Jump to content

Kształtowanie jakości produktow mięsnych - potrzebna pomoc .


Recommended Posts

Guest pedro
Kolego, chyba nie mogłeś lepiej trafić z tym tematem. Proponuje dokładną lekturę www.wedlinydomowe.pl jak również 1755 tematów z naszego forum :grin: :grin: :grin: Przyjemnej lektury :!:
Link to comment
Share on other sites

Bagno, w projekcie mam zamiar napisać o tym jak zapewnic jakość prod mięsnych, jakie procesy technolog, opakownaia, jak przechowywac, co wpływa na pogorszenie, itp. Dotychczas korzystam z ksiazki "towaroznawstwo zywnosci przetworzonej" jednak chcialbym zajrzec tez do innych źródeł dlatego napisalem tutaj posta z prośba o wszelkie pomocne inrofmacje ...
Link to comment
Share on other sites

To wszystko, wspaniale opisane jest w książce "Mięso i przetwory drobiowe. Technologia, higiena, jakość" praca zbiorowa pod redakcją tadeusza Grabowskiego i Jacka Kijowskiego, WN-T, Warszawa 2004.

Jest tam specjalny np. dział pt. Marketing przetworów drobiowych. Podaję spis treści zawartości działu:

 

MARKETING PRODUKTÓW DROBIOWYCH 440

10.1. Wprowadzenie 440

10.2. Rynek surowców i produktów drobiowych 443

 

10.2.1. Charakterystyka ogólna 443

10.2.2. Czynniki kształtujące potrzeby i popyt na produkty drobiowe 444

10.2.3. Czynniki kształtujące podaż surowców drobiowych 446

 

10.3. Badania marketingowe 447

10.4. Opracowanie i wprowadzenie na rynek nowego produktu 450

 

10.4.1. Ogólne pojęcie produktu 450

10.4.2. Produkt nowy a zmodernizowany 451

10.4.3. Kształtowanie struktury asortymentowej 453

10.4.4. Proces planowania, realizacji i wprowadzania na rynek nowego produktu . . . 454

10.4.5. Cykl życia produktu na rynku i sposoby jego przedłużania 461

10.4.6. Uwarunkowania tendencji i kierunków rozwoju nowych produktów

drobiowych 464

10.5. Jakość handlowa produktu 464

10.5.1. Kryteria i wymagania handlowe dotyczące mięsa i przetworów drobiowych . . . 464

10.5.2. Systemy oceny jakości handlowej mięsa drobiowego 465

10.5.3. Regulacje prawne dotyczące jakości handlowej mięsa i przetworów

drobiowych 466

10.6. Podsumowanie 466

Literatura 467

Link to comment
Share on other sites

W poprzednim poście zacytowałem tylko jeden rozdział. Książkę w całości polecam, gdyż opisywane działania porównywalne sa zarówno w przemyśle drobiarskim, jak i typowo mięsnym. Można łatwo dopracować, korzystając z obu podanych tutaj książek.

Drugą, wartościową pozycją będzie "Technologia przetwórstwa mięsa" Adama Olszewskiego, WN-T Warszawa 2002.

Jesi miałabyś kłopoty z dotarciem do której kolwiek z nich - pisz na PW, to podeslę.

Link to comment
Share on other sites

Witam.

Widzę, że na wiadomościach ze stronki kształci się coraz więcej przyszłych technologów żywności itp.

Może za kilka lat w sklepach pojawią się takie specjały jak na zdjęciach zadymiarzy - smaczne i zdrowe.

Czuj-Dym

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...