego posta, że jutro jadę po miesiwo do wedzenia, muszę wędzarke wypróbować , tylko mam samą brzozę więc na niej uwedze. Co wyjdzie to będzie, mówi się trudno. Więc czekam na te magiczne słowo ;-)[Dodano: 05 kwi 2017 - 20:38]A co do cugu to bede musial jakos przećwiczyc ten temat ale to juz w praktyce, bedzie cieżko na poczatku ja wyczyc. Dzisiaj jak testowałem drzwi to temp. na termometrze dobiła do 120 stopni. , ale potem jak juz sie wypaliło to przez dłuzszy czas bylo 60, przy wedzeniu mysle ze jedno polanko jak wrzocę to powinienem te 60 utrzymac, no i jeszcze musze wstawic deflektor i mocowania zrobic na kijki. No i bedzie można zacząć zabawe ;-). Pozdrowionka ziomy i do jutra. A jutro znowu jakiś temacik sie poruszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz6743 Posted April 5, 2017 Report Share Posted April 5, 2017 (edited) moje błędy w budowie zostały już wcześniej wytknięte ( dziękuje za uwagi dot budowy ) ale co poradzić, najpierw pobudowałem potem do Was trafiłem. Ale spokojnie, błędy naprawie. Pomysł już jest, czekam za urlopem. Edited April 5, 2017 by lukasz6743 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted April 5, 2017 Report Share Posted April 5, 2017 a na sucho tzn w samej soli z przyprawami nie w solance. Mięso na wędzonki generalnie peklujemy na mokro . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted April 6, 2017 Report Share Posted April 6, 2017 Andy , czyli do pierwszego wędzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted April 6, 2017 Report Share Posted April 6, 2017 "Magiczne słowo" jest co raz bliżej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dyzio510 Posted April 6, 2017 Author Report Share Posted April 6, 2017 oj Andyandy dajesz mi zagadki, siedze i tak sobie mysle co to za magiczne słowo, i dalej nic nie kumam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted April 6, 2017 Report Share Posted April 6, 2017 (edited) Proszę.Po pierwszym wędzenia." Proszę o pomoc coś poszło nie tak" :grin: Edited April 6, 2017 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dyzio510 Posted April 6, 2017 Author Report Share Posted April 6, 2017 AAAA tu Cie mam heheh dzięki no zobaczymy, myśle że źle nie bedzie bo u ojca hmmm kiedys ze 2 razy wedzilem wyszlo oki nie bylo surowe w srodku . Mięsiwo dzisiaj zakupilem rano od razu nasoliłem i solanki nie trzeba tyle rosołusie zrobiło że mięso jest jak w solance, tyle szprycują że hoho. Tylko potem zważyć po wysoleniu ile zostanie kilo. Dzisiaj wziełem sie za konstrukcje dachu, juz mam murłaty przymocowane (będzie rustykal że hoho). Dzisiaj sąsiad mnie pochwalił ze arcydzieło odwaliłem heheh. Dobra bede leciał na następne posty może ktoś potrzebuje rady . Nara Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.