Maxell Posted April 4, 2017 Report Share Posted April 4, 2017 W przepisach branżowych stężenie solanki podawane jest w °Be. Przygotowałem kalkulator, który przelicza te jednostki na % wagowe oraz pozwala wyliczyć ilość soli peklującej oraz wody do przygotowania solanki. Kalkulator działa właściwie dla stężenia od 10 do 26 °Be. Do obliczeń używa gęstości wody i solanki w temperaturze 15°C. W rzeczywistości zmiana temperatury nie wpływa znacząco na wyniki .Mam nadzieję, że się przyda. Kalkulator_janusza.p.zip Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 4, 2017 Report Share Posted April 4, 2017 Taka tabela przeliczenia wagi peklosoli na stopnie Be jest też w 16-tce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted April 4, 2017 Author Report Share Posted April 4, 2017 Nie tylko. Jest także w kilku tekstach na forum. Jednak należy docenić czyjąś pracę. Na pewno nie zaszkodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 4, 2017 Report Share Posted April 4, 2017 A czy ja mówię,że nie. Napisałem tak dla przypomnienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janusz_p Posted April 5, 2017 Report Share Posted April 5, 2017 Kalkulator oparłem na PW 21, nigdzie indziej nie widziałem takiej jednostki stężenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 5, 2017 Report Share Posted April 5, 2017 Kalkulator oparłem na PW 21, nigdzie indziej nie widziałem takiej jednostki stężenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janusz_p Posted April 5, 2017 Report Share Posted April 5, 2017 Tak, wiem, w 16 też jest. Ja po prostu nie wiedziałem, że taka jednostka istnieje.Mam nadzieje, że komuś się przyda ten kalkulator. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.