k.wojcicki Posted March 10, 2008 Report Share Posted March 10, 2008 Witam wszystkich. Piszę projekt dotyczący kształtowania jakości produktów mięsnych i poszukuję ciekawych i przydatnych informacji oraz linkow na ten temat, które pomogłyby mi w poszerzeniu wiedzy i ułatwiły napisanie tej pracy. Z góry dziękuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted March 10, 2008 Report Share Posted March 10, 2008 Kolego, chyba nie mogłeś lepiej trafić z tym tematem. Proponuje dokładną lekturę www.wedlinydomowe.pl jak również 1755 tematów z naszego forum :grin: :grin: :grin: Przyjemnej lektury :!: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted March 10, 2008 Report Share Posted March 10, 2008 k.wojcicki, Czy możesz napisać coś więcej p samym projekcie, gdzie studiujesz, z jakich książek korzystałeś dotychczas itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k.wojcicki Posted March 10, 2008 Author Report Share Posted March 10, 2008 Bagno, w projekcie mam zamiar napisać o tym jak zapewnic jakość prod mięsnych, jakie procesy technolog, opakownaia, jak przechowywac, co wpływa na pogorszenie, itp. Dotychczas korzystam z ksiazki "towaroznawstwo zywnosci przetworzonej" jednak chcialbym zajrzec tez do innych źródeł dlatego napisalem tutaj posta z prośba o wszelkie pomocne inrofmacje ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 10, 2008 Report Share Posted March 10, 2008 To wszystko, wspaniale opisane jest w książce "Mięso i przetwory drobiowe. Technologia, higiena, jakość" praca zbiorowa pod redakcją tadeusza Grabowskiego i Jacka Kijowskiego, WN-T, Warszawa 2004.Jest tam specjalny np. dział pt. Marketing przetworów drobiowych. Podaję spis treści zawartości działu: MARKETING PRODUKTÓW DROBIOWYCH 44010.1. Wprowadzenie 44010.2. Rynek surowców i produktów drobiowych 443 10.2.1. Charakterystyka ogólna 44310.2.2. Czynniki kształtujące potrzeby i popyt na produkty drobiowe 44410.2.3. Czynniki kształtujące podaż surowców drobiowych 446 10.3. Badania marketingowe 44710.4. Opracowanie i wprowadzenie na rynek nowego produktu 450 10.4.1. Ogólne pojęcie produktu 45010.4.2. Produkt nowy a zmodernizowany 45110.4.3. Kształtowanie struktury asortymentowej 45310.4.4. Proces planowania, realizacji i wprowadzania na rynek nowego produktu . . . 45410.4.5. Cykl życia produktu na rynku i sposoby jego przedłużania 46110.4.6. Uwarunkowania tendencji i kierunków rozwoju nowych produktówdrobiowych 46410.5. Jakość handlowa produktu 46410.5.1. Kryteria i wymagania handlowe dotyczące mięsa i przetworów drobiowych . . . 46410.5.2. Systemy oceny jakości handlowej mięsa drobiowego 46510.5.3. Regulacje prawne dotyczące jakości handlowej mięsa i przetworówdrobiowych 46610.6. Podsumowanie 466Literatura 467 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 10, 2008 Report Share Posted March 10, 2008 W poprzednim poście zacytowałem tylko jeden rozdział. Książkę w całości polecam, gdyż opisywane działania porównywalne sa zarówno w przemyśle drobiarskim, jak i typowo mięsnym. Można łatwo dopracować, korzystając z obu podanych tutaj książek.Drugą, wartościową pozycją będzie "Technologia przetwórstwa mięsa" Adama Olszewskiego, WN-T Warszawa 2002.Jesi miałabyś kłopoty z dotarciem do której kolwiek z nich - pisz na PW, to podeslę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k.wojcicki Posted March 10, 2008 Author Report Share Posted March 10, 2008 dziekuje za pomoc Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted March 12, 2008 Report Share Posted March 12, 2008 Witam.Widzę, że na wiadomościach ze stronki kształci się coraz więcej przyszłych technologów żywności itp.Może za kilka lat w sklepach pojawią się takie specjały jak na zdjęciach zadymiarzy - smaczne i zdrowe.Czuj-Dym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.