Andrewko Posted September 16, 2017 Report Share Posted September 16, 2017 (edited) Witajcie. Bardzo prosty przepis na pasztetową.1kg podgardla1kg wątróbki (następnym razem dam 1,4 aby była bardziej wyrazista)1 bułka namoczona w mleku1 jajko2 średnie cebulePieprz 1,5g na kgZiele angielskie 1g na kgSól morska 20g na kgPodgardle pokroić zalać szklanką gorącej wody i dusić do miękkości. Pod koniec dodać wątrobę i cebulę. Delikatnie poddusić i zostawić pod przykryciem do wystudzenia. Następnie wyjąć mięso łyżką cedzakową gdyż będziemy mieli sporo płynu. Zmielić wszytko na sitku 3mm 3 razy. Dolać płynu i blenderować do uzyskania konsystencji budyniu. Nabijać w jelita, ja miałem 28 mm ale mogą być większe. Parzyć w 75 stopniach do uzyskania wewnątrz 68-70. Po parzeniu przelać ciepłą i zimną wodą. Następnego dnia można wędzić w zimnym dymie. Smacznego Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Edited September 16, 2017 by EAnna lit. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted September 16, 2017 Report Share Posted September 16, 2017 (edited) Wątróbka rozumiem drobiowa, ja dodał bym z 0,2-0,3 kg wieprzowe,daje taki specyficzny smak. Ale to ja komuś może nie smakować.Sorry spojrzałem na zdjęcie jest wieprzowa. Jak dlamnie trochę za intensywny smak więc wolę przewagę drobiowej Edited September 16, 2017 by Maciekzbrzegu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrewko Posted September 16, 2017 Author Report Share Posted September 16, 2017 Ok sprawdzę następnym razem dam 0.8 drobiowej i 0.3 wieprzowej a może jeszcze boczek? Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldek55 Posted September 16, 2017 Report Share Posted September 16, 2017 Andrewko , a przyprawy dajesz do duszenia , czy podczas blenderowania ? Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrewko Posted September 17, 2017 Author Report Share Posted September 17, 2017 Dodaje do blenderowania. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alehar Posted September 18, 2017 Report Share Posted September 18, 2017 (edited) A jajko na jakim etapie ?Czas parzenia ? Około 28 - 30 min ? Edited September 18, 2017 by alehar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrewko Posted September 18, 2017 Author Report Share Posted September 18, 2017 Jajko podczas wyrabiania. Patrzyłem na temperaturę w środku nie na czas. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted September 18, 2017 Report Share Posted September 18, 2017 Robiłem wg tego przepisu, lekko go zmodyfikowałem. Wyrób bardziej wątrobianka niż pasztetowa, ale dla mnie zaleta. Kilka osób degustowało, chwalili.Nie parzyłem do ... w środku, po osiągnięciu 80 st w garnku wyłączyłem grzanie i zostawiłem wszystko w wodzie do wystygnięcia.Wędziłem na zimno 7 godz.Modyfikacja przepisu polegała na trochę innych proporcjach, 2.5 kg podgardla i 2 kg wątróbki, sporo majeranku, więcej pieprzu. Dodałem trochę za mało płynu, wyrób mógłby być bardziej wilgotny. Nie blenderowałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 19, 2017 Report Share Posted September 19, 2017 A znacie jakiś branżowy przepis na pasztetową gdzie dodaje się jajka i bułki.?.To jest raczej przepis na pasztet tylko z dużą ilością wątróbki no i jest smarowany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted September 19, 2017 Report Share Posted September 19, 2017 To jest raczej przepis na pasztet tylko z dużą ilością wątróbki no i jest smarowany. zastanawiałem się dlaczego nie ma gałki - dokładnie farsz pasztetowy w jelitach -do podwędzenia - pasztety z wątróbki mamy w przepisach publikowanych przez Maxella 50%podgardla ! musi być smarowny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 19, 2017 Report Share Posted September 19, 2017 No i jak juz pasztet to troche bidny w te jajka ..ja wszystko co sie zwie pasztetem i pasztetowa lubie czy pasztetowa musi byc podwedzana?..bo jak nie, to bym zrobila z borowikami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted September 20, 2017 Report Share Posted September 20, 2017 Ja robię pasztetową w słoiki w/g następującego przepisu:0,8 kg wątroby wieprzowej 0,2 kg chudej wieprzowiny2,0 kg tłustego boczku ze skórą Do gotowania mięsa : 3 do 4 ziaren ziela angielskiego, 1 liść laurowyPrzyprawy do farszu: 2 duże cebule54 g soli niejodowanej lub w/g uznania3 płaskie łyżeczki mielonego białego pieprzu1 płaska łyżeczka mielonego imbiru1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej2 łyżki stołowe majeranku2 filiżanki gorącej wody z wywaruPrzygotowanie:Skórujemy boczek i gotujemy skórę 30 min. po ostygnięciu mielimy sitkiem fi 3 mm.Wątrobę parzymy 15 sekund (nie gotujemy) mielimy po wystygnięciu na sitku fi 8 mm. Mięso gotujemy 1 godz. a następnie mielimy na sitku fi 3 mm. Cebulę smażymy na złoty kolor i mielimy z mięsem. Wszystko razem mieszamy dodając przyprawy i wywar z mięsa w zależności jaką chcemy mieć smarowność.Farsz można nabijać w jelita i wędzić, ja robię w słoiki, pasteryzuję 1 godz. w pierwszy dzień i 30 min. na drugi dzień. Smacznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrewko Posted September 20, 2017 Author Report Share Posted September 20, 2017 Dzięki za przepisy. Następnym razem dodam jeszcze pietruszkę suszoną i pójdzie w dym! Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts