Jump to content

Pickled eggs - jaja marynowane


ryszpak

Recommended Posts

Od lat chciałem zrobić przysmak, którym zajadał się Timmons w "Tańczącym z wilkami". Chociaż wszyscy odradzali... Tom Selleck w "Magnum" też nie przepadał. No, ale cóż...

 

Poszperałem trochę w internecie, pomiksowałem kilka przepisów z anglojęzycznych stron i wytworzyłem poniższe:

 

PICKLED EGGS

 

12 dużych jaj, pół łyżki ziarnistego pieprzu, pół łyżki przyprawy do pikli, ocet spirytusowy (5%), pół łyżki soli morskiej, pół łyżeczki pieprzu cayenne, suszona papryczka chili, łyżka brązowego cukru.

 

Jaja ugotować na twardo (15-16 minut), wrzucić do zimnej wody. Delikatnie obrać ze skorupek. Poprzebijać na wylot wykałaczką. Wrzucić do sporego słoja. Dodać przyprawy, zalać octem. 

Odstawić na minimum 10 dni do lodówki.

 

post-40061-0-42753900-1496344127_thumb.jpg

 

No cóż, zrobiłem. I jak to prototyp. Niektóre wychodzą, inne mniej, inne wcale. W sumie nie wiem, czego się miałem spodziewać, skoro nigdy w życiu tego nie jadłem. Ot, jaja na kwaśno. Można zjeść, szału zbytnio nie ma. Bałem się, że będą zbyt kwaśne, w wielu przepisach nie było w ogóle cukru. Nie były.

 

Ale nic to, pokombinuję z innymi przepisami.

 

Miałem przywieźć do Gąsiorowa, niestety, nie wyszło...

 

 

Pozdrowienia

Edited by vtec
obrócone zdjęcie
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Na kilku ostatnich spółdzielniach "Mazowszanki" wielu smakowały jaja marynowane z dodatkiem kurkumy. Nie pozostaje mi nic innego, jak podzielić się przepisem ;)

 

Fotek nie mam, jakoś nie zrobiłem... Mea culpa.

 

Przepis z Youtube, lekko zmodyfikowałem.

 

W przepisie mowa o filiżankach. Przyjąłem, że 1 filiżanka = 240 ml

 

AMISH MUSTARD PICKLED EGGS

 

12 jaj, 4 filiżanki wody, 1 filiżanka octu, 1 filiżanka cukru, łyżka stołowa soli morskiej, łyżka stołowa gorczycy, 3 łyżki ostrej musztardy, łyżka kurkumy, pół łyżeczki płatków chilli.

 

Jaja gotować około 10 minut. Ostudzić, obrać.

Zagotować wodę z octem, solą  i cukrem. Dodać gorczycę (bialą), musztardę, kurkumę i płatki chilli. Pogotować jeszcze około 5 minut. Ostudzić.

Cebulę obrać, pokroić w talarki. W słoiku układać jaja, przekładając krążkami cebuli. Zalać marynatą. Odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce na 10-14 dni.

 

 

Smacznego.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...