DZIADEK Posted August 28, 2007 Report Share Posted August 28, 2007 Kolega Bagno uczył jak ostrzyć noże na zlocie .A ja w tym czasie zrobiłem sobie ostrzałkę -przystawkę ,wykorzystując napęd od mojej maszynki do mięsa .rozwiązanie bardzo proste , jak to zrobiłem wszystko na zdjęciach .60-70 obrotów na minutę , kamień jak najdrobniejszy zanurzony w wodzie ,bardzo dobrze się ostrzy.póżniej wygładzenie na marmurku , stalka i można sie golić POZDRAWIAM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted August 28, 2007 Report Share Posted August 28, 2007 witaj dziadekwidze ze masz stalke solingena taka sama jak ja mam.bardzo dobrze wykorzystalesten silnik z maszynki. teraz to wszyscy podgladneli nozyki do wszystkiego starego wygi. p.s.pozdrowienia dla babci kusiolki od kasi i marka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 8, 2007 Report Share Posted October 8, 2007 Który nr noża masarskiego jest najbardziej uniwersalny i najlepiej posłuży mi do klasyfikacji mięsa (to w warunkach domowych robię najczęściej) ? W który radzicie się zaopatrzyć ? I pytanie drugie - czy te noże można ostrzyć przy pomocy tego PROFESJONALEGO narzędzia, czy też trzeba zaopatrzyć się w stalkę, a co za tym idzie posiąść kolejną, trudna umiejętność?? :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted October 8, 2007 Report Share Posted October 8, 2007 Nr noża? Bardziej zależy od jego przeznaczenia... ale jak dla Ciebie kup tzw. trybownik, mozna klasyfikować oraz oddzielać kości od mięsa.Proponuję nauczyć się ostrzyć na stalce.Wg mnie profesjonalne narzędzie nadaje się do ostrzenia noży, które nie wiele mają wspólnego z prawdziwymi nożami masarskimi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 8, 2007 Report Share Posted October 8, 2007 Proponuję nauczyć się ostrzyć na stalce.Czy wszystkie stalki są takie same? Jaką byś polecał? (jakiej firmy) Jakie masz zdanie o kamieniach do ostrzenia noży? Mnie osobiście sprawia dużą trudność dobre naostrzenie noża. Jakiś czas temu zakupiłam trybownik. W stanie nowym był fantastycznie ostry. Niestety, nie udaje mi się zaostrzyć go ponownie tak, abym była zadowolona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 8, 2007 Report Share Posted October 8, 2007 Bardziej zależy od jego przeznaczenia... ale jak dla Ciebie kup tzw. trybownik, mozna klasyfikować oraz oddzielać kości od mięsa Przeznaczeniem noża ma być w tym przypadku jedynie klasyfikacja mięsa. Na wytrybowanie szynki piszę się na następny zlot, ale juz nie jako kamerzysta... Przeglądając ofertę w sklepie Miro jako nóż do klasyfikacji wymieniony został nóż nr5: http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/product_info.php/cPath/27/products_id/125 Wg mnie profesjonalne narzędzie nadaje się do ostrzenia noży, które nie wiele mają wspólnego z prawdziwymi nożami masarskimi. Proszę z szacunkiem odnosić się do PROFESJONALNEJ maszyny, którą otrzymałem w posagu ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 8, 2007 Report Share Posted October 8, 2007 Noże bardzo tępe powinno ostrzyć się etapami. 1/ ostrzenie noża na osełce na stronie gruboziarnistej lub kamieniu szlifierskim grubym + woda2/ ostrzenie noża na osełce na stronie drobnoziarnistej lub kamieniu szlifierskim drobnym + woda3/ ostateczne wyprowadzenie noża na stalce Noże ostre co pewien czas należy ostrzyć na stalce ale i tak po dłuższym używaniu wymagają użycia kamienia. Najlepsze stalki ( jak dla mnie) to stalki diamentowe firmy Chifa lub Dick.Rewelacyjnie "ciągną" ( ostrzą) nóż.Bardzo faje są też stalki o przekroju kwadratowym gdzie dwa boki są ostre a dwa gładkie. Dla osób które mają obawy że nie podołają ostrzeniu przy użycia stalki polecam ostrzałkę firmy Fischer http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/product_info.php/cPath/28/products_id/213 Cenowo nie jest tania ale dobra stalka firmy Dick to koszt rzędu 250-460 zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemo Posted October 8, 2007 Report Share Posted October 8, 2007 Proponuję nauczyć się ostrzyć na stalce.A mi przy tym temacie przypomina się gość który jeździł po mieście, dzwonił dzwonkiem i krzyczał ostrze noże, nożyczki !!!! garki nituje!!! :grin: Pozdrawiam PS osobiście drobny kamień i prawa :wink: - lewa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobol Posted October 8, 2007 Report Share Posted October 8, 2007 A co powiecie na temat ostrzałki firmy Fiskars? http://gardenshop.pl/images/857000_fiskars.jpg ma "ceramiczną szpulkę na ośce" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted October 8, 2007 Report Share Posted October 8, 2007 ja uzywam nozy fiskars i zglupot kupilem tez te ostrzalke zniszczysz noze na niej ona nadaje sie ostrzyc siekiere :grin: taka jak ma Lysy1a kamien nie jest ceramiczny tylko szlifierski Uwazam jak Miro grube ziarno ,drobne ziarno, stalka i mozemy sie golic :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted October 8, 2007 Report Share Posted October 8, 2007 Uwazam jak Miro grube ziarno ,drobne ziarno, stalka i mozemy sie golicPodsumowanie tematu. Proszę z szacunkiem odnosić się do PROFESJONALNEJ maszynyZrozumiesz jak się nauczysz, że profesjonalna maszyna , w niektórych przypadkach będzie zawodziła. ... a może kupić taką jak prezentowałem na Zlocie http://www.topex.pl/pl/oferta/katalog/go:434/art66.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted October 8, 2007 Author Report Share Posted October 8, 2007 Same kamienie grubo czy drobno ziarniste nie wystarczą trzeba jeszcze mieć marmurek .Gdy mnie uczono na nim gładzić ostrze noża to wyznacznikiem czy już dobrze wygładzone, było przeciągniecie ostrza noża po paznokciu gdy gładko przeszedł i nie wyczuło się żadnych nierówności wtedy stalka i można się wtedy było golić .Pozdrawiam A tak w ogóle to Abratek Przenieś nasz do właściwego tematu bo zagalopowaliśmy się http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1332&highlight=ostrza%B3ka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 9, 2007 Report Share Posted October 9, 2007 Zrozumiesz jak się nauczysz, że profesjonalna maszyna , w niektórych przypadkach będzie zawodziła. Pisząc o tym czymś, co pokazałem na zdjęciu, to było z bardzo mocnym przymrużeniem oka... Szkoda, że nie można (?) kupić samej przystawki do maszyny Topexa, gdyż taką szlifierkę już mam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kusy Posted October 9, 2007 Report Share Posted October 9, 2007 Witam!Ja w domu używam japońskich noży kutych.Można je kupić w sklepie internetowym Fide.pl lub czerwonamaszyna.pl.Rozpiętość cen dość duża i spory wybór.Naprawdę warto wyłożyć te 100 zł, i mieć spokój na lata.Ja kupiłem nóż firmy Haiku Chroma Home.Jestem naprawdę zadowolony.Nóż świetnie tnie,a nie piłuje.Istotna uwaga-tych noży NIE WOLNO ostrzyć ani stalkami metalowymi ani kółkowymi ostrzałkami!!Do tego celu są ostrzałki kamienne (są tam do nabycia,jednak są drogie),albo stalkami diamentowymi.Ja właśnie takiej używam.Kupiłem chyba za 30 złotych w sklepie myśliwskim.Wyrób firmy Victorinox.Polecam też witrynę www.knives.pl.Sami pasjonaci noży!Doradzą wybór ostrzłki i sposobu ostrzenia.Pozdrawiam :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 9, 2007 Report Share Posted October 9, 2007 używam japońskich noży kutych.Można je kupić w sklepie internetowym Fide.pl Niezłe ceny... Myślisz, że noże takie używane są w masarniach ? ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kusy Posted October 9, 2007 Report Share Posted October 9, 2007 BonAir!Co do ceny to "Tanie mięso to psi jedzą!"Nie wiem jakich noży używają w masarniach,nie jestem masarzem,tylko pasjonatem kuchni,dobrego jedzenia,świetnych wędlin,dobrego napitku i JAKOŚCI.Takie noże w moim pojęciu świetnie się sprawdzają w domu i nie tylko.Poprzednio zdarzało mi się kupować noże w MACRO lub w hipermarketach.Były dobre do pierwszego ostrzenia,potem tylko do kosza.Pozdrawiam :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted October 9, 2007 Report Share Posted October 9, 2007 witamco do ostrzenia nozy uzywam dwustronny kamien piaskowy naktorym robie z kazdej strony rowne fazy az do momentupowstania tz.drutu na calej dlugosci ostrza,nastepnie drutwygladzam na kamieniu marmurku lub amerykanskim arkansas,potem to juz tylko stalka solingen bardzo gladka jak lustroi mozna sie golic,ale nie o to chodzi,bo noz ma byc tak ostryaby ladnie cial np.skore,sciegna,poznaje tez jak czyszcze zgruczolow swieze podgardle jak zacina mi ladnie czy zle. powiem jeszcze cos nie lubie bardzo twardych nozy,mocno sztywnychi tych kutych,sa ostre jak sa, ale jak sie stepia trzeba wiecej czasuna wyprowadzenie ostrosci ,a pracujac na rozbiorze na tasmie nie mazbytnio czasu na wyprowadzanie twardego noza do ostrosci to z mojejpraktyki pisze. aktualnie pracuje nozami firmy gerlach jeszcze mam je z zakladu jak pracowalem ,sa super.nie sa one zbyt twarde jak te kute co zawdzieczafajne smiganie przy wykrawaniu,no i reka sie tez tak nie meczy i szybkomozna go naostrzyc.dodam ze z pracy nozem mozna sie nabawic na nadgarstu tzw.wystajacej kulki z przesilenia (z roboty) ja ja mialem i rozwalilem ja po glebszym o kafelki i znikla tak doradzil mi lekarz. kusy - Haiku Chroma Home uwazam ze to sa najlepsze noze pod wzgledem stali,w ostrzu sa dwa stopy metalu.super nadaja sie do klasyfikacji miesa,wszelakiegokrojenia a co do wykrawania kosci ze wzgledu na rekojesc balbym sie. slonecznie pozdrawiamMarek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted October 9, 2007 Report Share Posted October 9, 2007 dwustronny kamien piaskowy na ktorym robie z kazdej strony rowne fazy az do momentu powstania tz.drutu na calej dlugosci ostrza,nastepnie drut wygladzam na kamieniuMożesz wyjaśnić o co chodzi z tymi fazami i drutem? Trochę to dla mnie jest niejasne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted October 9, 2007 Author Report Share Posted October 9, 2007 Kamienie piaskowe popularnie toczak są płaskie i wyprofilowane jak klin . Na płaskim ostrzysz jedną stronę noża później przekręcasz i ostrzysz drugą stronę . Na tych wyprofilowanych w klin , ostrzysz z lewej strony kamienia jedną stronę noża a drugą stronę z prawej strony kamienia .Przy takim ostrzeniu profilujesz sobie ostrze noża na stożek płytki 1-2 mm lub stożek bardzo ostry 3-4 mm. W trakcie tego ostrzenia na ostrzu powstaje tzw drut nie wiem jak to nazwać ale to są taki małe opiłki metalu z noża które w czasie ostrzenia na marmurku odpadają i tworzy sie idealnie gładkie ostrze . Trafiają się noże tak twarde że nie można osiągnąć tego drutu po prostu ostrze się wykrusza. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted October 9, 2007 Report Share Posted October 9, 2007 maad witajwlasnie dziadek ci wyjasnil bardzo szczegolowo jak powstaja tzw.fazy na ostrzupodczas ostrzenia.podczas profilowania faz tworzy sie drut taka cieniutenkablaszka na calej dlugosci i po ostrzeniu na marmurku sie faktycznie wykruszatworzac super ostrze.ja przyznam sie ze mam kilka nozy naostrzonych z lekkimdrutem ktore wykorzystuje w pracy kiedy nie jest wymagana super ostrosc np.wykrawanie maski z glowy wp. gdzie nie latwo stepic noz. widze ze dziadek chyba tez nie lubi mocno twardych nozy do ostrzenia slonecznie pozdrawiamMarek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 11, 2007 Report Share Posted October 11, 2007 Czy każdy nowo zakupiony nóż masarski musi przejść trzy fazy wymienione przez Marka z B-B ? Czy też noże są one już "fabrycznie" ostre? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted October 11, 2007 Report Share Posted October 11, 2007 Nie wiem czy muszą przejść fazy ostrzenia, ale nóż który kupiłem u Miro był jak brzytwa, co poczuły moje palce :devil: . Jako załącznik do tych noży powinien sprzedawać plaster z opatrunkiem, albo bandaż :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 11, 2007 Report Share Posted October 11, 2007 Nowych noży nie trzeba ostrzyć. Trzeba tylko uważać na palce. :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted October 24, 2007 Author Report Share Posted October 24, 2007 Ostrzyłem noże profilując ostrze i tak wygląda drut na nożu . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted October 24, 2007 Report Share Posted October 24, 2007 Dziadku dziekuje za pokazanie naszym kolegomna czym polega wyprowadzenie tzw. drutu na ostrzu. pozdrawiamMarek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.