Jump to content

[Ciasto] WielkaNocna Baba ;-)

Recommended Posts

Wielkanoc to oprócz wspaniałych wyrobów wędliniarskich, także desery - a tu już tradycyjnie Baby drożdżowe, Makowce czy Mazurki

Chciałbym nieco przybliżyć temat z mojego punktu widzenia :wink: oczywiście mając świadomość że takie wyroby mają swoje "domowe tradycje",

jak już wspomniałem przy okazji prezentacji receptury na pączki, w naszej pracowni bazujemy na jednej recepturze ciasta drożdżowego do wszystkich wyrobów i tak też jest w tym przypadku, jednak....- o ile do makowców czy strucli jest to to samo ciasto, to na placki czy baby drożdżowe jest ono "powtórnie wzbogacone", czyli po sporządzeniu "ciasta podstawowego" dodajemy tłuszczu i cukru w ilości po 80g oraz 5 żółtek na każdy kilogram użytego ciasta i mieszamy do uzyskania "rozluźnionej" konsystencji (ciasto nie jest już sprężyste), pod koniec mieszania dodajemy rodzynki lub cały zestaw bakalii i ewentualnie wzmacniamy smak substancjami smakowo-zapachowymi (polecam migdał) - zależnie od gustu .

Jeżeli chcielibyśmy wykonać ciasto w "jednym przebiegu" to należy zsumować składniki i od razu miesić do uzyskania właściwej konsystencji.

Przykładowa receptura mogła by wyglądać w zaokrągleniu następująco:

1l płynu (mleko, lub woda)

150g drożdży

10 jaj całych

25 żółtek

0.8 kg cukru

0.8 kg tłuszczu

ok 3kg mąki

rodzynki, substancje smakowo zapachowe, sól

- oczywiście jest to spora ilość ciasta (ok. 14 babek o wadze 0.5kg), więc należy przeliczyć je do własnych potrzeb

Witam wszystkich leniwych, sam też jestem. :grin:

Oto moja propozycja:

Drożdżówka dla leniwych

½ kg mąki, 3 jajka, 50 gram drożdży, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, ½ szklanki oleju, szczypta soli.

Cukier waniliowy, zapach, rodzynki lub inne bakalie według uznania.

Do miski wbijamy jajka, na nie wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier , wlewamy mleko i następnie olej, dodajemy szczyptę soli. Odstawiamy na 6 – 8 godzin (może być dłużej). NIE MIESZAMY !!!

Następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy, zapach i bakalie i mieszamy mikserem na jednolitą masę. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Odstawiamy w ciepłym miejscu na 15 – 20 min. do wyrośnięcia. Wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 170 stopni C i pieczemy około 1 godziny (od czasu wstawienia).

Piekę to ciasto już bardzo długo, praktycznie co tydzień. Przeważnie w sobotę wieczorem wrzucam wszystkie składniki do miski a w niedzielę koło południa (jak się wyśpię) dodaję mąkę i piekę. Zawsze wychodz. Będę piekł w piątek to wkleję zdjęcie.

Pozdrawiam

• 3 years later...

I tego właśnie szukałam, postanowiłam upiec w te święta babę wielkanocną, a jak już abratek, poda przepis, to musi być super.

ile do makowców czy strucli jest to to samo ciasto, to na placki czy baby drożdżowe jest ono "powtórnie wzbogacone", czyli po sporządzeniu "ciasta podstawowego" dodajemy tłuszczu i cukru w ilości po 80g oraz 5 żółtek na każdy kilogram użytego ciasta i mieszamy do uzyskania "rozluźnionej" konsystencji

czyli po sporządzeniu ciasta na pączki mam dodać te dodatkowe tłuszcz, cukier i żółtka? czy wystarczy skorzystać z tej przykładowej receptury na babę? Efekt smakowy będzie ten sam?

oczywiście jest to spora ilość ciasta (ok. 14 babek o wadze 0.5kg)

rozumiem, ze do jednej foremki na babkę potrzebuję pół kilo ciasta? czyli muszę wszystko podzielić przez 7? Moja matematyka nie jest najlepsza :blush:

Madlinko, podawałem jak to się "u nas " robiło.... oczywistym jest że w domu bez sensu najpierw robić jest jedno ciasto by potem go "wzbogacać".....

(poza sytuacją gdy chcesz zrobić babkę i np struclę jednocześnie) - można przeliczyć i mieszać "za jednym zamachem" co zaproponowałem w pierwszym poście tego tematu :cool:

rozumiem, ze do jednej foremki na babkę potrzebuję pół kilo ciasta? czyli muszę wszystko podzielić przez 7

zależy jaką masz foremkę :rolleyes: - zazwyczaj takie "standardowe" (taką chyba zaprezentował nieco wyżej kolega Marko) są półkilowe, ale już ta która jest na fotce z pierwszego posta ma 1,2kg

Z podanej receptury wychodzi prawie 7 kg ciasta czyli 14 foremek po pół kilo :cool: :wink: , więc raczej dzielimy przez 14

Podzieliłam, wg mnie tak to się przedstawia jeśli się mylę to proszę o korektę.

Babka wielkanocna podzielona na 1kg ciasta

140 ml mleka

21g drożdży

1 i pół jajka

4 żółtka

11 dkg cukru

11 dkg tłuszczu

43 dkg mąki

Babka wielkanocna podzielona na 0,5 kg ciasta

70 ml mleka

10,7 g drożdży

Małe jajko

2 żółtka

0,6 dkg cukru

0,6 dkg tłuszczu

21 dkg mąki

Jaki tłuszcz, masło? Roztopione?

Czy postępujemy tak jak przy pączkach?:

Z ciepłego płynu (ok 30 st.C), drożdży, łyżki cukru i części mąki przygotowujemy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, który pozostawiamy do wyrośnięcia (przysypując kilkumilimetrową warstwą mąki).

Następnie dodajemy cukier, jaja, sól, substancje smakowo - zapachowe oraz mąkę i wyrabiamy ciasto do odpowiedniej konsystencji, pod koniec dodajemy roztopiony, letni tłuszcz dokładnie wrabiamy go po czym odstawiamy ciasto do wyrośnięcia (ok 20 minut w cieple - można przykryć aby nie wysychało na powierzchni).

A dalej przełożyć do formy i odstawić aż wyrośnie?

Piec jak długo i w jakiej temperaturze.

Mam formę babkową o średnicy 25cmX25cm w środku komin o średnicy 8cm, to ile powinnam tego ciasta wziąć?

Sorki za tak dużo pytań, ale chcę zrobić wszystko dobrze, zwłaszcza że to wypiek świąteczny.

Podzieliłam, wg mnie tak to się przedstawia

tak to mniej więcej wygląda :cool: ...

Ciasto po wyrobieniu odstawiamy na troszkę, potem należy przemieszać i nałożyć do formy, następnie końcowy rozrost i pieczenie w temp. ok. 170-180 stopni (włożyć możemy do 200 stopni i od razu przestawić termostat na niższą - wszystko zależy od piekarnika) do uzyskania odpowiedniego koloru i wypieczenia ciasta (około 40-60 minut - ale tu znów zależy od konkretnych warunków)

Jaki tłuszcz, masło? Roztopione?

masełko roztopione dodane pod koniec mieszania

Mam formę babkową o średnicy 25cmX25cm w środku komin o średnicy 8cm, to ile powinnam tego ciasta wziąć?

przy średnicy 25 cm to pewnie "kilówka" :rolleyes:

• 1 year later...

czy mogę ją dać na noc do wyrastania do lodówki?

rozumiem że masz tylko jedną foremkę? :rolleyes:

nie wiem jak to ciasto zachowa się po "chłodnym rozroście"... w takich przypadkach najczęściej stosuje sie zmniejszoną ilość drożdży... ale to wszystko trzeba ustalić doświadczalnie :rolleyes: