Jump to content

Nalewka z derenia 2016

Kazik55

Recommended Posts

25 sierpnia   beczce mam ok. 18 kg przemrożonego derenia , 1 kg cukru 1.5l spirytusu i 3,5 l wody.

28 sierpnia w słoju ok. 4 kg derenia przemrożonego 1,6 l spirytusu , 3,5 l wody.

1 września do obydwu pojemników dodałem proporcjonalnie 2,5 l 50% spirytusu.

Łącznie mam:

ok. 22 kg przemrożonego derenia,

1 kg cukru,

(1,5 l+1,65l+1,25 l = 4,4 l) spirytusu,

8,25 l wody.

W dniu 9 września 2016 całość przelałem do garnka 70 l i dodałem 1 l wody.

W dniu 15 września dodałem 2l spirytusu.

Na dzień  15 września mamy   8,25 l wody, 6,4 l spirytusu i 1 kg. cukru i ok. 22 kg przemrożonego derenia.

07 czerwca 2017 r.

1. Odcedziłem dereń od nalewki otrzymałem 21 l nalewki
  2. Wycisnołem  dereń i otrzymałem  8 l nalewki oraz 18,2 kg wytłoczyn
  3. Na dziś mam 29 l nalewki w tym  8,25 l wody, 6,4 l spirytusu i 1 kg. cukru i reszta to sok z derenia. Co daje ok. 20 % nalewkę.

25 czerwca dodałem 7 l spirytusu 2 l wody i 2 kg cukru co daje łącznie  ok.40 l nalewki.

Twój post jakiś taki enigmatyczny. Rozwiń może trochę. Też robię z derenia i chętnie porównam.

rozumiem to tak - słabym alkoholem 30 kilka % wysysamy maximum z derenia ( cukier jedynie do stabilizacji extrakcji ) - i taka metodą wyssiesz maximum aromatu i "sosu " bardzo dobra metoda - dla cierpliwych :)

Z pestkami nic się nie robi, tyko po ok. roku wyrzuca się razem z resztką owców po odciśnięciu.Zalanie alkoholem o niskim stężeniu ma ograniczać do mim. wydzielanie się kwasu pruskiego a w zamian mamy pozyskiwać trochę witamin z grupy B. Tak przynajmniej pisze dr Grzegorz  Russak.

Edited by Kazik55

Zalanie alkoholem o niskim stężeniu ma ograniczać do mim. wydzielanie się kwasu pruskiego a w zamian mamy pozyskiwać trochę witamin z grupy B.

I to jest solidne wytłumaczenie zasadności  stosowanej technologii :clap:  

Edited by EAnna
kor.