monikam Posted March 18, 2008 Report Share Posted March 18, 2008 czy zna ktoś fajny przepis na szynkę peklowaną gotowaną? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted March 18, 2008 Report Share Posted March 18, 2008 witam zapekluj szynkę i sparz tak jakbyś robiła normalną wędzoną pomiń tylko wędzenie Pozdrawiam Jasiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted March 18, 2008 Report Share Posted March 18, 2008 Byłbym nawet za tym, by sparzyć ją w 1-2% roztworze soli wędzonkowej od mira. Połączyć zabieg parzenia szynki, (czasy, temperatury) z zabiegiem gotowania golonki - mam tutaj na myśli możliwość dodania przypraw i warzyw do parzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted March 18, 2008 Report Share Posted March 18, 2008 nie pisałem o przyprawach typu liscie ziele czy warzywa bo taka parzona ma taki fajny mięsny smak ( ja taki lubię ) ale oczywiście jak najbardziej można dodać :lol: :lol: a fajnie jest jak jest trochę tłuszczyku na niej Pychotka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 19, 2008 Report Share Posted March 19, 2008 Witam monikam Wczoraj wieczorem miałem problemy z kom i nie pisałem . Zanim wybudowałem wędzarnię gotowałem tylko peklowane szynki . Peklowałem troszkę w przyprawach typu liść laurowy , ziele angielskie , trochę pieprzu ziarnistego i owocu jałowca . Gotowałem w warzywach , soli wędzarniczej nie znałem . Bardzo mi smakowały . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
monikam Posted March 19, 2008 Author Report Share Posted March 19, 2008 szynka super!!! dodałam ziele angielskie, pieprz ziarnisty,liście laurowe i warzywka. Gotowałam ok 2-3 h. Sznka jest pyszna :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted March 19, 2008 Report Share Posted March 19, 2008 2-3 godziny gotowania?duża razpiętość czasowa ,jak duża była szynka? i czy wyszła nie za sucha? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 19, 2008 Report Share Posted March 19, 2008 monikam. Smacznego :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
monikam Posted March 19, 2008 Author Report Share Posted March 19, 2008 szynka ważyła półtora kilograma. Może jest troche sucha,ale jak dla mnie jest w sam raz, bo wolę taką od bardzo soczystej. Pierwszy raz sama gotowałam peklowaną szynkę. Wcześniej kupowałam gotową, ze sklepu. Jestem zadowolona z efektu :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted March 19, 2008 Report Share Posted March 19, 2008 monika, szlak przetarty teraz kolej na wędzoną :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 19, 2008 Report Share Posted March 19, 2008 Witam Gratuluję udanego parzenia szynki . Można jednak znaleźć smakosza powiedzmy trochę suchawej szynki . Większość na tym forum walczy o soczyste wędzonki . :smile: Serdecznie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paula Posted March 19, 2008 Report Share Posted March 19, 2008 WitamKiedyś nie chciało mi się wędzić jednej szynki, wpadłam na pomysł- sparzę!Ale w trakcie parzenia stwierdziłam, że nieodpowiada mi kolor mięsa.Zrobiłam troszkę inaczej.Parzyłam szynkę ok. 80% normalnego czasu (50min. na 1 kg), potem posmarowałam mięso(gorące) taką polewą:1 łyżka miodu1 łyżeczka papryki słodkiej1 łyżeczka olejupół lyżeczki sosu sojowego ciemnegododatek wody- tyle aby uzyskać konsystencję skodensowanego słodzonego mleka.Mięso do piekarnika, tmp 75-80st C.Czasu nie pamiętam, ale wydaje mi się że tyle ile brakowało do pełnego czasu parzenia.Kolor prawie jak po wędzeniu i bardzo przyjemny smak.Pozdrawiam wszystkich dzięki którym od ponad roku niejadamy sklepowych wędlin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Straszny Posted May 30, 2008 Report Share Posted May 30, 2008 Witajcie ! zrobiłem wczoraj taką szyneczkę peklowaną gotowaną: Szyneczka mała ok 1 kg, peklowałem na mokro 4 dni w lodówce ( zalewa 125g peklosoli na 1l wody) + nastrzyk 40 ml.Parzenie - 10 min w 100'C + 40 min w 80'C Wyszła bardzo soczysta ale za słona :devil: Gdzie jest błąd ? Czy nie nastrzykiwać tak małych szynek i peklować dłużej ?A może dałem "ciała" :blush: bo szyneczkę prosto z zalewy sparzyłem bez ociekania? Proszę o pomoc bo w takiej samej solance siedzi golonka do szynkowara ( oczywiście bez nastrzyku) i bedzie parzona w niedziele. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted May 30, 2008 Report Share Posted May 30, 2008 Szyneczka mała ok 1 kg, peklowałem na mokro 4 dni w lodówce ( zalewa 125g peklosoli na 1l wody) + nastrzyk 40 ml.1. Ilość solanki jaką należy przeznaczyć do peklowania 1 kg mięsa to : 40% w stosunku do ilości mięsa. Czyli w twoim przypadku powinieneś użyć 0,4l solanki. 2.Stężenie solanki uzależnione jest od czasu peklowania. Im dłużej tym mniejsze stężenie. 3. Zerknij http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm zobaczysz, że do u peklowania 1 kg mięsa przez 4dni powinieneś użyć 60-62 g peklosoli i nastrzyknąć od 90-120ml solanką. Jeśli przeanalizujesz wielkośc dodatku peklosoli do szynki, to znajdziesz odpowiedź: dlaczego szynka jest za słona. Koniecznie wymień solankę, a najlepiej zacznij moczyć golonkę w wodzie, gdyż jutro masz obróbkę termiczną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Straszny Posted May 30, 2008 Report Share Posted May 30, 2008 Dla sprostowania podam że użyłem do peklowania szyneczki 0,4 l solanki tak jak w tabeli a nastrzyk był minimalny czyli 40ml a nie jak podaje tabela 90-120ml.Golonka ok 1,5 kg pekluje się w takiej samej solance 125g na 1l (ilość solanki do peklowania to 0,6l) czyli tez podobnie jak w tabeli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted May 30, 2008 Report Share Posted May 30, 2008 Wyszła bardzo soczysta ale za słonaPróbowałeś ją na zaraz po parzeniu, czy później? Musisz wiedzieć, że użyłeś za dużo peklosoli, stąd słony smak. Wielkość peklosoli (125g) wystarcza na zapeklowanie 2 kg miesa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Straszny Posted May 30, 2008 Report Share Posted May 30, 2008 Chyba się nie rozumiemy.Zrobiłem solankę 125g na 1l wody. 0,4 litra tej solanki użyłem do zapeklowania szynki o wadze 1kg, a 0,6 litra pozostałej solanki użyłem do zapeklowania golonki o wadze ok 1,5 kg. wg tabeli jest to chyba w normie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted May 30, 2008 Report Share Posted May 30, 2008 Zrobiłem solankę 125g na 1l wody. 0,4 litra tej solanki użyłem do zapeklowania szynki o wadze 1kg, a 0,6 litra pozostałej solanki użyłem do zapeklowania golonki o wadze ok 1,5 kg. wg tabeli jest to chyba w normie.Wszystko jest w normie, tylko szynka za słona, stąd wniosek masz inną wartość progową dla smaku słonego. Musisz używać mniejsze ilości peklosoli lub długo moczyć przed obróbką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted May 30, 2008 Report Share Posted May 30, 2008 Są smaki i smaczki delikatne. Każdy robiący powinien wiedzieć jaki ma smak i co lubi, w tabelach są zawsze dawki uśrednione i są to dane orientacyjne inaczej mówiąc wyjściowe. Dla mnie i mojej rodziny dawka 1,25 -1,30kg na 10 l wody jest wręcz idealna przy zachowaniu zalecanych proporcji 0,40 l na 1kg mięsa , peklowanie 4 dni z ociekaniem po opłukaniu mięsa na wędzonki w wodzie po wyjęciu z solanki . Przy masowych produkcjach i peklowaniu mięs na wędzonki, przy rozbiorach na ciepło i lekkim przestudzeniu stosuje się najczęściej dawkę 1kg peklosoli na 10l wody, nastrzyk ile wejdzie peklowanie 3dni -ale nie stosuje się proporcji solanki do mięsa.,by mięso nie było ściśnięte w naczyniu a raczej pływało.Dlaczego tak,to jest pytanie .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papla Posted May 30, 2008 Report Share Posted May 30, 2008 1. aby nie wycisnąć nastrzyku który zwiększa masę2. bo się nie chce przekładać mieska ? zgaduję :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZCZEPAN Posted May 30, 2008 Report Share Posted May 30, 2008 WitamStężenia solanek są za duże na czas peklowania.Tym bardziej przy nastrzyku !!!!Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Straszny Posted May 31, 2008 Report Share Posted May 31, 2008 peklowanie 4 dni z ociekaniem po opłukaniu mięsa na wędzonki w wodzie po wyjęciu z solanki . no i chyba o to chodziło, ja szyneczki nie płukałem po wyjęciu z solanki i nie zostawiłem do ocieknięcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Posudziej Posted June 3, 2008 Report Share Posted June 3, 2008 nie rozumiem jednego dlaczego podaje się 0,4l solanki na 1kg mięsa. uważam że ilość solanki nie ma znaczenia tylko stężenie. bo czy ma to znaczenie gdy 1kg mięsa zaleje 0,4 litra czy np. czterema litrami ale o tym samym stężeniu . Często jest tak że 0,4l to za mało aby pokryć w całości peklowane mięso, zresztą zależy to też od naczynia w którym zamierzamy peklować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siara Posted June 3, 2008 Report Share Posted June 3, 2008 Jesli do przygotowani 0.4 L solanki zuzyjesz 58 gram peklosoli ( gorna wartosc wg tabeli ze strony glownej przy peklowaniu 5-cio dniowym ) to do litra 145 gram ( zeby bylo takie samo stezenie ). Idac dalej jesli bedzie to 4 L to mamy 580 gram soli.Teraz dla zobrazowania usuwamy wode i wkaladamy kilogram miesa do miski gdzie mamy 58 gram soli i kilogram miesa do drugiej gdzie jest 580 gram. Ktore bedzie bardzie slone?Co prawda w z dodatkiem wody uklad ( mieso - solanka ) zachowa sie inaczej ( bedzie dazyl do wyrownania ) ale chodzilo mi tylko o wizualizacje.Jesli 0.4 L to za malo by cale mieso zalac solanka, to stosuj sposob kolegow z forum ( chyba "Jasia" ) ukladaj razem z miesem w naczyniu torebki foliowe wypelnione woda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted June 3, 2008 Report Share Posted June 3, 2008 nie rozumiem jednego dlaczego podaje się 0,4l solanki na 1kg mięsa. uważam że ilość solanki nie ma znaczenia tylko stężenie. bo czy ma to znaczenie gdy 1kg mięsa zaleje 0,4 litra czy np. czterema litrami ale o tym samym stężeniu . Często jest tak że 0,4l to za mało aby pokryć w całości peklowane mięso, zresztą zależy to też od naczynia w którym zamierzamy peklować Też się kiedyś nad tym zastanawiałem i według mojego skromnego zdania doszedłem do wnosku że aby osiągnąć te same stężenia w 0,4l i np 2l to np. odparowniu wody w tym drugim przypadku zostanie 5 razy więcej soli i tak sobie wykombinowałem, że kg mięsa działa jak taki "odparowywacz" no nie aż tak drastycznie jakby nam cała woda odparowała ale myślę, że jednak z 2l solanki 1kg mięsa pochłonie więcej soli.Tak to sobie przetłumaczyłem i staram się trzymać rad bardziej doświadczonych kolegów odnośnie peklowania. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts