Jump to content

Wędzarnia i kilka pytań

Recommended Posts

Przedstawiam moja wędzarnie. Moja to może określenie na wyrost ????. Zamówiona przez Teściów, wykonana przez znajomego, postawiona na działce.

Komin od paleniska wykonany z płyt chodnikowych wymiar na wejściu od paleniska to ok. 35x15 cm. W samej wędzarni komin ma 22 x 22 cm nie jest izolowany (po prostu zasypany ziemią). Wędzarnia zbudowana z desek (sosnowych?) grubości ok 22mm. O wymiarach 100 x 100 x 170cm

Palenisko... Dziura w ziemi od której odchodzi komin

I teraz kilka pytań

1. Czy należałoby dodatkowo jakoś zaizolowac komin przed utratą ciepła

2. Czy w wędzarni należy zrobić okienko czy nie (ja jestem za)

3. Jak rozwiązać problem paleniska, schylanie i rozpalanie ognia w ziemi jest uciążliwe

Jestem otwarty na wszelkiego rodzaju sugestie

Pozdrawiam

ccb74a077074f609ec56693f836d848e.jpgc7d728b53ad51820d9f82f2ccf330269.jpg36da1173aefcffedfc3b2e09f5225f27.jpgbcf083affd847700599d0daf47d2d277.jpg

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Podnieść komorę do góry i zrobić palenisko pod wędzarnią.

Okienko jest zbędne, ale regulacja odpływu dymu bardzo ułatwia wędzenie.

Ociepliłbym też wędzarnię, co bardzo ułatwi wędzenie w zimie.

Jak bardzo podnieść wędzarnie do góry? Ocieplic ( i czym) na zewnątrz czy w środku wybić dodatkowo deskami z ocieplina pomiędzy

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

SKoro tak mówisz :) Pewnie wiesz lepiej, po prostu widziałem tu na forum wiele komentarzy od użytkowników, którzy zamiast wełny posiadają pustkę powietrzną (sam tak zrobiłem u siebie) i nie narzekają na problemy z temperaturami. A i wątpliwości co do możliwości kumulacji wilgoci przez wełnę.

Edited by _Misiek_

Drewno jest lepszym izolatorem niż powietrze i potrafi kumulowac ciepło lepiej od powietrza. Ma tą zalete, że pozostaje na miejscu, a ciepłe powietrze "ucieka" ponieważ trudno zrobić szczelnie komorę. Wełna utrzymuje ciepłe powietrze i utrudnia jego ruch. Koniec edukacji!