Jump to content

szynka peklowana gotowana

monikam

Recommended Posts

• Replies 90
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Byłbym nawet za tym, by sparzyć ją w 1-2% roztworze soli wędzonkowej od mira. Połączyć zabieg parzenia szynki, (czasy, temperatury) z zabiegiem gotowania golonki - mam tutaj na myśli możliwość dodania przypraw i warzyw do parzenia.

nie pisałem o przyprawach typu liscie ziele czy warzywa bo taka parzona ma taki fajny mięsny smak ( ja taki lubię ) ale oczywiście jak najbardziej można dodać :lol: :lol:

a fajnie jest jak jest trochę tłuszczyku na niej Pychotka

Witam monikam

Wczoraj wieczorem miałem problemy z kom i nie pisałem . Zanim wybudowałem wędzarnię gotowałem tylko peklowane szynki . Peklowałem troszkę w przyprawach typu liść laurowy , ziele angielskie , trochę pieprzu ziarnistego i owocu jałowca . Gotowałem w warzywach , soli wędzarniczej nie znałem . Bardzo mi smakowały .

Pozdrawiam

szynka ważyła półtora kilograma. Może jest troche sucha,ale jak dla mnie jest w sam raz, bo wolę taką od bardzo soczystej. Pierwszy raz sama gotowałam peklowaną szynkę. Wcześniej kupowałam gotową, ze sklepu. Jestem zadowolona z efektu :grin:

Witam

Kiedyś nie chciało mi się wędzić jednej szynki, wpadłam na pomysł- sparzę!

Ale w trakcie parzenia stwierdziłam, że nieodpowiada mi kolor mięsa.

Zrobiłam troszkę inaczej.

Parzyłam szynkę ok. 80% normalnego czasu (50min. na 1 kg), potem posmarowałam

mięso(gorące) taką polewą:

1 łyżka miodu

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka oleju

pół lyżeczki sosu sojowego ciemnego

dodatek wody- tyle aby uzyskać konsystencję skodensowanego słodzonego mleka.

Mięso do piekarnika, tmp 75-80st C.

Czasu nie pamiętam, ale wydaje mi się że tyle ile brakowało do pełnego czasu parzenia.

Kolor prawie jak po wędzeniu i bardzo przyjemny smak.

Pozdrawiam wszystkich dzięki którym od ponad roku niejadamy sklepowych wędlin.

• 2 months later...

Witajcie !

zrobiłem wczoraj taką szyneczkę peklowaną gotowaną:

Szyneczka mała ok 1 kg, peklowałem na mokro 4 dni w lodówce ( zalewa 125g peklosoli na 1l wody) + nastrzyk 40 ml.

Parzenie - 10 min w 100'C + 40 min w 80'C

Wyszła bardzo soczysta ale za słona :devil:

Gdzie jest błąd ? Czy nie nastrzykiwać tak małych szynek i peklować dłużej ?

A może dałem "ciała" :blush: bo szyneczkę prosto z zalewy sparzyłem bez ociekania?

Proszę o pomoc bo w takiej samej solance siedzi golonka do szynkowara ( oczywiście bez nastrzyku) i bedzie parzona w niedziele.

Szyneczka mała ok 1 kg, peklowałem na mokro 4 dni w lodówce ( zalewa 125g peklosoli na 1l wody) + nastrzyk 40 ml.

1. Ilość solanki jaką należy przeznaczyć do peklowania 1 kg mięsa to : 40% w stosunku do ilości mięsa. Czyli w twoim przypadku powinieneś użyć 0,4l solanki.

2.Stężenie solanki uzależnione jest od czasu peklowania. Im dłużej tym mniejsze stężenie.

3. Zerknij http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm zobaczysz, że do u peklowania 1 kg mięsa przez 4dni powinieneś użyć 60-62 g peklosoli i nastrzyknąć od 90-120ml solanką.

Jeśli przeanalizujesz wielkośc dodatku peklosoli do szynki, to znajdziesz odpowiedź: dlaczego szynka jest za słona.

Koniecznie wymień solankę, a najlepiej zacznij moczyć golonkę w wodzie, gdyż jutro masz obróbkę termiczną.

Dla sprostowania podam że użyłem do peklowania szyneczki 0,4 l solanki tak jak w tabeli a nastrzyk był minimalny czyli 40ml a nie jak podaje tabela 90-120ml.

Golonka ok 1,5 kg pekluje się w takiej samej solance 125g na 1l (ilość solanki do peklowania to 0,6l) czyli tez podobnie jak w tabeli.

Wyszła bardzo soczysta ale za słona

Próbowałeś ją na zaraz po parzeniu, czy później?

Musisz wiedzieć, że użyłeś za dużo peklosoli, stąd słony smak. Wielkość peklosoli (125g) wystarcza na zapeklowanie 2 kg miesa.

Chyba się nie rozumiemy.

Zrobiłem solankę 125g na 1l wody. 0,4 litra tej solanki użyłem do zapeklowania szynki o wadze 1kg, a 0,6 litra pozostałej solanki użyłem do zapeklowania golonki o wadze ok 1,5 kg. wg tabeli jest to chyba w normie.

Zrobiłem solankę 125g na 1l wody. 0,4 litra tej solanki użyłem do zapeklowania szynki o wadze 1kg, a 0,6 litra pozostałej solanki użyłem do zapeklowania golonki o wadze ok 1,5 kg. wg tabeli jest to chyba w normie.

Wszystko jest w normie, tylko szynka za słona, stąd wniosek masz inną wartość progową dla smaku słonego. Musisz używać mniejsze ilości peklosoli lub długo moczyć przed obróbką.

Są smaki i smaczki delikatne. Każdy robiący powinien wiedzieć jaki ma smak i co lubi, w tabelach są zawsze dawki uśrednione i są to dane orientacyjne inaczej mówiąc wyjściowe. Dla mnie i mojej rodziny dawka 1,25 -1,30kg na 10 l wody jest wręcz idealna przy zachowaniu zalecanych proporcji 0,40 l na 1kg mięsa , peklowanie 4 dni z ociekaniem po opłukaniu mięsa na wędzonki w wodzie po wyjęciu z solanki . Przy masowych produkcjach i peklowaniu mięs na wędzonki, przy rozbiorach na ciepło i lekkim przestudzeniu stosuje się najczęściej dawkę 1kg peklosoli na 10l wody, nastrzyk ile wejdzie peklowanie 3dni -ale nie stosuje się proporcji solanki do mięsa.,by mięso nie było ściśnięte w naczyniu a raczej pływało.Dlaczego tak,to jest pytanie .Pozdrawiam

nie rozumiem jednego dlaczego podaje się 0,4l solanki na 1kg mięsa. uważam że ilość solanki nie ma znaczenia tylko stężenie. bo czy ma to znaczenie gdy 1kg mięsa zaleje 0,4 litra czy np. czterema litrami ale o tym samym stężeniu . Często jest tak że 0,4l to za mało aby pokryć w całości peklowane mięso, zresztą zależy to też od naczynia w którym zamierzamy peklować

Jesli do przygotowani 0.4 L solanki zuzyjesz 58 gram peklosoli ( gorna wartosc wg tabeli ze strony glownej przy peklowaniu 5-cio dniowym ) to do litra 145 gram ( zeby bylo takie samo stezenie ). Idac dalej jesli bedzie to 4 L to mamy 580 gram soli.

Teraz dla zobrazowania usuwamy wode i wkaladamy kilogram miesa do miski gdzie mamy 58 gram soli i kilogram miesa do drugiej gdzie jest 580 gram. Ktore bedzie bardzie slone?Co prawda w z dodatkiem wody uklad ( mieso - solanka ) zachowa sie inaczej ( bedzie dazyl do wyrownania ) ale chodzilo mi tylko o wizualizacje.

Jesli 0.4 L to za malo by cale mieso zalac solanka, to stosuj sposob kolegow z forum ( chyba "Jasia" ) ukladaj razem z miesem w naczyniu torebki foliowe wypelnione woda.

nie rozumiem jednego dlaczego podaje się 0,4l solanki na 1kg mięsa. uważam że ilość solanki nie ma znaczenia tylko stężenie. bo czy ma to znaczenie gdy 1kg mięsa zaleje 0,4 litra czy np. czterema litrami ale o tym samym stężeniu . Często jest tak że 0,4l to za mało aby pokryć w całości peklowane mięso, zresztą zależy to też od naczynia w którym zamierzamy peklować

Też się kiedyś nad tym zastanawiałem i według mojego skromnego zdania doszedłem do wnosku że aby osiągnąć te same stężenia w 0,4l i np 2l to np. odparowniu wody w tym drugim przypadku zostanie 5 razy więcej soli i tak sobie wykombinowałem, że kg mięsa działa jak taki "odparowywacz" no nie aż tak drastycznie jakby nam cała woda odparowała ale myślę, że jednak z 2l solanki 1kg mięsa pochłonie więcej soli.Tak to sobie przetłumaczyłem i staram się trzymać rad bardziej doświadczonych kolegów odnośnie peklowania.

Pozdrawiam.