Jump to content

Czy można karkówkę w szynkowarze zrobić w całości


Aloiz

Recommended Posts

Witam wszystkich od niedawnazaczołem robić swoje wyroby .Dzięki waszym poradom wyszły mi jóż dwie całkiem niezłe kiełbaski parzone w cienkich jelitach i dwie szynki z szynkowara.Teraz zastanawiam sięi proszę o radę -zastanawiam się nad karkówka z szynkowara -czy po zapeklowaniu można ja zapażyć w całości
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dziadku

Postanowiłem zrobić na święta baleron odtłuszczony z szynkowara i mam pytanie jak przygotowac karkówkę do parzenia?.Czy trzeba ją zapeklować na mokro czy tylko na sucho?.Czy karkówka może składać się z kilku kawałków i jak je posklejać?

Pozatym z braku możliwości wędzenia czy mogę dodać troszkę soli wędzonkowej zakupionej u Mira.?

Link to comment
Share on other sites

Karkówka była peklowana 4 dni metodą suchą .Natarta mieszanką peklującą i co dzień przewracana i lekko masowana rękoma poprzez ugniatanie. Po trzech dniach posypana troszkę po wierzchu pieprzem ziołowym i mieloną słodką papryką. Następnie włożona do praski i trzymana w niej 1 dzień .Dla pewności by była przepeklowana parzenie zacznij w wodzie o temp. 50 st tak do 30min a następnie parz w temp. 75 st C. Odłuszczenie polegało na podcięciu chudego mięśnia i wycięcia spod niego warstewki tłuszczu po tym zabiegu mięsień przyklepuje się na swoje miejsce. Możesz zrobić również z kawałków karkówki Przed ułożeniem w praskę lekko młotkiem do mięsa rozbić kawałki jak również można dodać troszkę skórek wp drobno zmielonych na siatce 2-3 mm kilka razy lub emulsji z skórek wp..Po wystudzeniu i wyjęciu z praski możesz jej powierzchni nadać troszkę koloru poprzez włożenie do mocno nagrzanego piekarnika 300st na 3-5 min ale to musi być kontrolowane by nie rozleciała się .Praktykowane jest również przypieczenie powierzchni poprzez przypalanie płomieniem z spalania gazu z zastosowaniem palnika takiego jak opala sie resztki szczeciny. lub po prostu przypieczenie jej nad płomieniem kuchenki Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...