mikami Posted August 21, 2017 Report Share Posted August 21, 2017 Amerykańska tabela aromatów przy wędzeniu różnymi rodzajami drewna: Wood Smoking Flavor Chart http://www.deejayssmokepit.net/Downloads_files/SmokingFlavorChart.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zmora Posted September 29, 2017 Report Share Posted September 29, 2017 Z mojego doświadczenia powiem, że drewno z drzewa mandarynkowego nadaje się jak najbardziej do wędzenia. Kora bardzo łatwo odchodzi z wyzezonowanych szczapek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 29, 2017 Report Share Posted September 29, 2017 Przyjmuje się, jako zasadę, że drewno z większości drzew owocowych, jest doskonałe do wędzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zmora Posted September 29, 2017 Report Share Posted September 29, 2017 I właśnie ta zasada sprawiła, że wybrałem je zamiast bambusa Bardzo dobrze, że jest to forum i można czerpać wiedzę garściami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frank1 Posted September 30, 2017 Report Share Posted September 30, 2017 Wędziłem ostatnio czereśnią (tylko czereśnią)i wędzonki czuć było za bardzo pestką czereśni. Ktoś miał podobne odczucia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted October 1, 2017 Report Share Posted October 1, 2017 (edited) czuć było za bardzo pestką czereśni. , miałem czereśnie, wędziłem długi czas tym drzewem i nigdy mnie czułem pestki -zresztą jaką woń czułeś - migdałów ? , inny specyficzny smak , jeśli możesz opisz go bliżej . Edited October 1, 2017 by Pacan Wojciech Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frank1 Posted October 4, 2017 Report Share Posted October 4, 2017 W smaku dało się wyczuć właśnie migdały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olchowy Posted October 13, 2017 Report Share Posted October 13, 2017 Smak,aromat migdałów po zastosowaniu drewna z drzew owocowych jest zupełnie naturalną sprawą . Nasilenie zależne od gatunku drewna . Każde bowiem drzewo owocowe ma w sobie amigdalinę ,która w największej ilości znajduje się w pestce owocu,a przecież z powietrza się tam nie syntetyzuje . A teraz kilku z Was doczyta,że w wyniku rozpadu amigdaliny powstaje cyjanek,który wszak jest trucizną ... i zacznie się gównoburza forumowa. .. Może nawet znajdzie się kilku następnych,którzy zaczną dywagować odnośnie tego,czy bardziej szkodliwe jest osmolenie wędzonek sadzami,czy może ten cyjanek właśnie.. tak czy inaczej rzucam Wam ziarno i będę obserwował wzrost i zbiory ...tyle że z boku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek1965 Posted October 13, 2017 Report Share Posted October 13, 2017 (edited) A teraz kilku z Was doczyta,że w wyniku rozpadu amigdaliny powstaje cyjanek,który wszak jest trucizną mocno naciągana teoria . Od amigdaliny do cyjanku jest bardzo daleka droga i na pewno nie nastąpi w trakcie spalania drewna gdzie się znajdują jej śladowe ilości, czy nawet czystych owoców migdałowca, gdzie jest jej najwięcej. Bardzo lubię migdały, ile musiałbym ich zjeść, żeby zaistniało ryzyko wytworzenia takiej ilości kwasu cyjanowodorowego w organizmie w trakcie trawienia, żeby się zatruć ? A juz dopprowadzenie do powstania soli kwasu cyjanowodorowego. To nie jest takie proste. Edited October 13, 2017 by witek1965 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosman Posted October 13, 2017 Report Share Posted October 13, 2017 Plusem dla amigdaliny jest to że prawdopodobnie zwalcza komórki rakowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek1965 Posted October 15, 2017 Report Share Posted October 15, 2017 .. prawdopodobnie zwalcza komórki rakowez naciskiem na prawdopodobnie. Amerykanie wycofali preparaty z amigdaliną ( witamina B17), gdyz nie wykazano żadnych pozywynych wyników, natomiast w połączeniu z witamina C, kolejny cudowny specyfik na raka, w dużej ilości zspozywanym, wytwarzała się dość trująca mieszanka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosman Posted October 15, 2017 Report Share Posted October 15, 2017 Dlatego właśnie użyłem tego słowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts