sempajers Posted April 8, 2017 Report Share Posted April 8, 2017 witam wszystkich posiadając dużo wolnego czasu postanowiłem troszkę pomajsterkowac w tamtym roku zbudowałem sobie fajnego ladnego grilla w tym roku zainteresowałem się troszkę tematem wędzenia wiec postanowiłem że zbuduje ja własnoręcznie ( stać mnie żeby kupić ale co to za satysfakcja) wiec powoli poszperalem poczytałem co było by mi potrzebne i zabrałem się za budowę wędzarni postaram się zamieścić parę fotek z budowy i postępu pracy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sempajers Posted April 8, 2017 Author Report Share Posted April 8, 2017 o to zdjecia z budowy troszke profili blacha 3 mm na palenisko o wymiarach 30x25x25 stojaczek na wedzarnie wys. 40 cm dl. 50 cm szer. 50 cm blacha pospawana wydaje m isie ze wyszl odosc ladnie palenisko otwor na rure 120mm rura dymna dlugosci 100cm [Dodano: 08 kwi 2017 - 23:24]blaszka na rozprowadzenie dymu w srodku z nawierconymi otworami ale nie wiem czy nie jest za malo tych otowrow zawsze moge dowiercic zobacze jak dym bedzie sie rozchodzi lna tym co jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted April 8, 2017 Report Share Posted April 8, 2017 Nie wiem gdzie czytałeś i co czytałeś, ale z przykrością napiszę że poszedłeś w całkowicie odwrotnym kierunku.To co teraz budujesz, osobiście potraktujesz młotkiem po pierwszym wędzeniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sempajers Posted April 8, 2017 Author Report Share Posted April 8, 2017 a co zrobilem zle ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AleksanderB Posted April 9, 2017 Report Share Posted April 9, 2017 Poczytaj temat o wedzarniach z allegro. Budujesz cos podobnego. Robic widac potrafisz to na bank cos porzadnego zrobisz.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek82 Posted April 9, 2017 Report Share Posted April 9, 2017 (edited) Poczytaj ogólna wiedzę w skrócie, zwłaszcza pierwsze posty.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/Oraz mój temat, tam są wysunięte wnioski na temat kanału i budowy wędzarni.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10434-beczka-piotra Edited April 9, 2017 by Bee Gees Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted April 9, 2017 Report Share Posted April 9, 2017 zainteresowałem się troszkę tematem wędzenia Troszkę za mało. powoli poszperalem poczytałem co było by mi potrzebne Widocznie szperałeś w nieodpowiednim miejscu. a co zrobilem zle ? Z tego co widać na zdjęciach, to wszystko. Za małe palenisko. Nieocieplona rura, w sumie niepotrzebna. Komora wędzarnicza też wielkością nie powala. Poczytaj temat kolegi Andyandy, zanim narazisz się na dalsze marnowanie czasu i pieniędzy. Życzę wyciągnięcia odpowiednich wniosków. Oprócz zapoznania się z tematami forum, dotyczącymi budowy wędzarni i wędzenia, proponuję zastosować się do regulaminu i kolejne posty tworzyć z zachowaniem pisowni obowiązującej w naszym kraju, bowiem ciężko się czyta taki nieuporządkowany słowotok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted April 9, 2017 Report Share Posted April 9, 2017 poszperalem poczytałem co było by mi potrzebne i zabrałem się za budowę wędzarniZawracaj kolego, zawracaj - tak jak napisano Ci powyżej. Nie tędy droga, no chyba , że lubisz takie, to idź dalej tą drogą Jak wolisz takie to zawróć i czytaj forum , zadawaj pytania. Koledzy Ci tu pomogą, żebyś nie truł siebie i rodziny. Przemyśl - mi pomogli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sempajers Posted April 9, 2017 Author Report Share Posted April 9, 2017 dzięki za uwagi więc w takim razie co muszę zmienić nakierujcie mnie jakoś co poprawić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted April 9, 2017 Report Share Posted April 9, 2017 a co zrobilem zle ? Podejrzewam że pomysł na budowę wędzarni zaczerpnąłeś gdzieś z netu, gdzieś gdzie nie mają zielonego pojęcia o tym co to wędzenie. Za małe palenisko. Nieocieplona rura, w sumie niepotrzebna. Komora wędzarnicza też wielkością nie powala. Niestety tak to wygląda, ale przecież można to poprawić. Masz możliwości, sprzęt i umiesz, a to więcej niż połowa sukcesu.Wiem ....jesteś wk....na maksa, ale lepiej teraz dowiedzieć się prawdy, niż potem kiedy jak pisałem młotkiem sam to rozwalisz. Powinieneś przemyśleć koncepcję wędzarni z paleniskiem bezpośrednim, czyli pod komorą wędzarni.Wymiary komory wędzenia, jakie można przyjąć za w miarę optymalne to 60 x 60 x 80 cm wysokości, ale weź pod uwagę że komora musi być ocieplona wełną o grubości około 3 cm.Do tych wymiarów przerobisz, powiększysz obecne palenisko i już będzie bliżej niż dalej.Rura nie będzie ci do niczego potrzebna, no chyba że na mały kominek na górze komory wędzenia. Widzę to tak.....Piwko do ręki albo i dwa, *cenzura* na bok i luzik.Przemyśleć, pomyśleć, odciąć co trzeba, przerobić i będzie tak jak ma być. Czegoś nie wiesz....pytaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 9, 2017 Report Share Posted April 9, 2017 co muszę zmienić nakierujcie mnie jakoś co poprawić zostaw to -i zrób wędzarkę - chyba lepsza nawet zwykła stalowa beczka .........poczytaj o wędzarkach - zobacz na różnice w wędzonych wyrobach z postu Binio1....-decyzja należy do Ciebie...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted April 9, 2017 Report Share Posted April 9, 2017 co muszę zmienić nakierujcie mnie jakoś co poprawić Dostałeś link do konkretnego posta i dalej pytasz. Mamy Ci zaprojektować wędzarnię, zbudować, wędzić za Ciebie i jeszcze może gryźć? Poczytaj podane na tacy informacje, zamiast zadawać ciągle te same pytania, bez jakiegokolwiek wysiłku ze swojej strony. Inaczej będziesz zdany sam na siebie, bo nikt nie będzie tłumaczył jak pastuch kozie. Szanuj czas innych użytkowników forum, którzy chcą Ci pomóc. Pamiętaj, że nie rzuca się pereł przed wieprze. Jeżeli już zapoznasz się z polecanymi materiałami, wtedy ewentualnie pytaj, jeśli czegoś nie zrozumiesz. Choć przy takiej ilości wiedzy, jaka tu się znajduje, trzeba być niesamowicie odpornym na jej przyjmowanie, żeby nadal pytać o oczywistą oczywistość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AleksanderB Posted April 9, 2017 Report Share Posted April 9, 2017 (edited) Ja ci polecam elektryka Zgapiaj ile wlezie.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13551-wędzarnia-elektryczna-dziadka-irka/https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13160-wędzarnia-elektryczna-waldka/Jak nie chcesz elektryka to: Wedzarnia nr 1 Piotrka82 i nr 4 paweljack-a --- to z blachyhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11041-ilustrowany-katalog-wędzarni-wb/#entry495182Lub postaw kibelekhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-wędzarni-opracowany-przez-andyandyego/ A no i porownaj swoje palenisko do tego od Piotrka82. Ps.deflektora nie dziuraw Powodzenia Edited April 9, 2017 by AleksanderB Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted April 9, 2017 Report Share Posted April 9, 2017 To masz i moją https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13628-w%C4%99dzarnia-binio1111-uko%C5%84czona/ , a co tam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AleksanderB Posted April 10, 2017 Report Share Posted April 10, 2017 Binio od dzis twoja tez bede polecal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted April 10, 2017 Report Share Posted April 10, 2017 (edited) Tylko, żeby kolega, który pyta nie poszedł mimo wszystko własnym tokiem myślenia . Nie jest łatwo przyznać się przed samym sobą, że się czegoś nie wie (nie umie). Wiem po sobie, tak to już jest, że jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz. . Kolega ma czym robić i umie, trzeba , żeby nabył wiedzy i będzie następny zadowolony zadymiacz w gronie Edited April 10, 2017 by Bee Gees Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sempajers Posted April 10, 2017 Author Report Share Posted April 10, 2017 dzięki chłopaki za dobre rady przeczytałem co i jak w linkach które podaliscie oczywiście wcześniej pisałem że troszkę czytałem tu i tak ale nie było to te forum tu faktycznie podchodzicie do wszystkiego profesjonalnie poziom "ekspert" kolejna sprawa też ktoś dobrze zauważył że wymiary i wyglądad skopiowane z allegro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted April 10, 2017 Report Share Posted April 10, 2017 Te gotowce z aledrogo są robione po to , żeby tanio kasę od "nieuświadomionych " wyrwać , a nie , żeby ludzie smacznie i zdrowo wędzili. Niestety taki kraj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sempajers Posted April 10, 2017 Author Report Share Posted April 10, 2017 wstępnie z tego co doczytałem to moja rura mogła by być skrócona o 50cm skoro mam deflektor paleniska rozumiem że za małe ok a sama obudowa wędzarni ? rozumiem że najlepiej ocieplić a wymiary mogę zostawić ? obudowa ma wymiary 50x50x70 70 to wysokość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted April 10, 2017 Report Share Posted April 10, 2017 (edited) Musisz wiedzieć , że czym komora jest większa tym też jest bardziej stabilna temperaturowo. Dużą wolniej nagrzewasz, ale za to jest potem wygodniej wędzić (nie skacze temperatura tak bardzo jak w małej) Poza tym , w dużej lepiej osuszysz mięso (więcej powietrza - szybciej pozbywasz się wilgoci) Przy szerokości 50 włożysz 3 wędzonki na szerokość (szynki, balerony "normalnej" wielkości lub 4 polędwice "kantem" ale już ciasno) i 3 kije na jednym poziomie - teoretycznie zmieścisz 9 - 11 wędzonek . Wysokość 70 cm jest za mała, żeby zrobić 2 poziomy. Wysokość 120cm jest na styk, żeby komfortowo wędzić na 2 poziomach równocześnie. Pamiętaj , że apetyt rośnie w miarę jedzenia - zaczniesz od 3szynek i potem stwierdzisz , że czy dymisz 3 szynki czy 15 to ta sama robota i ilość drewna i czasu.(a rodzinka i znajomi będą brać jak dobre ) . Jeżeli juz musisz zrobić metalowe, to musisz komorę docieplić (są różne sposoby, ale króluje drewno) Bez docieplenia dasz radę latem, ale w chłodne dni (a zwłaszcza zimą) będziesz miał problemy z wilgocią w nieocieplonej i wędzonki kwaśne i okopcone (różnica temperatur powoduje wykraplanie wody z pary wodnej) - chuchnij na zimne lusterko - wiesz o co chodzi . Poza tym komora "zimna" wymaga podniesienia temperatury (czymś musisz straty ciepła uzupełnić) Chcesz większą temperaturę, to podkładasz więcej drewna i tu problem , bo podnosisz znacznie temperaturę w palenisku i zaczynasz dopalać wszystko to co w dymie najlepsze. Palisz jak w piecu ogniem , bo z temperaturą nie nadążasz i już możesz zapomnieć o ładnych wędzonkach. Przy wędzeniu musisz utrzymać jak najniższą temperaturę w palenisku ( więc komora wędzarnicza musi być ciepła, żeby strat nie było) Przeszkodą do utrzymania niskiej temperatury żaru jest również małe palenisko (małe szybko się nagrzeje i podnosi temp. w palenisku i polana drewna momentalnie Ci się zapalają płomieniem , a nie o to chodzi - ma się tlić - w dużym palenisku rozsuniesz 2 klocki drewna i już przygaśnie , bo temperatura znacznie spadnie).To tyle teorii. Mistrzem jeszcze nie jestem, ale jak już lubisz robić w metalu to zrób palenisko 60x60x60 bez rusztu (może być tacka wstawiona na dno - łatwiej wysunąć żar jak trzeba) na suficie paleniska zrób kawałek rury min fi 200mm i podstaw to palenisko pod komorę. Komorę zrób większą (może 65x65 - wysokość przemyśl ) dospawaj nogi i postaw okrakiem na palenisku (nasadź na rurę dymową i postaw deflektor) Później zastanowimy się jak to ocieplić. Jeden z kolegów na forum (nie pamiętam nicku) ma komorę drewnianą (podobną wielkością do mojej) i pod nią duże metalowe palenisko i sobie chwali.(też tak miałem zrobić , żeby moją elektryczną wędzarnię postawić na palenisku metalowym - ale zrezygnowałem i zrobiłem tradycyjnie) Temat do przemyślenia. Mam nadzieję, że nie zanudziłem . Może jeszcze dorzucą coś bardziej doświadczeni forumowicze. Rysuj projekt i wrzucaj , będzie dyskusja i coś sie wymyśli. Pozdrawiam Edited April 10, 2017 by binio1111 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sempajers Posted April 10, 2017 Author Report Share Posted April 10, 2017 dzięki za tego posta fajnie i logicznie to wytłumaczyłeś na poczatku sądziłem co to takiego palenisko rura jakaś obudowa a czytając wasze posty czuję się jak na jakiejś zaawansowanej chemii czy fizyce :P o tyle zdecydowałem się na budowe blaszaka z tego wzgledu ze w pracy mam wszystko i łatwiej to zbudować przejdę się po hali to czuje się jak w Castoramie mam dostep do pil spawarek i laserów ogołem lepiej jest zrobić obudowę z drewna czy blachy bo na dobra sprawę z drewna też mógł bym zrobić a jeśli drewno to jakie najlepiej kupic deski ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 10, 2017 Report Share Posted April 10, 2017 przejdę się po hali to po tej 20x10 czy wybudowałeś cos innego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sempajers Posted April 10, 2017 Author Report Share Posted April 10, 2017 rok wczesniej zbudowalem sobie grilla tez sie pochwale co mi tam nie zrozumialem 20x10 ? grill wyszedl lepiej jak ta wedzarnia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted April 10, 2017 Report Share Posted April 10, 2017 (edited) Rób następny, tylko daj mi wyższą ściankę z tyłu i po bokach, żeby od wiatru bardziej osłaniało (jeżdżę z grilem po działce bo wkoło dmucha) Jak zrobisz przyjadę odebrać Co do wędzarni, to możesz z metalu zrobić jak masz kupę materiału. tylko przemyśl konstrukcję przed spawaniem,żeby było można ją potem ocieplić drewnem i ewentualnie wełną. Będziesz po prostu miał już konstrukcję, którą trzeba obłożyć ( lub wyłożyć ) ociepleniem.PS. Grill może być bez listewek (zrobię sam ) Co do desek na wędzarnie to musisz powiedzieć : Czy ma być wędzarnia "ładna" i ładnie wędzić? lub : wygląd nie ma znaczenia i ma dobrze wędzić? Od tego zależy jaki materiał potrzebujesz. Musisz się określić a potem realizacja projektu Edited April 10, 2017 by binio1111 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sempajers Posted April 10, 2017 Author Report Share Posted April 10, 2017 maja to smakowac nie musi wygladac za dobrze [Dodano: 10 kwi 2017 - 20:24]na grill 20 lat gwarancji blacha 3 i 4 mm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.