Frugo Posted April 7, 2017 Report Share Posted April 7, 2017 Witam,po paru próbnych wędzeniach w końcu mam za sobą już 3 udane wędzenia za sobą plus parę sesji z wykorzystaniem piekarnika. Troszkę opisu tej wędzarni-pieca.Jak się okazało jest to twór który był faktycznie w eszelonach wojskowych i służył do gotowania, wędzenia i pieczenia dla załogi wagonu.Cała wędzarnia jest żeliwna. Duży plus to taki, że po nagrzaniu ładnie trzyma temperaturę. Do osuszania mały minus trzeba poczekać 15-20min aż temperatura spadnie poniżej 60 stopni.Palić trzeba ostrożnie bo inaczej temperatura potrafi skakać. Aczkolwiek przy wytworzeniu sporej ilości żaru potem dodaję tylko małe kawałki drewna i już spokojnie można wędzić. Komora jak widać nie jest strasznie duża ale na domowe, co miesięczne wędzenie jest w sam raz. Pieczenie i gotowanie nie wymaga dużego opisu. Palimy w komorze na dole i przy stałym żywym ogniu mamy 180-210 stopni wewnątrz komory. Przy zastosowaniu kamionkowej brytwanny mamy coś podobnego do kociołka. W załączeniu parę fotek.[Dodano: 08 kwi 2017 - 00:00]Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted April 7, 2017 Report Share Posted April 7, 2017 (edited) To ile ona ma lat? I wojna światowa? Wygląda klimatycznie.:-) Edited April 7, 2017 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted April 7, 2017 Report Share Posted April 7, 2017 MAciek, masz racje. Ostatnie zdjecie pokazuje na jej pochodzenie. Podejrzewam, ze byl to piec do ogrzewania i podgrzewania jedzenia w jakims dworku, ktory , jak wiele po wojnie zostaly okradzione i poniszczone. Widzialam dworki przerobione na PGR, gdzie niszczaly sciany palacu, dzialowe sciany wstawiajac niszczne dekorcje sufitowe, a budynki przypalacowe, przerobione zostaly na obory. Drzwi przepieknie wypracowane sluzyly pracownikom do rzucania noza, a in lepiej i wiecej oskubali z dekoracji to bylo zwyciestwo. Bo bulo to kiedys "pansie" . Powiem szczerze ,ze zal mi, Frugo, ze cos takiego na wedzarnie przerobiles Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted April 8, 2017 Report Share Posted April 8, 2017 Cała wędzarnia jest żeliwna. Duży plus to taki, że po nagrzaniu ładnie trzyma temperaturę. Do osuszania mały minus trzeba poczekać 15-20min aż temperatura spadnie poniżej 60 stopni. To że ładnie trzyma temp.to bardzo dobrze jest to napewno zaletą tych grubych ścianek na ok 10mm,naucz się w niej opalać delikatnie,nie pal tak ostro jak w ciufci .Wygląda z tymi ornamentami po prostu pięknie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted April 8, 2017 Report Share Posted April 8, 2017 Jak łądnie ją wkomponujesz to bedzie tez fajną ozdobą ogrodu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frugo Posted April 8, 2017 Author Report Share Posted April 8, 2017 MAciek, masz racje. Ostatnie zdjecie pokazuje na jej pochodzenie. Podejrzewam, ze byl to piec do ogrzewania i podgrzewania jedzenia w jakims dworku, ktory , jak wiele po wojnie zostaly okradzione i poniszczone. Widzialam dworki przerobione na PGR, gdzie niszczaly sciany palacu, dzialowe sciany wstawiajac niszczne dekorcje sufitowe, a budynki przypalacowe, przerobione zostaly na obory. Drzwi przepieknie wypracowane sluzyly pracownikom do rzucania noza, a in lepiej i wiecej oskubali z dekoracji to bylo zwyciestwo. Bo bulo to kiedys "pansie" . Powiem szczerze ,ze zal mi, Frugo, ze cos takiego na wedzarnie przerobiles Ludzie co z wami. Czy wy wszystko musicie krytykować. Uwielbiam starocie i na pewno bym pieca nie przerabiał na siłę na wedzarnie.Wędzarnia jest oryginalna i jest wojskowa. Więc nie dywagujcie o PRL i okradzionych dworkach. Po prostu w czasie I wojny ludzie przykładali się do tego co robią dlatego takie ładne ornamenty z tylu i na górze wedzarni.Całość jest spasowana bardzo ładnie. Fakt trzyma dobrze cieplo. Nie da się palić jak w ciuchci na czas wędzenia bo skacze temperarura. Duży ogień tylko na początek aby zagrzać wszystko. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted April 8, 2017 Report Share Posted April 8, 2017 Frigo ja nie krytykuje.Miałem na myśli to że pomimo tego że bedziesz bawił sie w wedzenie to jeszcze bedziesz miał ładną dekoracje w ogrodzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frugo Posted April 8, 2017 Author Report Share Posted April 8, 2017 ale ja cytuję Annama. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frugo Posted April 8, 2017 Author Report Share Posted April 8, 2017 To ile ona ma lat? I wojna światowa? Wygląda klimatycznie.:-)prawdopodobnie 1919 rok wg rzeczoznawcy, niemieckie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted April 8, 2017 Report Share Posted April 8, 2017 Ładna rzecz. Z duszą.:-D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted April 8, 2017 Report Share Posted April 8, 2017 Piękny kawałek historii. .Kiedyś to robili sprzęty. Teraz z tej ilości żeliwa, to Chińczyk 50 podróbek by zrobił . Kolego a ile to cudo waży ?, bo wygląda konkretnie. No i ciekawość nie daje mi spokoju. Skąd wytrzasnąłeś takiego pięknego fanta? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frugo Posted April 8, 2017 Author Report Share Posted April 8, 2017 całość waży 120kg. dzieli się na pokrywę którą można na upartego samemu podnieść. 45kg. Sam piekarnik 55kg. I palenisko 20kg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted April 8, 2017 Report Share Posted April 8, 2017 Nieźle. To chyba często nie przestawiasz sprzętu . Powodzenia w wędzeniu - jak masz tak stary sprzęt , to musisz odgrzebać historyczne przepisy i będzie komplet. Sprzęt ma duszę wiec ją wykorzystaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frugo Posted April 8, 2017 Author Report Share Posted April 8, 2017 na razie przestawiłem ... raz ;-)samemu mi się nie chce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts