Kazik55 Posted August 30, 2017 Report Share Posted August 30, 2017 25 sierpnia beczce mam ok. 18 kg przemrożonego derenia , 1 kg cukru 1.5l spirytusu i 3,5 l wody.28 sierpnia w słoju ok. 4 kg derenia przemrożonego 1,6 l spirytusu , 3,5 l wody.1 września do obydwu pojemników dodałem proporcjonalnie 2,5 l 50% spirytusu.Łącznie mam: ok. 22 kg przemrożonego derenia,1 kg cukru, (1,5 l+1,65l+1,25 l = 4,4 l) spirytusu,8,25 l wody.W dniu 9 września 2016 całość przelałem do garnka 70 l i dodałem 1 l wody.W dniu 15 września dodałem 2l spirytusu.Na dzień 15 września mamy 8,25 l wody, 6,4 l spirytusu i 1 kg. cukru i ok. 22 kg przemrożonego derenia. 07 czerwca 2017 r.Odcedziłem dereń od nalewki otrzymałem 21 l nalewki Wycisnołem dereń i otrzymałem 8 l nalewki oraz 18,2 kg wytłoczyn Na dziś mam 29 l nalewki w tym 8,25 l wody, 6,4 l spirytusu i 1 kg. cukru i reszta to sok z derenia. Co daje ok. 20 % nalewkę.25 czerwca dodałem 7 l spirytusu 2 l wody i 2 kg cukru co daje łącznie ok.40 l nalewki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted August 30, 2017 Report Share Posted August 30, 2017 Sory mi bardzo verry, ale Twój post jakiś taki enigmatyczny. Rozwiń może trochę. Też robię z derenia i chętnie porównam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted August 30, 2017 Report Share Posted August 30, 2017 Dereniówka Kazika ....hmmmm ... poezja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 30, 2017 Report Share Posted August 30, 2017 Twój post jakiś taki enigmatyczny. Rozwiń może trochę. Też robię z derenia i chętnie porównam.rozumiem to tak - słabym alkoholem 30 kilka % wysysamy maximum z derenia ( cukier jedynie do stabilizacji extrakcji ) - i taka metodą wyssiesz maximum aromatu i "sosu " bardzo dobra metoda - dla cierpliwych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted August 31, 2017 Report Share Posted August 31, 2017 Dereniówka Kazia poezja smaku, próbowałem w Napoleonowie, Kaziu nie mógł brać udziału w konkursie, bo był w Jury, przypuszczam, że zajęła by nagrodzone miejsce. Pozdrowienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted August 31, 2017 Report Share Posted August 31, 2017 Dereniówka Kazika ....hmmmm ... poezja. Tak tak Halinko to jest takze nasz smak....samo zdrowie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 31, 2017 Report Share Posted August 31, 2017 (edited) 10 kg Edited August 31, 2017 by Muski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted August 31, 2017 Report Share Posted August 31, 2017 (edited) 10 kg i co dalej ? na kompost ,na sprzedaż ?? czy chciałeś się pochwalić ? że masz :laugh: Edited August 31, 2017 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 31, 2017 Report Share Posted August 31, 2017 (edited) na kompostno tak zaleję go % co by za szybko nie skompostował (zakupiony 15zl/kg) Edited August 31, 2017 by Muski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 31, 2017 Report Share Posted August 31, 2017 10 kg A co się robi z pestkami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted August 31, 2017 Report Share Posted August 31, 2017 No tak pestki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kazik55 Posted September 1, 2017 Author Report Share Posted September 1, 2017 (edited) Z pestkami nic się nie robi, tyko po ok. roku wyrzuca się razem z resztką owców po odciśnięciu.Zalanie alkoholem o niskim stężeniu ma ograniczać do mim. wydzielanie się kwasu pruskiego a w zamian mamy pozyskiwać trochę witamin z grupy B. Tak przynajmniej pisze dr Grzegorz Russak. Edited September 2, 2017 by Kazik55 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted September 1, 2017 Report Share Posted September 1, 2017 (edited) Zalanie alkoholem o niskim stężeniu ma ograniczać do mim. wydzielanie się kwasu pruskiego a w zamian mamy pozyskiwać trochę witamin z grupy B.I to jest solidne wytłumaczenie zasadności stosowanej technologii Edited September 4, 2017 by EAnna kor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wosiu Posted September 4, 2017 Report Share Posted September 4, 2017 Kazik jednego kusztyczka dla Wosia oczywiście jak nalewka dojrzeje A tak serio to roboty przy tym jest no ale co ma robić emeryt ....tylko nalewki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.