Jump to content

Krokodylki - bez pasteryzowania


qba-69

Recommended Posts

Sezon ogórkowy w pełni, więc czas na kolejny przepis :) Tym razem KROKODYLKI. Sąsiad podał przez płot słoiczek na spróbowanie, a sąsiadka karteczkę z przepisem :) Smakowały, więc dzielę się nim z Wami :)

post-73631-0-39423800-1500915073_thumb.jpg

Składniki:

2 kg małych ogórków 

1 kg cukru 

4 łyżki soli 

8 łyżek oleju 

2 łyżki chilli 

2 główki posiekanego czosnku 

1,5 szklanki octu 

 

Wykonanie:

Ogórki pokroić na połówki po długości, zasypać solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać powstały płyn i polać ogórki rozgrzanym olejem. Posypać chilli i czosnkiem. Cukier zagotować z octem i gorącym płynem zalać ogórki. Po wymieszaniu odstawić na 12 godzin, po czym nałożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić. Nie trzeba pasteryzować.

 

Smacznego!

Link to comment
Share on other sites

Posypać chilli i czosnkiem

Czosnek kroję w grube plastry - całą głowkę dużą  -lub dwie średnie    - i wrzucam takie z łupiną  - chili podprażam na patelni - ale ostrożnie bo można bardzo szybko spalić .

cukru daję maximum - 0,75 kg  - ale każdy robi jak lubi  :D  :thumbsup:  spróbuje zalać zalewą schłodzoną nieco jak sugeruje Maciek  :thumbsup:

Edited by Muski
Link to comment
Share on other sites

Tak jeszcze raz studiuje ten przepis i zastanawiam się po co zostawiać na 12 godz te ogórki i dopiero wkładać do słoików?

[rozumiem,ze wodę z solą wylewamy...]

Co z tymi proporcjami,dobrze dobranymi,bo nie chciałbym,zeby goscie byli w dużym szoku,tylko żeby im smakowały te ogóreczki i żeby poprosili o przepis lub słoiczek na wynos...

Edited by beatag
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Tytułem próby zeszłoroczne krokodylki. Miejsce przechowania piwnica, nie jakaś nadzwyczajnie zimna. Jędrne smaczne. Pewnie ze to nie te co świeżo zrobione ale dobre. Wniosek można mieć od sezonu do sezonu.

post-45732-0-81085100-1528218482_thumb.jpg

Tak dla info ile można przechowywać

Edited by Maciekzbrzegu
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

 

Sezon ogórkowy w pełni, więc czas na kolejny przepis :) Tym razem KROKODYLKI. Sąsiad podał przez płot słoiczek na spróbowanie, a sąsiadka karteczkę z przepisem :) Smakowały, więc dzielę się nim z Wami :)
Składniki:
2 kg małych ogórków 
1 kg cukru 
4 łyżki soli 
8 łyżek oleju 
2 łyżki chilli 
2 główki posiekanego czosnku 
1,5 szklanki octu 
 
Wykonanie:
Ogórki pokroić na połówki po długości, zasypać solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać powstały płyn i polać ogórki rozgrzanym olejem. Posypać chilli i czosnkiem. Cukier zagotować z octem i gorącym płynem zalać ogórki. Po wymieszaniu odstawić na 12 godzin, po czym nałożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić. Nie trzeba pasteryzować.
 
Smacznego!

 

Takie pytanko ?

Skoro bez pasteryzowania, ja chcę zalać już ostudzoną zalewą z olejem. Nie poleję też gorącym olejem. Jak przechowywać ? Słoiki nakrętkami  na dół czy normalnie nakrętki na górze. Nie popsują się bez pasteryzacji ?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...