Jump to content

Pickled eggs - jaja marynowane

ryszpak

Recommended Posts

Od lat chciałem zrobić przysmak, którym zajadał się Timmons w "Tańczącym z wilkami". Chociaż wszyscy odradzali... Tom Selleck w "Magnum" też nie przepadał. No, ale cóż...

Poszperałem trochę w internecie, pomiksowałem kilka przepisów z anglojęzycznych stron i wytworzyłem poniższe:

PICKLED EGGS

12 dużych jaj, pół łyżki ziarnistego pieprzu, pół łyżki przyprawy do pikli, ocet spirytusowy (5%), pół łyżki soli morskiej, pół łyżeczki pieprzu cayenne, suszona papryczka chili, łyżka brązowego cukru.

Jaja ugotować na twardo (15-16 minut), wrzucić do zimnej wody. Delikatnie obrać ze skorupek. Poprzebijać na wylot wykałaczką. Wrzucić do sporego słoja. Dodać przyprawy, zalać octem. 

Odstawić na minimum 10 dni do lodówki.

post-40061-0-42753900-1496344127_thumb.jpg

No cóż, zrobiłem. I jak to prototyp. Niektóre wychodzą, inne mniej, inne wcale. W sumie nie wiem, czego się miałem spodziewać, skoro nigdy w życiu tego nie jadłem. Ot, jaja na kwaśno. Można zjeść, szału zbytnio nie ma. Bałem się, że będą zbyt kwaśne, w wielu przepisach nie było w ogóle cukru. Nie były.

Ale nic to, pokombinuję z innymi przepisami.

Miałem przywieźć do Gąsiorowa, niestety, nie wyszło...

Pozdrowienia

Edited by vtec
obrócone zdjęcie

• 9 months later...

Na kilku ostatnich spółdzielniach "Mazowszanki" wielu smakowały jaja marynowane z dodatkiem kurkumy. Nie pozostaje mi nic innego, jak podzielić się przepisem ;)

Fotek nie mam, jakoś nie zrobiłem... Mea culpa.

Przepis z Youtube, lekko zmodyfikowałem.

W przepisie mowa o filiżankach. Przyjąłem, że 1 filiżanka = 240 ml

AMISH MUSTARD PICKLED EGGS

12 jaj, 4 filiżanki wody, 1 filiżanka octu, 1 filiżanka cukru, łyżka stołowa soli morskiej, łyżka stołowa gorczycy, 3 łyżki ostrej musztardy, łyżka kurkumy, pół łyżeczki płatków chilli.

Jaja gotować około 10 minut. Ostudzić, obrać.

Zagotować wodę z octem, solą  i cukrem. Dodać gorczycę (bialą), musztardę, kurkumę i płatki chilli. Pogotować jeszcze około 5 minut. Ostudzić.

Cebulę obrać, pokroić w talarki. W słoiku układać jaja, przekładając krążkami cebuli. Zalać marynatą. Odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce na 10-14 dni.

Smacznego.