Jump to content

Prawie wszystko o ... nalewkach


Recommended Posts

  • Replies 66
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 3 weeks later...

 

 

Nalewki są be bo po nich głowa boli

Nie rozumiem Cię. Żyję długo i mam doświadczenie niemałe w tym temacie, ale bredzisz coś chyba ;)  Może zła receptura była lub co bardziej prawdopodobne produkt bazowy nie ten  :)  


[Dodano: 30 maj 2017 - 13:38]

Zaczyna się czarny bez, uwielbiam go we każdej postaci. Problem jest tylko z produktem bazowym, jak by ktoś coś na PW to mam fajny przepis  ;)

Link to comment
Share on other sites

Kwestia smaku i procesu wytworzenia rarytasiku  :)  Dla mnie kwiat czarciego drzewa i dereń (dereniówka), a reszta to tak na smak  ;)  W ubiegłym roku robiłem też ciemne winogrona (smakowo dobre), imbirówkę na zimę (imbir, cytryna, miód) i mniej więcej koniak polski. Poza tym zdecydowanie sok z owoców czarciego drzewa i sok z derenia. Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Link to comment
Share on other sites

Dereniówka ma to do siebie że potrzebuje czasu, najlepiej tak do 10 lat  :)  No ja jestem raczej niecierpliwy w tej kwestii  ;)  to u mnie pewnie tyle nie wytrzyma. Ale jakoś mi tak fajnie wchodzi, lepiej niż wiśniówka  ;)  Oczywiście bardzo ważny jest produkt bazowy, dla mnie nie ma sensu robić nalewek na innym.

Link to comment
Share on other sites

Z kwiatu czarnego bzu robię też napój

5-6 baldachimów

4,5l   wody

1/2 kg cukru

1 cytryna

do butli 5 l wrzucam składniki i odstawiam w chłodne miejsce na 5-7 dni . odcedzam. Przechowuje w lodówce

Na okragło pijemy herbatkę z syropem z kwiatów czarnego bzu

Ok 50 baldachimów[poodcinać zielone nożyczkami]

2 kg cukru

2 l wody

100g kwasku cytrynowego lub sok z 4 cytryn

Przegotowana ciepłą woda z cukrem i kwaskiem zalewam kwiaty i zostawiam na 24 godz.Filtruję i przelewam do słoików.

Nalewka - do tej proporcji dolać należy 2 l spiytusu [cytryny pokroić ze skóra -bez białego]Nalewka zmienia specyficzny dla niektórych smak po 2-3 latach  w znakomity trunek.

Link to comment
Share on other sites

 

 

entuzjazmu w zakresie baldachówki nie podzielam dla mnie to niepijalne perfumy

Jak postoi min. 2 lata to zmienisz zdanie.

Najlepiej ją serwować 50/50 z wodą + kostka lodu.

Kiedyś też zapłakałam nad "utraconym" do baldachówki spirytem i przez dwa lata nie zawieszałam nawet wzroku na butli.

Ponieważ kombinowałam nad ew. wymieszaniem tego świństwa z czymś innym, zostałam zmuszona do ponownego spróbowania.

Nastąpiło olśnienie !!!

Węcej już nie napiszę. 

Link to comment
Share on other sites

Mam w piwnicy jeszcze flaszeczkę 5-6 letniej ... :( ciągle "Być może" bardziej wytrawne i kwaskowe ale nie mój klimat :(

 

Ps

Ale lubię baldachy w cieście[emoji6]

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Edited by roger
Link to comment
Share on other sites

 

 

Kiedyś też zapłakałam nad "utraconym" do baldachówki spirytem i przez dwa lata nie zawieszałam nawet wzroku na butli. Ponieważ kombinowałam nad ew. wymieszaniem tego świństwa z czymś innym, zostałam zmuszona do ponownego spróbowania. Nastąpiło olśnienie !!!
Ciekawe, czy to baldachówka dojrzałą, czy też ty do niej :devil: :devil: :devil: .

Dla mnie wytrawna na podsuszanych na słońcu wiśniach jest nie do przebicia.

Link to comment
Share on other sites

 

Dla mnie wytrawna na podsuszanych na słońcu wiśniach jest nie do przebicia.

 

To  może  wstawisz  przepis ? 

 

Jasne

Wiśnie, w miarę możliwości jak największe rozłożyć równomiernie i suszyć na słońcu, aż do uzyskania pomarszczonej skórki. Trwa to u mnie do 2 słonecznych dni. Zebrać, umieścić w słoju i zalać 40% alkoholem tak, by ledwo przykryło. Potrzymać tydzień. Alkohol zlać i zachować (hehe, tego nie muszę pisać). Powtórzyć cykl jeszcze dwa razy. Wymieszać "soczek" ze wszystkich 3 cykli i odstawić na 3+ miesiące. Myślę, że jakby poprzestać na pierwszych dwóch cyklach nalewka byłaby trochę słodsza i bardziej trafiająca w gusta płci pięknej.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...