Jump to content

Czy można karkówkę w szynkowarze zrobić w całości

Aloiz

Recommended Posts

Witam wszystkich od niedawnazaczołem robić swoje wyroby .Dzięki waszym poradom wyszły mi jóż dwie całkiem niezłe kiełbaski parzone w cienkich jelitach i dwie szynki z szynkowara.Teraz zastanawiam sięi proszę o radę -zastanawiam się nad karkówka z szynkowara -czy po zapeklowaniu można ja zapażyć w całości

• 2 weeks later...

Dziadku

Postanowiłem zrobić na święta baleron odtłuszczony z szynkowara i mam pytanie jak przygotowac karkówkę do parzenia?.Czy trzeba ją zapeklować na mokro czy tylko na sucho?.Czy karkówka może składać się z kilku kawałków i jak je posklejać?

Pozatym z braku możliwości wędzenia czy mogę dodać troszkę soli wędzonkowej zakupionej u Mira.?

Karkówka była peklowana 4 dni metodą suchą .Natarta mieszanką peklującą i co dzień przewracana i lekko masowana rękoma poprzez ugniatanie. Po trzech dniach posypana troszkę po wierzchu pieprzem ziołowym i mieloną słodką papryką. Następnie włożona do praski i trzymana w niej 1 dzień .Dla pewności by była przepeklowana parzenie zacznij w wodzie o temp. 50 st tak do 30min a następnie parz w temp. 75 st C. Odłuszczenie polegało na podcięciu chudego mięśnia i wycięcia spod niego warstewki tłuszczu po tym zabiegu mięsień przyklepuje się na swoje miejsce. Możesz zrobić również z kawałków karkówki Przed ułożeniem w praskę lekko młotkiem do mięsa rozbić kawałki jak również można dodać troszkę skórek wp drobno zmielonych na siatce 2-3 mm kilka razy lub emulsji z skórek wp..Po wystudzeniu i wyjęciu z praski możesz jej powierzchni nadać troszkę koloru poprzez włożenie do mocno nagrzanego piekarnika 300st na 3-5 min ale to musi być kontrolowane by nie rozleciała się .Praktykowane jest również przypieczenie powierzchni poprzez przypalanie płomieniem z spalania gazu z zastosowaniem palnika takiego jak opala sie resztki szczeciny. lub po prostu przypieczenie jej nad płomieniem kuchenki Pozdrawiam