Woytas Posted April 15, 2017 Report Share Posted April 15, 2017 W zeszłym roku pierwszy raz wędziłem dziczyznę, konkretnie cąber z sarny (mrożony zakupione w Selgrosie) . Po ok. 3 dniach solanka zrobiła się mocno czerwona. Wymieniłem ją na nową z obawy o zepsucie się mięsa. I tu moje pytanie.Czy w przypadku dziczyzny taki kolor solanki jest normalny?, czy jakoś moczycie lub płuczecie dziczyznę przed peklowaniem?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 15, 2017 Report Share Posted April 15, 2017 Solanka jest czerwona -ale nie zmienia to postaci peklowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 15, 2017 Report Share Posted April 15, 2017 Czy w przypadku dziczyzny taki kolor solanki jest normalny?, czy jakoś moczycie lub płuczecie dziczyznę przed peklowaniem?. Wszystko zależy jak została strzelona.Jak dobrze i nie ma za dużo krwi to nie moczę.Jak jest jej dużo to można trochę pomoczyć w zimnej wodzie.Czerwony kolor solanki przy dziczyźnie to rzecz normalna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted April 15, 2017 Author Report Share Posted April 15, 2017 Dzięki bardzo, myślałem że może to przyspieszyć psucie się mięsa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 15, 2017 Report Share Posted April 15, 2017 Pamietaj , wedzenie , parzenie dziczyzny , szczególnie by nie była sucha i twarda - to trochę inna bajka jak wieprzowinka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted April 16, 2017 Author Report Share Posted April 16, 2017 Pamietaj , wedzenie , parzenie dziczyzny , szczególnie by nie była sucha i twarda - to trochę inna bajka jak wieprzowinka Wiem, akurat pod względem parzenia mój comber był bez zastrzerzeń Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 Wiem, akurat pod względem parzenia mój comber był bez zastrzerzeń jak parzyłeś ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted April 17, 2017 Author Report Share Posted April 17, 2017 Do temp. 72°C w środku. Wyszło bardzo soczyste. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.