Jump to content

Hobotnica z kociołka myśliwskiego


DZIADEK MACIEK

Recommended Posts

Robiłem niedawno hobotnicę (ośmiornicę) w kociołku myśliwskim.

Podaję przepis i polecam tę potrawę.

post-49340-0-01440500-1503262372_thumb.jpg

post-49340-0-83289500-1503262458_thumb.jpg

Duża ośmiornica, zamrożona lub przyzwoicie obita o np. kamienie. Tę drugą wersję widziałem wiele razy w stosowaniu przez Niemców, ja preferuję mrożenie.

post-49340-0-83608900-1503262553_thumb.jpg

Kociołek lekko naoliwiony wykładamy liśćmi kapusty

post-49340-0-79701400-1503262630_thumb.jpg

post-49340-0-71600900-1503262754_thumb.jpg

Na dno kładziemy spore kawałki ziemniaków, cebulę i warzywa, które lubimy i mamy pod ręką. Polecam włożyć kapustę włoską pokrojoną w ćwiartki.

post-49340-0-40850400-1503262853_thumb.jpgpost-49340-0-56748700-1503262913_thumb.jpg

Posypujemy przyprawami do smaku. Ja stosuję swój własny zestaw wypróbowany do moich, naszych kubków smakowych.

Układamy ośmiornicę i ponownie kładziemy trochę ziemniaków, cebulę...

post-49340-0-62858500-1503263039_thumb.jpg

Całość przykrywamy dokładnie kolejnymi liśćmi kapusty.

 

W międzyczasie rozpalamy ognisko i kociołkujemy

 

post-49340-0-77298900-1503263151_thumb.jpg

post-49340-0-62102900-1503263181_thumb.jpg

post-49340-0-60884800-1503263358_thumb.jpg

Po ok 2 godzinach sprawdzałem potrawę i dolałem trochę białego wytrawnego wina

post-49340-0-18199500-1503263442_thumb.jpg

Ośmiornicę wyjąłem po ok 4 godz, była bardzo miękka, nawet zbyt miękka. Ziemniaki i warzywa były w całości, nie rozpadły się. Można ograniczyć kociołkowanie do 3 godz, powinno wyjść także smacznie i miękko.

Oczywiście ogień pod kociołkiem należy utrzymywać niewielki.

 

Dobrze jest pod koniec kociołkowania do ośmiornicy wrzucić trochę kopru, czosnek koniecznie na początku.

 

 

post-49340-0-63772700-1503263475_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

To taka "opalarka"  elektryczna  dedykowana do rozpalania . Notabene nie wiedziałem że Dziadek Maciek  maluje paznokcie :D :D

Przykład

https://www.foodlovers.pl/product-pol-55-Zapalarka-elektryczna-do-grilla-i-kominka-LOOFTLIGHTER-uniw.html?gclid=CjwKCAjw5uTMBRAYEiwA5HxQNn3WJukyDFknwQy1xdrvAal7053MGA2ekqiqI4bShXkYZ52reXCAqRoClowQAvD_BwE

Edited by Maciekzbrzegu
Link to comment
Share on other sites

Fajniusia, lecz taniusia to ona ci nie jest, łoj nie :D . Można jednak podobny sprzęcik, nawet o nieco większej  mocy, lecz ok. pięciokrotnie taniej, znaleźć na Alledrogo, więc jeżeli kogoś kręcą tego typu gadżety to voila : http://allegro.pl/rozpalarka-opalarka-do-grilla-podpalka-elektryczna-i6930966371.html

Link to comment
Share on other sites

To taka mieszanka, którą zrobiłem siedząc i nudząc się na działce. Koper, granulowany czosnek, papryka słodka i ostra, tymianek, pieprz czarny, bazylia, chyba coś jeszcze co było pod ręką, nie pamiętam dokładnie. Utarłem w moździerzu, a wiem, dodałem 2 listki ususzonej mięty.

Często tworzymy różne zestawy, sporadycznie zapisujemy skład i proporcje, raczej to wszystko jest dziełem przypadku. "Zgarniam" z półki jakieś przyprawy i mieszam próbując na kanapce, serze, pomidorze...

Link to comment
Share on other sites

Wniosek prosty, jak nie macie wyrobionej proporcji i składu tylko eksperymentujecie to  ... ZAPISUJCIE ... ;) 

przynajmniej "łyżeczkowo" będzie można odtworzyć ... inaczej będzie maja-masala ; styczeń-masala itd, itp ;) 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...