Jump to content

Mrożenie wyrobów

Bahus

Recommended Posts

• Replies 149
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest pedro
Zawsze zamrażam nadmiar białej surowej. Jak przyjdzie smak to wyjmuję i powoli rozmrażam, a potem albo parzenie, albo na grill'a. Niedługo rozpoczęcie sezonu grill'owego. Trzeba ślimaków nałap...., zrobić, chciałem powiedzieć. :tongue: :grin:

Masz rację. Podczas rozmrażania, w wodzie zgromadzonej na produkcie, następuje bardzo gwałtowny rozwój kolonii bakteryjnych. Dużo szybszy niż w warunkach normalnych.

O właśnie, i dlatego po raz kolejny apeluję, coby kiełbaskę z zamrażarki nie rozmrażać tylko od razy parzyć

coby kiełbaskę z zamrażarki nie rozmrażać tylko od razy parzyć

TINEK - pomyśl ile czasu taką zamrożoną kiełbasę będziesz musiał parzyć do osiągnięcia wewnątrz pożądanej temperatury. Taka kiełbasa z pewnością finalnie będzie bardziej sucha (no chyba że o to chodzi ;) )

Nieprawda, zawsze tak robię, parzy się może z 10 minut dłużej, a sucha (wiórowata) jest wtedy gdy się parzy w "za ostrej" wodzie.

Piszę to bo tak robię i kiełbaska jest dobra, i mam na uwadze to co napisał Maxell (o mikrobiologii) a to jest bardzo ważne.

Dzielę się swoim skromnym doświadczeniem, oczywiście każdy robi tak jak lubi :grin:

Guest Anonymous
A ja zawsze rozmrażam w lodówce. Oczywiście trwa to bardzo długo, ale ogranicza namnażanie się bakterii, no i wycieki płynów, zwłaszcza w przypadku surowego mięsa są o wiele mniejsze. Chyba, że mi się wydaje :question:

• 1 year later...
Jak w temacie, mrozić wędzone czy parzone :question: Jeśli np. szynka po uwędzeniu waży 2.5 kg to jeśli trzeba mrozić ją przed parzeniem można ją podzielić na np. 3 kawałki, czy mrozić w całości :question:

Nie bardzo rozumiem? Ja podałem propozycję zamrożenia, rozmrożenia i parzenia całych elementów (wędzonek). Bez ich dzielenia na części, gdyż to przy parzeniu powoduje nadmierne przesuszanie i wyciek cennych soków. Nigdzie nie słyszałem o parzeniu np. wędzonej szynki po jej uprzednim podzieleniu naczęść. Toż to zbrodnia. :grin:

Chodzi mi o to że jak mam szynkę 2.5 kg nie , wciągnę, jej na raz i dlatego pytam się czy dopuszczalne jest podzielenie nie zaparzonej szynki na części i następnie jej zamrożenie, jak rozumiem jest to nie fachowe

Nie. Szynkę w całości (po wędzeniu) zamrażasz, wolno rozmrażasz, parzysz i ewentualnie dzielisz.

Proponuję po lub przed zapeklowaniem podzielić ja na 2 lub 3 mniejsze i dopiero uwędzić i zastosowac procedure mrożenia, rozmrażania i parzenia.