qba-69 Posted July 24, 2017 Report Share Posted July 24, 2017 Sezon ogórkowy w pełni, więc czas na kolejny przepis Tym razem KROKODYLKI. Sąsiad podał przez płot słoiczek na spróbowanie, a sąsiadka karteczkę z przepisem Smakowały, więc dzielę się nim z Wami Składniki:2 kg małych ogórków 1 kg cukru 4 łyżki soli 8 łyżek oleju 2 łyżki chilli 2 główki posiekanego czosnku 1,5 szklanki octu Wykonanie:Ogórki pokroić na połówki po długości, zasypać solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać powstały płyn i polać ogórki rozgrzanym olejem. Posypać chilli i czosnkiem. Cukier zagotować z octem i gorącym płynem zalać ogórki. Po wymieszaniu odstawić na 12 godzin, po czym nałożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić. Nie trzeba pasteryzować. Smacznego! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted July 24, 2017 Report Share Posted July 24, 2017 (edited) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/?hl=krokodylkiJak dla mnie : lepsze-jędrniejsze są bez zalewania ciepłym olejem czy zalewą .Ja po nałożeniu dawałem parę łyżek oleju na wierzch Edited July 24, 2017 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aguś96 Posted July 25, 2017 Report Share Posted July 25, 2017 Te "krokodylki" będą na zlocie w Napoleonowie Chętni będą mieli okazję spróbować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 25, 2017 Report Share Posted July 25, 2017 (edited) Posypać chilli i czosnkiemCzosnek kroję w grube plastry - całą głowkę dużą -lub dwie średnie - i wrzucam takie z łupiną - chili podprażam na patelni - ale ostrożnie bo można bardzo szybko spalić .cukru daję maximum - 0,75 kg - ale każdy robi jak lubi spróbuje zalać zalewą schłodzoną nieco jak sugeruje Maciek Edited July 25, 2017 by Muski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted July 25, 2017 Report Share Posted July 25, 2017 Znam ten przepis, bardzo dobry. Polecam. Jak dobrze dobierzecie chilli to goście doznają miłego szoku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted July 26, 2017 Report Share Posted July 26, 2017 Dzisiaj zerwałam kolejną porcję ogórków Myślę,ze trzeba by spróbować tych krokodylków Mam sporo papryki [tej do kimchi].,a ponieważ to nie moje klimaty to paprykę wykorzystam do ogórków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 27, 2017 Report Share Posted July 27, 2017 Mam sporo papryki [tej do kimchi].,a ponieważ to nie moje klimaty to paprykę wykorzystam do ogórków. zawsze mogę ją odkupić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted July 28, 2017 Report Share Posted July 28, 2017 (edited) Tak jeszcze raz studiuje ten przepis i zastanawiam się po co zostawiać na 12 godz te ogórki i dopiero wkładać do słoików?[rozumiem,ze wodę z solą wylewamy...]Co z tymi proporcjami,dobrze dobranymi,bo nie chciałbym,zeby goscie byli w dużym szoku,tylko żeby im smakowały te ogóreczki i żeby poprosili o przepis lub słoiczek na wynos... Edited July 28, 2017 by beatag Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 28, 2017 Report Share Posted July 28, 2017 Co z tymi proporcjami,dobrze dobranymi,bo nie chciałbym,zeby goscie byli w dużym szoku,tylko żeby im smakowały te ogóreczki i żeby poprosili o przepis lub słoiczek na wynos... są słodko ostre - dobre - niektórzy przepadają - innym za ostre - wodę oczywiście odlać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted July 28, 2017 Report Share Posted July 28, 2017 Narazie pływaja w zalewie w miednicy ,ale juz po spróbowaniu mam wrazenie ,ze sa za słone- ostrość odpowiednia. Poczekam do wieczora,niech się przegryzą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted June 5, 2018 Report Share Posted June 5, 2018 (edited) Tytułem próby zeszłoroczne krokodylki. Miejsce przechowania piwnica, nie jakaś nadzwyczajnie zimna. Jędrne smaczne. Pewnie ze to nie te co świeżo zrobione ale dobre. Wniosek można mieć od sezonu do sezonu.Tak dla info ile można przechowywać Edited June 5, 2018 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 5, 2018 Report Share Posted June 5, 2018 Wniosek można mieć od sezonu do sezonu. potwierdzam - u mnie chyba jeszcze jakiś słoiczek sie zapodział Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrzejGdz Posted August 28, 2018 Report Share Posted August 28, 2018 Sezon ogórkowy w pełni, więc czas na kolejny przepis Tym razem KROKODYLKI. Sąsiad podał przez płot słoiczek na spróbowanie, a sąsiadka karteczkę z przepisem Smakowały, więc dzielę się nim z Wami 100_1800.JPGSkładniki:2 kg małych ogórków 1 kg cukru 4 łyżki soli 8 łyżek oleju 2 łyżki chilli 2 główki posiekanego czosnku 1,5 szklanki octu Wykonanie:Ogórki pokroić na połówki po długości, zasypać solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać powstały płyn i polać ogórki rozgrzanym olejem. Posypać chilli i czosnkiem. Cukier zagotować z octem i gorącym płynem zalać ogórki. Po wymieszaniu odstawić na 12 godzin, po czym nałożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić. Nie trzeba pasteryzować. Smacznego! Takie pytanko ?Skoro bez pasteryzowania, ja chcę zalać już ostudzoną zalewą z olejem. Nie poleję też gorącym olejem. Jak przechowywać ? Słoiki nakrętkami na dół czy normalnie nakrętki na górze. Nie popsują się bez pasteryzacji ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 28, 2018 Report Share Posted August 28, 2018 zalewasz ciepłą - i szybko się schładza - nie pasteryzujesz nakrętki u góry cały czas pamiętaj tylko by były przykryte płynem - układasz ciasno - nie żałuj czosnku - z krokodylków szybko znika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrzejGdz Posted August 28, 2018 Report Share Posted August 28, 2018 zalewasz ciepłą - i szybko się schładza - nie pasteryzujesz nakrętki u góry cały czas pamiętaj tylko by były przykryte płynem - układasz ciasno - nie żałuj czosnku - z krokodylków szybko znika Podziękował Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 28, 2018 Report Share Posted August 28, 2018 Podziękował zostanie Ci nadmiar sosu - zalej tą zalewą kalafiora (różyczki) na zimno - naprawdę dobre Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted August 28, 2018 Report Share Posted August 28, 2018 Chmm...mnie właśnie brakło tego sosu-coś mało się go zrobiło ,a woda z solą poszła do zlewu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 28, 2018 Report Share Posted August 28, 2018 (edited) Chmm...mnie właśnie brakło tego sosu-coś mało się go zrobiło ,a woda z solą poszła do zlewu tak woda do zlewu ale sosu mam zawsze nadmiar , może dlatego ,że zalewam mocno ciepłym ? I upycham dość mocno w słoikach Edited August 28, 2018 by Muski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted August 29, 2018 Report Share Posted August 29, 2018 Ja też mam zawsze nadmiar zalewy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted August 30, 2018 Report Share Posted August 30, 2018 Prawdopodobnie skróciłeś proces. Też kiedyś chciałem zacwaniakować i się pośpieszyłem. Wynikiem tego była dużo mniejsza ilość zalewy do zalania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted August 30, 2018 Report Share Posted August 30, 2018 Ja jak zalewamy to zimną zalewa i do piwnicy. Póki co wytrzymały od sezonu do sezonu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts