Jump to content

Prawie wszystko o ... nalewkach

Recommended Posts

• Replies 66
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 3 weeks later...

Nalewki są be bo po nich głowa boli

Nie rozumiem Cię. Żyję długo i mam doświadczenie niemałe w tym temacie, ale bredzisz coś chyba ;)  Może zła receptura była lub co bardziej prawdopodobne produkt bazowy nie ten  :)  

[Dodano: 30 maj 2017 - 13:38]

Zaczyna się czarny bez, uwielbiam go we każdej postaci. Problem jest tylko z produktem bazowym, jak by ktoś coś na PW to mam fajny przepis  ;)

Kwestia smaku i procesu wytworzenia rarytasiku  :)  Dla mnie kwiat czarciego drzewa i dereń (dereniówka), a reszta to tak na smak  ;)  W ubiegłym roku robiłem też ciemne winogrona (smakowo dobre), imbirówkę na zimę (imbir, cytryna, miód) i mniej więcej koniak polski. Poza tym zdecydowanie sok z owoców czarciego drzewa i sok z derenia. Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Dereniówka ma to do siebie że potrzebuje czasu, najlepiej tak do 10 lat  :)  No ja jestem raczej niecierpliwy w tej kwestii  ;)  to u mnie pewnie tyle nie wytrzyma. Ale jakoś mi tak fajnie wchodzi, lepiej niż wiśniówka  ;)  Oczywiście bardzo ważny jest produkt bazowy, dla mnie nie ma sensu robić nalewek na innym.

Z kwiatu czarnego bzu robię też napój

5-6 baldachimów

4,5l   wody

1/2 kg cukru

1 cytryna

do butli 5 l wrzucam składniki i odstawiam w chłodne miejsce na 5-7 dni . odcedzam. Przechowuje w lodówce

Na okragło pijemy herbatkę z syropem z kwiatów czarnego bzu

Ok 50 baldachimów[poodcinać zielone nożyczkami]

2 kg cukru

2 l wody

100g kwasku cytrynowego lub sok z 4 cytryn

Przegotowana ciepłą woda z cukrem i kwaskiem zalewam kwiaty i zostawiam na 24 godz.Filtruję i przelewam do słoików.

Nalewka - do tej proporcji dolać należy 2 l spiytusu [cytryny pokroić ze skóra -bez białego]Nalewka zmienia specyficzny dla niektórych smak po 2-3 latach  w znakomity trunek.

entuzjazmu w zakresie baldachówki nie podzielam dla mnie to niepijalne perfumy

Jak postoi min. 2 lata to zmienisz zdanie.

Najlepiej ją serwować 50/50 z wodą + kostka lodu.

Kiedyś też zapłakałam nad "utraconym" do baldachówki spirytem i przez dwa lata nie zawieszałam nawet wzroku na butli.

Ponieważ kombinowałam nad ew. wymieszaniem tego świństwa z czymś innym, zostałam zmuszona do ponownego spróbowania.

Nastąpiło olśnienie !!!

Węcej już nie napiszę. 

Mam w piwnicy jeszcze flaszeczkę 5-6 letniej ... :( ciągle "Być może" bardziej wytrawne i kwaskowe ale nie mój klimat :(

Ps

Ale lubię baldachy w cieście[emoji6]

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Edited by roger

Kiedyś też zapłakałam nad "utraconym" do baldachówki spirytem i przez dwa lata nie zawieszałam nawet wzroku na butli. Ponieważ kombinowałam nad ew. wymieszaniem tego świństwa z czymś innym, zostałam zmuszona do ponownego spróbowania. Nastąpiło olśnienie !!!
Ciekawe, czy to baldachówka dojrzałą, czy też ty do niej :devil: :devil: :devil: .

Dla mnie wytrawna na podsuszanych na słońcu wiśniach jest nie do przebicia.

Dla mnie wytrawna na podsuszanych na słońcu wiśniach jest nie do przebicia.

To  może  wstawisz  przepis ? 

Jasne

Wiśnie, w miarę możliwości jak największe rozłożyć równomiernie i suszyć na słońcu, aż do uzyskania pomarszczonej skórki. Trwa to u mnie do 2 słonecznych dni. Zebrać, umieścić w słoju i zalać 40% alkoholem tak, by ledwo przykryło. Potrzymać tydzień. Alkohol zlać i zachować (hehe, tego nie muszę pisać). Powtórzyć cykl jeszcze dwa razy. Wymieszać "soczek" ze wszystkich 3 cykli i odstawić na 3+ miesiące. Myślę, że jakby poprzestać na pierwszych dwóch cyklach nalewka byłaby trochę słodsza i bardziej trafiająca w gusta płci pięknej.