Jump to content

Mielonka Mokotowska


Tomasz Mykwa

Recommended Posts

Wsad:


1kg okrawek z szynki lub łopatki o wymiarach 2x2x 5 albo podobnie.


200g boczku,


Okrawki z szynki peklujemy na sucho 20g peklosoli na 1kg,


Boczek tak samo, 


Wyczekujemy od 2 do 5 dni.


Następnie bierzemy tłuczek i rozbijamy szynkę/łopatkę na kotleciki. Ma być mocno rozbite.


Boczek mielimy 2x na sitku 3mm. Po czym dodajemy 50ml wody, 5g pieprzu, 2g kolendry i masujemy do powstania kleju


Po czym łączymy szynkę z masą kleistą boczkową, wyrabiamy 10 minut, pakujemy do szynkowaru, odstawiamy na noc w lodówce.


Następnego dnia  parzymy zgodnie ze sztuką, do 68C w środku wsadu, po uparzeniu zwalniamy sprężynę szynkowaru, wstawiamy do lodówki na 12h.


 


post-81926-0-32121800-1492301215_thumb.jpg


Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Mam takie pytanie do tego przepisu.

Jest napisane, żeby mięso pokrojone na kawałki 2 x 2 x 5 cm rozbić mocno na kotleciki.

Czy po takiej operacji da się uzyskać takie ładne duże kawałki mięsa jak na zdjęciu.

Jestem bardzo początkujący dlatego pytanie może się wydawać śmieszne.

Na razie popełniłem mielonkę i nawet nie dane mi było zrobić zdjęcia, żeby się pochwalić, bo znikła w mgnieniu oka.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Czy po takiej operacji da się uzyskać takie ładne duże kawałki mięsa jak na zdjęciu.

 

Nie.Duże ładne kawałki mięsa uplastycznia się inaczej a mianowicie w warunkach domowych przepuszcza się przez maszynkę do mielenia mięsa bez noża i sitka przytrzymując ręką wylot z maszynki, albo w mieszarce.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...