Jump to content

Piekarnik i szynkowarka

Papcio

Recommended Posts

Witam

Kilka lat używałem małego piekarnika parowego. Wystarczał, ale po pewnym czasie stał się za mały, tym bardziej, że słupek w kuchni jest przeznaczony do "normalnego" piekarnika. Po sprawdzeniu jakie można kupić piekarniki parowe, po przeczytaniu jakie mają właściwości wybór padł na piekarnik parowy Electrolux  EOB8757AOX. Piekarnik ma możliwość pracy z termosondą, Można ustawić temperaturę sondy, temperaturę piekarnika, włączyć go i czekać aż sonda pokaże tyle ile nastawiliśmy i wyłączy się.  Czyli idealnie dla szynkowarki.

Kupiłem szynki i postanowiłem wypróbować nabytek. Jeden kawałek szynki taki 1kg dałem  w całości do praski a resztę 2kg zrobiłem mielonkę.

Ustawiłem 68ᵒC na termosondę i 80ᵒC temperaturę piekarnika. no i efekt taki:

post-39697-0-37713800-1503773230_thumb.jpg

post-39697-0-20180900-1503773266_thumb.jpg

post-39697-0-95540000-1503773286_thumb.jpg

Mieszanie mielonki. Mielonka według Marka z Bielska tzw. petarda. :)

post-39697-0-72384100-1503773380_thumb.jpg

Wsad w mojej szynkowarce

post-39697-0-38530100-1503773447_thumb.jpg

post-39697-0-17459000-1503773499_thumb.jpg

post-39697-0-89867100-1503773540_thumb.jpg

post-39697-0-41889100-1503773652_thumb.jpg

Pierwszą szynkę to pilnowałem, sprawdzałem temperatury, a drugą to ustawiłem co trzeba i poszedłem do swoich zajęć. Piekarnik podaje po jakimś czasie (pewno przelicza co się da :) ) przypuszczalny czas zakończenia programu.Jak na razie spisuje się tak jak powinien HI :)

W instrukcji jest program do pieczenia chleba, sam ustawia 220st. a po jakimś czasie obniża temperaturę do 180st. Piekłem chleb i też jestem zadowolony.

Ma też program QUICHE LORRAINE co to jest? pomyślałem. Wujek G. mi powiedział co to jest, wyczytałem, ze ciasto podpiec w foremce i jako obciążenia przy podpiekaniu użyć fasoli. Ja jednak użyłem kulek szklanych. Nawet dowiedziałem się, że te kulki są do szlojdra  czyli procy :) :

post-39697-0-51586700-1503778186_thumb.jpg

post-39697-0-23903500-1503778211_thumb.jpg

W tym piekarniku można gotować na parze i sous vide

Wybaczcie, że piszę o tym piekarniku trochę za dużo, oby mu scalaki nie ugotowały się :laugh:

Witam

Czy każdy piekarnik nadaje się do parzenia?

Właśnie w piekarniku siedzi mielonka z łopatki w mandolince i worku moletowanym zgrzanym.Do mandolinki dolałem wody wsadziłem w tą wodę sondę d termometru. przy nastawie 105C po ok godzinie woda ma temp 71C, A ja mam nerwa nr 5 ;-)

Każdy nadaje się tak średnio ;) , bo powietrze jest słabym przewodnikiem ciepła, a w dodatku ma małą pojemność cieplną. Stąd długi czas nagrzewania wsadu.

Ja przy moich zeszłorocznym przerobie powideł i kechupów wypracowałem metodę: najpierw 150C i "już" po godzinie powidło zaczynało bulgotać, a potem zmniejszałem do 120C.

• 1 month later...

Ostatnio dalej bawiłem się z piekarnikiem. By nie było tak dobrze to po narzekam na piekarnik. Otóż wszystko byłoby dobrze gdyby nie instrukcja. Instrukcja nie zgadza się z tym co wyświetla piekarnik. Opcje są inne niż podaje instrukcja. Pisałem i rozmawiałem z przedstawicielami Elektroluxu, skutek taki, że zacząłem sprawdzać WSZYSTKIE OPCJE I POPRAWIAĆ  instrukcję - tak dla siebie. W instrukcji jest 17 opcji a u mnie tylko 15 i na dodatek w inne kolejności. Jednym słowem piekarnik dobry a instrukcja do bani i nawet nie chcą poprawić lub nawet sprawdzić co i jak - firma mi podpadła :)

A więc dalsze sprawdzanie możliwości. Zapakowałem próżniowo w woreczek schaby z dodatkiem peklosoli - 18g/kg. W lodówce trzymałem prawie dwa tygodnie - tak wyszło. No i przedwczoraj postanowiłem przerobić te schaby na polędwicę. Zastanawiałem się na jaką? sopocka czy łososiowa?

Postanowiłem:  SOPOCKA  bo moi nie lubią ciągutek.

Całość czyli dwie sztuki włożyłem do piekarnika, ustawiłem na 60*C oraz postanowiłem sprawdzać temperaturę dodatkowym termometrem.

post-39697-0-13018200-1507913486_thumb.jpg

post-39697-0-55553300-1507913467_thumb.jpg

post-39697-0-93024300-1507913511_thumb.jpg

post-39697-0-38130700-1507913540_thumb.jpg

W piekarniku trzymałem całą noc - przecież temperatury nie trzeba pilnować. Piekarnik trzyma bardzo dokładnie temperaturę, 

Polędwice są bardzo soczyste, smaczne i ładne. Jak dla mnie za mało słone, dam następnym razem co najmniej 20g/kg no i widzę, że niepotrzebnie kupiłem cyrkulator ProfiCooka PC-SV 1126.

W piekarniku trzymałem całą noc - przecież temperatury nie trzeba pilnować.

Witaj

Papcio zrobiłeś doświadczenie również i dla mnie . Dorobiłem się też nowej kuchenki z piekarnikiem elektrycznym . Będę i ja doświadczenia też mógł  robić .

Pozdrawiam :D :D

Sprawdzałem temperaturę też za pomocą termometru do piekarników, taki tarczowy do 300*C. Piekłem chleb i ustawiłem 220*C, oba termometry pokazywały podobną temperaturę - piekarnik 220 a tarczowy 218*C i stabilną w czasie. To wielka zaleta, nie trzeba kontrolować temperatury. 

Papcio, również używam piekarnika w podobnym co Ty, celu.

Jednak mam obawy co do strony energetycznej przedsięwzięcia :D 

Aby poprawić przewodnictwo cieplne wkładam do piekarnika rynienkę z wodą.

W moim piekarniku jest sonda termiczna sterująca funkcją wyłączania ogrzewania po osiągnieciu wewnątrz mięsa zadanej temperatury.

Myślę, że Twój piekarnik rónież to ma.

Oczywiście sonda wymaga przepustu w folii.

Tak, termosonda wyłącza piekarnik jak osiągnie zadaną temperaturę, a temperaturę piekarnika można ustawić od 40 do 250*C no i są programy parowe, para 25/75, 50/50 i 100% w tych stu to można gotować.

Fakt, czy to ekonomiczne? ale jak ktoś ma tylko prąd to fajne wyjście - urządzenie zastępuje kilka urządzeń. Pobawię się jeszcze jak będę na chodzie to pomierzę pobór prądu podczas jakiegoś pieczenia czy parzenia. Jak tylko dostanę się do gniazdka.

post-39697-0-93574100-1508317544_thumb.jpg

Moja nowa zabawka.

Cyrkulator ProfiCook PC-SV 1126

Garnek za mały i za niski, ale w nim jest od 10 godzin golonko a w drugim woreczku kapusta kiszona, na obiad gotuję, sam jestem ciekaw co wyjdzie. Pomysł golonki jest od Tusiaczka i według jego doświadczeń ustawiłem ustroistwo.

Postanowiłem: SOPOCKA bo moi nie lubią ciągutek. Całość czyli dwie sztuki włożyłem do piekarnika, ustawiłem na 60*C oraz postanowiłem sprawdzać temperaturę dodatkowym termometrem.

Przy tak długim czasie wskazane jest dać temperaturę niższą, a efekt będzie taki sam, jak przy krótkim parzeniu w wyższej temperaturze. Powinien być również mniejszy wyciek, czyli większa soczystość.

Edited by ZLeP

Teraz wiem, że może być dużo krótszy czas, ale sprawdzić trzeba. Zrobię jeszcze na termometr i wtedy będę wiedział dokładnie.

Piekarnika jeszcze też nie "obcykałem" :) Najważniejsze, że mam wybór: Woda w garnku, piekarnik lub cyrkulator. Jak na dzień dzisiejszy to cyrkulator ma u mnie przewagę.

Poczytaj o sous vide. Ta metoda polega na obróbce mięsa w niższej temperaturze, ale dłuższy czas.

Mnie zaciekawiła, bo parzę wędliny zapakowane w woreczek tą metodą. Wrzucam do gara z termostatem na całą noc i rano są gotowe. Nie pilnuję.

Jednak standardowe temperatury parzenia są za wysokie dla tak długiego czasu. Są niepotrzebne wycieki, a mięso traci na soczystości.

• 1 year later...

Przywracam temat piekarnika ,bo w zwiazku z remontem kuchni przestawiam się na indukcje i osobno piekarnik .Babka ,która ma mi robić meble proponuje cały sprzęt electroluxa [ma pewnie z nimi układ]

Jaki Wy proponujecie model piekarnika ,czy też płyty indukcyjnej?

Miałem też taki dylemat

Piekarnik mam z elektroluksa  ale płytę mam gazową Solgaz. Pole elektromagnetyczne nie jest bez wpływu na zdrowie tak samo jak i

w mikrofalówce.

Ale bez paranoi, Ja mam piekarnik z możliwością pary! to jest u mnie podstawowa funkcja!

Jest jak dla nas bardzo dobry w użytkowaniu. Ja nawet "parzę" w nim. Mogę ustawić np. 80stopni a sondę na 65stopni i po uzyskaniu w szynkowarce 65 to się wyłącza. Można ustawić dowolną tem. 40-250C i dowolny czas oraz ustawić czas kiedy ma się włączyć i wyłączyć. Jak na piekarnik do zabudowy to ma największą komorę piekarniczą.

Ja mam do tej pory kuchenkę gazową ,ale wszyscy doradzają zmianę na indukcje.O płycie z solgazu czytałam różne opinie -od najlepszych po najgorsze...Większy dylemat mam właśnie z piekarnikiem,bo niby mam urzadzenie do gotowania na parze ,wolnowar,czy cyrkulator do sous-vide.Z piekarników electroluxa są 3 serie -od mniej do bardziej zaawansowanych rozwiązań.Sama nie wiem na co bardziej zwrócić uwagę-czy na obecność termosondy , czy na dobre czyszczenie [pyroliza], czy na te funkcje pary ,które tez są rózne...

Pole elektromagnetyczne nie jest bez wpływu na zdrowie tak samo jak i w mikrofalówce.

Kuchnie mikrofalowe pracują w zakresie wysokich częstotliwości, moja 26-letnia (Samsung) wytwarza 2,5GHz fale, najczęściej są ok. 3 GHz.. (trzy tysiące milionów Hz)

Pole o takiej częstotliwości nagrzewa jedynie materiały, charakteryzujące się tzw. stratnością dielektryczną (Wysoki parametr tzw. tg.∂ (delta)

Poszczególne struktury naszego ciała mają trochę inny ten parametr niemniej najbardziej nagrzewają się struktury nerwowe.

Materiały o niskim tg∂ służą jako izolatory w obwodach w.cz. Jednym z najlepszych jest porcelana, dlatego naczynia porcelanowe nie nagrzewają się w kuchniach mikrofalowych, służą też jako izolatory w obwodach lampowych nadajników radiowo-telewizyjnych. (wysokiej mocy).

Trzeba dodać, że mikrofale odbijają się od metali.

.

Płyta indukcyjna wytwarza pole magnetyczne o częstotliwości ok. 30 kHZ.(trzydzieści tysięcy Hz) W przemyśle stosuje się urządzenia grzewcze (a w zasadzie spawalnicze) o częstotliwościach ok. 10 Kz). Pole tego typu, o takiej częstotliwości, wytwarza prądy wirowe w metalach ferromagnetycznych, znajdujących sie w obszarze jego oddziaływania. Dlatego do kuchni indukcyjnych potrzebne są specjalne garnki o dnie zbudowanym z ferromagnetyku. Garnek postawiony na płycie zaczyna się nagrzewać, ponieważ w jego dnie zaczynają płynąć prądy wirowe, wzbudzone tym polem.

A co z naszym organizmem? Czy reaguje na to pole?

Patrząc na organizm jako na strukturę przewodzącą widać wyraźnie, że niektóre jego struktury mają charakter przewodników, niektóre izolatorów a większość półprzewodników. Wniosek stąd prosty;  nasz organizm zareaguje negatywnie zarówno na pola w.cz. jak i pola magnetyczne  średnich częstotliwości.

Wracając do głównego tematu; płyty indukcyjne są wygodne (niemniej wymagają specjalnych garnków i nie podgrzeją nam talerzy) i energooszczędne, znam je z domów moich dzieci - mając moje doświadczenie z urządzeniami przemysłowymi nigdy bym ich nie zainstalowała w mojej kuchni.