kmicicandrzej Posted July 6, 2017 Report Share Posted July 6, 2017 Przedstawiam moja wędzarnie. Moja to może określenie na wyrost ????. Zamówiona przez Teściów, wykonana przez znajomego, postawiona na działce.Komin od paleniska wykonany z płyt chodnikowych wymiar na wejściu od paleniska to ok. 35x15 cm. W samej wędzarni komin ma 22 x 22 cm nie jest izolowany (po prostu zasypany ziemią). Wędzarnia zbudowana z desek (sosnowych?) grubości ok 22mm. O wymiarach 100 x 100 x 170cmPalenisko... Dziura w ziemi od której odchodzi komin I teraz kilka pytań1. Czy należałoby dodatkowo jakoś zaizolowac komin przed utratą ciepła 2. Czy w wędzarni należy zrobić okienko czy nie (ja jestem za)3. Jak rozwiązać problem paleniska, schylanie i rozpalanie ognia w ziemi jest uciążliweJestem otwarty na wszelkiego rodzaju sugestiePozdrawiam Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gluszec Posted July 6, 2017 Report Share Posted July 6, 2017 Zrobić palenisko pod wędzarnią i problem rozwiązany - takich projektów jest na forum na pęczki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 6, 2017 Report Share Posted July 6, 2017 Podnieść komorę do góry i zrobić palenisko pod wędzarnią.Okienko jest zbędne, ale regulacja odpływu dymu bardzo ułatwia wędzenie.Ociepliłbym też wędzarnię, co bardzo ułatwi wędzenie w zimie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted July 6, 2017 Report Share Posted July 6, 2017 (edited) Jeżeli nie robisz otworów dymowych to zrób komin konkretny a nie mini w przekroju. Najlepiej zrób bez niego i otwory dymowe. Palenisko jak napisał Miro Edited July 6, 2017 by binio1111 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kmicicandrzej Posted July 6, 2017 Author Report Share Posted July 6, 2017 Podnieść komorę do góry i zrobić palenisko pod wędzarnią.Okienko jest zbędne, ale regulacja odpływu dymu bardzo ułatwia wędzenie.Ociepliłbym też wędzarnię, co bardzo ułatwi wędzenie w zimie.Jak bardzo podnieść wędzarnie do góry? Ocieplic ( i czym) na zewnątrz czy w środku wybić dodatkowo deskami z ocieplina pomiędzy Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted July 6, 2017 Report Share Posted July 6, 2017 Kolego poczytaj trochę. Poszukaj tematu o budowie kibelków to wszystko zrozumiesz. Trochę inicjatywy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kmicicandrzej Posted July 6, 2017 Author Report Share Posted July 6, 2017 Im więcej czytam tym większy mętlik w głowie ale widzę że jednak opcja z paleniskiem pod wędzarnia jest przyjazniejsza Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted July 7, 2017 Report Share Posted July 7, 2017 To, do roboty . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 7, 2017 Report Share Posted July 7, 2017 Jak bardzo podnieść wędzarnie do góry? Ocieplic ( i czym) na zewnątrz czy w środku wybić dodatkowo deskami z ocieplina pomiędzy Palenisko o wymiarach wędzarni i wysokości około 40 cm wewnątrz.Komorę ocieplić wełną 3-4 cm + obić deskami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Misiek_ Posted July 7, 2017 Report Share Posted July 7, 2017 Jednak dużo opinii się tutaj przewija jak zauważyłem, że wełna jest zbędna. Pustka powietrzna w zamkniętej przestrzeni też jest przecież b. dobrym izolatorem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 7, 2017 Report Share Posted July 7, 2017 Pustka powietrzna w zamkniętej przestrzeni też jest przecież b. dobrym izolatorem. Drogi Bracie bez urazy ale dwie warstwy desek chronią przed wychłodzeniem a powietrze pomiędzy nimi tylko kompensuje straty - ale Entalpii nie ma - na zasadzie lepszy rydz jak nic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Misiek_ Posted July 7, 2017 Report Share Posted July 7, 2017 (edited) SKoro tak mówisz Pewnie wiesz lepiej, po prostu widziałem tu na forum wiele komentarzy od użytkowników, którzy zamiast wełny posiadają pustkę powietrzną (sam tak zrobiłem u siebie) i nie narzekają na problemy z temperaturami. A i wątpliwości co do możliwości kumulacji wilgoci przez wełnę. Edited July 7, 2017 by _Misiek_ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 7, 2017 Report Share Posted July 7, 2017 posiadają pustkę powietrzną (sam tak zrobiłem u siebie) i nie narzekają na problemy i do wędzarni to wystarczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted July 7, 2017 Report Share Posted July 7, 2017 Powietrze jest najlepszym izolatorem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 7, 2017 Report Share Posted July 7, 2017 Powietrze jest najlepszym izolatorem Karolu do wędzarni powiedzmy wystarczającym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek.P Posted July 8, 2017 Report Share Posted July 8, 2017 Wszystko co jest SUCHE jest gorszym lub lepszym isolatorem ,co mokre albo wilgotne to NIE. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted July 8, 2017 Report Share Posted July 8, 2017 Drewno jest lepszym izolatorem niż powietrze i potrafi kumulowac ciepło lepiej od powietrza. Ma tą zalete, że pozostaje na miejscu, a ciepłe powietrze "ucieka" ponieważ trudno zrobić szczelnie komorę. Wełna utrzymuje ciepłe powietrze i utrudnia jego ruch. Koniec edukacji! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted July 8, 2017 Report Share Posted July 8, 2017 Wełna utrzymuje ciepłe powietrze i utrudnia jego ruchPod warunkiem , że jest sucha . No i teraz : Koniec edukacji! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts