croso Posted June 23, 2017 Report Share Posted June 23, 2017 WitamOglądając forum pozazdrościłem pięknych wędzarni a zarazem takich, które stanowią również ozdobę przydomowego ogrodu. Inspirowany różnymi projektami w szczególności wędzarnią Jackosza wziąłem się do roboty i powstało coś takiego. Nie będę opisywał szczegółów budowy bo jest ich cała masa na forum. Mogę służyć pomocą i radami (zaznaczam, że nie jestem mistrzem wędzenia) przy budowie. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do oglądania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted June 23, 2017 Report Share Posted June 23, 2017 Super, a teraz foty w środku, komora i palenisko! Na zewnątrz jest do przyjęcia !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted June 23, 2017 Report Share Posted June 23, 2017 Przecież widać gdzie jest palenisko......donica na nim stoi ☺ Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted June 23, 2017 Report Share Posted June 23, 2017 Bardzo ładna wędzarnia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted June 23, 2017 Report Share Posted June 23, 2017 Tak, nie brałem pod uwagę, że jeszcze nie sprawdzone, a już zachwalane. Sugerowałem się podmurówka i drewnianą komorą. Ma kanał w ziemi i długi, a palenisko małe. Jest be...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted June 23, 2017 Report Share Posted June 23, 2017 Ładna ozdoba ogrodu . A gdzie będziesz wędził - zwłaszcza zimą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 23, 2017 Report Share Posted June 23, 2017 Da radę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted June 23, 2017 Report Share Posted June 23, 2017 Jeszcze kilkanaście lat temu wędziłem zimą, z dobrym skutkiem, w metalowej beczce z ziemnym kanałem i dołkiem na palenisko przykrytym blachą i ziemią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted June 23, 2017 Report Share Posted June 23, 2017 (edited) Maxell jeździsz BMW, a namawiasz na " Syrenkę " a może zygnujesz z plazmy i reanimujesz WZT Zefirka. Nowe idzie, nowe! Kiedyś może było dobre i jedyny sposób, ale dążymy do perfekcji i należy być lepszym od konkurencji. "Kibelek" nie jest niczym nowym, tylko uporzadkowaną konstrukcją pod prawa fizyki i zbliżoną do beczki. Użytkownicy najlepiej oceniają, a fotki wyrobów tylko potwierdzają wybór. Podsumowujac jakość jest jak przesiaść się z TV analogowej na TV cyfrową. Zapewniam, że w smaku również i bez dodatków w postaci sadzy itp, itd. Edited June 23, 2017 by Andyandy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
croso Posted June 23, 2017 Author Report Share Posted June 23, 2017 ]Ok ! Dziękuje za dobre słowa i te krytyczne. Wędzarnia będzie ocieplona od środka wełną i obita deskami ( już jest osłonięte i ocieplone poddasze), jak zrobię to podam fotki. Wymiary paleniska 60 cm, szerokość, 30 cm wysokość, odległość od komory paleniska około 130 cm (od środka oczywiście). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted June 24, 2017 Report Share Posted June 24, 2017 . Wymiary paleniska 60 cm, szerokość, 30 cm wysokość, odległość od komory paleniska około 130 cm (od środka oczywiście). Czytaj i ucz się. 30 cm zbyt mało i będą problemy, 130 cm odległość zbyt duża i będą straty, Już te dwa wymiary spowodują pewne dalsze niekorzystne w wędzeniu procesy.Musisz się jeszcze dużo dowiedzieć, aby wystartować już z pewnego poziomu i móc delektować się dobrymi wędzonkami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts