Jump to content

Nalewka z derenia 2016


Kazik55

Recommended Posts

25 sierpnia   beczce mam ok. 18 kg przemrożonego derenia , 1 kg cukru 1.5l spirytusu i 3,5 l wody.

28 sierpnia w słoju ok. 4 kg derenia przemrożonego 1,6 l spirytusu , 3,5 l wody.

1 września do obydwu pojemników dodałem proporcjonalnie 2,5 l 50% spirytusu.

Łącznie mam:

 ok. 22 kg przemrożonego derenia,

1 kg cukru,

 (1,5 l+1,65l+1,25 l = 4,4 l) spirytusu,

8,25 l wody.

W dniu 9 września 2016 całość przelałem do garnka 70 l i dodałem 1 l wody.

W dniu 15 września dodałem 2l spirytusu.

Na dzień  15 września mamy   8,25 l wody, 6,4 l spirytusu i 1 kg. cukru i ok. 22 kg przemrożonego derenia.

 

07 czerwca 2017 r.

  1. Odcedziłem dereń od nalewki otrzymałem 21 l nalewki
  2. Wycisnołem  dereń i otrzymałem  8 l nalewki oraz 18,2 kg wytłoczyn
  3. Na dziś mam 29 l nalewki w tym  8,25 l wody, 6,4 l spirytusu i 1 kg. cukru i reszta to sok z derenia. Co daje ok. 20 % nalewkę.

25 czerwca dodałem 7 l spirytusu 2 l wody i 2 kg cukru co daje łącznie  ok.40 l nalewki.

Link to comment
Share on other sites

Twój post jakiś taki enigmatyczny. Rozwiń może trochę. Też robię z derenia i chętnie porównam.

rozumiem to tak - słabym alkoholem 30 kilka % wysysamy maximum z derenia ( cukier jedynie do stabilizacji extrakcji ) - i taka metodą wyssiesz maximum aromatu i "sosu " bardzo dobra metoda - dla cierpliwych :)
Link to comment
Share on other sites

Z pestkami nic się nie robi, tyko po ok. roku wyrzuca się razem z resztką owców po odciśnięciu.Zalanie alkoholem o niskim stężeniu ma ograniczać do mim. wydzielanie się kwasu pruskiego a w zamian mamy pozyskiwać trochę witamin z grupy B. Tak przynajmniej pisze dr Grzegorz  Russak.

Edited by Kazik55
Link to comment
Share on other sites

Zalanie alkoholem o niskim stężeniu ma ograniczać do mim. wydzielanie się kwasu pruskiego a w zamian mamy pozyskiwać trochę witamin z grupy B.

I to jest solidne wytłumaczenie zasadności  stosowanej technologii :clap:  

Edited by EAnna
kor.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...