Tsosna Posted July 16, 2017 Report Share Posted July 16, 2017 Dostałem taką oto kiełbasę od siostry z wycieczki do znajomych z KazachstanuNa targu mięso końskie pakowane w jelito końskie. Nie wiem z jakiej części,Kiełbasa później w domu odparzana 3 godziny.Przemycona do UE bo przpisy zabraniająTłusta, ale byłem pozytywnie zaskoczonySmak wyraźny z dominacją soli i czosnku, z posmakiem przypraw jak majeranek (w tle)Zjadałem razem z jelitem - bez zagrychy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted July 16, 2017 Report Share Posted July 16, 2017 ....nie peklowane jedynie solone - ale ten tłuszcz wygląda na wieprzowy....Czy smakowo coś Ci przypomina...?....wołowinkę może.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted July 16, 2017 Report Share Posted July 16, 2017 Widać, że ona tnie mięso z tłuszczem na paski i całe paski wkłada do jelita, bez jakiegokolwiek rozdrabniania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tsosna Posted July 16, 2017 Author Report Share Posted July 16, 2017 tłuszcz końskito nie jest nawet rozdrabniane, tylko kawał mięcha pakowany w jelitonie przypomina wieprzowiny ani wołowiny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted July 16, 2017 Report Share Posted July 16, 2017 kiełbasa "pod siodło", na zimę....proceduralnie należy przepijać... kumysem choćby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tsosna Posted July 16, 2017 Author Report Share Posted July 16, 2017 kiełbasa "pod siodło", na zimę....proceduralnie należy przepijać... kumysem choćby miałem też koniak kazachski, ale poszedł oddzielniebył delikatny, 40 vol, mozna pić bez zagrychy i popitki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted July 16, 2017 Report Share Posted July 16, 2017 Końską kiełbasę to ja jadałem często jak byłem dzieckiem - czasy PRL , kiełba na kartki a w miejscowości Bobrowniki nad Wisłą była masarnia, w której robiono takową - i była bez kartek , jedynie jakieś ograniczenia w kg/ na osobę. Kolejki były prawie całonocne, a że mam tam dużo rodzinki i znajomości były w sklepie firmowym , to mama przywoziła ją często do domu. Mocno czerwona była , sztywna i bardzo smaczna . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted July 16, 2017 Report Share Posted July 16, 2017 ....tłuszcz koński - jakoś nie za wiele go jest ?Ciąłem (trudno to nazwać rozbiorem) zabitego konia - tłuszczu tam nie było prawie wcale..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted July 16, 2017 Report Share Posted July 16, 2017 Jumbo, bo to jak z ludzmi, jedne suchy bez grama tluszczu, a drugi ma go czasem w nadmiarze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted July 16, 2017 Report Share Posted July 16, 2017 Jumbo, ale oni teraz biją głównie tuczone perszerony. Tłuszcz jak na dobrej śwince. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tsosna Posted July 16, 2017 Author Report Share Posted July 16, 2017 Jumbo, średnica kiełbasy to jakieś 5 cm, tłuszczu 1-2 cmna zdjęciach z hali widać tłuszcz, ale nie koniecznie z tek kiełbasy co przekrój Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted July 16, 2017 Report Share Posted July 16, 2017 ...abstrahując - uwielbiam bardzo ciepły wołowy gotowany tłuszcz - czy koński jest podobny w smaku...?.....czy łojuje się tak jak wołowy stygnąc...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tsosna Posted July 16, 2017 Author Report Share Posted July 16, 2017 określić ten smak trudno, była dominacja przypraw, ale bez przesadytłuszcz rozpływał się w ustach, ale 3 godziny parzenia kiełbasy zrobiło swojewiem na pewno, że po zjedzeniu 5 plastrów było mi ciężko na żołądku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted July 16, 2017 Report Share Posted July 16, 2017 Wydaje mi się, że trzeba ją czymś mocniejszym zapijać to nie będzie na żolądku ciążyć...... :thumbsup:A wygląda naprawdę tłusto..... ;)Pozdrowionka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 17, 2017 Report Share Posted July 17, 2017 Tłusta, ale byłem pozytywnie zaskoczony Smak wyraźny z dominacją soli i czosnku, z posmakiem przypraw jak majeranek (w tle) Zjadałem razem z jelitem - bez zagrychy taki mongolski typ mięska i wędliny - mnie specjalnie nie podchodzi - ale pierwsze łyki kumysu - też mi mooocno nie podchodziły [Dodano: 17 lip 2017 - 07:37] po zjedzeniu 5 plastrów było mi ciężko na żołądku no tak - 5 kotletów każdemu by było ciężko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted February 6, 2022 Report Share Posted February 6, 2022 Dostałem taką oto kiełbasę od siostry z wycieczki do znajomych z KazachstanuNa targu mięso końskie pakowane w jelito końskie.Ta kiełbasa to Kaza(i) zapewne kupiła ją na zielonym bazarze w Ałmaacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.