Papcio Posted August 26, 2017 Report Share Posted August 26, 2017 WitamKilka lat używałem małego piekarnika parowego. Wystarczał, ale po pewnym czasie stał się za mały, tym bardziej, że słupek w kuchni jest przeznaczony do "normalnego" piekarnika. Po sprawdzeniu jakie można kupić piekarniki parowe, po przeczytaniu jakie mają właściwości wybór padł na piekarnik parowy Electrolux EOB8757AOX. Piekarnik ma możliwość pracy z termosondą, Można ustawić temperaturę sondy, temperaturę piekarnika, włączyć go i czekać aż sonda pokaże tyle ile nastawiliśmy i wyłączy się. Czyli idealnie dla szynkowarki.Kupiłem szynki i postanowiłem wypróbować nabytek. Jeden kawałek szynki taki 1kg dałem w całości do praski a resztę 2kg zrobiłem mielonkę.Ustawiłem 68ᵒC na termosondę i 80ᵒC temperaturę piekarnika. no i efekt taki: Mieszanie mielonki. Mielonka według Marka z Bielska tzw. petarda. Wsad w mojej szynkowarce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted August 26, 2017 Report Share Posted August 26, 2017 Świetny sprzęt do parzenia, że o wyrobie nie wspomnę! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted August 26, 2017 Report Share Posted August 26, 2017 Wyrób z wyglądu bardzo fajny, smak napewno też powodzenia życzę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted August 26, 2017 Author Report Share Posted August 26, 2017 Pierwszą szynkę to pilnowałem, sprawdzałem temperatury, a drugą to ustawiłem co trzeba i poszedłem do swoich zajęć. Piekarnik podaje po jakimś czasie (pewno przelicza co się da ) przypuszczalny czas zakończenia programu.Jak na razie spisuje się tak jak powinien HI W instrukcji jest program do pieczenia chleba, sam ustawia 220st. a po jakimś czasie obniża temperaturę do 180st. Piekłem chleb i też jestem zadowolony.Ma też program QUICHE LORRAINE co to jest? pomyślałem. Wujek G. mi powiedział co to jest, wyczytałem, ze ciasto podpiec w foremce i jako obciążenia przy podpiekaniu użyć fasoli. Ja jednak użyłem kulek szklanych. Nawet dowiedziałem się, że te kulki są do szlojdra czyli procy : W tym piekarniku można gotować na parze i sous videWybaczcie, że piszę o tym piekarniku trochę za dużo, oby mu scalaki nie ugotowały się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 27, 2017 Report Share Posted August 27, 2017 Wybaczcie, że piszę o tym piekarniku trochę za dużo, oby mu scalaki nie ugotowały sięRozumiemy - zachłystnołeś się nową zabawką - i jeszcze pare tygodni będziesz testował nic w tym złego - może dostaniemy trochę fajnych przepisów - z Twoich dzieł. Czy ma pirolizę ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 27, 2017 Report Share Posted August 27, 2017 z tą pirolizą - chodziło mi o czyszczenie pyrolityczne - oczywiście - ale jak jest parowy to ma zapewne parowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted August 27, 2017 Author Report Share Posted August 27, 2017 Ma czyszczenie parowe, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punias007 Posted September 1, 2017 Report Share Posted September 1, 2017 Witam Czy każdy piekarnik nadaje się do parzenia? Właśnie w piekarniku siedzi mielonka z łopatki w mandolince i worku moletowanym zgrzanym.Do mandolinki dolałem wody wsadziłem w tą wodę sondę d termometru. przy nastawie 105C po ok godzinie woda ma temp 71C, A ja mam nerwa nr 5 ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikami Posted September 1, 2017 Report Share Posted September 1, 2017 Każdy nadaje się tak średnio , bo powietrze jest słabym przewodnikiem ciepła, a w dodatku ma małą pojemność cieplną. Stąd długi czas nagrzewania wsadu. Ja przy moich zeszłorocznym przerobie powideł i kechupów wypracowałem metodę: najpierw 150C i "już" po godzinie powidło zaczynało bulgotać, a potem zmniejszałem do 120C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted October 13, 2017 Author Report Share Posted October 13, 2017 Ostatnio dalej bawiłem się z piekarnikiem. By nie było tak dobrze to po narzekam na piekarnik. Otóż wszystko byłoby dobrze gdyby nie instrukcja. Instrukcja nie zgadza się z tym co wyświetla piekarnik. Opcje są inne niż podaje instrukcja. Pisałem i rozmawiałem z przedstawicielami Elektroluxu, skutek taki, że zacząłem sprawdzać WSZYSTKIE OPCJE I POPRAWIAĆ instrukcję - tak dla siebie. W instrukcji jest 17 opcji a u mnie tylko 15 i na dodatek w inne kolejności. Jednym słowem piekarnik dobry a instrukcja do bani i nawet nie chcą poprawić lub nawet sprawdzić co i jak - firma mi podpadła A więc dalsze sprawdzanie możliwości. Zapakowałem próżniowo w woreczek schaby z dodatkiem peklosoli - 18g/kg. W lodówce trzymałem prawie dwa tygodnie - tak wyszło. No i przedwczoraj postanowiłem przerobić te schaby na polędwicę. Zastanawiałem się na jaką? sopocka czy łososiowa?Postanowiłem: SOPOCKA bo moi nie lubią ciągutek.Całość czyli dwie sztuki włożyłem do piekarnika, ustawiłem na 60*C oraz postanowiłem sprawdzać temperaturę dodatkowym termometrem. W piekarniku trzymałem całą noc - przecież temperatury nie trzeba pilnować. Piekarnik trzyma bardzo dokładnie temperaturę, Polędwice są bardzo soczyste, smaczne i ładne. Jak dla mnie za mało słone, dam następnym razem co najmniej 20g/kg no i widzę, że niepotrzebnie kupiłem cyrkulator ProfiCooka PC-SV 1126. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 13, 2017 Report Share Posted October 13, 2017 W piekarniku trzymałem całą noc - przecież temperatury nie trzeba pilnować. Witaj Papcio zrobiłeś doświadczenie również i dla mnie . Dorobiłem się też nowej kuchenki z piekarnikiem elektrycznym . Będę i ja doświadczenia też mógł robić . Pozdrawiam :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted October 13, 2017 Author Report Share Posted October 13, 2017 Sprawdzałem temperaturę też za pomocą termometru do piekarników, taki tarczowy do 300*C. Piekłem chleb i ustawiłem 220*C, oba termometry pokazywały podobną temperaturę - piekarnik 220 a tarczowy 218*C i stabilną w czasie. To wielka zaleta, nie trzeba kontrolować temperatury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 13, 2017 Report Share Posted October 13, 2017 Sprawdzałem temperaturę też za pomocą termometru do piekarników, taki tarczowy do 300*C Pozdrawiam serdecznie i Danusię też Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 13, 2017 Report Share Posted October 13, 2017 W piekarniku trzymałem całą noc Leonie,czy polędwice wkładałeś do piekarnika w folii, czy luzem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted October 13, 2017 Author Report Share Posted October 13, 2017 W woreczku próżniowym. Po obróbce w woreczku zrobiło się trochę soku. Zaraz sprawdziłem temperaturę polędwicy, i miała 60*C mierzone widelcem-termometrem. Najniższą temperaturę jaką można ustawić to 40*C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 14, 2017 Report Share Posted October 14, 2017 Papcio, również używam piekarnika w podobnym co Ty, celu.Jednak mam obawy co do strony energetycznej przedsięwzięcia Aby poprawić przewodnictwo cieplne wkładam do piekarnika rynienkę z wodą.W moim piekarniku jest sonda termiczna sterująca funkcją wyłączania ogrzewania po osiągnieciu wewnątrz mięsa zadanej temperatury.Myślę, że Twój piekarnik rónież to ma.Oczywiście sonda wymaga przepustu w folii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted October 14, 2017 Author Report Share Posted October 14, 2017 Tak, termosonda wyłącza piekarnik jak osiągnie zadaną temperaturę, a temperaturę piekarnika można ustawić od 40 do 250*C no i są programy parowe, para 25/75, 50/50 i 100% w tych stu to można gotować.Fakt, czy to ekonomiczne? ale jak ktoś ma tylko prąd to fajne wyjście - urządzenie zastępuje kilka urządzeń. Pobawię się jeszcze jak będę na chodzie to pomierzę pobór prądu podczas jakiegoś pieczenia czy parzenia. Jak tylko dostanę się do gniazdka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted October 18, 2017 Author Report Share Posted October 18, 2017 Moja nowa zabawka.Cyrkulator ProfiCook PC-SV 1126Garnek za mały i za niski, ale w nim jest od 10 godzin golonko a w drugim woreczku kapusta kiszona, na obiad gotuję, sam jestem ciekaw co wyjdzie. Pomysł golonki jest od Tusiaczka i według jego doświadczeń ustawiłem ustroistwo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZLeP Posted October 23, 2017 Report Share Posted October 23, 2017 (edited) Postanowiłem: SOPOCKA bo moi nie lubią ciągutek. Całość czyli dwie sztuki włożyłem do piekarnika, ustawiłem na 60*C oraz postanowiłem sprawdzać temperaturę dodatkowym termometrem.Przy tak długim czasie wskazane jest dać temperaturę niższą, a efekt będzie taki sam, jak przy krótkim parzeniu w wyższej temperaturze. Powinien być również mniejszy wyciek, czyli większa soczystość. Edited October 23, 2017 by ZLeP Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted October 23, 2017 Author Report Share Posted October 23, 2017 Teraz wiem, że może być dużo krótszy czas, ale sprawdzić trzeba. Zrobię jeszcze na termometr i wtedy będę wiedział dokładnie.Piekarnika jeszcze też nie "obcykałem" Najważniejsze, że mam wybór: Woda w garnku, piekarnik lub cyrkulator. Jak na dzień dzisiejszy to cyrkulator ma u mnie przewagę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZLeP Posted October 23, 2017 Report Share Posted October 23, 2017 Poczytaj o sous vide. Ta metoda polega na obróbce mięsa w niższej temperaturze, ale dłuższy czas.Mnie zaciekawiła, bo parzę wędliny zapakowane w woreczek tą metodą. Wrzucam do gara z termostatem na całą noc i rano są gotowe. Nie pilnuję.Jednak standardowe temperatury parzenia są za wysokie dla tak długiego czasu. Są niepotrzebne wycieki, a mięso traci na soczystości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted December 15, 2018 Report Share Posted December 15, 2018 Przywracam temat piekarnika ,bo w zwiazku z remontem kuchni przestawiam się na indukcje i osobno piekarnik .Babka ,która ma mi robić meble proponuje cały sprzęt electroluxa [ma pewnie z nimi układ]Jaki Wy proponujecie model piekarnika ,czy też płyty indukcyjnej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted December 15, 2018 Author Report Share Posted December 15, 2018 Miałem też taki dylematPiekarnik mam z elektroluksa ale płytę mam gazową Solgaz. Pole elektromagnetyczne nie jest bez wpływu na zdrowie tak samo jak iw mikrofalówce.Ale bez paranoi, Ja mam piekarnik z możliwością pary! to jest u mnie podstawowa funkcja!Jest jak dla nas bardzo dobry w użytkowaniu. Ja nawet "parzę" w nim. Mogę ustawić np. 80stopni a sondę na 65stopni i po uzyskaniu w szynkowarce 65 to się wyłącza. Można ustawić dowolną tem. 40-250C i dowolny czas oraz ustawić czas kiedy ma się włączyć i wyłączyć. Jak na piekarnik do zabudowy to ma największą komorę piekarniczą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted December 15, 2018 Report Share Posted December 15, 2018 Ja mam do tej pory kuchenkę gazową ,ale wszyscy doradzają zmianę na indukcje.O płycie z solgazu czytałam różne opinie -od najlepszych po najgorsze...Większy dylemat mam właśnie z piekarnikiem,bo niby mam urzadzenie do gotowania na parze ,wolnowar,czy cyrkulator do sous-vide.Z piekarników electroluxa są 3 serie -od mniej do bardziej zaawansowanych rozwiązań.Sama nie wiem na co bardziej zwrócić uwagę-czy na obecność termosondy , czy na dobre czyszczenie [pyroliza], czy na te funkcje pary ,które tez są rózne... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 15, 2018 Report Share Posted December 15, 2018 Pole elektromagnetyczne nie jest bez wpływu na zdrowie tak samo jak i w mikrofalówce. Kuchnie mikrofalowe pracują w zakresie wysokich częstotliwości, moja 26-letnia (Samsung) wytwarza 2,5GHz fale, najczęściej są ok. 3 GHz.. (trzy tysiące milionów Hz)Pole o takiej częstotliwości nagrzewa jedynie materiały, charakteryzujące się tzw. stratnością dielektryczną (Wysoki parametr tzw. tg.∂ (delta)Poszczególne struktury naszego ciała mają trochę inny ten parametr niemniej najbardziej nagrzewają się struktury nerwowe.Materiały o niskim tg∂ służą jako izolatory w obwodach w.cz. Jednym z najlepszych jest porcelana, dlatego naczynia porcelanowe nie nagrzewają się w kuchniach mikrofalowych, służą też jako izolatory w obwodach lampowych nadajników radiowo-telewizyjnych. (wysokiej mocy).Trzeba dodać, że mikrofale odbijają się od metali..Płyta indukcyjna wytwarza pole magnetyczne o częstotliwości ok. 30 kHZ.(trzydzieści tysięcy Hz) W przemyśle stosuje się urządzenia grzewcze (a w zasadzie spawalnicze) o częstotliwościach ok. 10 Kz). Pole tego typu, o takiej częstotliwości, wytwarza prądy wirowe w metalach ferromagnetycznych, znajdujących sie w obszarze jego oddziaływania. Dlatego do kuchni indukcyjnych potrzebne są specjalne garnki o dnie zbudowanym z ferromagnetyku. Garnek postawiony na płycie zaczyna się nagrzewać, ponieważ w jego dnie zaczynają płynąć prądy wirowe, wzbudzone tym polem.A co z naszym organizmem? Czy reaguje na to pole?Patrząc na organizm jako na strukturę przewodzącą widać wyraźnie, że niektóre jego struktury mają charakter przewodników, niektóre izolatorów a większość półprzewodników. Wniosek stąd prosty; nasz organizm zareaguje negatywnie zarówno na pola w.cz. jak i pola magnetyczne średnich częstotliwości.Wracając do głównego tematu; płyty indukcyjne są wygodne (niemniej wymagają specjalnych garnków i nie podgrzeją nam talerzy) i energooszczędne, znam je z domów moich dzieci - mając moje doświadczenie z urządzeniami przemysłowymi nigdy bym ich nie zainstalowała w mojej kuchni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.