Jump to content

Kibelek Witka


Recommended Posts

Po latach wędzenia w wędzarni wykonanej z ubraniowej szafki warsztatowej postanowiłem zbudować porządną wędzarnię. Wybór padł na kibelek, autorstwa andyandego

 

Po wybraniu miejsca w ogrodzie wykopałem fundament, zaszalowałem i wylałem w nim płytę fundamentową pod wędzarnię.

 

post-87196-0-48746700-1504460253_thumb.jpg

 

post-87196-0-98033200-1504460222_thumb.jpg

 

Kolejnym etapem było wymurowanie ścian paleniska z cegły. Wybrałem klinkier i zaprawę do klinkieru.

post-87196-0-26470300-1504460406_thumb.jpg

 

Belkę nad drzwiczkami wykonałem z dwóch kawałków ceownika zimnogietego 50x30, który oparłem na murze i na niego wpuściłem cegły górnej warstwy.

post-87196-0-47911400-1504460499_thumb.jpg

post-87196-0-97607100-1504460542_thumb.jpg

post-87196-0-71178300-1504460530_thumb.jpg

Następnym krokiem było zaszalowanie pod wylanie stropu i zazbrojenie. Niestety nie uczyniłem dokumentacji fotograficznej z tego etapu, a szkoda, bo było to dość ciekawe rozwiazanie, które mogło sie nie udac, ale się udało.

post-87196-0-36408900-1504460745_thumb.jpg

post-87196-0-80896100-1504460730_thumb.jpg

post-87196-0-66073800-1504460699_thumb.jpg

 

 


[Dodano: 03 wrz 2017 - 19:59]

Raz mi wszystko znikło, więc opiszę budowę ratami.

Tak wiec przyszedł czas na kolejny etap - ściany. Do ich budowy zastosowałem krawędziaki 60x40 oraz deski frezowane na wpust o grubości 18 mm. Elementy połączeniowe to profile ciesielskie, wkręty, śruby zatopione w stropie.

post-87196-0-12264600-1504460942_thumb.jpg

post-87196-0-18970600-1504461052_thumb.jpg

post-87196-0-12735500-1504461090_thumb.jpg

post-87196-0-87368800-1504461251_thumb.jpg

post-87196-0-59169300-1504461402_thumb.jpg

post-87196-0-84815500-1504461422_thumb.jpg

post-87196-0-07054400-1504461490_thumb.jpg

 

 

 

 


[Dodano: 03 wrz 2017 - 20:04]

Kolejnym etapem było zrobienie futryny oraz drzwi. Tu za materiał posłużyły deski dębowe o grubości 35 mm, z których wykonałem futrynę oraz sosnowe deski podłogowe z których wykonałem skrzydła. W futrynie i skrzydłach wykonałem felc.

 

post-87196-0-46443800-1504461762_thumb.jpg

post-87196-0-27660100-1504461775_thumb.jpg

post-87196-0-67555500-1504461793_thumb.jpg

post-87196-0-72472400-1504461804_thumb.jpg

post-87196-0-32775700-1504461816_thumb.jpg

 

W ścianach wykonałem otwory dymowe fi 50 mm, a sama komorę wyłożyłem blachą stalową, czarną.

 

post-87196-0-53560600-1504463358_thumb.jpg

post-87196-0-00875400-1504463381_thumb.jpg

post-87196-0-65673900-1504463393_thumb.jpg

post-87196-0-62254100-1504463413_thumb.jpg

post-87196-0-79900600-1504463439_thumb.jpg


 

listwa do regulacji otworów dymowych na zewnętrznej stronie ścianki

 

post-87196-0-26386300-1504463673_thumb.jpg

Edited by witek1965
Link to comment
Share on other sites

Sufit wykonałem z deski takiej samej jak ścianki. Widać go na wielu zdjęciach, więc osobnej fotki nie robiłem.

Czas na daszek. Krokwie również 60x40, zacięte sklejone i skręcone.

post-87196-0-22475000-1504467571_thumb.jpg

 

 

post-87196-0-34687800-1504467647_thumb.jpg

 

post-87196-0-10140600-1504467673_thumb.jpg

 

Dach obiłem deskami 25 mm i pokryłem gontem.

 

post-87196-0-69494300-1504467908_thumb.jpg

 

Do środka jutro zostanie wstawiony podwójny deflektor

 

post-87196-0-57848900-1504468119_thumb.jpg

 

A tak wyglądało wstępne rozpalenie

post-87196-0-33046700-1504467906_thumb.jpg

 


[Dodano: 03 wrz 2017 - 22:02]

 

 

Jeden zastrzał masz odwrotnie :)

  tak jakoś nie popatrzyłem na to, że skrzydło jest prawe i lewe.

 

otwory mogły być większe :)

wg. projektu, fi 50 mm,za to jest ich po 6 na stronę.

 

 

obróć listwy pod kije z nacięciami jest gorzej

  teraz już za późno. Są przykręcone jak widać śrubami zamkowymi. A na zewnątrz widzisz jakieś nakrętki ? Są w środku ściany.

 

 

 

a jak nie ma to agro (separuje grunt od betonu i jest przepuszczalna )

  a ja chciałem, żeby nie pił wody z gruntu. Nie wiem, ale jak budowałem dom, to fundamenty izolowałem i to dość solidnie abizolem i grubą folia budowlaną, jak również mury fundamentowe. tak było w projekcie. Tu sie ograniczyłem tylko do folii.

 

 

 

dokręć zawiesia zawiasów na wszystkie 4 szt.

zdjęcie jest zrobione wcześniej. Są wszystkie śruby, dodam, że nierdzewne.

 

otwór na 20cm? Mógłby pewnie przy tej wielkości nieco większy

tak było w projekcie

 

Zapomniałbym o termometrze fi 63, długość sondy, lub jak kto woli kapilary 200 mm. Tempereturę 50 st. C osiągnąłem w 15 minut, z tym, że było na zewnątrz 23 st. C, paląc skrawkami drewna sosnowego i dębiny


 

post-87196-0-59835600-1504469019_thumb.jpg

post-87196-0-80987100-1504468024_thumb.jpg

Edited by witek1965
Link to comment
Share on other sites

Na te listwy z dołkami możesz położyć małe kantóweczki i przykręcić wkrętami. Dołki przeszkadzają jak się manewruje kijami z powieszonym mięchem. Normalnie pchniesz lub pociągniesz po płaskim kij. a tak trzeba "brać na łapę" cały kij, żeby go dalej umieścić bo wpada - ale . to tak mały detal, przy takiej inwestycji wykonanej wzorowo , że aż mi głupio, że dupę truję :laugh:;)

Link to comment
Share on other sites

Ten termometr już prezentowałem. Polski wyrób, do wędzarni. I taki kupiłem. Sonda 200 mm, grubość sondy 8 mm. Producent określił go jako do wędzarni. No, ale zawsze warto sie więcej dowiedzieć : jakimi parametrami powinien się charakteryzować termometr bimetaliczny do wędzarni ?


[Dodano: 04 wrz 2017 - 12:27]

 

 

Na te listwy z dołkami możesz położyć małe kantóweczki i przykręcić wkrętami.
, albo kątownik ze stali nierdzewnej :) . Wykonałem te do "dołeczki" świadomie i niech sobie pozostaną Edited by witek1965
Link to comment
Share on other sites

 

 

do ostatniego kijaszka na górze to chyba trzeba na paluszki :D
  dokładnie tak jak napisałeś. Przy 4 cegłach nie byłoby problemu, byłyby bliżej.

 

 

 

jak wysoką masz komorę wędzenia[od stropu do sufitu] i rozstaw belek pod kije przy takim sporym palenisku?
  jutro podam dokładnie, ale bardzo zbliżone wymiary do projektu.

 

Co tu dużo pisać. Kawał konkretnej wędzaryny :clap:

 

Witek 1965! Super czujesz "bluesa"

bardzo dziękuję za uznanie.

 

 

 

teraz wyroby i oceny smakowe i jakościowe.

 

Mięso się już pekluje, za tydzień pierwsze w niej wędzenie.

No, ale żeby ocenic jakość i smak to chyba ze zdjęcia się nie da, trzeba by spróbować :)

Link to comment
Share on other sites

Termometr masz bardzo dobry. Wika i WP robią najlepsze termometry tego typu. Żadne tam inne z obrazkami i do 500 stopni. Im mniej, tym dokładniej, i tak będziesz używał tylko do 100 stopni. Ja mam Wika do 120 stopni i jestem zadowolony.

 

Możesz sobie też włożyć do środka taki w drewnie jak do parzenia i sprawdzić jak rozkładają sie temperatury i jak to się na do tego który masz w drzwiach.

 

U mnie początkowo po wygrzaniu komory ten bimetaliczny przekłamuje, ale to pewnie dlatego ze wędzę w beczce i zaraz po wygrzaniu, blacha beczki trzyma jeszcze wyższą temperaturę, jednak po niedługim czasie obydwa pokazują tak samo.

Myślę że u ciebie problemu z tym nie będzie, bo termometr masz wkręcony w drewno.

 

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Potrenuj z opalaniem i utrzymanie temperatury.

  trenuję. Paliłem juz trzykrotnie. Utrzymanie temp 50 st. bez problemu. Opał w żeliwnej "misce" starego grilla. Niestety jest to za mały "pojemnik" na podniesienie temperatury do do 80st, jak bedę dopiekał, więc będę musiał palić bezpośrednio na posadzce paleniska. 

jak wysoką masz komorę wędzenia[od stropu do sufitu] i rozstaw belek pod kije przy takim sporym palenisku?

 

 

[Dodano: 09 wrz 2017 - 17:35]

no i nie udało mi sie usunąc dopiero co wstawionego zdjęcia. Mało czytelne wymiary były. Nie wiem jak je usunąć.

post-87196-0-44377300-1504970621_thumb.jpg

post-87196-0-23516800-1504971135_thumb.jpg

Edited by witek1965
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 year later...

ło matko i córko. Nie miałem włączonego powiadamiania o postach w tym temacie i przeoczyłem Twoje zapytanie. Bardzo przepraszam.

Otwory mam otwarte na full i uchylone drzwi przy suszeniu wędlin i kiełbas. Samą wędzarnię suszę tylko z otwartymi otworami

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...