Swedol Posted August 3, 2017 Report Share Posted August 3, 2017 Zaprezentuję Szanownemu Towarzystwu przepisy na nalewki, które kiedykolwiek zostały przeze mnie użyte bądź stworzone.Zaczniemy od:C Y T R Y N Ó W K A Ks. MajewskiegoSKŁAD:1 litr spirytusu1 litr wody przegotowanej1 litr soku ze świeżej cytryny2 szklanki cukru2 sztuki słoi po 3 litryI SŁÓJObrać cienko 4 cytrynyWrzucić do słoja nr. 1Zalać spirytusem.Zostawić na 24 godziny.II SŁÓJW drugim słoju rozpuścić 2 szklanki cukru w ciepłej, przegotowanej wodzie.Po ostygnięciu dodać sok z cytryny.Zostawić na 24 godziny.Po 24 godzinach połączyć zawartość jednego i drugiego słoja na minimum 24 godziny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 3, 2017 Report Share Posted August 3, 2017 (edited) Aromatyczna od skórek -rozumiem że samo żółte litr soku cytrynowego -wszystko Ok ja bym końcowe 24 godziny przedłużył - tak do 7 - 10 dni - ale taka cytrynówka jest też dobra od razu - przepis dobry czasem zamień cukier na miód - wielokwiat Edited August 3, 2017 by Muski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted August 3, 2017 Report Share Posted August 3, 2017 Przepis ciekawy, ale moc chyba niewielka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 3, 2017 Report Share Posted August 3, 2017 (edited) Ze składu 1 litr soku + 1 litr wody + cukier - brakuje mi oprócz spirtu jeszcze z 1 litr 40% - co by wyszło OK - bo tak to mocno damska ma ze 28%- ale zapewne smaczna Edited August 3, 2017 by Muski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted August 3, 2017 Report Share Posted August 3, 2017 Troche słaba ale przepis ciekawy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted August 3, 2017 Report Share Posted August 3, 2017 Nie wszyscy pija mocne naleweczki. A kieiszek takiej do herbaty na pewno rozgrzeje.Ibedzie grzal caly wieczor . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bojer1 Posted August 4, 2017 Report Share Posted August 4, 2017 Jeżeli ten spirytus ma 70% (do nalewek) , to dobrze , bo 95% spirytus powoduje natychmiastowe zakonserwowanie owoców i do nalewek się nie nadaje.[Dodano: 04 sie 2017 - 08:39]Najpierw zalewamy wódką , potem spirytusem 95% , a nie odwrotnie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 4, 2017 Report Share Posted August 4, 2017 Jeżeli ten spirytus ma 70% (do nalewek) , to dobrze , bo 95% spirytus powoduje natychmiastowe zakonserwowanie owoców i do nalewek się nie nadaje. to WAZNE Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted August 4, 2017 Report Share Posted August 4, 2017 JaK to u nas mawiaja esencja smaku nie siedzi w %...ja wole slabsze bo mam slaba glowe ..kiedys upilam sie przy filtrowaniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 4, 2017 Report Share Posted August 4, 2017 JaK to u nas mawiaja esencja smaku nie siedzi w % zgadzam się w 100% - czasem robie takie właśnie 20 kilku procentowe esencjonalne - i określam je jako likiery Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mireq46 Posted August 4, 2017 Report Share Posted August 4, 2017 A powiedzcie laikowi ile cytryn trzeba kupić by pozyskać 1 litr soku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted August 4, 2017 Report Share Posted August 4, 2017 wszystko zalerzy jak soczyste cytryny Srednio to mozna zaczac mniej wiecej tak ze 1 cytryna to ok 45 ml soku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 4, 2017 Report Share Posted August 4, 2017 laikowi ile cytryn trzeba kupić by pozyskać 1 litr soku? ok 16 średniaków - kwestia ich soczystości i wielkości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mireq46 Posted August 4, 2017 Report Share Posted August 4, 2017 Dziękuje bardzo za informacje w poniedziałek do dzieła,sprzęt już jest:Powiedzcie czy te butelki tzn. zamykadła,mają gumową uszczelkę nie będą reagować z alkoholem?Chciałbym jedną butelkę zachować na długo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted August 4, 2017 Report Share Posted August 4, 2017 Mozesz zachowac na długo spokojnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mireq46 Posted August 4, 2017 Report Share Posted August 4, 2017 Mozesz zachowac na długo spokojnie.Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swedol Posted August 5, 2017 Author Report Share Posted August 5, 2017 (edited) Drodzy moi, owa cytrynówka ma dwie cechy:1. Krótki czas wykonania - 48 godzin. Bardzo przydatne w momencie gdy pada decyzja o błyskawicznym spotkaniu, np. na łonie natury, z przyjaciółmi. Zaczynamy w domu, kończymy na łonie. Najczęściej zarówno cytrynówkę jak i sami się ;-)2. Moc, której ma, zaręczam, jest wystarczająco dużo lecz niestety nie czuć jej w spożyciu. Przestrzegam. Spirytus daję normalny, rektyfikowany, 96%. Edited August 5, 2017 by Swedol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 5, 2017 Report Share Posted August 5, 2017 lecz niestety nie czuć jej w spożyciu. Przestrzegam tak to jest z nalewkami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swedol Posted August 5, 2017 Author Report Share Posted August 5, 2017 W I Ś N I Ó W K A S W E D O L A 1 kg wiśni zalewamy 0,5 l spirytusu.Odstawiamy na 6 tygodni.Po upływie 6 tygodni dodajemy 1 kg cukru i 0,5 wódki czystej.Odstawiamy na 6 tygodni.Po 12 tygodniach cieszymy się jak dzieci bo możemy się złomotać naszą WIŚNIÓWKĄ. P.S. Zdjęcie stare ale po połączeniu produktów tak właśnie wygląda czytaj: oko cieszy :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 5, 2017 Report Share Posted August 5, 2017 Nie mocniejszym niż 70 volt???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swedol Posted August 6, 2017 Author Report Share Posted August 6, 2017 Nie mocniejszym niż 70 voltZalewam czystym 96%, nic się nie dzieje. Smak, aromat, kolorek taki jak trzeba. Zawsze tak robiłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 6, 2017 Report Share Posted August 6, 2017 Podajesz swój sposób -ja tylko podpowiadam z doświadczenia ,Tobie wolno robić jak chcesz .Proponuje dla sportu raz zalać 70 pr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 6, 2017 Report Share Posted August 6, 2017 (edited) Zalewam czystym 96%, nic się nie dzieje. Smak, aromat, kolorek taki jak trzeba. Zawsze tak robiłem.Czysty spirytus nie wyekstrahuje składników rozpuszczalnych w wodzie.Specjalista od wyciągów roślinnych dr. Henryk Różański zwraca na to szczegłólną uwagę.Nie mówiąc o tym, że niektórych surowców nie powinno się w ogóle zalewać jakimkolwiek spirytusem, bo wyekstrahuje składniki trujace.Przykładem są kwiaty czarnego bzu. Tutaj robimy wyciąg wodno/cukrowy i po odcedzeniu doprawiamy spirytusem. Nie jest to zatem "nalewka" ortodoksyjna.Również pędy sosnowe zalane alkoholem wydzielą terpentynę (smacznego!). Natomiast wyciąg wodno/cukrowy utrwalony spirytusem jest smacznym napojem kieliszkowym .Natomiast nalewka na kwiatach męskich sosny jest najbogatsza po zalaniu gorącym, 40% -50% alkoholem. Po wymacerowaniu i odcedzeniu zawartość osuszamy cukrem i łączymy z nalewem wódczanym. Edited August 6, 2017 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mireq46 Posted August 7, 2017 Report Share Posted August 7, 2017 Uwaga konkurs!! kto pierwszy policzy ten hm.....może jutro nie iść do pracy Ile wyjdzie % jak pomieszam po pół litra spirytu 95% i 40% wódki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 8, 2017 Report Share Posted August 8, 2017 Ile wyjdzie % jak pomieszam po pół litra spirytu 95% i 40% wódki? wyjdzie dobrze ok 69-70 % Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.