Jump to content

Piekarnik i szynkowarka


Papcio

Recommended Posts

Witam

Kilka lat używałem małego piekarnika parowego. Wystarczał, ale po pewnym czasie stał się za mały, tym bardziej, że słupek w kuchni jest przeznaczony do "normalnego" piekarnika. Po sprawdzeniu jakie można kupić piekarniki parowe, po przeczytaniu jakie mają właściwości wybór padł na piekarnik parowy Electrolux  EOB8757AOX. Piekarnik ma możliwość pracy z termosondą, Można ustawić temperaturę sondy, temperaturę piekarnika, włączyć go i czekać aż sonda pokaże tyle ile nastawiliśmy i wyłączy się.  Czyli idealnie dla szynkowarki.

Kupiłem szynki i postanowiłem wypróbować nabytek. Jeden kawałek szynki taki 1kg dałem  w całości do praski a resztę 2kg zrobiłem mielonkę.

Ustawiłem 68ᵒC na termosondę i 80ᵒC temperaturę piekarnika. no i efekt taki:

 

post-39697-0-37713800-1503773230_thumb.jpg

 

post-39697-0-20180900-1503773266_thumb.jpg

 

post-39697-0-95540000-1503773286_thumb.jpg

Mieszanie mielonki. Mielonka według Marka z Bielska tzw. petarda. :)

 

post-39697-0-72384100-1503773380_thumb.jpg

 

Wsad w mojej szynkowarce

 

post-39697-0-38530100-1503773447_thumb.jpg

 

post-39697-0-17459000-1503773499_thumb.jpg

 

post-39697-0-89867100-1503773540_thumb.jpg

 

post-39697-0-41889100-1503773652_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Pierwszą szynkę to pilnowałem, sprawdzałem temperatury, a drugą to ustawiłem co trzeba i poszedłem do swoich zajęć. Piekarnik podaje po jakimś czasie (pewno przelicza co się da :) ) przypuszczalny czas zakończenia programu.Jak na razie spisuje się tak jak powinien HI :)

W instrukcji jest program do pieczenia chleba, sam ustawia 220st. a po jakimś czasie obniża temperaturę do 180st. Piekłem chleb i też jestem zadowolony.

Ma też program QUICHE LORRAINE co to jest? pomyślałem. Wujek G. mi powiedział co to jest, wyczytałem, ze ciasto podpiec w foremce i jako obciążenia przy podpiekaniu użyć fasoli. Ja jednak użyłem kulek szklanych. Nawet dowiedziałem się, że te kulki są do szlojdra  czyli procy :) :

post-39697-0-51586700-1503778186_thumb.jpg

 

post-39697-0-23903500-1503778211_thumb.jpg

 

W tym piekarniku można gotować na parze i sous vide

Wybaczcie, że piszę o tym piekarniku trochę za dużo, oby mu scalaki nie ugotowały się :laugh:

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Czy każdy piekarnik nadaje się do parzenia?

 

Właśnie w piekarniku siedzi mielonka z łopatki w mandolince i worku moletowanym zgrzanym.Do mandolinki dolałem wody wsadziłem w tą wodę sondę d termometru. przy nastawie 105C po ok godzinie woda ma temp 71C, A ja mam nerwa nr 5 ;-)

Link to comment
Share on other sites

Każdy nadaje się tak średnio ;) , bo powietrze jest słabym przewodnikiem ciepła, a w dodatku ma małą pojemność cieplną. Stąd długi czas nagrzewania wsadu.

 

Ja przy moich zeszłorocznym przerobie powideł i kechupów wypracowałem metodę: najpierw 150C i "już" po godzinie powidło zaczynało bulgotać, a potem zmniejszałem do 120C.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

 Ostatnio dalej bawiłem się z piekarnikiem. By nie było tak dobrze to po narzekam na piekarnik. Otóż wszystko byłoby dobrze gdyby nie instrukcja. Instrukcja nie zgadza się z tym co wyświetla piekarnik. Opcje są inne niż podaje instrukcja. Pisałem i rozmawiałem z przedstawicielami Elektroluxu, skutek taki, że zacząłem sprawdzać WSZYSTKIE OPCJE I POPRAWIAĆ  instrukcję - tak dla siebie. W instrukcji jest 17 opcji a u mnie tylko 15 i na dodatek w inne kolejności. Jednym słowem piekarnik dobry a instrukcja do bani i nawet nie chcą poprawić lub nawet sprawdzić co i jak - firma mi podpadła :)

 

A więc dalsze sprawdzanie możliwości. Zapakowałem próżniowo w woreczek schaby z dodatkiem peklosoli - 18g/kg. W lodówce trzymałem prawie dwa tygodnie - tak wyszło. No i przedwczoraj postanowiłem przerobić te schaby na polędwicę. Zastanawiałem się na jaką? sopocka czy łososiowa?

Postanowiłem:  SOPOCKA  bo moi nie lubią ciągutek.

Całość czyli dwie sztuki włożyłem do piekarnika, ustawiłem na 60*C oraz postanowiłem sprawdzać temperaturę dodatkowym termometrem.

 

post-39697-0-13018200-1507913486_thumb.jpg

post-39697-0-55553300-1507913467_thumb.jpg

 

post-39697-0-93024300-1507913511_thumb.jpg

post-39697-0-38130700-1507913540_thumb.jpg

 

W piekarniku trzymałem całą noc - przecież temperatury nie trzeba pilnować. Piekarnik trzyma bardzo dokładnie temperaturę, 

Polędwice są bardzo soczyste, smaczne i ładne. Jak dla mnie za mało słone, dam następnym razem co najmniej 20g/kg no i widzę, że niepotrzebnie kupiłem cyrkulator ProfiCooka PC-SV 1126.

Link to comment
Share on other sites

 

 

W piekarniku trzymałem całą noc - przecież temperatury nie trzeba pilnować.

 

Witaj

 

Papcio zrobiłeś doświadczenie również i dla mnie . Dorobiłem się też nowej kuchenki z piekarnikiem elektrycznym . Będę i ja doświadczenia też mógł  robić .

 

 

Pozdrawiam :D :D

Link to comment
Share on other sites

Sprawdzałem temperaturę też za pomocą termometru do piekarników, taki tarczowy do 300*C. Piekłem chleb i ustawiłem 220*C, oba termometry pokazywały podobną temperaturę - piekarnik 220 a tarczowy 218*C i stabilną w czasie. To wielka zaleta, nie trzeba kontrolować temperatury. 

Link to comment
Share on other sites

Papcio, również używam piekarnika w podobnym co Ty, celu.

Jednak mam obawy co do strony energetycznej przedsięwzięcia :D 

Aby poprawić przewodnictwo cieplne wkładam do piekarnika rynienkę z wodą.

W moim piekarniku jest sonda termiczna sterująca funkcją wyłączania ogrzewania po osiągnieciu wewnątrz mięsa zadanej temperatury.

Myślę, że Twój piekarnik rónież to ma.

Oczywiście sonda wymaga przepustu w folii.

Link to comment
Share on other sites

Tak, termosonda wyłącza piekarnik jak osiągnie zadaną temperaturę, a temperaturę piekarnika można ustawić od 40 do 250*C no i są programy parowe, para 25/75, 50/50 i 100% w tych stu to można gotować.

Fakt, czy to ekonomiczne? ale jak ktoś ma tylko prąd to fajne wyjście - urządzenie zastępuje kilka urządzeń. Pobawię się jeszcze jak będę na chodzie to pomierzę pobór prądu podczas jakiegoś pieczenia czy parzenia. Jak tylko dostanę się do gniazdka.

Link to comment
Share on other sites

post-39697-0-93574100-1508317544_thumb.jpg

 

Moja nowa zabawka.

Cyrkulator ProfiCook PC-SV 1126

Garnek za mały i za niski, ale w nim jest od 10 godzin golonko a w drugim woreczku kapusta kiszona, na obiad gotuję, sam jestem ciekaw co wyjdzie. Pomysł golonki jest od Tusiaczka i według jego doświadczeń ustawiłem ustroistwo.

Link to comment
Share on other sites

Postanowiłem: SOPOCKA bo moi nie lubią ciągutek. Całość czyli dwie sztuki włożyłem do piekarnika, ustawiłem na 60*C oraz postanowiłem sprawdzać temperaturę dodatkowym termometrem.

Przy tak długim czasie wskazane jest dać temperaturę niższą, a efekt będzie taki sam, jak przy krótkim parzeniu w wyższej temperaturze. Powinien być również mniejszy wyciek, czyli większa soczystość.

Edited by ZLeP
Link to comment
Share on other sites

Teraz wiem, że może być dużo krótszy czas, ale sprawdzić trzeba. Zrobię jeszcze na termometr i wtedy będę wiedział dokładnie.

Piekarnika jeszcze też nie "obcykałem" :) Najważniejsze, że mam wybór: Woda w garnku, piekarnik lub cyrkulator. Jak na dzień dzisiejszy to cyrkulator ma u mnie przewagę.

Link to comment
Share on other sites

Poczytaj o sous vide. Ta metoda polega na obróbce mięsa w niższej temperaturze, ale dłuższy czas.

Mnie zaciekawiła, bo parzę wędliny zapakowane w woreczek tą metodą. Wrzucam do gara z termostatem na całą noc i rano są gotowe. Nie pilnuję.

Jednak standardowe temperatury parzenia są za wysokie dla tak długiego czasu. Są niepotrzebne wycieki, a mięso traci na soczystości.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Przywracam temat piekarnika ,bo w zwiazku z remontem kuchni przestawiam się na indukcje i osobno piekarnik .Babka ,która ma mi robić meble proponuje cały sprzęt electroluxa [ma pewnie z nimi układ]

Jaki Wy proponujecie model piekarnika ,czy też płyty indukcyjnej?

Link to comment
Share on other sites

Miałem też taki dylemat

Piekarnik mam z elektroluksa  ale płytę mam gazową Solgaz. Pole elektromagnetyczne nie jest bez wpływu na zdrowie tak samo jak i

w mikrofalówce.

Ale bez paranoi, Ja mam piekarnik z możliwością pary! to jest u mnie podstawowa funkcja!

Jest jak dla nas bardzo dobry w użytkowaniu. Ja nawet "parzę" w nim. Mogę ustawić np. 80stopni a sondę na 65stopni i po uzyskaniu w szynkowarce 65 to się wyłącza. Można ustawić dowolną tem. 40-250C i dowolny czas oraz ustawić czas kiedy ma się włączyć i wyłączyć. Jak na piekarnik do zabudowy to ma największą komorę piekarniczą.

Link to comment
Share on other sites

Ja mam do tej pory kuchenkę gazową ,ale wszyscy doradzają zmianę na indukcje.O płycie z solgazu czytałam różne opinie -od najlepszych po najgorsze...Większy dylemat mam właśnie z piekarnikiem,bo niby mam urzadzenie do gotowania na parze ,wolnowar,czy cyrkulator do sous-vide.Z piekarników electroluxa są 3 serie -od mniej do bardziej zaawansowanych rozwiązań.Sama nie wiem na co bardziej zwrócić uwagę-czy na obecność termosondy , czy na dobre czyszczenie [pyroliza], czy na te funkcje pary ,które tez są rózne...

Link to comment
Share on other sites

Pole elektromagnetyczne nie jest bez wpływu na zdrowie tak samo jak i w mikrofalówce.

 

Kuchnie mikrofalowe pracują w zakresie wysokich częstotliwości, moja 26-letnia (Samsung) wytwarza 2,5GHz fale, najczęściej są ok. 3 GHz.. (trzy tysiące milionów Hz)

Pole o takiej częstotliwości nagrzewa jedynie materiały, charakteryzujące się tzw. stratnością dielektryczną (Wysoki parametr tzw. tg.∂ (delta)

Poszczególne struktury naszego ciała mają trochę inny ten parametr niemniej najbardziej nagrzewają się struktury nerwowe.

Materiały o niskim tg∂ służą jako izolatory w obwodach w.cz. Jednym z najlepszych jest porcelana, dlatego naczynia porcelanowe nie nagrzewają się w kuchniach mikrofalowych, służą też jako izolatory w obwodach lampowych nadajników radiowo-telewizyjnych. (wysokiej mocy).

Trzeba dodać, że mikrofale odbijają się od metali.

.

Płyta indukcyjna wytwarza pole magnetyczne o częstotliwości ok. 30 kHZ.(trzydzieści tysięcy Hz) W przemyśle stosuje się urządzenia grzewcze (a w zasadzie spawalnicze) o częstotliwościach ok. 10 Kz). Pole tego typu, o takiej częstotliwości, wytwarza prądy wirowe w metalach ferromagnetycznych, znajdujących sie w obszarze jego oddziaływania. Dlatego do kuchni indukcyjnych potrzebne są specjalne garnki o dnie zbudowanym z ferromagnetyku. Garnek postawiony na płycie zaczyna się nagrzewać, ponieważ w jego dnie zaczynają płynąć prądy wirowe, wzbudzone tym polem.

A co z naszym organizmem? Czy reaguje na to pole?

Patrząc na organizm jako na strukturę przewodzącą widać wyraźnie, że niektóre jego struktury mają charakter przewodników, niektóre izolatorów a większość półprzewodników. Wniosek stąd prosty;  nasz organizm zareaguje negatywnie zarówno na pola w.cz. jak i pola magnetyczne  średnich częstotliwości.

Wracając do głównego tematu; płyty indukcyjne są wygodne (niemniej wymagają specjalnych garnków i nie podgrzeją nam talerzy) i energooszczędne, znam je z domów moich dzieci - mając moje doświadczenie z urządzeniami przemysłowymi nigdy bym ich nie zainstalowała w mojej kuchni.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...