Aloiz Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 Witam wszystkich od niedawnazaczołem robić swoje wyroby .Dzięki waszym poradom wyszły mi jóż dwie całkiem niezłe kiełbaski parzone w cienkich jelitach i dwie szynki z szynkowara.Teraz zastanawiam sięi proszę o radę -zastanawiam się nad karkówka z szynkowara -czy po zapeklowaniu można ja zapażyć w całości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 Aloiz spokojnie mozesz zrobic w calosci,lub z mniejszych kawalkow.karkowka jest bardzo smaczna-soczysta z nutka tluszczyku.pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aloiz Posted March 4, 2008 Author Report Share Posted March 4, 2008 Serdeczne dzieki za szybką odpowiedż Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 możesz również zapeklować , osznurować i sparzyć też pychotka :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harry74 Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 Jasiu, a jak dłogo parzyć kilogramowy kawałek i w jakiej temperaturze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 najlepiej na termometrlub poczytaj ten temathttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=361&highlight=drucik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harry74 Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 OK, termometr mam. Czyli jak będę parzył w wodzie o temp. 75-80 C. przez 1 godzinę to wystarczy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 tak długo byś miał wewnątrz około 68-70 stopni lub na metodę "drucika" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 Powinieneś parzyć tak jak poprzednie dwie szynki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harry74 Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 Dzięki wielkie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 4, 2008 Report Share Posted March 4, 2008 Karkówka w prasce patrz http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9&postdays=0&postorder=asc&start=90Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted March 5, 2008 Report Share Posted March 5, 2008 Dziadek - czy ten baleron był podwędzany przed czy po parzeniu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 5, 2008 Report Share Posted March 5, 2008 Po sparzeniu i wychłodzeniu . Widać na nim ślady od drutów kratki na której leżał w czasie wędzenia. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted March 16, 2008 Report Share Posted March 16, 2008 Dziadku Postanowiłem zrobić na święta baleron odtłuszczony z szynkowara i mam pytanie jak przygotowac karkówkę do parzenia?.Czy trzeba ją zapeklować na mokro czy tylko na sucho?.Czy karkówka może składać się z kilku kawałków i jak je posklejać?Pozatym z braku możliwości wędzenia czy mogę dodać troszkę soli wędzonkowej zakupionej u Mira.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 16, 2008 Report Share Posted March 16, 2008 Karkówka była peklowana 4 dni metodą suchą .Natarta mieszanką peklującą i co dzień przewracana i lekko masowana rękoma poprzez ugniatanie. Po trzech dniach posypana troszkę po wierzchu pieprzem ziołowym i mieloną słodką papryką. Następnie włożona do praski i trzymana w niej 1 dzień .Dla pewności by była przepeklowana parzenie zacznij w wodzie o temp. 50 st tak do 30min a następnie parz w temp. 75 st C. Odłuszczenie polegało na podcięciu chudego mięśnia i wycięcia spod niego warstewki tłuszczu po tym zabiegu mięsień przyklepuje się na swoje miejsce. Możesz zrobić również z kawałków karkówki Przed ułożeniem w praskę lekko młotkiem do mięsa rozbić kawałki jak również można dodać troszkę skórek wp drobno zmielonych na siatce 2-3 mm kilka razy lub emulsji z skórek wp..Po wystudzeniu i wyjęciu z praski możesz jej powierzchni nadać troszkę koloru poprzez włożenie do mocno nagrzanego piekarnika 300st na 3-5 min ale to musi być kontrolowane by nie rozleciała się .Praktykowane jest również przypieczenie powierzchni poprzez przypalanie płomieniem z spalania gazu z zastosowaniem palnika takiego jak opala sie resztki szczeciny. lub po prostu przypieczenie jej nad płomieniem kuchenki Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts