ryszpak Posted June 1, 2017 Report Share Posted June 1, 2017 (edited) Od lat chciałem zrobić przysmak, którym zajadał się Timmons w "Tańczącym z wilkami". Chociaż wszyscy odradzali... Tom Selleck w "Magnum" też nie przepadał. No, ale cóż... Poszperałem trochę w internecie, pomiksowałem kilka przepisów z anglojęzycznych stron i wytworzyłem poniższe: PICKLED EGGS 12 dużych jaj, pół łyżki ziarnistego pieprzu, pół łyżki przyprawy do pikli, ocet spirytusowy (5%), pół łyżki soli morskiej, pół łyżeczki pieprzu cayenne, suszona papryczka chili, łyżka brązowego cukru. Jaja ugotować na twardo (15-16 minut), wrzucić do zimnej wody. Delikatnie obrać ze skorupek. Poprzebijać na wylot wykałaczką. Wrzucić do sporego słoja. Dodać przyprawy, zalać octem. Odstawić na minimum 10 dni do lodówki. No cóż, zrobiłem. I jak to prototyp. Niektóre wychodzą, inne mniej, inne wcale. W sumie nie wiem, czego się miałem spodziewać, skoro nigdy w życiu tego nie jadłem. Ot, jaja na kwaśno. Można zjeść, szału zbytnio nie ma. Bałem się, że będą zbyt kwaśne, w wielu przepisach nie było w ogóle cukru. Nie były. Ale nic to, pokombinuję z innymi przepisami. Miałem przywieźć do Gąsiorowa, niestety, nie wyszło... Pozdrowienia Edited June 1, 2017 by vtec obrócone zdjęcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted June 1, 2017 Report Share Posted June 1, 2017 A może teraz 100 letnie kacze jaja ?Troszkę wapna i jedziesz ... Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted June 1, 2017 Report Share Posted June 1, 2017 A moze bardziej balut na nastepne kulinarne doswiadczenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted June 1, 2017 Report Share Posted June 1, 2017 Ryszpaku, wprawdzie sam jeszcze nie jadlem ale wbij do "gongla" haslo: Soleier, i przeszukaj wyniki w opcji wideo..Wiem ze po niem. dajesz rade..???????? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted June 2, 2017 Report Share Posted June 2, 2017 Ja robilam ale z czosnkiem niedzwiedzim i mi smakowaly https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/?p=328549 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 2, 2017 Report Share Posted June 2, 2017 Moja córka robi zawsze na Wielkanoc - przepiórcze marynowane z buraczkami - ale to fatamorgany - szybko znikają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryszpak Posted March 19, 2018 Author Report Share Posted March 19, 2018 Na kilku ostatnich spółdzielniach "Mazowszanki" wielu smakowały jaja marynowane z dodatkiem kurkumy. Nie pozostaje mi nic innego, jak podzielić się przepisem Fotek nie mam, jakoś nie zrobiłem... Mea culpa. Przepis z Youtube, lekko zmodyfikowałem. W przepisie mowa o filiżankach. Przyjąłem, że 1 filiżanka = 240 ml AMISH MUSTARD PICKLED EGGS 12 jaj, 4 filiżanki wody, 1 filiżanka octu, 1 filiżanka cukru, łyżka stołowa soli morskiej, łyżka stołowa gorczycy, 3 łyżki ostrej musztardy, łyżka kurkumy, pół łyżeczki płatków chilli. Jaja gotować około 10 minut. Ostudzić, obrać.Zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Dodać gorczycę (bialą), musztardę, kurkumę i płatki chilli. Pogotować jeszcze około 5 minut. Ostudzić.Cebulę obrać, pokroić w talarki. W słoiku układać jaja, przekładając krążkami cebuli. Zalać marynatą. Odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce na 10-14 dni. Smacznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted March 19, 2018 Report Share Posted March 19, 2018 Dziękujemy Rafał za przepis. W ubiegły weekend miałem przyjemność jeść ten specjał ma spotkaniu spółdzielni i przypadł mi do gustu. Akurat za 2 tygodnie święta więc najwyższy czas zrobić ze 30szt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wieloś Posted March 19, 2018 Report Share Posted March 19, 2018 Również dziękuję, mi też smakowały więc będę robił Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted March 19, 2018 Report Share Posted March 19, 2018 najwyższy czas zrobić ze 30szt Popieram!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted March 20, 2018 Report Share Posted March 20, 2018 Popróbuję i ja jajec Amiszów z qrqmą Tylko czy ta gorczyca w całości ląduje w baniaku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted March 20, 2018 Report Share Posted March 20, 2018 A ja właśnie zrobiłem. Gorczyca jest w słoiku. Od siebie dodałem gałązkę oregano - stoi mi na parapecie i jakoś tak wyszło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryszpak Posted March 20, 2018 Author Report Share Posted March 20, 2018 Gorczycę w całości, przez te dwa tygodnie wiele nie zdziała Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted March 20, 2018 Report Share Posted March 20, 2018 Gorczycę w całości Dziękuję za odpowiedź. Nabiał już twardy, zalewa zaczyna się gotować Do zestawu przypraw dołączy kilka ziarenek czarnego pieprzu, zgodnie z sugestią degustatora oryginału Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts