Jump to content

wędzenie w kominie


Recommended Posts

Posiadam komin murowany wysokość od piwnicy po dach ok 10m.

Czy można w nim wędzić wędliny? Temperatura na głębokość ok 2 m od najwyższego punktu w dół 40stopni.Palimy w nim wyłącznie drewnem liśćiastym-przewody kominowe do komników i pieca chlebowego.Zero węgla.

Link to comment
Share on other sites

To są jedne z najstarszych wędzarni i miejsc przechowywania wędzonego mięsa. Bardzo dobrze się spisują w przypadkach wędzenia długotrwałego. Wystarczy na strychu do komina dobudować dostawkę (z materiału niepalnego), w przewodzie kominowym, na dole przystawki i u góry wyciąć otwory z szybrami i w kominie: nad dolnym otworem wprowadzającym dym do komory zamontować szyber poprzeczny, zamykający cały przeswit komina. Po zamknięciu prześwitu, dym przechodzi przez komorę od dołu, a regulację przeprowadzamy szybrem przy górnym otworze, oraz szybrem głównym, poprzecznym nad otworem wlotowym do komory. W przypadku nie korzystania z komory oba szybry na otworach dolnym i górnym zamykamy, a szyber poprzeczny przeswitu komina, nad dolnym otworem, całkowicie otwieramy. Komin jest wtedy całkowicie otwarty, a dym nie przechodzi przez komorę wędzarniczą.

Regulacje temperatury przeprowadzamy poprzez intensywnośc opalania oraz regulację szybrami przy urządzeniach grzewczych.

Link to comment
Share on other sites

To jest stary niemiecki sposób na wędzenie w domu. Sposób bardzo bezpieczny, przy zachowaniu warunków zabezpieczenia ppoż., co znaczy, jak wczesniej wspomniałem, że urządzenie musi byc wykonane z materiałów niepalnych i być szczelne. Nalezy także częso przeprowadzać usuwanie smoły i innych produktów niecałkowitego spalania drewna z wnętrza komory.
Link to comment
Share on other sites

Myślę, że jak ktoś ma własny komin w domu , to już nie daleka droga do wybudowania wędzarnii w ogrodzie. Tak bezpieczniej.

Wędzarnia w ogrodzie to swoją drogą ale u mnie chcemy też coś takiego zrobic ,żeby wędzić niejako przy okazji wyroby wymagające wielokrotnego wędzenia jak np. kindziuk.
Link to comment
Share on other sites

chcemy też coś takiego zrobic ,żeby wędzić niejako przy okazji wyroby wymagające wielokrotnego wędzenia jak np. kindziuk.

Mimo wedzarni w ogrodzie, myślałam o tym samym. Wielodniowe wędzenie wyrobów (bardzo) tradycyjnych i codzienne rozpalanie wedzarni jest uciążliwe, szczególnie zimą. O wiele łatwiej napalić w kominku i przy okazjii podwędzić kindziuka.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...