witek1965 Posted September 3, 2017 Report Share Posted September 3, 2017 (edited) Po latach wędzenia w wędzarni wykonanej z ubraniowej szafki warsztatowej postanowiłem zbudować porządną wędzarnię. Wybór padł na kibelek, autorstwa andyandego Po wybraniu miejsca w ogrodzie wykopałem fundament, zaszalowałem i wylałem w nim płytę fundamentową pod wędzarnię. Kolejnym etapem było wymurowanie ścian paleniska z cegły. Wybrałem klinkier i zaprawę do klinkieru. Belkę nad drzwiczkami wykonałem z dwóch kawałków ceownika zimnogietego 50x30, który oparłem na murze i na niego wpuściłem cegły górnej warstwy.Następnym krokiem było zaszalowanie pod wylanie stropu i zazbrojenie. Niestety nie uczyniłem dokumentacji fotograficznej z tego etapu, a szkoda, bo było to dość ciekawe rozwiazanie, które mogło sie nie udac, ale się udało. [Dodano: 03 wrz 2017 - 19:59]Raz mi wszystko znikło, więc opiszę budowę ratami.Tak wiec przyszedł czas na kolejny etap - ściany. Do ich budowy zastosowałem krawędziaki 60x40 oraz deski frezowane na wpust o grubości 18 mm. Elementy połączeniowe to profile ciesielskie, wkręty, śruby zatopione w stropie. [Dodano: 03 wrz 2017 - 20:04]Kolejnym etapem było zrobienie futryny oraz drzwi. Tu za materiał posłużyły deski dębowe o grubości 35 mm, z których wykonałem futrynę oraz sosnowe deski podłogowe z których wykonałem skrzydła. W futrynie i skrzydłach wykonałem felc. W ścianach wykonałem otwory dymowe fi 50 mm, a sama komorę wyłożyłem blachą stalową, czarną. listwa do regulacji otworów dymowych na zewnętrznej stronie ścianki Edited September 3, 2017 by witek1965 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted September 3, 2017 Report Share Posted September 3, 2017 (edited) Jeden zastrzał masz odwrotnie , otwory mogły być większe , obróć listwy pod kije z nacięciami jest gorzej , ogólnie Miast foli w wykopie lepiej dać gewłókninę , a jak nie ma to agro (separuje grunt od betonu i jest przepuszczalna ) Edited September 3, 2017 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted September 3, 2017 Report Share Posted September 3, 2017 Uprzedziłeś mnie Maćku , dodam od siebie - dokręć zawiesia zawiasów na wszystkie 4 szt. Ogólnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Misiek_ Posted September 3, 2017 Report Share Posted September 3, 2017 Kawał wędzarni jak na 4.5 cegły otwór na 20cm? Mógłby pewnie przy tej wielkości nieco większy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek1965 Posted September 3, 2017 Author Report Share Posted September 3, 2017 (edited) Sufit wykonałem z deski takiej samej jak ścianki. Widać go na wielu zdjęciach, więc osobnej fotki nie robiłem.Czas na daszek. Krokwie również 60x40, zacięte sklejone i skręcone. Dach obiłem deskami 25 mm i pokryłem gontem. Do środka jutro zostanie wstawiony podwójny deflektor A tak wyglądało wstępne rozpalenie [Dodano: 03 wrz 2017 - 22:02] Jeden zastrzał masz odwrotnie tak jakoś nie popatrzyłem na to, że skrzydło jest prawe i lewe. otwory mogły być większe wg. projektu, fi 50 mm,za to jest ich po 6 na stronę. obróć listwy pod kije z nacięciami jest gorzej teraz już za późno. Są przykręcone jak widać śrubami zamkowymi. A na zewnątrz widzisz jakieś nakrętki ? Są w środku ściany. a jak nie ma to agro (separuje grunt od betonu i jest przepuszczalna ) a ja chciałem, żeby nie pił wody z gruntu. Nie wiem, ale jak budowałem dom, to fundamenty izolowałem i to dość solidnie abizolem i grubą folia budowlaną, jak również mury fundamentowe. tak było w projekcie. Tu sie ograniczyłem tylko do folii. dokręć zawiesia zawiasów na wszystkie 4 szt.zdjęcie jest zrobione wcześniej. Są wszystkie śruby, dodam, że nierdzewne. otwór na 20cm? Mógłby pewnie przy tej wielkości nieco większytak było w projekcie Zapomniałbym o termometrze fi 63, długość sondy, lub jak kto woli kapilary 200 mm. Tempereturę 50 st. C osiągnąłem w 15 minut, z tym, że było na zewnątrz 23 st. C, paląc skrawkami drewna sosnowego i dębiny Edited September 3, 2017 by witek1965 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted September 4, 2017 Report Share Posted September 4, 2017 Na te listwy z dołkami możesz położyć małe kantóweczki i przykręcić wkrętami. Dołki przeszkadzają jak się manewruje kijami z powieszonym mięchem. Normalnie pchniesz lub pociągniesz po płaskim kij. a tak trzeba "brać na łapę" cały kij, żeby go dalej umieścić bo wpada - ale . to tak mały detal, przy takiej inwestycji wykonanej wzorowo , że aż mi głupio, że dupę truję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted September 4, 2017 Report Share Posted September 4, 2017 (edited) Ten termometr (na "oko" kotłowy) to się nadaje do kotła . Nie sprawdza się w wędzarni przy takiej inwestycji wykonanej wzorowo , że aż mi głupio, że dupę truję mi z tym termometrem też Edited September 4, 2017 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek1965 Posted September 4, 2017 Author Report Share Posted September 4, 2017 (edited) Ten termometr już prezentowałem. Polski wyrób, do wędzarni. I taki kupiłem. Sonda 200 mm, grubość sondy 8 mm. Producent określił go jako do wędzarni. No, ale zawsze warto sie więcej dowiedzieć : jakimi parametrami powinien się charakteryzować termometr bimetaliczny do wędzarni ?[Dodano: 04 wrz 2017 - 12:27] Na te listwy z dołkami możesz położyć małe kantóweczki i przykręcić wkrętami. , albo kątownik ze stali nierdzewnej . Wykonałem te do "dołeczki" świadomie i niech sobie pozostaną Edited September 4, 2017 by witek1965 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek1965 Posted September 4, 2017 Author Report Share Posted September 4, 2017 przy takiej inwestycji wykonanej wzorowo zawstydziłeś mnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qba-69 Posted September 4, 2017 Report Share Posted September 4, 2017 Co tu dużo pisać. Kawał konkretnej wędzaryny Teraz dymić, dymić i ...dymić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted September 4, 2017 Report Share Posted September 4, 2017 Witek 1965! Super czujesz "bluesa" teraz wyroby i oceny smakowe i jakościowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruby7074 Posted September 5, 2017 Report Share Posted September 5, 2017 Wykonałeś kawał dobrej roboty ,jak wysoką masz komorę wędzenia[od stropu do sufitu] i rozstaw belek pod kije przy takim sporym palenisku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted September 5, 2017 Report Share Posted September 5, 2017 Ona wysoka jest z podstawą (paleniskiem) do ostatniego kijaszka na górze to chyba trzeba na paluszki ale urodziwa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek1965 Posted September 8, 2017 Author Report Share Posted September 8, 2017 do ostatniego kijaszka na górze to chyba trzeba na paluszki dokładnie tak jak napisałeś. Przy 4 cegłach nie byłoby problemu, byłyby bliżej. jak wysoką masz komorę wędzenia[od stropu do sufitu] i rozstaw belek pod kije przy takim sporym palenisku? jutro podam dokładnie, ale bardzo zbliżone wymiary do projektu. Co tu dużo pisać. Kawał konkretnej wędzaryny Witek 1965! Super czujesz "bluesa" bardzo dziękuję za uznanie. teraz wyroby i oceny smakowe i jakościowe. Mięso się już pekluje, za tydzień pierwsze w niej wędzenie.No, ale żeby ocenic jakość i smak to chyba ze zdjęcia się nie da, trzeba by spróbować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andyandy Posted September 9, 2017 Report Share Posted September 9, 2017 Potrenuj z opalaniem i utrzymanie temperatury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek82 Posted September 9, 2017 Report Share Posted September 9, 2017 Termometr masz bardzo dobry. Wika i WP robią najlepsze termometry tego typu. Żadne tam inne z obrazkami i do 500 stopni. Im mniej, tym dokładniej, i tak będziesz używał tylko do 100 stopni. Ja mam Wika do 120 stopni i jestem zadowolony. Możesz sobie też włożyć do środka taki w drewnie jak do parzenia i sprawdzić jak rozkładają sie temperatury i jak to się na do tego który masz w drzwiach. U mnie początkowo po wygrzaniu komory ten bimetaliczny przekłamuje, ale to pewnie dlatego ze wędzę w beczce i zaraz po wygrzaniu, blacha beczki trzyma jeszcze wyższą temperaturę, jednak po niedługim czasie obydwa pokazują tak samo.Myślę że u ciebie problemu z tym nie będzie, bo termometr masz wkręcony w drewno. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek1965 Posted September 9, 2017 Author Report Share Posted September 9, 2017 (edited) Potrenuj z opalaniem i utrzymanie temperatury. trenuję. Paliłem juz trzykrotnie. Utrzymanie temp 50 st. bez problemu. Opał w żeliwnej "misce" starego grilla. Niestety jest to za mały "pojemnik" na podniesienie temperatury do do 80st, jak bedę dopiekał, więc będę musiał palić bezpośrednio na posadzce paleniska. jak wysoką masz komorę wędzenia[od stropu do sufitu] i rozstaw belek pod kije przy takim sporym palenisku? [Dodano: 09 wrz 2017 - 17:35]no i nie udało mi sie usunąc dopiero co wstawionego zdjęcia. Mało czytelne wymiary były. Nie wiem jak je usunąć. Edited September 9, 2017 by witek1965 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LKL Posted November 5, 2017 Report Share Posted November 5, 2017 Niedługo czeka mnie budowa podobnej komory i zastanawiam się nad cyrkulacją podczas osuszania przed zasadniczym wędzeniem. Jak wygląda to u Ciebie? Czy otwory boczne wystarczają? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek1965 Posted December 9, 2018 Author Report Share Posted December 9, 2018 ło matko i córko. Nie miałem włączonego powiadamiania o postach w tym temacie i przeoczyłem Twoje zapytanie. Bardzo przepraszam.Otwory mam otwarte na full i uchylone drzwi przy suszeniu wędlin i kiełbas. Samą wędzarnię suszę tylko z otwartymi otworami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts