Jump to content

Mrożenie wyrobów


Bahus

Recommended Posts

  • Replies 149
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest pedro
Zawsze zamrażam nadmiar białej surowej. Jak przyjdzie smak to wyjmuję i powoli rozmrażam, a potem albo parzenie, albo na grill'a. Niedługo rozpoczęcie sezonu grill'owego. Trzeba ślimaków nałap...., zrobić, chciałem powiedzieć. :tongue: :grin:
Link to comment
Share on other sites

Masz rację. Podczas rozmrażania, w wodzie zgromadzonej na produkcie, następuje bardzo gwałtowny rozwój kolonii bakteryjnych. Dużo szybszy niż w warunkach normalnych.

O właśnie, i dlatego po raz kolejny apeluję, coby kiełbaskę z zamrażarki nie rozmrażać tylko od razy parzyć

Link to comment
Share on other sites

coby kiełbaskę z zamrażarki nie rozmrażać tylko od razy parzyć

TINEK - pomyśl ile czasu taką zamrożoną kiełbasę będziesz musiał parzyć do osiągnięcia wewnątrz pożądanej temperatury. Taka kiełbasa z pewnością finalnie będzie bardziej sucha (no chyba że o to chodzi ;) )

Link to comment
Share on other sites

Nieprawda, zawsze tak robię, parzy się może z 10 minut dłużej, a sucha (wiórowata) jest wtedy gdy się parzy w "za ostrej" wodzie.

Piszę to bo tak robię i kiełbaska jest dobra, i mam na uwadze to co napisał Maxell (o mikrobiologii) a to jest bardzo ważne.

Dzielę się swoim skromnym doświadczeniem, oczywiście każdy robi tak jak lubi :grin:

Link to comment
Share on other sites

Guest Anonymous
A ja zawsze rozmrażam w lodówce. Oczywiście trwa to bardzo długo, ale ogranicza namnażanie się bakterii, no i wycieki płynów, zwłaszcza w przypadku surowego mięsa są o wiele mniejsze. Chyba, że mi się wydaje :question:
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Jak w temacie, mrozić wędzone czy parzone :question: Jeśli np. szynka po uwędzeniu waży 2.5 kg to jeśli trzeba mrozić ją przed parzeniem można ją podzielić na np. 3 kawałki, czy mrozić w całości :question:
Link to comment
Share on other sites

Nie bardzo rozumiem? Ja podałem propozycję zamrożenia, rozmrożenia i parzenia całych elementów (wędzonek). Bez ich dzielenia na części, gdyż to przy parzeniu powoduje nadmierne przesuszanie i wyciek cennych soków. Nigdzie nie słyszałem o parzeniu np. wędzonej szynki po jej uprzednim podzieleniu naczęść. Toż to zbrodnia. :grin:
Link to comment
Share on other sites

Chodzi mi o to że jak mam szynkę 2.5 kg nie , wciągnę, jej na raz i dlatego pytam się czy dopuszczalne jest podzielenie nie zaparzonej szynki na części i następnie jej zamrożenie, jak rozumiem jest to nie fachowe
Link to comment
Share on other sites

Nie. Szynkę w całości (po wędzeniu) zamrażasz, wolno rozmrażasz, parzysz i ewentualnie dzielisz.

Proponuję po lub przed zapeklowaniem podzielić ja na 2 lub 3 mniejsze i dopiero uwędzić i zastosowac procedure mrożenia, rozmrażania i parzenia.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...