Jump to content

Mielonka Mokotowska

Tomasz Mykwa

Recommended Posts

Wsad:

1kg okrawek z szynki lub łopatki o wymiarach 2x2x 5 albo podobnie.

200g boczku,

Okrawki z szynki peklujemy na sucho 20g peklosoli na 1kg,

Boczek tak samo, 

Wyczekujemy od 2 do 5 dni.

Następnie bierzemy tłuczek i rozbijamy szynkę/łopatkę na kotleciki. Ma być mocno rozbite.

Boczek mielimy 2x na sitku 3mm. Po czym dodajemy 50ml wody, 5g pieprzu, 2g kolendry i masujemy do powstania kleju

Po czym łączymy szynkę z masą kleistą boczkową, wyrabiamy 10 minut, pakujemy do szynkowaru, odstawiamy na noc w lodówce.

Następnego dnia  parzymy zgodnie ze sztuką, do 68C w środku wsadu, po uparzeniu zwalniamy sprężynę szynkowaru, wstawiamy do lodówki na 12h.

post-81926-0-32121800-1492301215_thumb.jpg

• 9 months later...

Mam takie pytanie do tego przepisu.

Jest napisane, żeby mięso pokrojone na kawałki 2 x 2 x 5 cm rozbić mocno na kotleciki.

Czy po takiej operacji da się uzyskać takie ładne duże kawałki mięsa jak na zdjęciu.

Jestem bardzo początkujący dlatego pytanie może się wydawać śmieszne.

Na razie popełniłem mielonkę i nawet nie dane mi było zrobić zdjęcia, żeby się pochwalić, bo znikła w mgnieniu oka.

Czy po takiej operacji da się uzyskać takie ładne duże kawałki mięsa jak na zdjęciu.

Nie.Duże ładne kawałki mięsa uplastycznia się inaczej a mianowicie w warunkach domowych przepuszcza się przez maszynkę do mielenia mięsa bez noża i sitka przytrzymując ręką wylot z maszynki, albo w mieszarce.