Tomasz Mykwa Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 Wsad:1kg okrawek z szynki lub łopatki o wymiarach 2x2x 5 albo podobnie.200g boczku,Okrawki z szynki peklujemy na sucho 20g peklosoli na 1kg,Boczek tak samo, Wyczekujemy od 2 do 5 dni.Następnie bierzemy tłuczek i rozbijamy szynkę/łopatkę na kotleciki. Ma być mocno rozbite.Boczek mielimy 2x na sitku 3mm. Po czym dodajemy 50ml wody, 5g pieprzu, 2g kolendry i masujemy do powstania klejuPo czym łączymy szynkę z masą kleistą boczkową, wyrabiamy 10 minut, pakujemy do szynkowaru, odstawiamy na noc w lodówce.Następnego dnia parzymy zgodnie ze sztuką, do 68C w środku wsadu, po uparzeniu zwalniamy sprężynę szynkowaru, wstawiamy do lodówki na 12h. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 Ładny wyrób, chyba popełnie.Uwaga techniczna boczek nie jest masą kleistą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 Jest to raczej tłuczonka Panie TeBe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 Ładnie wygląda, pewnie spróbuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 Wygląda bardzo ciekawie, cieniutko pokrojone i widać że się nie rozwala. Trzeba będzie wypróbować, ale jak będę robił to zamiast boczku dam kutrowane mięso z golonki razem z tłuszczykiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 20g peklosoli na 1kg ja np. do szynkowarki daje 17 g 50% peklo/ 50%morskiej ale każdy lubi inaczej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 (edited) No to przepis zapisany do wypróbowania, Myślę, że słoność do zaakceptowania, ja daję do konserw, praski, tak w przedziale 18-21 g/kg. Edited April 16, 2017 by Todek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 Jest to raczej tłuczonka Panie TeBe Tomasz Mykwa.....Czyżby Wielkanocna skrucha i pokulenie ogona?A gdzie .....moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 A gdzie .....moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina? Przecież już tu go nie ma, tylko czekać kiedy pojawi się pod nowym Nickiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berni_bn Posted February 13, 2018 Report Share Posted February 13, 2018 Mam takie pytanie do tego przepisu.Jest napisane, żeby mięso pokrojone na kawałki 2 x 2 x 5 cm rozbić mocno na kotleciki.Czy po takiej operacji da się uzyskać takie ładne duże kawałki mięsa jak na zdjęciu.Jestem bardzo początkujący dlatego pytanie może się wydawać śmieszne.Na razie popełniłem mielonkę i nawet nie dane mi było zrobić zdjęcia, żeby się pochwalić, bo znikła w mgnieniu oka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted February 13, 2018 Report Share Posted February 13, 2018 ...rozbija się w celu uwolnienia kolagenu i dostania kleistości - możesz zrobić kawałki o innym formacie...i będą ładne w przekroju... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 13, 2018 Report Share Posted February 13, 2018 Czy po takiej operacji da się uzyskać takie ładne duże kawałki mięsa jak na zdjęciu. Nie.Duże ładne kawałki mięsa uplastycznia się inaczej a mianowicie w warunkach domowych przepuszcza się przez maszynkę do mielenia mięsa bez noża i sitka przytrzymując ręką wylot z maszynki, albo w mieszarce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berni_bn Posted February 14, 2018 Report Share Posted February 14, 2018 Dzięki za podpowiedzi. Pokombinuję z maszynką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 14, 2018 Report Share Posted February 14, 2018 Kombinuj także trzy razy w te i z powrotem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berni_bn Posted February 19, 2018 Report Share Posted February 19, 2018 No to popełniłem. Może nie kopia Ale zadowolony jestem. Trochę jak dla mnie za słona. Skoryguję następnym razem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 19, 2018 Report Share Posted February 19, 2018 Jak już "popełniłeś" to pokaż. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berni_bn Posted February 19, 2018 Report Share Posted February 19, 2018 (edited) No cóż. Raz kozie śmierć. Edited February 19, 2018 by berni_bn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 20, 2018 Report Share Posted February 20, 2018 No cóż. Raz kozie śmierć. Jak na pierwszy raz to nie źle, ale musisz jeszcze mocniej wyrabiać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted February 20, 2018 Report Share Posted February 20, 2018 (edited) No cóżNie zjadamy tych co po raz pierwszy co najwyżej ich wyroby Arek ma rację więcej wyrabiania i już będzie lepiej - a dziurki - mnie też się zdarzają i rodzinka nie narzeka A to że sam zaczynasz robić - to jest to Edited February 20, 2018 by Muski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janusz_p Posted February 20, 2018 Report Share Posted February 20, 2018 Jadłbym, bardzo apetyczny kolor. Nastpnym razem więcej masy, mnie dziur poproszę. :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berni_bn Posted February 20, 2018 Report Share Posted February 20, 2018 Dzięki. Postaram się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts