Mysława Posted March 9, 2008 Report Share Posted March 9, 2008 Posiadam komin murowany wysokość od piwnicy po dach ok 10m.Czy można w nim wędzić wędliny? Temperatura na głębokość ok 2 m od najwyższego punktu w dół 40stopni.Palimy w nim wyłącznie drewnem liśćiastym-przewody kominowe do komników i pieca chlebowego.Zero węgla. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted March 10, 2008 Report Share Posted March 10, 2008 Witam.Gdzieś już na forum widziałem temat wędzenia w kominie.Na razie znalazłem coś takiego. http://www.wedlinydomowe.com/smokehouse-old.htm ihttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=731 Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 10, 2008 Report Share Posted March 10, 2008 To są jedne z najstarszych wędzarni i miejsc przechowywania wędzonego mięsa. Bardzo dobrze się spisują w przypadkach wędzenia długotrwałego. Wystarczy na strychu do komina dobudować dostawkę (z materiału niepalnego), w przewodzie kominowym, na dole przystawki i u góry wyciąć otwory z szybrami i w kominie: nad dolnym otworem wprowadzającym dym do komory zamontować szyber poprzeczny, zamykający cały przeswit komina. Po zamknięciu prześwitu, dym przechodzi przez komorę od dołu, a regulację przeprowadzamy szybrem przy górnym otworze, oraz szybrem głównym, poprzecznym nad otworem wlotowym do komory. W przypadku nie korzystania z komory oba szybry na otworach dolnym i górnym zamykamy, a szyber poprzeczny przeswitu komina, nad dolnym otworem, całkowicie otwieramy. Komin jest wtedy całkowicie otwarty, a dym nie przechodzi przez komorę wędzarniczą.Regulacje temperatury przeprowadzamy poprzez intensywnośc opalania oraz regulację szybrami przy urządzeniach grzewczych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted March 10, 2008 Report Share Posted March 10, 2008 Wydaje mi się, że to niebezpieczna zabawa :shock: :shock: :shock: Myślę, że jak ktoś ma własny komin w domu , to już nie daleka droga do wybudowania wędzarnii w ogrodzie. Tak bezpieczniej. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 10, 2008 Report Share Posted March 10, 2008 To jest stary niemiecki sposób na wędzenie w domu. Sposób bardzo bezpieczny, przy zachowaniu warunków zabezpieczenia ppoż., co znaczy, jak wczesniej wspomniałem, że urządzenie musi byc wykonane z materiałów niepalnych i być szczelne. Nalezy także częso przeprowadzać usuwanie smoły i innych produktów niecałkowitego spalania drewna z wnętrza komory. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 10, 2008 Report Share Posted March 10, 2008 Myślę, że jak ktoś ma własny komin w domu , to już nie daleka droga do wybudowania wędzarnii w ogrodzie. Tak bezpieczniej. Wędzarnia w ogrodzie to swoją drogą ale u mnie chcemy też coś takiego zrobic ,żeby wędzić niejako przy okazji wyroby wymagające wielokrotnego wędzenia jak np. kindziuk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 11, 2008 Report Share Posted March 11, 2008 chcemy też coś takiego zrobic ,żeby wędzić niejako przy okazji wyroby wymagające wielokrotnego wędzenia jak np. kindziuk.Mimo wedzarni w ogrodzie, myślałam o tym samym. Wielodniowe wędzenie wyrobów (bardzo) tradycyjnych i codzienne rozpalanie wedzarni jest uciążliwe, szczególnie zimą. O wiele łatwiej napalić w kominku i przy okazjii podwędzić kindziuka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts